TERKINI :

Thursday, April 13, 2017

Nakhaie : Pas Dulu & Pas Sekarang..!!

Ust Mohd Nakhaie Ahmad

Masa saya dalam saf kepimpinan pas dulu tak timbul langsung duit berjuta2. Pergi ceramah seluruh dunia duit minyak disediakan oleh cawangan atau Kawasan yang menganjur.

Kadang-kadang cukup kadang2 tidak. Kalau program pas pusat kena keluar duit sendiri.Jika ceramah di luar negara tiket disediakan pergi balik oleh pengajur. Tak ada  bayaran apa pun diberi. Duit poket sendiri ala kadar. Pernah juga pergi poket kosong.

Saya pernah di tahan di LT Chicago kerana tiket sehala dan hanya ada RM 100 USD. Tetapi dibenar juga masuk kerana dijamin Sayed Azman dan kawan-kawannya.

Saya sering balik ke rumah tangan kosong tanpa bawa apa2 buah tangan kpd anak2 kerana tiada wang untuk beli apa2
Semasa dalam umno saya berjimat dari elaun berkerja di YADIM selama 10 tahun dan dapat  kumupul Rm 400 ribu yang saya guna untuk bina rumah yang ada sekarang. Itulah habuan saya menyertai politik selama 39 tahun. Banyak orang kata saya bodoh tak ambil kesempatan.

Ya! Saya memang bodoh untuk ambil kesempatan mengumpul kekayaan. Macam mana saya nak ambil kesempatan kerana jika saya pakai RM 10 sahaja pun dari diut bukan hak saya,saya dah takboleh tidur sehingga saya terpaksa ganti kembali duit yang saya pakai itu.Sebab itu saya tak pernah urus kewangan semasa bertugas di YADIM. Biarlah saya jadi bodoh dari tak dapat tidur.

Masa berkerja  di pejabat umno saya minta wang sebanyak  kpd Dato' Mohamad Rahmat SUA untuk bertugas dalam PK Merlimau. Dia bagi saya RM 1,000.Saya rasa dah banyak sangat dah.Ada yang beritahu saya buat apa minta sikit sangat. Saya kata sekadar nak belanja kawan2 minum cukup la tu. Lagi sekali dia orang kata saya bodoh. Saleh Ya'kub Baling kata kat saya Ustaz buka pondok dah la.

Sekarang dunia dah berubah.DalamPas pun sudah ada cerita wang berjuta. Dulu makan nasi bungkus sekarang tiada lagi.Dulu tidur berbantal lengan di surau sekarang hotel-hotel mewah. Itu dulu. Dulu lain sekarang lain.

Perjuang orang dahulu menghidupkan yang sekarang perjuangan sekarang dengan segala kemewahan meruntuhkan yang dibina oleh orang terdahulu. Kita semua akan mati dan akan dibangkit dengan niat dan amalan masing-masing. Jika tak malu kepada Allah buatlah ap sahaja yang disukai.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...