TERKINI :

Wednesday, December 21, 2016

Mufti Pulau Pinang mahu PBB hentikan segera campur tangan asing di Syria

 
Majlis Keamanan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) perlu mendesak kuasa-kuasa asing mengundurkan tenteranya dalam konflik yang berlarutan di Syria, kata Mufti Pulau Pinang, Datuk Dr Wan Salim Wan Mohd Noor.

“Campur tangan pihak-pihak asing terutama Amerika Syarikat, Rusia, Iran dan Arab Saudi, sama ada secara langsung atau menerusi proksi masing-masing hanya menambahkan kekusutan dan kecelaruan situasi di negara berkenaan.

“Saya berpendapat Majlis Keamanan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) perlu segera bersidang untuk mendesak negara kuasa besar mengundurkan tentera masing-masing.

“Cukuplah, hentikan segera campur tangan dalam krisis tersebut,” katanya seperti dilaporkan Sinar Harian.

Selain itu beliau turut menggesa Presiden Bashar Al-Asad mengadakan pungutan suara segera degan pengawasan dan pemantauan suruhanjaya bebas yang dibentuk PBB sendiri.

“Dari situ kesemua pihak yang terlibat mestilah menghormati kehendak rakyat Syria,” katanya.

Beliau turut menggesa umat Islam di negara ini agar tidak berdiam diri sekali gus menghulurkan bantuan bagi membantu rakyat Syria yang sedang menderita.

Katanya, masyarakat termasuk bukan muslim serta pihak kerajaan harus menghulurkan bantuan kemanusiaan bagi meringankan beban mereka.

“Bantuan boleh disalurkan menerusi pertubuhan sukarela seperti Aman Palestin, Global Peace, Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim), ISMA dan sebagainya.

“Sikap mendiamkan diri dalam isu sebegini mungkin disalah anggap oleh sesetengah orang dengan beranggapan kita tidak mempunyai kepekaan terhadap nasib malang yang menimpa saudara seagama,” katanya.

Tambah Wan Salim, bagi mengulas isu ‘peperangan saudara’ di Syria bukanlah sesuatu yang mudah.

“Banyak aspek yang perlu diambil kira untuk memahaminya secara tepat,” jelasnya.

Pas tidak rancang wujudkan kerajaan campuran

Idris Ahmad

SHAH ALAM - Pas menegaskan bahawa parti Islam itu masih berada di pihak pembangkang dan tidak akan bekerjasama dengan Umno bagi mewujudkan kerajaan campuran selepas PRU14 nanti.

Naib Presidennya, Idris Ahmad berkata, sehingga kini tiada sebarang perbincangan berhubung kerjasama diadakan dengan Umno memandangkan Pas kini komited bagi bersama dengan blok ketiga Gagasan Sejahtera.

“Saya menolak dakwaan mengenai kerjasama tersebut memandangkan Pas kini komited bersama dengan Gagasan Sejahtera bagi menumbangkan Umno-BN pada PRU14 akan datang,” katanya kepada Sinar Harian.

Sebelum ini, ketua kepada sebuah NGO Melayu Islam mendakwa bahawa Pas dan Umno berkemungkinan akan berkerjasama bagi mewujudkan kerajaan campuran pada PRU14 akan datang.

Menyentuh mengenai perkara tersebut, Idris memaklumkan bahawa kenyataan tersebut adalah tidak berasas memandangkan Ibrahim bukan merupakan sebahagian daripada parti Pas mahupun Umno.

“Sebelum dia nak cakap begitu, dia kena tentukan dulu dia dari parti mana,” katanya.

Dalam pada itu, Idris memaklumkan bahawa Pas akan menyokong Umno sekiranya mereka membawa perkara atau isu-isu yang membawa kebaikan kepada rakyat di negara ini.

Namun begitu, Idris menjelaskan bahawa Pas juga turut lantang menentang tindakan parti Melayu itu yang membebankan rakyat khususnya dalam isu cukai barang dan perkhidmatan (GST), perjanjian Perkongsian Trans - Pasifik (TPP), Rm2.6 bilion dan sebagainya.

“Apa yang membawa kebaikan kepada rakyat kita sokong namun apa yang membebankan rakyat kita akan lawan.

“Dan saya ingin jelaskan di sini yang tiada sebarang kerjasama lagi antara kedua pihak sehingga kini,” katanya

Dengan SYIAH di Iran PAS boleh sepentas, takan dengan AMANAH tidak boleh pula..!!

Zolkharnain Abidin Al-Abyadhi

https://2.bp.blogspot.com/-hYsRlgpV0k0/V2tCDjGJouI/AAAAAAAAU-4/2ssyi48PbcgEYGo93UCBLq33ZrXFM0FxACLcB/s1600/Amanah-vs-PAS.jpg
1. Amanah Perlis sudah menganjurkan dua wacana. Pertama, tentang kebebasan beragama dan kedua, pelaksanaan hudud. Untuk kedua-dua wacana itu, saya telah menjemput pemimpin dan ahli Pas berstatus ustaz sebagai panelis. Jemputan saya tidak mendapat respon positif.

2. Antara alasan mereka ialah, pemimpin dan ahli Pas tidak dibenarkan menyertai sebarang aktiviti anjuran Amanah. Alasan lain ialah pertembungan acara dan sebagainya. Itu alasan piawai.

3. Saya akan anjurkan lagi wacana ilmiah pada bulan Februari ini. Tujuannya ialah menganjak gaya tindakan masyarakat daripada pendekatan emosi dan sentimen dalam menangani sesuatu isu kepada pendekatan rasional dan ilmu.

4. Akan diusahakan wacana kali ini ada wakil daripada Pas. Bukan untuk mencari publisiti murah atau untuk melaga-laga, tetapi untuk menyuburkan budaya rasional dan ilmu. Topik perbincangan dan panelisnya akan ditetapkan sedikit masa lagi.

5. Saya pernah sebutkan kepada seorang pemimpin Pas sebuah negeri, saya dan pemimpin Amanah Perlis bersedia untuk hadir dlm sebarang wacana yang dianjurkan oleh Pas, asalkan tujuannya ialah menyemarakkan budaya rasional dan ilmu.

6. Perbezaan parti sepatutnya tidak menjadi halangan untuk orang Amanah dan Pas berada sepentas dan berwacana secara rasional mengupas isu-isu umat.

7. Jika presiden Pas boleh sepentas dengan syiah di Iran yang menyebelahi Basyar al-Asad membantai sunni di Aleppo, takkanlah pemimpin Pas yang lain tidak bersedia untuk sepentas dengan Amanah?

8. Bukankah kita semuanya sunni?

Ittihad Alami atau KUIS kecam Abdul Hadi ke perhimpunan antara mazhab di Tehran

KUALA LUMPUR: Selepas disindir bekas Mufti Perlis, kali ini pemimpin tertinggi Kesatuan Ulama Islam Sedunia (KUIS) pula dilihat menempelak Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Melalui kenyataan dimuat naik pada akaun Facebook KUIS, Dr Yusuf al-Qaradawi dilaporkan mengecam tindakan Abdul Hadi menghadiri perhimpunan antara mahzab di Tehran.
Pertemua Abdul Hadi dengan Ali Khameini di Tehran dalam Perhimpunan Antara Mazhab.
Kata Yusuf, KUIS juga terkejut dengan waktu kunjungan Abdul Hadi berkenaan kerana ia dibuat ketika “Iran menjalankan jenayah kejamnya” di Aleppo, Syria.

“KUIS mengutuk ziarah ini yang dilakukan pada waktu ini (ketika puak Syiah dan Sunni berperang), dan ia dianggap ziarah yang tidak boleh diterima daripada mana-mana pihak pimpinan di dalam KUIS.

“Kunjungan berkenaan tidak dianggap mewakil KUIS tetapi atas kapasiti peribadi sahaja.

“Ketika ini KUIS menunggu Syeikh Abdul Hadi untuk menarik diri daripada kunjungan yang tidak pernah dipersetujui ini, tidak kena pada masanya dan tidak juga pada tempatnya!” kata kenyataan berbahasa Arab berkenaan.

Abdul Hadi berkunjung ke Tehran untuk menyertai persidangan anjuran kerajaan negara berkenaan tetapi mula mendapat kecaman beberapa pihak sejak kelmarin, lapor Malaysiakini hari ini.

Setiausaha Politik Abdul Hadi, Dr Ahmad Samsuri Mokhtar, kemudian membuat kenyataan mendakwa pemergian Presiden PAS itu antara lain adalah atas permintaan wakil Ittihad Ulama Muslimin Iran, Dr Abdurrahman Bayraan.

Abdurrahman, kata Samsuri, adalah tokoh Sunni dan dilantik Yusuf.


Tambahnya kehadiran Abdul Hadi adalah supaya beliau dapat membawa suara kelompok Sunni yang berada di Iran bagi mengurangkan sedikit tekanan terhadap mereka di negara berkenaan.

“Abdul Hadi juga memaklumkan pemergian beliau kepada Setiausaha Agung Ittihad Alami (nama Arab untuk KUIS) iaitu Prof Dr Ali Qaradaghi yang datang ke Kuala Lumpur bulan lepas, dengan hujah di atas.

“Jadi tidak timbul ianya bercanggah dengan pandangan Syeikh Dr Yusuf Qardhawi,” katanya.

Sebelum itu Datuk Dr Juanda Jaya secara sinis berkata, beliau berasa”kemaluan dan kesipuan” membaca catatan dibuat seorang tokoh ulama luar berhubung kehadiran Abdul Hadi di ibu negara Iran berkenaan.

Dalam konflik berpanjangan di Syria, Iran dianggap satu daripada negara yang menyumbang serta menyokong Presiden Bashar al-Assad menentang pemberontak di negara berkenaan.

Rejim Bashar baru saja kembali menguasai Aleppo selepas wilayah itu dikuasai kumpulan pemberontak sejak perang saudara meletus.

Ketika Kerajaan Syria dianggap mewakili puak Syiah, pemberontak pula terdiri daripada kalangan pengikut Sunni menjadikan konflik berkenaan ditafsir sebagai perang antara mazhab.

Satu lagi negara yang menyokong Bashar ialah Russia.

Isu berkenaan menjadi lebih menarik perhatian apabila sebuah laman sesawang dikaitkan dengan Abdul Hadi, ulamasedunia.org, memuat naik artikel berjudul “Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang wakili KUIS ke Tehran bawa mesej umat Islam” dua hari lalu.

Bagaimanapun semakan hari ini mendapati kandungan artikel itu sudah dipadamkan.

Untuk makluman, Abdul Hadi adalah Naib Ketua KUIS.

Dalam kenyataan KUIS lagi, turut mengutuk keras Abdul Hadi ialah Ali Qaradaghi sendiri, iaitu tokoh yang dipetik namanya oleh Samsuri dalam kenyataannya kelmarin.

“Dalam usaha menyatukan umat Islam, KUIS juga mengambil pendirian jelas menentang kerakusan projek perpecahan Iran, dan tidak melupakan musibah yang dilalui oleh umat kita (Sunni), serta pertumpahan darah di Aleppo, juga jutaan rakyat Syria yang terbunuh, tercedera, ditawan, dan kehilangan rumah di seluruh Syria,” kata kenyataan itu lagi.

Gunasekaran dibebaskan pertuduhan bunuh Kevin Morais

 http://s3media.freemalaysiatoday.com/wp-content/uploads/2016/12/kevin-morais_law_tong_600.jpg
Mahkamah Tinggi di sini, hari ini melepas dan membebaskan G.Gunasekaran, tertuduh kedua dalam kes pembunuhan Timbalan Pendakwa Raya Datuk Anthony Kevin Morais, daripada pertuduhan membunuh mendiang.

Hakim Datuk Azman Abdullah membuat keputusan itu selepas Timbalan Pendakwa Raya Saiful Edris Zainuddin memaklumkan Gunasekaran telah mengaku bersalah dan dijatuhi hukuman penjara oleh Mahkamah Sesyen atas kesalahan menyembunyikan mayat dan melupuskan kereta Kevin Morais.

"Tertuduh telah mengaku bersalah di bawah Seksyen 201 Kanun Keseksaan. Pohon pertuduhan ke atas Gunasekaran di bawah Seksyen 302 kanun yang sama ditarik balik," katanya.

Sebelum ini, Gunasekaran, bersama-sama lima lelaki, R. Dinishwaran, 24, A.K. Thinesh Kumar, 26, M. Vishwanath, 26, S. Nimalan, 23, dan S. Ravi Chandaran, 45, mengaku tidak bersalah terhadap pertuduhan membunuh Kevin Morais yang dalam perjalanan dari Jalan Dutamas Raya Sentul ke No. 1 Jalan USJ1/6D, Subang Jaya antara 7 pagi dan 8 malam pada 4 Sept 2015.

Pakar patalogi, Dr K. Kunaseegaran, 53, pula mengaku tidak bersalah bersubahat dengan enam lelaki itu membunuh Kevin, 55, di tempat, tarikh dan pada masa yang sama.

Dr Kunaseegaran didakwa mengikut Seksyen 109 Kanun Keseksaan yang dibaca bersama-sama Seksyen 302 kanun sama manakala Gunasekaran dan lima lelaki itu didakwa mengikut Seksyen 302 yang memperuntukkan hukuman mati, jika sabit kesalahan.

Saiful Edris turut memaklumkan Gunasekaran, 48, akan menjadi saksi pihak pendakwaan dan akan dipanggil memberi keterangan pada perbicaraan esok.

Mahkamah Sesyen di sini hari ini menjatuhkan hukuman penjara dua tahun bermula dari tarikh tangkap pada 15 September 2015 terhadap Gunasekaran selepas tertuduh menukar pengakuan kepada bersalah terhadap pertuduhan menyembunyikan mayat Kevin Morais dan menghapuskan kenderaan lelaki itu mengikut Seksyen 201 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum tujuh tahun dan denda.

Gunasekaran didakwa bersama-sama Ravi Chandaran dan Nimalan dengan niat bersama telah menyembunyikan mayat dan menghapuskan kenderaan nombor plat WA 6264Q itu dengan niat untuk mengelak enam tertuduh, Ravi Chandaran, Nimalan, Thinesh Kumar, Vishwanath, Dinishwaran, Dr Kunaseegaran daripada seksaan undang-undang.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu dari Jalan Dutamas 1, di sini ke ladang kelapa sawit Kampong Sungai Samak, Hutan Melintang, Hilir Perak, Perak, antara pukul 7 pagi 4 Sept 2015 hingga 2 pagi 5 Sept 2015.


Tertuduh dihantar ke Penjara Kajang untuk menjalani hukuman.

Hadi pertahan tindakannya kunjungi Iran

 Datuk Seri Abdul Hadi Awang
Presiden Pas Datuk Seri Abdul Hadi Awang menyatakan pendiriannya bahawa Iran tidak membuat kenyataan mengeksport revolusi Islam Syiahnya, sebaliknya Iran hanya mengajak negara Arab yang berjiran bersatu menentang Israel dan membebaskan diri mereka daripada kuasa asing.

Justeru Abdul Hadi mempersoalkan mengapa mazhab Syiah di dalam masyarakat Sunni yang sudah wujud lebih daripada seribu tahun itu tidak pernah menghalang kemajuan Islam di seluruh pelosok dunia, tiba-tiba kini ujarnya, ditiupkan api permusuhan untuk menumpahkan darah dalam umat yang satu kiblatnya?

"Dahulunya berkhilaf secara ilmu sahaja tanpa berpisah dalam satu umat, tiba-tiba sekarang dianggap seperti agama yang berbeza.

"Pas adalah Melayu Islam yang tidak mudah lupa. Ketika berlakunya Perang Teluk yang pertama 1980, apabila Saddam Husain menyerang Iran dengan bantuan negara Barat dan Negara-Negara Arab, Pas menyokong Iran, lalu kami dituduh sudah menjadi Syiah.

"Selepasnya Saddam berpaling tadah menyerang Kuwait, negara-negara Arab menjemput bala tentera Amerika dan sekutunya menyerang Iraq.

"Pas menentang jemputan yang haram itu dan berpihak kepada menentang campur tangan asing bersama semua Parti Islam, bukan kerana sudah masuk Parti Baath bersama Saddam.

"Sebabnya ialah kami membaca politik di lapangan antarabangsa, bukan hanya membaca kitab dan media sosial di atas meja dalam bilik yang sempit."ujarnya dalam kenyataan yang disiarkan Harakah Daily hari ini.

Abdul Hadi dikecam oleh beberapa pihak sejak dua hari lalu ekoran kunjungannya ke Tehran untuk menyertai persidangan anjuran kerajaan negara berkenaan.

Setiausaha politiknya, Dr Ahmad Samsuri Mokhtar dipetik berkata, kenyataan mendakwa pemergian presiden Pas itu antara lain adalah atas permintaan wakil Ittihad Ulama Muslimin Iran, Dr Abdurrahman Bayraan.

Abdurrahman, adalah tokoh Sunni dan dilantik Dr Yusuf al -Qaradawi selaku Presiden Kesatuan Ulama Islam Sedunia (Kuis).

Bagaimanapun Yusuf dalam satu kenyataan menempelak tindakan Abdul Hadi yang juga Naib Presiden Kuis kerana lawatan itu dilakukan ketika mazhab Syiah dan Sunni berperang dan dianggap ziarah itu tidak boleh diterima dikalangan pimpinan Kuis.

Tambah Dr Ahmad Samsuri lagi, kehadiran Abdul Hadi itu supaya beliau dapat membawa suara kelompok Sunni yang berada di Iran bagi mengurangkan sedikit tekanan terhadap mereka di negara berkenaan.

"Beliau juga memaklumkan pemergian beliau kepada Setiausaha Agung Ittihad Alami (nama Arab untuk Kuis) iaitu Prof Dr Ali Qaradaghi yang datang ke Kuala Lumpur bulan lalu, dengan hujah di atas.

"Jadi tidak timbul ianya bercanggah dengan pandangan Syeikh Dr Yusuf Qardhawi," kata Ahmad Samsuri.

Dalam konflik berpanjangan di Syria, Iran dianggap satu daripada negara yang menyumbang serta menyokong Presiden Bashar al-Assad menentang pemberontak di negara berkenaan.

Rejim Bashar baru saja kembali menguasai Aleppo selepas wilayah itu dikuasai kumpulan pemberontak sejak perang saudara meletus.

Ketika kerajaan Syria dianggap mewakili puak Syiah, pemberontak pula terdiri daripada kalangan pengikut Sunni menjadikan konflik berkenaan ditafsir sebagai perang antara mazhab.

Satu lagi negara yang menyokong Bashar ialah Russia.

Ikuti teks penuh kenyataan Presiden Pas Abdul Hadi Awang yang disiarkan di Harakah Daily hari ini: http://www.harakahdaily.net.my/index.php/headline/43626-siapa-di-sebalik-krisis-syria-iraq-dan-lain-lain

Isu bergambar dengan Rabi yahudi, Dr Maza menjawab fitnah golongan yang cuba pertahankan ketua mereka

Politik Ulama

Saya pada awalnya, tidak mahu mengulas isu kehadiran 'orang politik' beramah mesra dengan ayatullah yang sedang meraikan pembunuhan rakyat Syria. Saya anggap itu adalah langkah politik yang selalu berlaku di mana-mana. Malangnya, gambar bersama seorang rabi yahudi saya semasa di Oxford beberapa tahun digunakan untuk serangan peribadi oleh geng parti berkenaan. 

Padahal saya sepatah pun tidak berkata apa-apa. Untuk pengetahuan, saya bukan orang politik. Gambar berkenaan saya ambil semasa menghadiri seminar anjuran Haron Yahya dari Turkey tentang Al-Quran and Science. Rabi itu juga hadir sebagai pembentang. Namanya Rabbi Abrahamson. Dia selalu bela rakyat Palestin dan sekarang dia sedang membela rakyat Syria. Ramai orang Arab ikuti fb beliau. Dia selalu bela nasib umat Islam. Di situ ada sedikit perbezaan dengan Khameini yang membunuh dan menyembelih umat Islam di Syria.

Namun saya katakan, sesiapa yang kritik orang politik ke Iran tak faham style politik sebenarnya.

Apakah yang hendak kita hairan dengan sesetengah ahli politik?! Jika semalam mereka memarahi orang bersalaman dengan Netanyahu kerana membunuh rakyat Palestin, hari ini mereka menghalalkan pemimpin mereka bersalaman mesra dengan pembunuh rakyat Syria.

Apa yang hendak kita pelik?! Tidakkah semalam mereka yang mengkafirkan parti dan pengikut parti tertentu sehingga tidak boleh berimam, tidak boleh makan sembelihan, tidak hadir kenduri, tidak boleh berkahwin dan segalanya. Ketika itu katanya : "kita menentang parti tersebut kerana parti itu dasar kafir dan jahiliah. Masuk ke dalam parti itu ertinya meredhai kekafiran". 

Akibatnya, solat 2 imam, terputus hubungan silaturahim, berberantakan rumah tangga BAHKAN ada yang mati terkorban bertempur sesama muslim. Akibat seruan 'perjuangan kita adalah jihad, derma kita adalah jihad dan jika kita mati menentang puak-puak ini mati kita adalah mati syahid, mati adalah mati Islam".

Hari ini, setelah segala kerosakan berlaku, lidah yang sama menyebut 'Islam tidak menyuruh kita menumbangkan kerajaan', perpaduan sesama Islam itu lebih penting, 'kita ingin bekerjasama', 'politik matang' dan segalanya.

Dahulu, 'perlembagaan kafir, perlembagaan jahiliah'. Sekarang kita menjunjung dan menghormati perlembagaan.

Maka, taqiyah Syiah dan nifaq orang politik tidak banyak jauhnya. Hari ini mereka bersalaman mesra dengan pembunuh yang sedang meraikan pembunuhan rakyat Syria. Besok mereka akan menangis di hadapan rakyat tentang nasib rakyat Syria. Barangkali ini yang dimaksudkan oleh Said Nursi: "Aku berlindung dengan Allah daripada syaitan dan politik".

Dr. Maza

Hadi Dituduh Bersekongkol Dengan Penjenayah Dan Perogol Umat Islam Syria?

Bekas mufti 'kesipuan' lihat Hadi di Tehran

Bekas mufti Perlis Datuk Dr Juanda Jaya secara sinis berkata, beliau berasa 'kemaluan dan kesipuan' membaca suatu catatan dibuat seorang tokoh ulama luar berhubung Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Menulis di Facebooknya, Juanda berkata, maruah Malaysia ketika ini 'jatuh ke tanah di mana-mana' akibat penyertaan presiden PAS itu dalam persidangan antarabangsa di Iran.

Berkongsi status dibuat oleh seorang profesor dalam bidang hubungan antarabangsa, Juanda berkata, beliau tidak sanggup menterjemahkan kenyataan dibuat dalam bahasa Arab itu.


"Bagi yang sudi, pohon terjemahan teks catatan ini agar umat Melayu faham. Saya tak sanggup terjemah kerana herdikannya amat tajam..." katanya.

Juanda kini adalah ADUN Jemoreng di Sarawak mewakili BN.

Antara lain, Prof Dr Abd Al-Fattah El-Awaisi menyatakan tentang kemarahannya terhadap penyertaan Abdul Hadi dalam persidangan antara mazhab di Tehran.

Menurut maklumat pada laman sesawang Abd al-Fattah El-Awaisi adalah cendekiawan British berdarah Palestin dan berpengalaman mengajar di negara Arab, Britain, Turki dan Malaysia.

Kata Abd Al-Fattah, pemimpin yang berkunjung ke Tehran itu bersekongkol dengan penjenayah yang bertanggungjawab mencabul kanak-kanak dan wanita, selain pembunuh serta pihak yag terlibat dalam perang di Syria.

"Sesuatu yang amat memalukan dan buruk untuk sesiapa yang yang pergi ke Tehran, ibu negara musuh dan penjajah Iran dan menyertai persidangan anjuran mereka berkaitan Kesatuan Umat Islam.


"Persidangan ini telah dianjurkan oleh Institut Antarabangsa Bagi Penyatuan Mazhab Islam berakhir pada petang semalam (Sabtu 17/12/2016) dengan ucapan penutup telah disampaikan oleh ketua mereka yang juga merupakan penjenayah dan pembunuh iaitu Ayatullah Ali Khameini.

"Antara nama nama yang telah hadir pada persidangan ini seperti dilaporkan oleh media Iran ialah:-

1. Sheikh Abdul Hadi Awang, Presiden Parti Islam Malaysia (PAS) yang juga merupakan Naib Ketua bagi Kesatuan Ulama Sedunia. Beliau telah menyampaikan ucapan pembukaan persidangan ini pada hari khamis yang lepas (15/12/206).

2. Iddah Falahi yang diberikan gelaran sebagai 'Pemikir Al-Jazair' juga menyampaikan ucapan penutup pada persidangan ini.

3. Safinaz Kazim wakil dari Mesir

4. Uthman Batikh (Mufti Tunisia yang dilantik melalui Kedutaan Tunisia di Tehran).

"Kesemua mereka yang telah pergi ke Tehran ini bersekongkol dalam pencabulan gadis gadis kita dan wanita wanita kita, bersekongkol dalam jenayah pembunuhan dan penghancuran, bersekongkol juga dalam pembinasaan yang kesemuanya ini telah dilakukan oleh penjajah Iran terhadap Syria yang telah musnah.

"Tidakkah menjadi suatu yang amat memalukan dan buruk bagi mereka yang pergi ke Tehran dan khatib rasmi negara itu - Ayatullah Imami Kashani - telah berkata ketika khutbah jumaat: Sesungguhnya Halab (Aleppo) telah bebas dan orang Islam telah menang ke atas orang kafir?!!"
tulisnya.

Sementara itu, Setiausaha Politik Abdul Hadi, Dr Ahmad Samsuri Mokhtar, berkata pemergian presiden PAS itu antara lain adalah atas permintaan wakil Ittihad Ulama Muslimin Iran, Dr Abdurrahman Bayraan.

Katanya, Abdurrahman adalah tokoh Sunni dan dilantik Syeikh Dr Yusuf Qardhawi.

Katanya kehadiran Abdul Hadi adalah supaya beliau dapat membawa suara kelompok Sunni yang berada di Iran bagi mengurangkan sedikit tekanan terhadap mereka di negara berkenaan.

"Selain dari itu Abdul Hadi juga menjelaskan isu-isu keganasan dan puncanya pada waktu ini.

"Beliau juga memaklumkan pemergian beliau kepada Setiausaha Agung Ittihad Alami iaitu Prof Dr Ali Qaradaghi yang datang ke Kuala Lumpur bulan lepas, dengan hujah di atas.

"Jadi tidak timbul ianya bercanggah dengan pandangan Syeikh Dr Yusuf Qardhawi.

"Selain Abdul Hadi, antara tokoh Sunni yang hadir ialah Sheikh Dr Mustafa Ceric (Mufti Bosnia-Herzegovina), Mufti Iraq, Wakil Hamas, Mursyid Am Parti Saadat Turki, Sheikh Dr Taj El-Din Hilaly (mantan Mufti Umat Islam Australia), wakil dari Jamaat Islami Pakistan dan sebagainya lagi.

"Isu yang dibangkitkan mengenai apa yang berlaku di Syria dalam minggu ini memerlukan kupasan dan analisis lebih mendalam.

"Insya-Allah Abdul Hadi sendiri akan mengupasnya secara bebas tanpa dipengaruhi oleh mana-mana media antarabangsa atau mana-mana pihak, berdasarkan gambaran yang lebih luas.

"Lajnah Hubungan Luar dan Antarabangsa PAS Pusat akan memaklumkan tarikh dan waktunya yang sesuai untuk program berkenaan," katanya seperti disiarkan Harakahdaily. -mkULASAN GB

Satu ketika dahulu, heboh orang-orang PAS menuduh AMANAH sebagai Syiah sehingga Timbalan Penasihat Umum AMANAH, Ust Abd Ghani Samsuddin difitnah sebagai Syiah, Presiden AMANAH, Mohamad Sabu pun dituduh Syiah.

Malah sebelum itu pun isu Syiah dijadikan sebahagian dari kempen Geng Ulama untuk menyingkirkan golongan progresif semasa Muktamar ke 61 di kuala Selangor.

Kini semua fitnah dan tuduhan itu kembali kepada PAS semula.

Malah lebih dasyat apabila Prof Dr Abd Al-Fattah El-Awaisi menyatakan mereka itu bersekongkol dengan penjenayah yang bertanggungjawab mencabul kanak-kanak dan wanita, selain pembunuh serta pihak yag terlibat dalam perang di Syria.

Berikut pula ulasan Dr Rozaime Ramli:Demikianlah hukum kebenaran dan keadilan berjalan. Satu jari menunjuk orang lain, empat jari menunjuk kepada dirinya sendiri.

 http://greenboc.blogspot.my/2016/12/hadi-disifatkan-bersekongkol-dengan.html#more

MUJURLAH TUN M TIDAK HANYA BERMAIN DENGAN CUCU...


Susulan bidasan Nazri Aziz yang menyifatkan era diktator Tun Mahathir Mohamad sudah berakhir dan mahu beliau hanya menghabiskan sisa-sisa usianya bermain dengan cucu, bekas Perdana Menteri itu tidak mengambil masa yang panjang yang menjawabnya.

Dalam tulisan di blognya semalam untuk menjawan perkara itu, jelas kita dapat memahami betapa sayangnya Tun Mahathir kepada negara ini dan masa depan rakyatnya.

Sebagaimana beliau keluar daripada persaraannya untuk menyingkirkan Tun Abdullah Badawi kerana kerakusan "budak-budak tingkat 4" menguasai institusi Perdana Menteri ketika itu, kini misinya ialah untuk "menghalang Najib Razak daripada terus merosakkan negara".

Hakikatnya semua orang sedar timbunan perbuatan Najib yang memang merosakkan negara, tetapi tidak ada yang berani bersuara kerana lebih memikirkan poket, perut, jawatan dan dedak.

Di era Najib ini, sokongan kepada UMNO untuk kebaikan negara sudah bertukar menjadi sokongan kepada peribadi Najib untuk mengutip apa saja kepentingan peribadi yang boleh diraih.

Sehubungan itu, kita rakyat Malaysia yang berfikir tidak saja berkaitan poket, perut, jawatan dan dedak untuk diri sendiri, seharusnya bersyukur dengan sedianya Tun Mahathir kembali ke kancah perjuangan kerana kini lebih mungkin anak-anak dan cucu kita mempunyai masa depan yang lebih bahagia untuk mereka.

Jika Tun Mahathir hanya memikirkan tentang dirinya dan kepentingan masa depan anak-anaknya sambil mempunyai lebih banyak masa bemain dengan cucu, tentulah lebih baik baginya menjadi pendiam dan menyokong apa saja yang dilakukan Najib.

Tetapi, dengan terus berjuang dan menghadkan masa bersama cucu, beliau bukan saja hilang banyak kemeriahan di usia tuanya, bahkan masa depan anak-anaknya juga jadi tidak menentu.

Sebenarnya, inilah yang membezakan antara seorang tua berusia 91 tahun yang dalam nafasnya masih sayangkan negara berbanding orang lain yang hanya mampu berkata, "tak apalah sebab kini zaman Najib menguruskan negara."

Berdiam diri dengan kecurangan yang berlaku di depan kata, antaranya pembaziran, naik jet sesuka hati, 1MDB, ribu-ribu juta dalam akaun peribadi dan menambah hutang secara menggadai negara, lebih memungkinkan keadaan menjadi lebih buruk untuk masa depan negara.

Dengan hutang negara terus menimbun, bagaimanakah kita boleh berharap Najib mampu menyediakan peruntukan yang lebih baik untuk rakyat jelata?

Soalnya, mengapa Nazri tiba-tiba mahukan Tun Mahathir hanya bermain dengan cucu saja?

Tidakkah beliau juga pernah berkata Tun Mahathir sudah tua dan tidak berupaya pun memecahkan gelas dengan balingannya?

Jika baling gelas pun tak pecah, kenapa seolah-olah takut dengan terusnya Tun Mahathir berada dalam gelanggang perjuangan?

Mungkin Nazri mula sedar betapa tingginya penolakan rakyat kepada Najib ketika ini dan kedudukannya hanya dapat diselamatkan jika akhirnya Tun Mahathir memilih untuk berdiam diri dan hanya bermain-main dengan cucu-cucunya.

Dalam hal ini, rakyat Malaysia bukan saja harus berbangga, malah sepatutnya tiada pilihan selain bersama-sama menyokong perjuangan Tun Mahathir untuk menyingkirkan Najib dan menyelamatkan negara ini. Beliau kini bukan lagi berjuang untuk diri atau anak-anaknya, tetapi untuk masa depan anak-anak cucu kita semua.

Ia berbeza dengan Najib, perjuangannya kini hanyalah untuk menyelamatkan masa depan dan kedudukan peribadinya saja. Beliau tidak lagi menjadikan UMNO sebagai landasan membela rakyat, tetapi sebagai "kuda tunggangan" untuk keselamatannya.

Bayangkan berapa banyak lagi "bala" akan menimpa kita dan menjadi tatapan dunia kiranya Tun Mahathir lebih suka berdiam diri saja dan sayangkan cucu-cucunya melebihi sayangkan negara?

Sementara Tun Mahathir dengan senang hati melepaskan jawatannya secara sukarela pada 2003 kerana tiada apa-apa beban peribadi yang dipergantungkannya kepada UMNO, Najib sebaliknya paling takut masa depan peribadinya terhumban sama dengan kejatuhan UMNO.

Bagaimanakah rakyat dan negara boleh terus mengharapkan Najib membawa walau setitis kebaikan sedangkan masa depannya sendiri, anak-anak dan isteri lebih besar untuk diselamatkan lagi? (SH 21/12/2016).

Nazri tolak cadangan kerajaan Melayu Umno-PAS

nazri
KUALA LUMPUR: Datuk Seri Nazri Aziz menolak cadangan pembentukan kerajaan Melayu yang eksklusif dianggotai Umno dan PAS.

Ahli Majlis Tertinggi (MT) Umno menjelaskan Barisan Nasional tidak akan berubah menjadi pakatan yang tidak mewakili semua rakyat Malaysia.

“Saya tak setuju. Kita dalam BN telah dididik tidak ada satu komuniti yang memerintah Malaysia tanpa penyertaan komuniti lain.

“Kerajaan Malaysia bukan sahaja kaum Melayu tetapi seluruhnya sama ada Cina, India, Iban atau Kadazan ialah orang kita.

“Respon kita (Umno) kepada Datuk Ibrahim Ali: Kita boleh kerja bersama kalau mereka sokong kepimpinan kita (BN), tapi secara ekslusif kerajaan Melayu, saya cakap tidak,” katanya selepas merasmikan pameran wayang kulit di Muzium Negara, yang akan diadakan sehingga 28 Februari.

Nazri, yang juga menteri pelancongan dan kebudayaan, menjawab seruan Presiden Perkasa Datuk Ibrahim Ali, yang meminta PAS supaya kekal menjadi parti bebas dan tubuhkan kerajaan Melayu yang eksklusif bersama Umno selepas pilihan raya umum nanti.

Ibrahim mencadangkan perdana menteri daripada Umno manakala timbalannya daripada PAS.

Ibrahim membantah kerjasama PAS dengan Pakatan Harapan kerana lebih wajar jika parti Islam itu bekerjasama dengan Umno.

Beliau sangat kuat merasakan BN akan menang Pilihan Raya Umum ke-14 walaupun dilanda krisis keyakinan, selepas kajian menunjukkan 90% menolak Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Nazri tidak bersetuju dengan kajian itu.

“Sudah pasti ini kerja pembangkang kerana mereka mahu menjatuhkan beliau.

“Tetapi pembangkang tidak monopoli pandangan dan perasaan rakyat terbanyak.

“Selain jentera BN yang lancar dan populariti wakil rakyatnya, rakyat sememangnya suka Najib.

“Beliau juga salah satu daripada faktor untuk kita menang pilihan raya umum akan datang.”

Umno takut hilang undi orang Melayu

Umno

ALOR SETAR – Umno didakwa sengaja memainkan isu perkauman kerana khuatir parti itu tidak mendapat kepercayaan dan sokongan lagi daripada majoriti orang Melayu pada PRU14 nanti.

Timbalan Pengerusi PKR Kedah, Gooi Hsiao Leung berkata, tindakan itu adalah keterlaluan dan cuba menghasut rakyat supaya tidak mengundi DAP dengan alasan kononnya hak dan keistimewaan orang Melayu akan dihapuskan.

“Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Tun Razak) cuba menakutkan, mengeliru dan menghasut rakyat bahawa DAP adalah musuh terbesar dalam negara semasa Perhimpunan Agung Umno (PAU) 2016 baru-baru ini.

“Dikatakan kalau pilih DAP, maksudnya hak-hak dan keistimewaan orang Melayu akan dihapuskan. Bukankah ini menghasut? Sebenarnya kalau kita dengar mesej Najib, dia bukan ambil kisah tentang orang Cina pun,” katanya.

Beliau berkata demikian pada ucapan semasa forum cerdas rakyat anjuran PKR Alor Setar di Dewan Kang Har Tong, Kampung Berjaya, di sini, kelmarin.

Menurutnya, Najib sedia maklum bahawa orang Cina sendiri sudah hilang keyakinan terhadap BN, MCA dan Gerakan. Malah ramai pengundi India juga tidak menyokong lagi MIC.

“Tetapi apa yang paling dia takut adalah sekiranya orang Melayu hilang keyakinan kepada Umno dan BN. Sebab itu dia menggunakan perkauman untuk menakutkan orang Melayu.

“Kalaulah orang Melayu, dia nak serang pun mungkin PKR, Amanah dan Parti Bersatu. Kalau rakyat sokong pembangkang, maksudnya sokong DAP. Itulah niat mereka di sebaliknya. Tetapi sangat penting untuk kita memperbetulkan pandangan penipu ini,” katanya.

Ahli Parlimen Alor Setar itu turut menegaskan bahawa DAP bukanlah parti anti Islam dan anti Melayu seperti yang didakwa Umno dan BN.

“Ini semua rekaan dan pembohongan. Saya sendiri pun baru dapat tahu apabila insiden Memali berlaku pada 1985, DAP lah parti pertama yang membangkitkan isu ini.

“Saya pun baru dapat tahu, dulu bapa saya adalah Ahli Parlimen Bukit Bendera. Sehari selepas kejadian Memali, beliau telah pun menggerakkan satu usul tergempar di Parlimen untuk menyoal kerajaan tentang insiden Memali,” katanya.

Pemilik tawar air nira asli kepada pengunjung

Pemilik tawar air nira asli kepada pengunjung

YAN - Pelancong tempatan mahu pun pelancong asing kini boleh merasai pengalaman unik menikmati kesegaran air nira asli yang hanya terdapat di ladang nipah di Kuala Sedaka, di sini.

Pemilik, Ismail Che Kar, 49, yang sudah 25 tahun mengusahakan ladang berkenaan berkata, dia menyediakan tempat santai untuk pengunjung menikmati air berkenaan di halaman rumahnya berlatar belakangkan pohonan nipah.

Menurutnya, air nira itu mampu menyegarkan badan dan menambah tenaga untuk menjalani rutin harian.

“Air nira menjadi minuman harian saya sejak berusia enam tahun lagi.

"Jika sehari tidak minum saya seakan rasa tidak puas dan tidak pernah jemu minum air nira,” katanya.

Ismail berkata, daerah Yan amat sesuai untuk tanaman pokok nipah memandangkan keadaan tanahnya yang berpaya dan terletak berhampiran laut menyebabkan tanaman ini hidup subur.

“Tidak hairanlah kebanyakan penduduk di sini menanam pokok nipah di halaman rumah masing-masing,” katanya.

Komersialkan ladang nipah

Bagi mempromosikan minuman kegemarannya itu, dia bersama isterinya, Rohani Ali, 48, berhasrat menaik taraf ladang berkenaan dengan mencantikkan kawasan ladang yang berpaya kepada sebuah taman yang indah.

“Kebiasaannya orang anggap ladang nipah sebagai kawasan berpaya dan penuh semak, namun kami cuba buat kelainan dengan menambak kawasan paya ini dengan tanah dan pasir menjadi kawasan yang rata dan kering,” katanya.

Katanya, untuk mengindahkan persekitaran pelbagai jenis tanaman hiasan ditanam selain menyediakan beberapa meja makan.

“Saya bersyukur sejak dibuka pada tahun 2009, sambutan daripada orang ramai amat menggalakkan sehingga tidak menang tangan melayan pengunjung dari pelusuk negeri.

"Pengunjung bukan sahaja boleh menikmati nira, malah dapat merasai keenakan laksa Kedah, hasil air tangan isteri,” katanya.

Pelancong asing rasai keenakan air nipah

Sementara itu, Rohani berkata, persiapan memasak laksa dan bihun goreng dilakukan seawal 9 pagi sebelum memulakan perniagaan sekitar 11.30 pagi.

“Ladang ini hanya mampu menampung seramai 100 pelanggan pada satu masa, namun mereka sanggup menunggu giliran jika tempat duduk penuh terutamanya pelanggan yang datang secara berkumpulan,” katanya.

Menurutnya, jumlah pengunjung bertambah setiap kali cuti hujung minggu atau cuti umum.

"Lebih 200 bungkus air nira disediakan untuk memenuhi permintaan pelanggan dan bekalan turut diambil daripada jiran terdekat.

“Kaedah ini bukan sahaja menguntungkan malah memberi sumber pendapatan kepada jiran yang turut mempunyai ladang nipah sendiri,” katanya.

Katanya, ladang nipah miliknya itu turut dikunjungi pelancong dari luar negara antaranya, Kanada dan Indonesia bagi merasai kesegaran air nira yang dihasilkan.

“Kami mampu jana pendapatan hingga RM1,000 setiap hari, saya harap suatu hari nanti dapat memperluaskan lagi ladang nipah ini,” katanya.

Tambahnya, terdapat hampir 300 pokok ditanam di ladang ini, iaitu spesies nipah sawa besar dan nipah padi.

Kuala Ketil - Tolonglah kurang sewa kios...’

‘Tolonglah kurang sewa kios...’

KUALA KETIL - Peniaga memohon bayaran sewa 10 kios di jalan Merbau Pulas dikurangkan, termasuk memansuhkan caj Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) yang dikenakan kepada mereka.

Wakil peniaga, Norlia Hamzah berkata, setiap unit kios disewa dengan harga RM250 dan dikenakan caj GST berjumlah RM15 setiap bulan.

“Dengan keadaan ekonomi sekarang, bayaran RM265 sememangnya membebankan peniaga. Kami terpaksa setuju menyewa sebab tiada tempat untuk menjalankan perniagaan.

“Kadar sewa termasuk caj GST itu dilihat tidak berpatutan memandangkan beberapa kemudahan tidak disediakan dengan sempurna. Salah satunya tiada surau, kipas dan lampu kios juga ada yang rosak sebelum ini termasuk masalah perparitan,” katanya, semalam.

Tambah Norlia, difahamkan lapan daripada 10 kios sudah memulakan operasi sejak dibuka awal tahun ini.

http://www.sinarharian.com.my/polopoly_fs/1.600517!/image/image.jpg_gen/derivatives/landscape_700/image.jpg
Menurutnya, sebagai langkah awal, surat rayuan mengurangkan kadar sewa sudah dihantar kepada pihak berkaitan pada 7 Disember lalu.

“Setakat ini kami baru hantar surat rayuan bagi mengurangkan kadar sewa daripada RM250 kepada RM150, tetapi setakat ini belum ada sebarang jawapan. Bagaimanapun, surat permohonan mansuh GST belum dihantar,” katanya.

Sementara itu, seorang lagi peniaga, Nor Hayati Derani berkata, caj GST tidak sewajarnya dikenakan memandangkan peniaga juga menanggung kos sara hidup yang tinggi.

Menurutnya, peniaga yang memperoleh keuntungan kecil akan lebih merasai bebanan akibat caj GST tersebut.

“Ada peniaga di sini pelanggan kurang, jumlah RM265 itu sepatutnya dikurangkan dan GST tidak perlu dikenakan.

“Bayaran itu agak tinggi jika dibandingkan dengan kios yang disewa. Setiap kios juga tidak disediakan kerusi atau meja, peniaga terpaksa beli guna duit sendiri,” katanya.

Bagi Roshidah Idris pula, dengan pendapatan tidak menentu, dia cukup terbeban apabila terpaksa menanggung kos GST.

“Pendapatan hasil perniagaan setiap bulan hanya cukup untuk bayar gaji dua pekerja dan beli barangan niaga.

“Harap GST dimansuhkan dan kadar sewa dikurangkan. Duit RM15 itu nanti dapat juga dijimatkan untuk bayar bil air dan api,” katanya.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...