TERKINI :

Monday, January 2, 2017

Taksub, PAS adalah Islam, Islam adalah PAS, modal lama.
Oleh shahil

"PAS adalah Islam dan Islam adalah PAS, adalah nyanyian lama yang dimainkan oleh penentang PAS, sejak lam dahulu. Ia seiring dengan lagu PAS pemecah belah, parti ajaran sesat, parti takfiri dan sebagainya.

Penulis lihat perkara ini diulang-ulang semula. Kalau dahulu ia dilagukan oleh orang vateran, sekarang dilagukan pula oleh anak muda yang baru mengenal politik, aktivis mahasiswa.

Siapa yang beriktiqad PAS adalah Islam, Islam adalah PAS? Setahu penulis tidak ada siapapun dalam PAS yang beriktiqad demikian, malah tidak ada Tuan Guru dalam PAS yang mengajar demikian. Yang diajar ialah PAS adalah sebuah badan dakwah islamiah yang menyertai politik demi membuktikan politik adalah satu elimen Islam, yang juga disebut siyasah.

Bagi penulis mudah sahaja untuk membuat rumusan. Yang mengatakan ahli PAS meyaqini PAS adalah Islam, Islam adalah PAS, ialah orang yang membuat tuduhan itu sendiri. Sebab tidak ada ahli PAS yang beriktiqad demikian, maka yang menuduh itulha yang meyaqini demikian.

Pendukung PAS juga dikatakan taksub. Pendukung PAS tidak akan menerima kritikan orang luar sebaliknya hanya menurut kata-kata pemimpin PAS. Tuduhan ini juga amat popular dikalangan penentang PAS.

Penulis katakan adalah lebih baik taksub ulama dari taksub bukan ulama. Macam orang UMNO, taksub kepada Perdana Menteri seolah-olah wajib. Nabi mengatakan ulama adalah pewarith Nabi, pewaris ilmu Nabi. Tanpa ulama umat akan jahil, buta agama. Betapa besar tugas ulama selepas ketiadaan Nabi. Kalau nak dikata taksubpun wajar juga umat kena taksub kepada ulama, sebab kelebihan ulama disebut banyak dalam Hadith juga Quran.

Tapi tak ada Hadith mengatakan kelebihan bukan ulama. Tidak ada hadith mengatakan kelebihan tukang walaupun tugas doktor itu mulia, membantu orang lain. Nabi sebut kelebihan ulama, ahli ilmu agama, sebab Nabi kata "Ulama itu pewarith Nabi". Apa lagi yang Nabi warithkan kepada ulama kalau tidak ilmu Islam. Tak masuk akallah dimaksudkan apa yang diwarithkan Nabi kepada ulama itu ilmu membaiki basikal, sebab tidak ada sirah mengatakan Nabi ahli membaiki basikal.

Berbagai modal dilagukan untuk memburuk-burukkan PAS. Lama-lama senyap. Dah tak ada modal baru, lagukan semula modal lama, dah tak ada orang lama orang baru pulak melagukan modal lama.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...