TERKINI :

Saturday, March 4, 2017

BN bimbang pengaruh Warisan di Sabah?

shafie-afdal
PETALING JAYA: Bekas naib presiden Umno, Datuk Seri Shafie Apdal membayangkan kehadiran Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak ke Sabah menunjukkan Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) semakin hampir.

Sehubungan itu kata beliau, kepimpinan Barisan Nasional (BN) tahu bahawa semakin mereka melewatkan keputusan memanggil PRU14 semakin ramai yang akan menyertai Parti Warisan Sabah.

“Mereka tahu yang Warisan semakin popular dan jika mereka melewatkan pilihan raya, ramai akan menyertai Warisan,” kata Presiden Parti Warisan Sabah ini.

Najib yang juga Pengerusi BN berada di Sabah semalam dan hari ini sempena lawatan kerja selama 2 hari.

Sebelum ini ada laporan yang menyebut kemungkinan pilihan raya umum negeri Sabah akan diadakan lebih awal bukan bersama Semenanjung sebelum ini. Mandat semasa hanya akan berakhir pertengahan tahun depan, tetapi spekulasi PRU14 semakin kedengaran.

Berucap pada satu majlis di Lahad Datu, Sabah hari ini, bekas menteri kerajaan pusat ini turut mempersoalkan langkah Putrajaya menerima pelaburan Arab Saudi bernilai RM31.1 bilion dalam projek Kompleks Bersepadu Penapisan Minyak dan Petrokimia (RAPID) di Pengerang, Johor.

Jumlah itu bakal dijana menerusi kerjasama antara Saudi Aram­co dengan Petronas sebagai rakan pelaburan, kata Najib.

Najib memberitahu rundingan berhubung perkara itu telah dimuktamadkan, sekali gus disifatkan antara keputusan terbesar dicapai dalam lawatan Raja Arab Saudi, Raja Salman Abdulaziz Al-Saud ke Malaysia.

Katanya, syarikat Arab Saudi itu bakal menjadi pelabur tunggal terbesar dalam projek tersebut.

Hari ini, Shafie mempersoalkan langkah itu sedangkan projek seumpama itu boleh dibina di Sabah.

“Di Sabah kita ada gas dan minyak, mengapa tidak membina projek penapisan di sini?” kata beliau sambil menambah, Sabah ketinggalan dari segi ekonomi meskipun kaya dengan sumber alam semula jadi.

“Apa jenis perkongsian kekayaan apabila kerajaan persekutuan ambil 95% (hasil minyak) dan kita dapat 5%. Kita adalah pengeluar terbesar gas di Malaysia, tetapi kita tidak boleh buat tangki gas sendiri dan mesti beli dari barat,” katanya.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...