TERKINI :

Saturday, April 29, 2017

Dimanakah Lembaga Disiplin PAS , takan sekadar main halau camtu jaa..???

Jika kita lihat setiap persatuan, pertubuhan dan parti politik sudah pasti mereka akan ada satu jawatankuasa disiplin untuk mengadili sesuatu perkara yang melanggar perlembagaan dan undang-undang parti.

Begitu jugalah dengan sesebuah negara dimana ia akan ada tempat membicarakan kesalahan yang dipertuduhkan keatas rakyat negara tersebut.

Dan begitu jugalah dengan parti PAS...dimana jika didapati seseorg ahli melanggar peraturan parti maka ia boleh dibawa kejawatankuasa disiplin yg telah termaktub dalam undang-undang tubuh parti.

Tapi jika dilihat akan kepada banner yang ditaburkan serata kawasan dalam negeri Kedah semalam ia seolah-olah parti tersebut tak ada undang-undang dan tak ada pengadilan kepada yg tertuduh.. yang ada adalah hukuman iaitu dengan menghalau mereka keluar.

Sepatutnya mereka ini dibawa kejawatankuasa disiplin untuk mengadili akan mereka. Benarlah mereka menongkah arus ketika ini namun keadilah harus diberikan kpd mereka utk berhujah. Jadi bawalah mereka ke jawatankuasa disiplin parti..ini yg sebaik2nya..

Ini bertetapan dengan PAS yang melaungkan untuk menegakkan hukum allah dan mmeperkasakan mahkamah syariah. Namun apabila belaku satu perkara yg belom pasti bersalah kita teruskan menghukum... Islamkah itu?

Sepatutnya PAS harus tunjukkan contoh sebagai parti yang memberikan keadilan dan peluang tertuduh membela diri..

Oleh itu fikir-fikirkanlah semua APA yang dilakukan ketika ini ALLAH REDHA...

NUKILAN RASA
Ahmad Mikail Raksa
Dulu Hijau sekarang Oren...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...