TERKINI :

Saturday, December 24, 2016

Ideas: Mengapa Felda bayar lebih untuk syarikat Indonesia?

 wan-saiful_felda_600
PETALING JAYA: Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) perlu menjelaskan mengapa mereka membayar harga yang tinggi untuk membeli PT Eagle High Plantations.

Ketua Eksekutif Institut Demokrasi dan Hal Ehwal Ekonomi (Ideas) Wan Saiful Wan Jan berkata tumpuan utama ketika ini adalah risiko urus niaga itu kepada pembayar cukai.

“Misteri bagaimana urus niaga itu boleh menaikkan nilai pemegang saham sedangkan Felda nampaknya membayar harga yang tinggi untuk saham Eagle High.

“Felda perlu menjelaskan mengapa mereka bersetuju kepada harga premium itu. Urus niaga itu menimbulkan banyak tanda tanya dan premium itu memburukkan lagi spekulasi yang negatif,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Wan Saiful menambah, oleh kerana Felda adalah syarikat berkaitan kerajaan, pembelian itu tidak boleh diterima sekiranya ia mendedahkan pembayar cukai kepada risiko, atau urus niaga itu ternyata menjadi buruk.

“Sekiranya risiko kepada pembayar cukai boleh dikawal, saya harap urus niaga itu akan menghasilkan sinergi yang Felda mahukan dan menaikkan nilai pemegang saham,” katanya.

Felda semalam mengumumkan pembelian syarikat yang tersenarai di bursa saham Jakarta itu, yang akan memberi akses kepada lebih 320,000 hektar tanah di Indonesia, iaitu 4.4 kali ganda saiz Singapura.

Pembelian 37% kepentingan ekuiti Eagle High itu dibuat pada harga AS$505.4 juta (RM2.26 bilion).

Wan Saiful berkata sekiranya urus niaga itu dibuat pada harga yang tepat, ia akan memberi peluang yang baik kepada Felda untuk mengembangkan perniagaan.

YDPA boleh menitahkan Ahli Parlimen datang mengadap dan nyatakan adakah masih menyokongan PM Malaysia

Dalam ceramah malam td antara yang aku sebut ialah kita sbg rakyat Malaysia amat mengharapkan Ke Bawah Duli Tuanku Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong yang memayungi seluruh rakyat agar menggunakan kuasa sedia ada ke Bawah Duli Tuanku di bawah Perlembagaan Persekutuan untuk memanggil mengadap memanda Perdana Menteri meminta Perdana Menteri menyembah maklum situasi negara yang semakin teruk di bawah pentadbiran beliau.

Ke Bawah Duli Tuanku boleh menggunakan Perkara 40 Perlembagaan Persekutuan memanggil seluruh Ahli Parlimen menyatakan pendirian mereka tentang negara dan Perdana Menteri samada mereka masih menyokong Perdana Menteri atau sebaliknya.

Perkara ini tidak pernah dibuat di peringkat Persekutuan tetapi pernah berlaku di peringkat negeri. Di Kedah suatu ketika, Jemaah Pemangku Sultan memanggil mengadap semua Ahli Dewan Undangan Negeri menyatakan pendirian yang akibatnya Mukhriz kehilangan sokongan dan terpaksa melepaskan jawatan Menteri Besar.

Ini semua diperuntukkan oleh Perlembagaan dan Ke Bawah Duli Tuanku yang menjadi penaing seluruh rakyat harus mengambil tindakan pro-aktif ini demi kepentingan negara.

Tiada salahnya kita sebagai rakyat dan warganegara Malaysia yang sah memohon Seri Paduka Baginda melaksanakan kuasanya yang diperuntukkan oleh Perlembagaan.

Tindakan ini perlu kerana siapa pun kita, tanggungjawab menjaga kepentingan negara adalah hak bersama kerana Malaysia adalah hak kita bersama.

TERUS BERJUANG

ZULHAZMI SHARIFF
24/12/2016
Alor Setar


KEGIATAN PELACURAN DI KUALA LUMPUR SANGAT TINGGI, APA TINDAKAN KETUA PEMUDA UMNO WILAYAH

KENYATAAN MEDIA

24 Disember 2016

KEGIATAN PELACURAN DI KUALA LUMPUR SANGAT TINGGI, APA TINDAKAN KETUA PEMUDA UMNO WILAYAH

Ketua Pemuda Umno Wilayah Persekutuan, Mohamad Razlan Mohamad Rafii dinasihatkan supaya tidak mencampuri urusan negeri Selangor sebaliknya fokus kepada isu-isu yang menekan rakyat khususnya di Kuala Lumpur seperti harga caj parking yang naik mendadak. Beliau yang mempersoalkan tindakan merobohkan resort milik Ketua Umno Sungai Besar Dato' Seri Jamal Md Yunos di Sekinchan, Selangor semalam berbanding premis judi dan rumah pelacuran haram di sekitar Selangor, adalah sesuatu yang dangkal.

Tindakan Majlis Daerah Sabak Bernam(MDSB) menyita dan merobohkan beberapa struktur dari Sekin Fishermen Village Hotel & Resort milik Dato' Seri Jamal Md Yunos dibuat mengikut prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan memandangkan resort itu menjalankan aktiviti tanpa lesen.

Menurut Yang Dipertua MDSB, Azlinda Azman berkata, perintah penutupan itu mengikut  UUK38 Undang-Undang Kecil Hotel (Majlis Daerah Sabak Bernam) 2013 berikutan resort ini beroperasi tanpa lesen yang sah. Sebelum ini MDSB telah beberapa kali mengeluarkan notis tetapi tidak dipatuhi pemilik resort berkenaan. Tindakan kompaun juga telah dibuat beberapa kali namun pemilik tetap berdegil dan meneruskan operasi.

Keengganan pemilik untuk mendapatkan sijil pengesahan penyiapan dan pematuhan (CCC) dari arkitek berdaftar dan bertauliah walaupun sudah beberapa kali dicadangkan oleh pihak MDSB menjadi faktor kepada tindakan sita berkenaan. Notis kesalahan yang dikeluarkan adalah bagi kesalahan menduduki bangunan tanpa perakuan siap dan pematuhan dibawah seksyen 70(27)(f) akta 133 apabila disabitkan boleh didenda sehingga rm250,000.00 atau penjara kepada pemilik telah dikeluarkan pada 8 disember yang lalu.

Tindakan Pejabat Daerah dan Tanah Sabak Bernam meroboh 11 struktur deretan bangunan terbengkalai yang dibina sejak 2011 bersebelahan Sekin Fisherman Village Hotel & Resort, memandangkan kawasan tanah itu merupakan rizab Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS). Pegawai Daerah Sabak Bernam, Mohd Khairuddin Md Som berkata, operasi perobohan itu dibuat di kawasan rizab JPS iaitu kira-kira 20.1 meter dari pantai, selain di luar kawasan tanah hak milik pemilik resort. Beliau menjelaskan, tindakan merobohkan bangunan kekal itu dibuat mengikut Seksyen 425 dan 426A (1)(c) Kanun Tanah Negara (KTN) 1965.

Justeru itu Ketua Pemuda Umno Wilayah, Mohamad Razlan Mohamad Rafii tidak perlulah mencampuri urusan kerajaan negeri Selangor sebaliknya tanganilah dahulu kegiatan pelacuran yang semakin tinggi dicatat di Wilayah Persekutuan, Kuala Lumpur.

Pada 27 Ogos 2016, Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim) mendedahkan, Kuala Lumpur kini berada di ranking kelapan kota pelacuran dunia dengan nisbah 52 orang pelacur bagi setiap 10,000 penduduk. Secara nisbah juga, Kuala Lumpur di ranking lebih tinggi berbanding Thailand yang kini berada di tangga ke-10 dengan nisbah 45 orang pelacur setiap 10,000 penduduk.

Apakah tindakan Ketua Pemuda Umno Wilayah dalam usaha menangani masalah pelacuran dan lambakan rumah-rumah urut di Kuala Lumpur?.

Justeru itu saya sarankan Sdr. Mohamad Razlan supaya beri tumpuan kepada isu-isu yang menekan rakyat di wilayah persekutuan dahulu sebelum perhatian diberikan kepada negeri lain. Janganlah jadi seperti ketam mengajar anak berjalan lurus tapi diri sendiri berjalan senget. Beri tumpuan kepada usaha menangani masalah pelacuran di Kuala Lumpur dahulu sebelum menegur negeri lain.

Sekian,

SYED BADLI SHAH SYED OSMAN
Setiausaha Angkatan Muda Keadilan Selangor

Pejabat Tanah & Daerah memberikan penjelasan dan pertahan tindakan roboh 11 struktur resort Jamal

MOHD IZZATUL IZUAN TAHIR
23 Disember 2016

Mohd Khairuddin menunjukkan lakaran operasi meroboh struktur deretan bangunan terbengkalai bersebelahan resort itu, semalam.

SABAK BERNAM - Pejabat Daerah dan Tanah Sabak Bernam mempertahankan tindakan mereka meroboh 11 struktur deretan bangunan terbengkalai yang dibina bersebelahan Sekin Fisherman Village Hotel & Resort, memandangkan kawasan tanah itu merupakan rizab Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS).

Pegawai Daerah Sabak Bernam, Mohd Khairuddin Md Som berkata, operasi perobohan itu dibuat di kawasan rizab JPS iaitu kira-kira 20.1 meter dari pantai, selain  di luar kawasan tanah hak milik pemilik resort, Datuk Seri Jamal Md Yunos.

"Bangunan terbengkalai bersebelahan resort ini telah didirikan sejak 2011 lagi.

"Pada Februari 2013, pejabat ini ada mengeluarkan notis kepada pengusaha agar mengosongkan tanah kerajaan berkenaan.

"Sekiranya ada permohonan sekali pun, kita tak boleh luluskan sebab tanah berhadapan Selat Melaka ini ada ban...jika ban pecah, siapa yang perlu bertanggungjawab? Kita tak mahu ada masalah pada masa akan datang," katanya kepada Sinar Harian.

[ARTIKEL BERKAITAN: Jamal 'rasmikan' resortnya setelah disita semalam]

Beliau menjelaskan, tindakan merobohkan bangunan kekal itu dibuat mengikut Seksyen 425 dan 426A (1)(c)  Kanun Tanah Negara (KTN) 1965.

Bagaimanapun, ujar beliau, pihaknya tidak melaksanakan kerja-kerja meroboh bangunan di resort berkeluasan 0.9 hektar itu kerana kawasan tanah itu adalah hak milik persendirian.

"Struktur kekal yang dibina di  resort ini adalah di kawasan tanah pemiliknya sendiri.

"Permohonan serah dan beri milik semula tanah di bawah seksyen 204B KTN telah dibuat pada 2014 dan kerajaan negeri sudah meluluskannya pada awal 2015

Beliau menjelaskan, kawasan resort itu pada asalnya adalah tanah pertanian dan kini ditukar kepada tanah bangunan perniagaan dan telah pun dibayar premium pada Mei tahun lalu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...