TERKINI :

Thursday, January 19, 2017

Isu BR1M Tun Mahathir masih konsisten tiada istilah U-Turn


KOTA BHARU - Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dilihat masih konsisten dalam isu Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) walaupun ramai menganggap beliau sedang membuat pusingan U terhadap pendiriannya sebelum ini.

Penganalisis politik, Dr Rusdi Omar berkata, kenyataan Tun Mahathir bahawa BR1M akan diteruskan untuk diberikan kepada golongan memerlukan di mana pelaksanaannya dilakukan oleh pegawai kerajaan dan bukannya orang politik seperti diamalkan sekarang ini. 

"Bantuan ini akan dijadikan seperti bantuan berkanun iaitu (bantuan) tetap, ditentukan oleh undang-undang atau akta tertentu dan perlu diletakkan di bawah kementerian khas yang akan bertanggungjawab terhadapnya.

[ARTIKEL BERKAITAN: Tun Mahathir sering tukar kenyataan]

"Ini bermakna, ia bukan berbentuk bantuan politik dan tidak boleh dimasukkan dalam manifesto mana-mana parti politik bagi elak daripada bantuan tersebut dijadikan sebagai imbuhan sekiranya sesuatu pihak (parti) menjadi kerajaan," katanya kepada Sinar Harian di sini, semalam.

Mengulas lanjut, Dr Rusdi berkata, dengan kata lain pemberian BR1M cara Tun Mahathir ini akan memberi manfaat besar kepada rakyat betul-betul miskin dan daif berikutan ia merupakan bantuan kekal walaupun parti mana yang mentadbir negara pada masa hadapan.

"Bantuan ini akan terus kekal kerana ia akan menjadi satu bentuk bantuan kerajaan yang wujud berdasarkan undang-undang atau akta berkaitan, bukannya (bantuan) disebut dalam manifesto pilihan raya mana-mana parti politik semata-mata," katanya.

Dalam pada itu, Dr Rusdi berkata, beliau percaya tindakan Tun Mahathir masih konsisten dan pendirian beliau bahawa BR1M tidak seharusnya menjadi bantuan politik ada rasionalnya kerana ia akan dilihat sebagai salah satu cara untuk membeli undi kerana menjadi manifesto mana-mana parti yang bertanding dalam pilihan raya.

"BR1M yang ada sekarang ini lebih kepada memancing undi semata-mata kerana agihannya dibuat orang-orang politik. Jika kerajaan benar-benar ingin membantu rakyat miskin dan daif, lakukan sebagaimana saranan Tun Mahathir, Insya-ALLAH orang Melayu terutamanya akan menyokong kerajaan hari ini kerana mereka akan dapat manfaat ini sampai bila-bila," katanya.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...