TERKINI :

Monday, February 20, 2017

RUU 355 adalah salah faham yg perlu di perjelaskan.

Kesan drpd H355.......himpunan yg mengelirukan rakyat

http://antarapos.com/v1/images/news_images_upload/jamil_khir_H355.jpg

1. RUU 355 adalah salah faham yg perlu di perjelaskan.

2. Anda boleh bersetuju atau memilih utk tidak bersetuju dgn penjelasan saya.

3. RUU355 yg nak di bawa oleh YB Hadi Awang Mac ini adalah RANG UNDANG2 PERSENDIRIAN.

4. Kalaupun di luluskan dgn undi majoriti, IA BELUM LAGI MENJADI UNDANG2. Ia hanya di anggap satu USUL yg telah di luluskan kerana ianya adalah cadangan dari salah seorg dari 222 Ahli Parlimen yg mendapat sokongan majoriti ahli dewan.

5. Utk menjadikan ianya satu undang2, USUL berkenaan hendaklah di rujukkan oleh Menteri yg menjaga portfolio undang2 (azalina nama dia) kpd Peguam Negara dan Jabatan Peguam Negara (bahagian penggubalan) yg akan menggubal semula cadangan Rang Undang2 itu utk di bahaskan semula di parlimen.

6. Menteri yg menjaga hal ehwal agama Islam (jamil khir nama dia) pula nanti yg akan membacakan Rang Undang2 itu utk BACAAN KALI PERTAMA di parlimen.

7. Selepas BACAAN KALI KE TIGA dan selepas melalui proses perbahasan, pengubahsuaian, penambahbaikan barulah Rang Undang2 itu akan di undi semula utk kelulusan majoriti Ahli Dewan.

8.Kemudian undang2 itu akan di bahas dan di luluskan pula di peringkat Dewan Negara dan selepas mendapat perkenan YDPA atau jika tanpa perkenan YDPA, dlm tempoh 30 hari, barulah Rang undang2 itu akan DI WARTAKAN menjadi undang2 dan itupun HANYA BERKUATKUASA DI WILAYAH PERSEKUTUAN SAHAJA.

9. Negeri2 lain KALAU NAK IKUT SAMA MEMINDA UNDANG2 BERKENAAN DI PERINGKAT NEGERI, perlulah mengikut proses yg sama dgn perkenan Sultan negeri masing2 krn hal ehwal agama Islam di bawah Sultan.

10. Jadi kalau hari ini anda sokong ke, anda bantah ke pindaan RUU 355, pastikan anda faham SOP dan tempoh matang sokongan atau bantahan anda tu.

11. Menyokong biar berakal. Membangkang biar pintar.

12. Kalau anda beria2 sokong RUU Persendirian Mac ni, kalau Kerajaan tak buat apa2 tindakan susulan lepas dah lulus tu pun tak jadi undang2 juga dia.

13. Pada saya PAS sedang menggunakan RUU 355 ini untuk menggerakkan momentum sokongan umat Islam terhadap Pas menjelang PRU 14

14. UMNO pula sedang bertaut dgn Pas sebab nak karam dah

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...