TERKINI :

Thursday, March 2, 2017

Marilah kita menderma kepada adik ini untuk beliau sambung belajar di Universiti Al-Azhar

Penuntut terpaksa kutip derma

Penuntut terpaksa kutip derma

KUALA KETIL - Usaha seorang penuntut Universiti Al-Azhar Mesir mencari dana pengajian dengan mengutip derma setiap hujung minggu di pasar pagi di sini, tular di media sosial.

Penuntut tahun akhir, Mohd Nasir Shaari, 32, dari Tasek Gelugor, Pulau Pinang berkata, kutipan derma itu bagi membeli tiket penerbangan pulang menghadapi peperiksaan Mei depan.

Menurutnya, dengan kos perjalanan mencecah ribuan ringgit, dia tiada cara lain mendapatkan dana melainkan mengutip derma.

“Setiap hujung minggu saya akan ke pasar pagi Kuala Ketil bagi mengutip derma daripada orang ramai.

"Sejak cuti semester sebulan lebih yang lalu, sudah tiga kali saya ke sini,” katanya, semalam.

Menurutnya, dia turut mengumpul derma di pasar malam sekitar Pendang, Kulim dan beberapa tempat lagi selain berkhidmat sementara sebagai guru agama.

“Setakat ini kutipan sudah melebihi RM1,000, saya sasarkan sebanyak RM4,000 keseluruhannya. Dengan izin ALLAH jika cukup saya akan pulang pada April nanti.

“Dengan wang kutipan ini juga akan digunakan untuk tampung serba sedikit kos perbelanjaan sewa rumah dan makanan di sana. Selepas bekas Presiden Mohamed Morsi digulingkan, kos sara hidup di Mesir naik mendadak,” katanya.

Tambahnya, lebihan duit kutipan akan digunakan bagi membantu rakan-rakan lain yang memerlukan.

Mengakui malu mengumpul derma depan khalayak ramai, Mohd Nasir berkata, perasaan itu terpaksa diketepikan bagi merealisasikan hasratnya menyambung pengajian.

Ayahnya, Saari Wan, 56, berkata, anaknya pulang ke negara ini atas beberapa urusan keluarga.

Menurutnya, dengan pendapatan berniaga roti canai dia tidak dapat menampung sepenuhnya kos perbelanjaan anak sulung dari enam beradik itu.

“Sekitar 5O hingga 60 keping terjual setiap hari, dengan duit berniaga roti canai saya boleh tolong setakat termampu sahaja,” katanya.

Sementara itu, Pegawai Lembaga Zakat Negeri Kedah (LZNK) Cawangan Baling, Ahmad Mustaqim Zainul Abidin berkata, setiap penuntut Malaysia di Mesir yang tidak mendapat tajaan diagihkan bantuan zakat sebanyak RM6,000 seorang setiap tahun.

“Anak Kedah yang menuntut di Mesir dan tidak dapat mana-mana tajaan dibantu LZNK sebanyak RM6,000 seorang setiap tahun.

“Dengan kos hidup termasuk tiket kapal terbang yang mahal, LZNK sarankan pelajar tidak pulang sekiannya tiada urusan mendesak. Jika boleh pulanglah selepas tamat empat tahun pengajian di sana,” katanya.

Untuk sumbangan boleh disalurkan menerusi Maybank di nombor akaun 152050282594 atau hubungi Mohd Nasir di talian 013-5231097 atau ayahnya di talian 013-4087582.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...