TERKINI :

Monday, March 27, 2017

BAGAI ANJING KURAP YANG MENJELIR LIDAH DIJALANAN

Sebuah lori saya ditahan kerana pemandunya tak ada lesen pengangkutan utk lori lebih berat(E). Pegawai JPJ tu ada bisik 'boleh kira buat selesai'tapi bila driver menghubungi saya, saya menolak, samanlah Akibatnya, majikan kena rm300 driver kena rm600. Saya bayar kerana itu lebih baik dari memberi rm 100 kepada pegawai itu dan mendapat kemurkaan Allah(al baqarah ayat 188)Saya berpuashati kerana dpt selamatkan diri saya dan pegawai itu dr buat dosa.Ingat bila kita menolak dari memberi rasuah,kita menyelamat diri kita dan penguatkuasa dari berbuat dosa.

Sabda Rasulullah,"Allah melaknati pemberi rasuah dan penerimanya rasuah dalam hukum."(Riwayat Tirmidzi)

Besar atau kecil sogokan,tetap mendapat hukuman Allah. Dari beberapa ringgit disogok kpd polis trafik,penguatkuasa majlis bandaran,belanja minum kopi seorang ketua pejabat hinggalah kpd rasuah kpd jerung dan paus dlm kerajaan, semuanya mendapat laknat Allah.Semuanya akan berhimpun dlm satu lubang neraka.Ingatlah,dari penguatkuasa yg mengutip seringgit dua,hingga pegawai tinggi,menteri bahkan perdana menteri akan berhimpun pada lembah yg sama di neraka Allah jika mereka menerima rasuah bersama pemberi rasuah.Jika SPRM berjaya dikelirukan,hakim berjaya disenyapkan,kamu tetap tidak akan berupaya melindungi diri dari pandangan Allah.

Pada mereka yg menerima rasuah,ingatlah wang itu haram,dibelanja utk anak isteri bermakna mereka memakan sumber haram,jika dibeli harta,harta menjadi haram,seluruh hidup tidak akan berkat.Jika Allah mengasihi,kamu akan ditangkap dan dihukum didunia,jika tidak, kamu dihukum diakhirat yg lebih dahsyat.Allah Maha Melihat,meskipun wang diberi under counter,terus masuk ke bank,dilipat dlm dompet lesen, dlm bentuk barangan hadiah,trip melancong,lebih teruk wanita pelacur kelas atasan.Penerima rasuah menggadai maruah pada ringgit,mereka lebih teruk dari pelacur kerana mengambil hasil tanpa usaha,menggadai amanah,sedangkan pelacuran sekurang nya ia berusaha.

Kepada yg memberi rasuah,terimalah hukuman dg berlapang dada kerana kita buat salah,biar disaman.Siksaan tuhan lebih berat dari nilai wang bayar saman.Jika kontrak diperolehi dg rasuah,seluruh hasil menjadi haram,setitik nila dlm susu sebelanga,tetaplah rosak susu tersebut,apa saja yg diperolehi cara haram,ia tetap haram.Jika tak dapat,itu bukan rezeki kita.Jika lesen memandu diperolehi dg rasuah(bayar RM800,jamin lulus,itu janji sekolah memandu)seluruh hidup ketika memandu bagai menunggang babi,kerana spa juga yg diperolehi secara haram,tetaplah haram.

Rasuah juga bersembunyi dibawah istilah duit kopi,ciak kopi,hadiah barangan,melancong, teman sosial dll.Babi tetap haram walaupun dinamakan kambing batu,atau kambing merah.Walau di proses menjadi sumi yg cantik,Apa yg diperolehi kerana kita ada jawatan,itu rasuah.Adakah mereka akan beri jika kita tiada jawatan,disinilah ukuran perbezaan ianya rasuah atau hadiah,kerana hadiah diberi tanda kasih sayang,tiada bersyarat,tiada balasan.Bahkan rasuah berbentuk hadiah kadangkala diberi kpd ibubapa atau anak pegawai, bermakna lebih ramai yg terseret ke neraka.

Berpadalah dg gaji yg merupakan rezeki dari Allah.Apa kita usahakan,kita dapat,bersyukurlah. Jangan menyesal dipenghujung usia bila hati telah insaf,kita dapati seluruh harta yg dikumpul berlumur noda dan dosa.Jika anda menolak memberi rasuah,anda telah menegah kemungkaran,dan menolak melakukan dosa,dan menyelamat seorang pegawai dari berbuat dosa,bukankah ini ganjaran lebih baik,meskipun anda disaman.Moga Allah beri lebih rezeki kerana kita patuh kpd perintahnya, dan Dialah yg memberi rezeki.

Beranikah anda menganggap bila anda diminta memberi rasuah sebagai peluang utk menegah mungkar dan menyeru kpd yg makruf, dan anda menandatangani saman dg reda,atau hilang peluang memperoleh keuntungan.?Rezeki Allah itu bersih, jangan cemarkan dg najis rasuah,akibatnya rosak seluruhnya. Kepada pegawai polis, JPJ,SPAD, penguasa bandaran,cermin mata hitam yg dipakai waktu menerima suapan hanya melindung dua biji mata kamu,tetapi pada sisi yg memberi rasuah kamu ibarat anjing kurap yg menjelir lidah di jalanan.Wallahu a 'lam

abdghaniharon

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...