TERKINI :

Saturday, May 27, 2017

Kenapa nak tampar sedangkan boleh bahas, debat, bincang.. dan itulah peluang terbaik nak checkmate kerajaan DAP Penang

Ameno World


Kenapa nak tampar sedangkan boleh bahas, debat, bincang??

Berkenaan geng yang tampar Mejar Zaidi. Mejar Zaidi tanya fatwa mana yang kena halang, geng tu sepatutnya guna akai dan bukannya pelempang untuk 'ajar' Mejar Zaidi.

Seperti yang diketahui Mejar Zaidi kerja dengan LGE. Jadi Mejar ada saluran rasmi. Makanya NGO patutlah berbesar hati menjawab persoalan Mejar dengan bukti, hujah, dalil dan bukannya dibalas dengan lempangan.

Bila kau bagi bukti on the spot, Mejar pun mati kutu menjawabnya. Boleh dapat millage berita yang baik untuk perjuangan korang juga. Confirm masuk tv3 tuuu. Jika betul la bukti ko tu. Dah kata kerajaan negeri halang sangat kan. Dah beria-beria buat demo, berucap bagai dah tentu ko dah hafal hujah dan ada bukti yang menyokong dakwaan tu kan. So bila orang tanya kau hanya perlu hand over bukti tu bukannya hand ko tu guna untuk melempang orang ya. Tapi korang tak jawab. Tuan punya wakil ketua menteri negeri tu direct tanya. Bukan orang biasa kot. Kerja dengan LGE tu. Dia datang terus nak sambut dakwaan korang direct. Dah la dia seorang je. Nak hadap korang yang 50 orang. Dalam ramai-ramai tu sorang pun tak mampu bagi bukti atau berhujah dengan Mejar Zaidi? Seriously? Pandai tuduh tapi tak pandai sediakan bukti?

Selain dilempang, Mejar Zaidi juga dilemparkan dengan kata-kata kesat. Adab orang baru solat macam tu eh? Adab pejuang Islam?

Sepatutnya korang bincang, bahas, debat. Mejar tanya soalan, kau jawab. Lepas tu dengar pula penjelasan Mejar. Lepas tu ko bagi hujah balas pula. Mejar ada merit sebab dia lantikan Ketua Menteri. Dia boleh jawab dakwaan itu. Bukannya orang luar yang takde kaitan.

Barulah masyarakat tahu sapa betul sapa salah. Sapa benar sapa spin. Ini baru tanya soalan dah kena lempang laju-laju. Perjuangan. Keadilan. Islam. Syurga. Pahala. Tak lekang dari bibir tapi akhlak? Perbuatan, perkataan adalah mewakili diri kita. Kalau inilah sikapnya jangan ditanya kenapa non muslims kritik Islam sebaliknya tanyalah adakah aku hidup dengan menyakini Islam secara lisan atau menyakini Islam secara amalan? Tak guna sembang kencang bab Islam kalau amalan kau bertentangan dengan prinsip agama. Baru solat jumaat kot. Haizhhh.

No comments:





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...