TERKINI :

Tuesday, December 13, 2016

Najib kini tak berani bersemuka Dr M, dakwa Kadir Jasin

Bekas ketua pengarang Kumpulan NST, Datuk Abdul Kadir Jasin yang baru-baru ini dilantik sebagai anggota Majlis Pimpinan Tertinggi Parti Bumiputera Bersatu Malaysia (BERSATU) hari ini sekali lagi menyerang Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Kali ini, dengan memetik tulisan bekas ketua pengarang Kumpulan Utusan, Tan Sri Zainuddin Maidin yang popular dengan panggilan Zam, Kadir berkata, Najib kini tidak lagi berani untuk bersemuka dengan bekas perdana menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad lagi.

"Najib bukan sahaja takut berbahas dengan Dr Mahathir seperti dibuktikan oleh pembatalan kehadirannya di forum “Nothing2Hide” 4 Jun tahun lalu, malah bersemuka atau berada dalam majlis yang sama pun dia tidak berani lagi.

"Jadi apabila baru-baru ini Zam menulis mengenai soal siapa yang akan “kesipuan” (embarass) kalau Dr Mahathir dibenarkan menghadiri istiadat melafaz dan menandatangani surat sumpah jawatan oleh Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong baru dan timbalan baginda di Istana Negara pada 13 Disember ini, pengertiannya amat dalam.

"Antara lain Zam menulis dalam blognya: “Kita dapat menjangkakan apa yang akan berlaku sekiranya Tun hadir di upacara itu iaitu pastinya tetamu kehormat yang berperadaban akan menumpu kepada Tun untuk berjabat tangan atau mencium tangannya sebelum atau selepas upacara.

“Ini akan meletakkan pemimpin Barisan Nasional terutama Perdana Menteri dan Menteri-Menteri berada dalam keadaan serba salah atau kesipuan," kata Kadir dalam catatan terbaru dalam blognya.

Kadir berkata demikian sebagai merujuk kepada surat pembatalan undangan ke atas Mahathir dan isteri ke istiadat menandatangani sumpah jawatan Yang di-Pertuan Agong di Istana Negara, Kuala Lumpur pada esok hari.

Pada masa yang sama, Kadir turut menyentuh mengenai kelemahan media propaganda Barisan Nasional (BN) hari ini ekoran kejatuhan berterusan jumlah pengedaran akhbar dan penontonan stesen TV arus perdana.

"Jentera dan saluran propaganda Umno, BN dan kerajaan menjadi semakin lemah dan tidak berwibawa akibat kejatuhan berterusan pengedaran akhbar dan penontonan stesen TV arus perdana.

"Masalah perniagaan dan kongkongan profesionalisme menyebabkan ramai wartawan kanan yang berwibawa meninggalkan media arus perdana. Sebahagian mereka menyertai media atas talian dan media sosial.

"Yang masih tinggal dalam MAP (media arus perdana) milik parti-parti BN adalah mereka yang makan gaji untuk menjaga anak, bini dan suami," ujar Kadir lagi.

PAS juga parti "kawan makan kawan"... yang hendak bertanding kerusi PKR xi Permatang Pauh apa cerita

CAKAP MACAM MEREKA SUCI..SEDANGKAN BEBERAPA HARI LEPAS.. PAS PERMATANG PAUH UMUM NAK BERTANDING DI KERUSI PERMATANG PAUH MILIK PKR TU APA CERITA?

AMANAH parti 'kawan makan kawan' - PAS

Ketua Dewan Pemuda PAS kawasan Batu (DPPKB), Nurul Islam Mohamed Yusoff menyifatkan Parti Amanah Negara (AMANAH) sebagai tidak mempunyai semangat setiakawan, sebaliknya, mengamalkan sikap 'kawan makan kawan'.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas ucapan Ketua Pemuda AMANAH, Sany Hamzan semasa Konvensyen Nasional AMANAH semalam yang menyatakan kesediaan untuk meletakkan calon di kerusi Parlimen Batu yang kini sedang disandang oleh Tian Chua dari PKR.

"Selepas membawa lari kerusi-kerusi yang asalnya milik PAS, kini AMANAH mengugut pula akan merampas kerusi milik PKR di Parlimen Batu.

"Seharusnya PKR menyedari hal ini dan perlu bersikap tegas terhadap ugutan AMANAH ini," kata Nurul Islam dalam kenyataan.

Sebelum ini, AMANAH juga dikatakan menyerang pucuk pimpinan PKR apabila Pengarah Komunikasi AMANAH Selangor, Jamzuri Ardani mengingatkan Menteri Besarnya, Datuk Seri Azmin Ali dari PKR bahawa parti itu tidak 'lapar' dengan jawatan dalam kerajaan negeri.

Menurut Jamzuri, apa yang pihaknya mahukan ialah mereka dirai sebagai parti komponen Pakatan Harapan (HARAPAN) dan tidak 'ditekan' oleh kerajaan negeri.

"HARAPAN (di) Selangor adalah ibu kepada politik ding dong. Membosankan. Kita nak beritahu kepada menteri besar bahawa AMANAH tak lapar dengan jawatan. Kami tak lapar kedudukan dalam kerajaan.

"Apa yang kami mahu adalah kami dirai sebagai anggota komponen parti kerajaan negeri tanpa tekanan dan birokrasi kerajaan negeri.

"Ketua kampung PAS, ADUN PAS, ahli majlis PAS, exco-exco PAS, itulah yang membantah dan menghalang kita dari kuliah di masjid. Ada ahli majlis yang halang AMANAH dari menggunakan dewan-dewan.

"Sekiranya AMANAH tak menang banyak kerusi, kita bimbang menteri besar lepas pilihan raya umum akan duduk dalam blok pembangkang. Unsur duri dalam daging dalam kerajaan negeri perlu dibuang segera," ujar beliau lagi.

Mengulas lanjut, Nurul Islam berkata, Sany turut mengulangi kenyataan beberapa pemimpin utama AMANAH sebelum ini yang menyatakan akan bertanding di kerusi-kerusi yang ditandingi PAS.

"Ia jelas menunjukkan bahawa AMANAH sebenarnya ditubuhkan sekadar bagi melampiaskan dendam terhadap PAS, bukannya untuk memberikan saingan kepada BN.

"Barangkali PKR juga sudah mula boleh membuat pertimbangan untuk meneruskan hubungan dengan parti 'kawan makan kawan' seperti ini. Jangan nanti menyesal di kemudian hari akibat dikhianati oleh mereka," tambah beliau.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...