TERKINI :

Friday, February 17, 2017

AMANAH Sik serah sumbangan yuran untuk membantu seorang pelajar miskin KUIN

Ketua Amanah Kawasan Sik Sdr Sulaiman@LemanRL hari ini membuat sumbangan pembayaran yuran semester II kepada seorang pelajar Kolej Universiti Insaniah yang merupakan anak daripada keluarga rakyat miskin Sik.

Kutipan dana sumbangan kilat dari rakan rakan artis Raja lawak ,2 ,3 ,5 dan Artis AF (Nama artis dirahsiakan)Korporat dan rakan rakan Facebok Leman Raja Lawak Original bagi membantu pembayaran yuran RM1759.00 telah berjaya mengeluarkan dari masalah tercicirnya pelajar tersebut dari berhenti meneruskan pembelajarannya.

Tahun lepas Parti Amanah Negara Kawasan Sik berjaya membantu membayarkan yuran kemasukan 5  pelajar miskin dari kawasan yang mendapat tawaran ke Universiti tempatan antaranya Universiti Malaysia Kelantan( UMS ) 1 orang ,Universiti Sains Malaysia(USM) 2 orang ,Universiti Pendidikan Sultan Idris( UPSI) 1 orang ,Universiti Utara Malaysia (UUM)1 orang dan tahun ini dari Kolej Universiti Insaniah (KUIN ) 1 orang.

Manakala tahun lepas sebanyak 126 orang pelajar miskin Kawasan Sik menerima bantuan pembayaran yuran/PIBG sekolah rendah dan menengah RM80.00 setiap seorang melalui 3 orang penyumbang yang datang membantu.Tahun ini seramai 41 orang pelajar miskin rendah dan menengah telah dipilih setelah kenaikan sedikit harga getah dikawasan ini dan dibiayai bantuan yuran RM100 seorang dengan ramai penyumbang yang datang dari luar.

walaupon Parti Amanah Negara tiada dana tetapi berusaha mencari dana awam untuk membantu pelajar yang betul betul dari keluarga yang tidak berkemampuan.

Isyarat yang jelas ini ditujukan kepada pemerintah bahawa rakyat miskin masih lagi berada dalam tekanan dengan kenaikan kos sara hidup yang tinggi dan menjejaskan pembelajaran rakyat bawahan dengan pendapatan yang rendah.

Dalam soal pendidikan juga ,Amanah Sik amat menitik beratkan pendidikan luar bandar dimana mereka yang bijak dikawasan Sik ini menjadi rakyat yang berintelek demi kemajuan kawasan Sik.

Terima kasih kepada semua penyumbang yang sudi membantu.

"MENGISLAHKAN KEHIDUPAN RAKYAT SIK"

*Rakyat Sik Careline*
0174867577

*BIRO MEDIA DAN KOMUNIKASI AMANAH SIK*
Ikuti Fb Rasmi kami
https://www.facebook.com/PartiAmanahNegaraParlimenSik/

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...