TERKINI :

Tuesday, February 7, 2017

Cadangan Ku Nan nampak aja cerdik tapi hakikatnya ia melanggar Perlembagaan Persekutuan.

NAMPAK CERDIK TAPI DIPERBODOHKAN UMNO

Menteri Wilayah Persekutuan Adnan Mansor buat cadangan bodoh menjadikan Pulau Pinang sebagai Wilayah Persekutuan. Sepatutnya cadangan bodoh begitu tak perlu dilayan tetapi dalam cerdik tetap ada bodohnya bila melayan cadangan Ku Nan tersebut.

Hari ini ada lagi yang keluarkan kenyataan menempelak cadangan Ku Nan tersebut. Kononnya ianya adalah penjajahan baru. Sebenarnya cadangan Ku Nan bukan penjajahan baru tapi penerusan agenda pembodohan kepada masyarakat. Malangnya yang kata cerdik turut terbodoh dengan cadangan Ku Nan.

Baca dulu Perlembagaan Persekutuan yang menjadi tulang belakang Persekutuan Malaysia. Perlembagaan Persekutuan mengiktiraf sesebuah negeri sebagai anggota Persekutuan. Sesebuah Kerajaan Negeri yang sah di bawah Perlembagaan tidak boleh dijadikan wilayah persekutuan kerana negeri itu sendiri sudah berada di dalam Persekutuan.

Yang boleh diambil dan dijadikan Wilayah Persekutuan bukan sebuah negeri tetapi hanya kawasan tertentu di dalam sesebuah negeri tertentu. Untuk menjadikan sesebuah kawasan itu sebagai Wilayah Persekutuan, ianya mestilah dengan persetujuan negeri yang berkaitan.

Contohnya Kerajaan Persekutuan mahukan Putrajaya yang berada di bawah Selangor untuk dijadikan Wilayah Persekutuan maka persetujuan daripada Kerajaan Negeri Selangor adalah suatu kewajipan.

Kerajaan Persekutuan tidak boleh mengambil sesebuah negeri menjadi Wilayah Persekutuan. NOKTAH!!!

Tak perlu lagi layan cadangan BODOH Ku Nan kerana melayan orang bodoh, awak juga BODOH!

Jangan termakan umpan kebodohan Umno yang sememangnya suka orang lain bodoh.

ZULHAZMI SHARIFF
Ahli Biro Guaman DAP Kedah.
07/02/2017

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...