TERKINI :

Friday, February 17, 2017

Yang Mana Satu Betul Nie, PAS & UMNO kata Melayu P.Pinang tak dapat perhatian k'jaan negeri tapi GERAKAN kata Melayu dapat banyak

PEMIMPIN GERAKAN PULA KATA MELAYU PULAU PINANG TERLALU BANYAK MENDAPAT PERUNTUKAN DARI KERAJAAN NEGERI.

Minggu lalu Pengerusi MCA Pulau Pinang Tan Teik Cheng bila merunggut orang cina tidak mendapat perhatian lebih dari orang melayu dari kerajaan negeri Pulau Pinang dan kini kenyataan yang sama telah di keluarkan pula oleh Ahli Jawatankuasa Perhubungan Negeri Gerakan Pulau Pinang Albert Tan Kah Leong mengesahkan perkara tersebut.

Albert Tan Kah Leong berkata adalah tidak boleh di pertikaikan bahawa Ketua Menteri Lim Guan Eng mendahulukan orang Melayu islam dalam semua urusan berbanding dengan orang cina.

Beliau juga mempertikaikan tindakkan kerajaan negeri di bawah Lim Guan Eng yang memberi peruntukan sebanyak RM450 juta kepada program kesejahteraan orang Islam di Pulau Pinang malah ianya lebih berkali ganda daripada apa yang orang Melayu Islam di negeri majority orang Islam Kelantan dapat daripada kerajaan negeri Kelantan.

Apa yang lebih mengecewakan lagi ialah apabila pemimpin Gerakan ini mempertikaikan tindakan kerajaan negeri Pulau Pinang yang menganugerahkan projek projek kerajaan negeri kepada kontraktor Melayu bumiputra sebanyak 94% daripada keseluruhan projek projek kerajaan sejak dari tahun 2008 lagi.

Nah!!! Sekarang yang mana satu yang betul bila setiap hari Umno mengatakan orang Melayu islam tidak mendapat pembelaan di Pulau Pinang sedangkan pemimpin MCA dan Gerakan pula mengatakan sebaliknya.

Inilah Umno yang kerja mereka hanyalah untuk memburukkan kerajaan negeri Pulau Pinang dengan memainkan sentiment perkauman sedangkan perkara yang sebenarnya ialah orang Melayu Islam di Pulau Pinang bukan saja mendapat peruntukan yang sangat besar daripada kerajaan Pulau Pinang malah yang lebih orang ramai tidak tahu lebih dari 90% projek projek kerajaan negeri telah di berikan kepada kontraktor Melayu bumiputera.

Hal yang sebenarnya Umno sangat kecewa bila parti ini semakin di tinggalkan oleh orang Melayu lalu mereka memainkan sentiment Melayu sedangkan perkara yang sebenarnya ialah seperti apa yang di nyatakan secara rasmi oleh pemimpin MCA dan Gerakan di Pulau Pinang bahawa orang Melayu mendapat terlalu banyak peruntukan sehingga membuat MCA dan Gerakan mula rasa kecewa dan cuba pula menghasut orang cina kerana kesungguhan kerajaan negeri di bawah Lim Guan Eng membantu institusi Islam dan kontraktor Melayu.

#Penangkia
#IsumelayuPulauPinang

Link artikel kenyataan pemimpin Gerakan :-

http://www.gerakan.org.my/news-media/gallery/states-gallery/item/12595-2017-02-10-03-27-12#.WKP9NsvmjqC

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...