TERKINI :

Thursday, January 12, 2017

TUDUHAN TMJ SERIUS, ANNUAR MUSA PERLU JAWAB

Kenyataan Media
12 Januari 2017

*TUDUHAN TMJ SERIUS, ANNUAR MUSA PERLU JAWAB*

1. Pagi ini dikejutkan dengan pendedahan YAM Tengku Mahkota Johor (TMJ) terhadap Tan Sri Annuar Musa berkenaan tajaan The Red Warriors (TRW) yang diperoleh melalui UniKL (RM500,000) dan Pelaburan Mara Berhad (RM200,000). Dokumen kedua-dua transaksi berkenaan dikepilkan bersama kenyataan TMJ dalam page Johor Southern Tigers.

2. Kesemua tuduhan ini serius. Apatah lagi melibatkan Mara yang tujuannya jelas untuk membantu Bumiputera dalam bidang keusahawanan, pendidikan dan pelaburan. Bukan menjadi penampan untuk 'membantu' mana-mana pasukan bolasepak. Dengan jumlah yang banyak dikeluarkan daripada UniKL, alangkah lebih bermanfaat jika wang tersebut digunakan untuk menaja lebih ramai lagi anak-anak muda menyambung pengajian di situ.

3. Sebagai orang politik dan bertanggungjawab kepada rakyat, Annuar Musa tidak boleh terus berdiam diri. RM700,000 bukan satu jumlah yang sedikit. Walau memahami betapa sukarnya TRW bergelut mencari sumber kewangan bagi meneruskan saingan untuk musim 2017, ia tetap tidak menjadi jalan pintas untuk mana-mana agensi 'dirompak' sedemikian rupa.

4. Beliau perlu tampil ke depan dan jawab semua tuduhan. Wajib untuk beliau jelaskan justifikasi setiap tajaan yang dibuat dan sejauh mana kesemua tajaan tersebut benar-benar membantu Bumiputera. Jika gagal, Anuar Musa bertanggungjawab untuk mengembalikan semula RM700,000 itu ke kantung asalnya.

"Membina Negara Berintegriti"
#PemudaBekerja

*SHAZNI MUNIR MOHD ITHNIN*
*Naib Ketua Pemuda AMANAH Nasional*

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...