TERKINI :

Friday, March 3, 2017

EXCO DAN MB JOHOR WAJIB ISYTIHAR HARTA

KENYATAAN MEDIA

02 Mac 2017 

Berikutan siasatan kes pecah amanah penukaran status hartanah bumiputera negeri Johor saya menggesa agar siasatan perlu dijalankan terhadap exco kerajaan negeri Johor dan Menteri Besar Johor dan bukan sahaja 6 orang yang telah ditahan oleh SPRM baru-baru ini, ini kerana kes yang melibatkan jutaan wang rakyat ini perlu kepada siasatan menyeluruh. 

Tindakan bobrok ini dilihat mencemarkan nilai integriti warga Johor dan nilai integriti ini perlu dipelihara bagi memastikan pentadbiran negeri Johor bebas dari korupsi demi memastikan pembangunan negeri dan rakyat yang lebih sejahtera.

Saya ingin mempersoalkan kelemahan pentadbiran negeri Johor yang seolah-olah mudah bagi mereka untuk mengekspoitasi wang rakyat dan bagaimana kebocoran hasil penukaran status hartanah bumiputera berlaku tanpa disedari oleh menteri besar Johor serta exco kerajaan negeri Johor?

Tindakan rasuah skandal penukaran status hartanah bumiputera adalah satu perbuatan jijik dan jelas menunjukkan bahawa kerajaan UMNO BN gagal mempertahankan hak bumiputera rakyat Johor. 

Bayangkan dengan wang yang begitu banyak bocor itu, kita boleh memanfaatkan wang tersebut kepada rakyat Johor dengan pelbagai projek dan bantuan kepada rakyat Johor.

Justeru, saya mencabar agar exco kerajaan negeri Datuk Latif Bandi dan Menteri Besar Johor DatuK Seri Khalid Nordin untuk mengisytiharkan harta (asset declaration) segera. Rakyat Johor tidak mahu wang mereka dipergunakan sesuka hati untuk perbuatan jijik rasuah dan salah guna kuasa.

*Salahudin Ayub*
Timbalan Presiden 
Parti Amanah Negara (AMANAH)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...