TERKINI :

Monday, February 20, 2017

Pemimpin Pemuda Gerakan mahu letak jawatan jika parti sokong RUU 355

 Andy-Yong
PETALING JAYA: Timbalan Ketua Pemuda Gerakan, Andy Yong berjanji akan meletak jawatan jika parti itu menyokong rang undang-undang persendirian bagi meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 atau RUU 355 yang dibawakan PAS.

Beliau membuat janji itu ketika berucap di hadapan kira-kira 100 orang yang berhimpun di Taman Jaya bagi membantah RUU 355 yang dibentangkan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang di Dewan Rakyat tahun lalu.

“Ia dipolitikkan. Kita hidup di sebuah negara yang indah dan aman. Jangan biarkan mereka rosakkannya.

“Jika ahli Parlimen Gerakan undi sokong RUU ini, saya akan letak jawatan,” katanya yang disambut sorakan hadirin pada petang ini.

Gerakan hanya mempunyai 2 kerusi di Dewan Rakyat, iaitu kerusi Parlimen Teluk Intan dipegang Datuk Seri Mah Siew Keong dan Simpang Renggam oleh Liang Teck Meng.

Yong turut menyentuh label anti-Islam yang diberikan PAS kepada penentang RUU Hadi. Katanya, sejak hari pertama, Gerakan membantah RUU itu bukan kerana mereka menentang agama Islam, tetapi disebabkan cara Hadi mengusulkan RUU itu.

“Saya terima banyak panggilan, ancaman, daripada mereka yang tanya kenapa saya campur tangan dalam hal ehwal Islam kerana ia bukannya urusan saya.

“Tetapi, ini bukannya mengenai Islam. Ia berkaitan ketidaksamaan dan ketidakadilan RUU itu. Sejak 2015, cara RUU itu dibentangkan sangat mencurigakan dan menimbulkan banyak persoalan.”

Beliau merujuk kekurangan notis sewajarnya diberikan kepada ahli Parlimen BN dan pembangkang sebelum RUU itu dibentangkan di Dewan Rakyat, tahun lalu.

“Ia adalah hak demokratiknya untuk membentangkan RUU itu. Tetapi, kenapa melakukannya dengan cara yang menimbulkan syak wasangka? Merekalah yang mempolitikkan isu ini.”

Seorang lagi penceramah di “Himpunan Rakyat Tolak Usul Hadi”, Azrul Mohd Khalib daripada Institut Demokrasi dan Hal Ehwal Ekonomi (Ideas) menjelaskan cara RUU Hadi diperalatkan untuk memancing undi, khasnya menjelang pilihan raya umum yang dijangka diadakan selewat-lewatnya tahun depan.

“Beritahu mereka ketika mereka sibuk cuba memenangi kerusi, kami cuba melindungi Malaysia dan rakyatnya,” kata pengurus hubungan luar Ideas itu.

Perhimpunan balas ini dianjurkan NGO yang dikenali sebagai Bebas bagi mendapatkan sokongan umat Islam dan bukan Islam menentang RUU Hadi.

RUU 355 pertama kali dibentangkan di Dewan Rakyat pada 26 Mei 2016 oleh Hadi. Pada 24 November lalu, Hadi meminta Dewan Rakyat menangguhkan perbahasan RUU 355 ke sidang berikut pada Mac ini bagi membolehkan pindaan dilakukan terhadapnya RUU itu.

Antara pindaan dicadangkan ialah hukuman “penjara tidak melebihi 30 tahun atau denda tidak lebih RM100,000 atau 100 sebatan” berbanding maksimum 3 tahun penjara, denda RM5,000 dan 6 kali sebatan yang boleh dijatuhkan Mahkamah Syariah ketika ini.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...