TERKINI :

Thursday, April 13, 2017

Menteri ‘tugas khas’ batu loncatan Hishammuddin ganti Zahid?

 awang-pawi_hisamuddin_zahid_600
PETALING JAYA: Pelantikan Datuk Seri Hishammuddin Hussein hari ini sebagai menteri tugas-tugas khas merupakan keputusan yang memeranjatkan, kata pemerhati politik, walaupun ia sesuatu yang pernah berlaku sebelum ini.

Jawatan seperti itu pernah beberapa kali diwujudkan, termasuk pada 1998, ketika bekas menteri kewangan Tun Daim Zainuddin yang sudah pun bersara, dibawa masuk ke dalam kabinet oleh perdana menteri ketika itu, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Alasan ketika itu ialah bagi membantu menangani krisis ekonomi paling buruk yang dihadapi Malaysia ketika itu. Tiga bulan kemudian, Menteri Kewangan Datuk Seri Anwar Ibrahim dipecat, mencetuskan krisis politik terburuk dalam sejarah Malaysia.

Penganalisis politik Dr Awang Azman Pawi berkata pelantikan Hishammuddin hari ini memberi mesej jelas yang menteri pertahanan itu merupakan calon timbalan perdana menteri selain Datuk Seri Ahmad Zahidi Hamidi.

“Ini juga merupakan cara perdana menteri menguji reaksi ahli Umno lain dan juga komponen Barisan Nasional selain melihat reaksi rakyat Malaysia,” kata pensyarah Universiti Malaya itu kepada FMT hari ini.

‘Sesuaikan diri’

Awang Pawi berkata, perkara sama pernah berlaku, apabila jawatan “menteri tugas-tugas khas” menjadi batu loncatan untuk Tan Sri Adenan Satem sebelum dilantik menjadi ketua menteri Sarawak.

“Tujuan pelantikan itu untuk menyesuaikan diri dengan suasana baru yang dijangka berlaku selepas pilihan raya umum nanti,” kata Awang Pawi, yang bagaimanapun yakin perkembangan terbaru itu dapat dihidu Zahid yang “berpengalaman luas serta tahu sepak terajang politik”.

Sebelum ini, ada desas-desus mengatakan hubungan antara Zahid dan Hishammuddin semakin tegang.

Akhbar Singapura, The Straits Times pada September lalu melaporkan, ketegangan di antara Zahid dan Hishammuddin, yang juga sepupu Najib, boleh menyebabkan prestasi Umno terjejas.

Zahid baru-baru ini dilihat dipinggirkan apabila BN membuat keputusan tidak mengambil alih rang undang-undang (RUU) meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965.

Zahid merupakan antara tokoh Umno yang lantang menyokong usul yang dibawakan PAS itu, malah berkata parti Melayu itu akan membentangkan sendiri pindaan itu walaupun ditentang parti komponen lain.

“Insya Allah dengan doa untuk kita menyatukan orang Melayu. Biarlah kita kehilangan segelintir ‘kawan’ kita, tapi kita akan dapat ‘kawan baru’ yang kumpulannya lebih besar bersama kita,” kata Zahid bulan lalu.

Bagaimanapun, pada 29 Mac lalu, Najib berkata kerajaan tidak akan membentangkan RUU itu selaras amalan konsensus BN.

Sementara itu, Timbalan Presiden Amanah, Salahuddin Ayub turut melihat pelantikan Hishammuddin ke portfolio “khas” sebagai usaha licik menyingkirkan Zahid.

“Apa sebenarnya isyarat yang hendak dihantar kepada Zahid Hamidi, dia nyatakan dengan jelas fungsi itu adalah untuk urusan akses dan bantu tugas-tugasnya,” Salahuddin memberitahu FMT, sambil menambah pelantikan itu satu “penghinaan” kepada Zahid.

Zahid dilantik sebagai timbalan perdana menteri selepas pemecatan Tan Sri Muhyiddin Yassin pada Julai 2015.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...