TERKINI :

Saturday, March 4, 2017

RUU355: AJK PAS Pusat suruh cuba dulu, baru tahu kelemahan

RUU355: Cuba dulu, baru tahu kelemahan

KUALA LUMPUR - Laksanakan dahulu Rang Undang-Undang Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 (RUU355), baharulah kita tahu akan kelemahannya, kata Exco Pembangunan Insan, Pendidikan dan Pengajian Tinggi Kelantan, Datuk Dr Mohamad Fadzli Hassan.

Beliau yang juga Ahli Jawatankuasa Pusat Pas menyatakan pandangan itu sebagai panel pada Bicara Pasca Himpunan 355, Syariah Diperkasa Rakyat Sejahtera di My Harakah Bazar, hari ini.

Menurut Mohamad Fadzil, setiap undang-undang itu ada kelemahannya, namun bagi RUU355 beliau meminta semua pihak berlapang dada dan melihat kepada perkembangan dan penambahbaikan undang-undang itu jika ia dilaksanakan.

"Setiap akta di negara ini bila ia dilaksanakan baru kita nampak apa yang perlu dibaiki sehingga mencapai kepada tahap kesempurnaan begitu juga dengan RUU355.

"Undang -undang Islam ini dilihat sangat asing, kita kena mulakan, baru kita tahu ada kekurangan. Kita boleh perbaiki sekiranya ada kekurangan.

"Kalau undang-undang ini tidak dilaksanakan sampai bila-bila masyarakat tidak faham dan salah sangka," katanya.

Sehubungan itu, beliau berharap umat Islam tidak mengambil sikap berdolak dalih dan menyokong pindaan tersebut.

"Saya menyeru kepada ilmuan Islam supaya mengambil sikap menyokong.

"Kumpulan yang sepenuh masa dalam perundangan Islam menyokong sedangkan orang yang tidak kenal dengan mahkamah mereka pula yang menentang," katanya.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...