TERKINI :

Wednesday, May 3, 2017

Dengan GST sekarang nie, kehidupan masyarakat kampung semakin senang dan selesa..!!

Rakyat Malaysia tak mahu berubah sebenarnya, mereka lebih suka jadi kuli untuk parti politik.

Tak percaya ? Cubalah lihat sikap rakyat Malaysia, Najib buat GST 6% pun mereka ini tak bantah. Sekarang sudah dipalu akan berjayanya GST & rakyat yg menyokong cukup suka bila sdra Najib tunjuk 1 jari telunjuk, bila jari tu naik saja.....gegak gempitalah sekalian bani Melayu. Itu baru 1 jari, dia tunjuk 5 jari pun sudah tersyukur makcik di kampung.

Tapi rakyat di kampung lupa, 1 jari itu RM1 bilion hilang.... kalau 5 jari tu sudah RM5 bilion lagi. Kalau dia angkat 10 jari, tak ke susah Malaysia ?

Taklah.... mereka mendakwa GST itu bagus untuk negara. Inilah petualang negara yg berkongsi kasih dengan penjenayah kleptokrasi.

Ya, keras pertuduhan ini, tapi itulah hakikat. Alasan GM....

Global Financial Integrity (GFI) telah anggarkan aliran keluar wang haram dari Malaysia ke negara asing sebanyak USD44.3 bilion. Lebih kurang nilai ringgit pada masa sekarang jika di convert adalah sebanyak RM194bilion hilang!

Ya, RM194 bilion hilang.. Bank persisiran antarabangsa menjadi simpanan mereka. Hasil wang cukai makcik & pakcik di kampung. Potong getah jual ke peraih pun makcik kena gst. Tolak basikal minum teh di warung pun pakcik warga tua kena gst.

Ehhhhh!!!!!!! kamu tipu lah! Minum teh kena gst ? Betul lah pembangkang ni, asyik menipu saja.. ;)

Pakcik oii, syarikat kilang buat susu cair dah kena gst, kilang susu itu pun ambil tin dari sykt lain pun kena gst. Keluar hantar ke pemborong, pemborong cas lagi gst. Sampai ke pekedai, pon kena cas gst. Tak masuk lagi kos pengangkutan lori kena cas gst. Belum kira tol lagi kena gst. Lori punya sparepart tukar minyak hitam, tukar tayar, tukar benda rosak semua kena gst.

Maka pakcik & makcik, cuba teka kalau Najib berjaya PRU14 GST akan naik ke 8%, susu makcik minum tu kilang buat baru RM80sen-RM1.20 setin, sampai di tangan makcik dah jadi RM3. Kalau naik gst, susu makcik pakcik minum tu boleh cecah RM4 setin.

Pembangkang tipu kot mana ni pakcik ? Cuba kira dah berapa kali gst untuk 1 tin susu tu..

Harap kalian yg berkarya, terangkan cara mudah sebegini kepada mereka di luar sana. Agar mereka faham.. tak perlu nak kata statistik, jika mereka kata untung rugi.....itu dah cukup untuk mereka menolak pentadbiran regime kleptokrasi.

Yang berkarya:
Gino Marvela aka Gin Marvel.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...