TERKINI :

Tuesday, December 6, 2016

Lebuh raya Malaysia tak mesra penunggang motosikal, kata Fomca

Faiz Zainudin

PETALING JAYA: Gabungan Persatuan-persatuan Pengguna Malaysia (Fomca) berkata kebanyakan lebuh raya di negara ini tidak mesra pengguna motosikal sekali gus meletakkan golongan itu dalam keadaan berisiko.

Timbalan presidennya, Mohd Yusof Abdul Rahman berkata masih banyak kemudahan masih gagal disediakan Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) dalam melaksanakan pembinaan lebuh raya.

Beliau berkata antaranya ialah LLM gagal memastikan pengguna lebuh raya dalam keadaan selamat dengan membina hentian berbumbung dan laluan khas untuk penunggang motosikal.

"Sepatutnya LLM mengambil kira kepentingan penunggang dengan menyediakan hentian berbumbung dan laluan khas motosikal di lebuh raya sebelum meluluskan projek lebuh raya kepada syarikat konsesi.

"Bila hujan penunggang terpaksa berteduh di bawah jambatan dan terowong, malah ada yang meneruskan perjalanan kerana tidak ada pilihan.

"Penunggang motosikal juga terpaksa bersaing dengan pemandu lori, bas dan kereta menyebabkan nyawa mereka dalam bahaya," katanya kepada FMT.

Yusof berkata Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (Miros) mengakui keadaan itu dan berdasarkan kajian kebanyakan lebuh raya di negara ini tidak mesra penunggang dan kemalangan berlaku melibatkan motosikal.

Malah, statistik kemalangan jalan raya Kementerian Pengangkutan pada 2015 meningkat kepada 489,606 berbanding 476,196 pada 2014.

Ia juga menunjukkan jumlah kematian mencatatkan peningkatan bagi 2015 dengan 6,706 kematian berbanding 6,674 pada tahun sebelumnya dan 60% daripadanya ialah penunggang motosikal.

Laporan di laman web Jabatan Malaysia menunjukkan hasil kajian dunia yang meletakkan Malaysia di kedudukan teratas dengan kadar kematian tertinggi iaitu seorang bagi 100,000 penduduk.

Berdasarkan nisbah 23.8 kematian bagi setiap 100,000 penduduk tahun lalu, kadar kematian akibat kemalangan di Malaysia 6.3 kali lebih tinggi berbanding United Kingdom (UK), Sweden dan Belanda. Ini bermakna 6.3 kematian di Malaysia bagi setiap nyawa penduduk UK pada tahun lalu.

Sehubungan itu, Fomca mencadangkan LLM menyediakan hentian berbumbung kepada penunggang bagi setiap 5km.

"Kerajaan perlu menyediakan laluan khas untuk motosikal tanpa mengenakan caj," katanya.

Sementara itu, tinjauan FMT mendapati penunggang motosikal menyambut baik cadangan pembinaan laluan dan hentian berbumbung bagi motosikal di seluruh lebuh raya.

"Ia cadangan yang baik untuk membina laluan khas dan tempat berhenti berbumbung kepada kami supaya kami tidak perlu lagi takut setiap kali menggunakan lebuh raya, terutama pada musim hujan," kata Mohd Khairul Ibrahim.

Syed Nasir Hamid turut menyokong kenyataan Khairul dan berkata seorang ahli keluarganya maut digilis lori ketika menggunakan lebuh raya untuk ke tempat kerja.

Wala' buta tuli Najib perbudak-budakkan ahli

06 Disember 2016 | MALAYSIA DATELINE


Datuk Mahfuz Omar

Wala' (kesetiaan) tidak boleh melahirkan pengikut dan pemimpin tidak boleh memperbudak-budakkan ahli, sebaliknya wala' semestinya melahirkan orang yang berfikir dan taat dalam keadaan ia faham dan jelas, bukan membuta tuli.

Ahli Parlimen Pokok Sena Datuk Mahfuz Omar berkata, kenyataan Presiden Umno Datuk Seri Mohd Najib Razak dalam Perhimpunaan Agung 2016 baru-baru ini, dakwanya seolah-olah memeras ugut ahli parti supaya berwala' kepada pemimpin secara membuta tuli yang akan membawa kepada kehancuraan masa depan negara.

"Sesuatu yang pelik bila pemimpin dan kepimpinan meminta disetia dan ditaati oleh semua, berbanding ulamak dan pemimpin dahulu dengan amalperbuatan,percakapan,kejujuran dan keikhlasan diri yang membuatkan mereka diberikan kesetiaan.

"Di Persidangan Agung Umno Najib memeras ugut orang yang tidak berwala' kepadanya sebagai pengkhianat dan sebagainya kerana dia adalah khalifah.

"Dalam kontek parti, Khalifah itu adalah Presiden dan dalam kontek negara Khalifah itu adalah Perdana Menteri walaupun seorang yang mengamalkan 'Kleptokrasi'.

"Umno sebagai pertubuhan berdaftar kini sudah bertukar pendekatan menjadi seperti kumpulan 'kongsi gelap,gengster dan mafia' yang menjalankan kegiatan haram yang juga memaksa ahli kumpulannya setia bersama ketua kumpulan.

"Seperti ahli kumpulan Mafia yang belot atau kianat ( tak wala') kepada ketua dan kumpulan akan dihapuskan," ujar beliau memberikan analogi.

Dalam erti kata sebenar Mahfuz menerangkan Wala' sebagai istilah agama disalah guna untuk melindungi jenayah curi rasuah sang pemimpin.

"Ketaatan dan kepatuhan itu hanyalah kepada perkara-perkara kebaikan dan kebajikan yang tidak melanggar syarak dan bukannya ketaatan yang membuta tuli tanpa pengetahuan dan usul periksa.

"Tahniah Najib menjadikan Wala' melindungi diri.

"Sesuatu yang pelik bila pemimpin dan kepimpinan meminta disetia dan ditaati oleh semua berbanding ulamak dan pemimpin dahulu dengan amal perbuatan,percakapan,kejujuran dan keikhlasan diri yang membuatkan mereka diberikan kesetiaan,' ujarnya.

MCA - Apa nasib orang bukan Islam jual arak kepada orang Islam?

FMT / Sean Augustin

PETALING JAYA: Barisan Nasional perlu menyatakan secara jelas sama ada pegawai penguatkuasa syariah boleh menangkap dan menahan orang bukan Islam sebelum bersetuju untuk meminda Akta 355.

Jurucakap MCA Ti Lian Ker menyoal apa nasib yang bakal menimpa orang bukan Islam yang menjual alkohol kepada orang Islam.

"Apakah dia akan disaman?

"Bagaimana pula dengan lelaki Islam yang dicekup berkhalwat dengan wanita bukan Islam? Apa nasib wanita itu?"

Lian Ker, yang merupakan pengerusi biro keharmonian agama parti, berkata perdana menteri cuba menyakinkan orang bukan Islam yang pindaan ke atas Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1964 tidak akan dikenakan ke atas orang bukan Islam dan tidak akan memberi kesan kepada mereka.

"Jadi boleh kita katakan undang-undang syariah tidak boleh digunakan ke atas orang bukan Islam sekiranya mereka terbabit dalam kesalahan, sama ada sebagai mangsa atau pelaku?"

Mengikut pindaan yang dicadangkan itu, hukuman bagi kesalahan seperti zina, mabuk dan qazaf akan ditingkatkan.

Ini termasuk hukuman maksimum 30 tahun penjara, denda RM100,000 dan 100 rotan.

Hukuman mahkamah syariah ketika ini dihadkan kepada tidak melebihi 3 tahun, denda tidak melebihi RM5,000 dan rotan tidak melebihi 6 sebatan.

Lian Ker berkata BN dan kumpulan yang mendesak pindaan akta itu perlu tentukan sama ada orang bukan Islam boleh dipanggil sebagai saksi.

"Sekiranya orang Islam dituduh minum arak, adakah orang yang menjual arak kepada tertuduh dipanggil sebagai saksi? Bolehkah? Ini perlu dinyatakan."

Lian Ker berkata banyak isu teknikal dan undang-undang yang perlu diselesaikan sebelum masyarakat bukan Islam dapat diyakinkan.

Ejen pilihan raya PAS didenda kerana kunci peti undi

FMT | V Anbalagan


PUTRAJAYA: Seorang ejen pilihan raya PAS hari ini didenda RM5,000 kerana mengunci 9 peti undi selepas sesi pengundian awal di kem tentera di Port Dickson pada pilihan raya umum lepas.

Barisan 3 hakim Mahkamah Rayuan diketuai Hakim Datuk Wira Mohtarudin Baki ketika membenarkan rayuan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) berpendapat ada merit dalam kes itu.

Barisan itu turut menambah denda yang dikenakan terhadap Azahari Ismail seperti yang diminta pendakwararaya.

"Saya berharap perkara ini tidak berlaku lagi," kata Mohtarudin.

Azahari didakwa di bawah Seksyen 3(1)(i) Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954.

Peruntukan itu menyatakan mana-mana orang tanpa kuasa yang sewajarnya memusnahkan, mengambil, membuka atau dengan cara lain mengganggu mana-mana peti undi, kertas undi atau bungkusan kertas undi yang digunakan atau dimaksudkan untuk digunakan bagi maksud sesuatu pilihan raya sudah melakukan kesalahan.

Beliau didakwa "campurtangan" kerana mengunci peti undi di kem tentera selepas sesi pengundian pada 30 April 2013.

Mereka yang didapati bersalah boleh dikenakan penjara 2 tahun atau denda maksimum RM2,000 atau keduanya.

Azahari merupakan ejen kepada calon PAS Ramli Ismail yang bertanding di kerusi DUN Bagan Pinang, Negeri Sembilan.

Kerusi itu dimenangi calon BN Tun Hairudin Abu Bakar dengan majoriti 6,067 undi.

Akibat penguncian itu, seorang ejen pilihan raya Tun Hairudin yang tidak dikenali membuat aduan kepada SPR.

Azahari, diwakili peguam Wan Rohimi Wan Daud, memberitahu barisan hakim pengundian peti undi tidak boleh dianggap sebagai campurtangan.

"Pegawai pilihan raya mengizinkan perbuatan itu secara tersirat kerana beliau tidak membantah peti undi dikunci," katanya.

Timbalan pendakwaraya Dhiya Syazwani Izyan Mohd Akhir berkata tindakan Azahari merupakan satu bentuk campurtangan dalam proses pengiraan undi.

Sebelum ini Azahari dikenakan hukuman penjara 10 bulan dan denda RM4,000 oleh majistrest selepas beliau didapati bersalah.

Dalam rayuannya, Mahkamah Tinggi Seremban membebaskan beliau.

Undi Cina dan Melayu pasti, India jadi penentu


PETALING JAYA: Trend pengundian kaum India akan menjadi tumpuan pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) memandangkan sokongan pengundi Cina kepada DAP sudah mencapai 90%, kata pengarah Institut Asia di Universiti Tasmania, Prof James Chin.

"Kebanyakan bukan Islam menyokong DAP, mereka sudah dapat 90% sokongan pengundi Cina, tiada ruang untuk berkembang lagi.

"(Tumpuan) sekarang ialah pengundi India, mereka kini 50:50, beransur-ansur kembali kepada Barisan Nasional (BN). Tetapi, jika Umno membenarkan rang undang-undang persendirian PAS, mungkin India akan mengundi Pakatan Harapan dan DAP," katanya kepada Sin Chew Daily.

Pada 24 November lalu, Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang memohon Dewan Rakyat menangguhkan perbahasan usul rang undang-undang persendirian bagi meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 atau RUU 355 ke sidang yang dijadualkan pada Mac 2017 untuk menerangkan pindaan RUU itu secara terperinci.

Antara pindaan dicadangkan ialah hukuman "penjara tidak melebihi 30 tahun atau denda tidak lebih RM100,000 atau 100 sebatan" berbanding maksimum 3 tahun penjara, denda RM5,000 dan 6 kali sebatan yang boleh dijatuhkan Mahkamah Syariah ketika ini.

Beliau berkata, walaupun tidak bergabung, PAS dan Umno sudah mencapai persefahaman dengan bekerjasama secara tidak rasmi bagi menentang Pakatan Harapan.

"(Tun Dr) Mahathir Mohamad benci DAP, (Datuk Seri) Najib Razak benci Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM), mereka ada manfaat bersama, kerjasama tidak rasmi akan membolehkan mereka menentang PPBM di kawasan perkampungan Melayu."

Chin berkata, MCA, Gerakan dan MIC tidak akan dapat bertahan jika mereka meninggalkan BN, sebaliknya parti komponen BN dari Malaysia Timur mungkin berani berbuat demikian dan faktor utama ialah sama ada mereka boleh mengundi menentang RUU 355.

Beliau berkata, keadaan paling serius bukannya kerjasama Umno-PAS, sebaliknya kebangkitan politik Islam, penerimaan undang-undang Islam adalah permainan politik berbahaya.

"Ini adalah keadaan paling berbahaya sejak merdeka, kemungkinan besar Malaysia berubah menjadi sebuah negara baharu."

Sementara itu, Setiausaha Agung Persatuan Promosi Hak Asasi Manusia, Datuk Dr Denison Jayasooria berkata, serangan demi serangan ke atas DAP dan orang Cina akan mendatangkan kesan jangka panjang terhadap hubungan perkauman.

Apakah ini dinamakan POLITIK MATANG atau POLITIK MALANG atau pun POLITIK BANGANG??

POLITIK MATANG ATAU POLITIK MALANG?

Ketua Penerangan Dewan Ulamak Parti Islam kata GST adalah cukai yang zalim kerana sistem percukaian ini tidak menepati syarat percukaian dalam Islam. Justeru menyeru seluruh rakyat Malaysia menolak GST.

Yang diPertua Parti Islam Kawasan Padang Serai pulak kata "Lebih baik kekal (kerajaan) hari ini. Walaupun mereka kenakan tol, walaupun mereka kenakan GST, tapi mereka Islam. Walaupun orang kata zalim, tapi dia bina masjid untuk orang Islam. Itu lebih baik daripada memilih DAP."

Matang ka Malang?

Ketua Penerangan Ulamak kata jom tolak GST, YDP Kawasan kata GST pun tak pa asalkan Islam.

Ketua Penerangan kata jom tolak GST tapi depa dok berkawan dengan parti yang melaksanakan GST.

Tolak GST tapi pelaksana tak ditolak. Sama mcm tangkap penerima rasuah tapi pemberi rasuah tidak.

Matang, Malang, Bangang......

Zulhazmi Sharif

Keuntungan ahli PAS naik berlipat ganda setelah pimpinan atasan bertawun dengan Najib BN

*GITU EHH....*

Keseluruhan jumlah AHLI PARLIMEN sekarang adalah seramai 222 orang.

Dari 222 orang AHLI PARLIMEN itu seramai 163 AHLI PARLIMEN BERSTATUS BUMIPUTRA (BN & PH).

Dari 163 AHLI PARLIMEN itu 141 AHLI PARLIMEN beragama ISLAM...iaitu kurang 2/3 keseluruhan kerusi Parlimen.

Maka dengan itu RUU355 yang memerlukan undi 2/3 di Parlimen adalah mustahil di laksanakan, walaupun seluruh ahli Parlimen beragama ISLAM mengundi.

Ini bermakna usul RUU355 yang di bawa oleh YB Hadi Awang itu hanya satu RETORIK POLITIK semata-mata.

Dan UMNO tahu kira-kira ini, mereka menggunakan YB Hadi Awang untuk menunjukkan kepada penyokong-penyokong PAS bahawa ikatan pertunangan PASUMNO adalah untuk melaksanakan pemerintahan bercorak ISLAMIK.

ISLAMIK lah sangaaaat kan jika awal-awal dah melakukan penipuan kepada penyokong PAS.

Di dalam PRU14 ini nanti di jangkakan akan terdapat pertandingan 3 penjuru, calun PAS akan di KAMBING HITAMKAN oleh UMNOBN semata-mata untuk memecahkan undi.

Disitulah nanti kita akan lihat tahap pemikiran pengundi-pengundi PAS dalam memilih calon, adakah pengundi-pengundi PAS hari ini masih sama pemikirannya seperti pengundi-pengundi PAS sebelumnya❓❓❓.

TAPI..... Sebelum mereka membuta tuli ingin menunjukkan ke wala' kan mereka kepada pemimpin dan calon mereka, saya ingin bertanya....

🔴 Adakah pengundi PAS sekarang mendapat layanan yang "special" dari kerajaan❓.

🔴 Adakah pengundi PAS sekarang membeli minyak masak pada harga lama❓.

🔴 Adakah pengundi PAS sekarang tidak mengalami kesulitan sama seperti rakyat Malaysia lainnya❓.

🔴 Adakah pengundi PAS membeli minyak motor/kereta pada harga RM1.15 seliter❓.

🔴 Adakah pengundi PAS mudah mendapat pinjaman TEKUN❓.

🔴 Adakah pengundi PAS mendapat diskaun harga ketika membayar bil api dan air❓.

🔴 Adakah pengundi PAS yang terlibat banjir dahulu telah mendapat pampasan yang setimpal dari kerajaan yang ada sekarang❓.

🔴 Adakah pengundi PAS mudah mendapat surat sokongan dari Ketua Kampung atau Wakil Rakyat UMNO❓.

🔴 Adakah pengundi PAS tidak merasa bebanan ekonomi yang meruncing pada hari ini❓.

JIKA JAWAPAN bagi persoalan di atas adalah menunjukkan  *KESENGSARAAN* , mengapa pengundi PAS masih ingin memberi mandat sekali lagi kepada kerajaan pemerintah yang ada hari ini.

Kenapa ingin berterusan duduk di dalam kesengsaraan❓❓❓

Kepada pengundi PAS , pedulikan segala wayang gambar yang sedang di mainkan oleh Najib Razak dan Hadi Awang....pedulikan...

Pedulikan juga jika di masa PRU14 nanti akan ada pertandingan 3 penjuru di antara PAS , UMNO dan PPBM / AMANAH / KEADILAN atau DAP.

APA yang pengundi PAS kena lakukan adalah mengundi calon dari PPBM /  AMANAH / KEADILAN atau DAP , jangan di pangkah lambang dacing dan bulan lagi....kerana kita ingin MENUKAR KERAJAAN PEMERINTAH sekarang kepada KERAJAAN YANG BARU , yang lebih dinamik dan terbaik.

*SAJA NAK BAGITAU* , kalau PAKATAN PEMBANGKANG menang dan menjadi Kerajaan memerintah....PERDANA MENTERI nya masih lagi ORANG MELAYU.....AGAMA ISLAM masih lagi AGAMA RASMI....BAHASA KEBANGSAAN masih lagi BAHASA MELAYU dan RAJA-RAJA tetap masih KEKAL.

*SHUKUR MOHAMAD*
(ahli *PPBM* seumur hidup)

Jika BN UMNO KALAH PRU14...yang merana ialah PERASUAH dan PENGKHIANAT AMANAH RAKYAT

Isu ketika menghadapi PRU12 tidak seteruk PRU13, hanya kerana PM dikawal oleh "4th floor boy". you know who lah kan. Dan akhirnya BN menanglah sebanyak 140 kerusi Parlimen untuk memerintah lagi negara Malaysia ini.

Dan ketika PRU13 kemenangan BN jatuh merudum. Hanya menang sebanyak 133 kerusi (campur Pagoh dan Semporna).

Yang mana kerusi Parlimen yang dimenangi oleh BN adalah seperti berikut :

25 di Sarawak.
22 di Sabah.
21 di Johor.
12 di Perak.
10 di Pahang dan Kedah
5 di Kelantan, Selangor dan Negeri Sembilan.
4 di Melaka dan Terengganu.
3 di Perlis dan Penang.
2 di Kuala Lumpur.
1 di Putrajaya dan Labuan.

Manakala UNDI POPULAR BN pula hanya 47.38% iaitu MENURUN sebanyak 2.89% ketika PRU12.

UNDI POPULAR Pembangkang pula adalah 50.87% iaitu MENINGKAT sebanyak 4.12%.

Ketika PRU13, isu belum ada yang benar-benar membuat rakyat Malaysia marah.

Bagi PRU14 akan datang  BN akan berdepan dengan segala macam masalah yang dicipta oleh BN sendiri yang akan menjadi satu kepayahan bagi mereka untuk memenangi PRU tersebut.

Semasa PRU12 belum lagi ada kes :

🔴 1MDB
🔴 GST
🔴 RM2.6B
🔴 Harga barangan naik.
🔴 Harga minyak tak menentu.
🔴 Matawang merundum.
🔴 Kepayahan rakyat untuk hidup seharian.
🔴 Biasiswa MARA tiada.
🔴 Subsidi pelajaran di potong.
🔴 Subsidi kesihatan di potong.
🔴 Aset negara di jual pemilikannya kepada asing.
🔴 Akta MKN.
🔴 Kedatangan warga asing yang berjuta jumlahnya.
🔴 Pembuangan pekerja yang ramai.
🔴 Serta Menteri dan Timbalan Menteri level tiada otak.

Ingat satu perkara. Perjanjian antara PAS dan UMNO bukan boleh menjadi tanda aras untuk BN menang, kerana dari 21 kerusi yang PAS menangi di masa PRU13 antaranya telah bertukar kepada AMANAH.

Dan perlu di ingat juga untuk rekod, kerusi BN terkini bukan lagi berjumlah 133 kerusi, ianya hanya berjumlah 131 kerusi setelah di tolak kerusi Pagoh dan Semporna.

Dan jika rakyat Sabah di dalam PRU14 ini nanti menolak BN maka kerusi pembangkang akan bertambah.

Dan jika rakyat tidak termakan dengan gula-gula serta janji palsu BN terutama orang-orang Melayu dan mereka mengundi PPBM yang akan menentang UMNO walaupun akan diganggu oleh PAS maka ianya akan menjadi satu perubahan kuasa yang amat besar.

Barang diingat juga untuk memerintah negara ini hanya memerlukan kemenangan kerusi mudah sebanyak 112 kerusi sahaja.

TERPULANG KEPADA RAKYAT MALAYSIA TERUTAMA ORANG-ORANG MELAYU, jika masih ingin tersepit hidup dengan ekonomi yang tidak menentu, serta terus-terusan di bohongi maka mereka akan mengekalkan UMNOBN.

JANGAN TERMAKAN PROPAGANDA UMNO bahawa negara ini akan diperintah oleh DAP kerana ianya tidak akan berlaku, kerana DAP hanya bertanding 52 kerusi Parlimen dan jika DAP menang kesemua kerusi pun ianya bukan suara majoriti.

Dalam BN, hanya UMNO sahaja membawa suara Melayu.

Tetapi di dalam Pembangkang hanya DAP sahaja mewakili suara CINA.

PPBM Melayu
Keadilan Melayu
Amanah Melayu

Dan juga kena letak dalam fikiran bahawa jika UMNOBN kalah Melayu tidak akan melarat dan menjadi bangsat kerana Kelantan bukan UMNO perintah, Penang bukan UMNO perintah dan Selangor juga bukan UMNO perintah. Steady je Melayu di sana.

Yang akan menjadi BANGSAT dan MELARAT adalah pemimpin-pemimpin UMNO yang akan di bawa kemuka pengadilan.

SAJA NAK BAGITAU UMNO BN kalah, PERDANA MENTERI tetap MELAYU. Agama rasmi negara ini tetap ISLAM. Bahasa kebangsaan tetap bahasa Melayu. RAJA-RAJA tetap bersemayam di singgahsana.

Hentam Dr M, DAP tak selesai masalah Melayu, kata Anwar

FMT Reporters

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata Perhimpunan Agung Umno yang berakhir Sabtu lalu hanya menjadi medan menghentam DAP dan bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, tanpa menyentuh isu melibatkan masyarakat Melayu.

"Menghentam Tun Mahathir, menghentam DAP, itu bukan jawapannya," kata Anwar yang hadir di Mahkamah Rayuan Syariah semalam bagi mendengar rayuannya mengenai prosiding qazaf terhadap bekas pembantu pejabat PKR, Mohd Saiful Bukhari yang mendakwa diliwat.

Perhimpunan Umno kali ini menyaksikan tumpuan ucapan perwakilan terhadap Dr Mahathir kerana tindakan menjalinkan kerjasama dengan DAP.

Sayap Pemuda dan Wanita Umno turut berulang kali menyatakan kesetiaan kepada presiden parti, Datuk Seri Najib Razak, dalam apa yang dilihat pemerhati sebagai usaha memperkasakan kedudukannya ekoran tentangan daripada beberapa pemimpin veteran yang meninggalkan parti itu.

Anwar berkata beliau tidak menolak kedudukan Najib semakin kuat, tetapi ia hanya dalam lingkungan Umno.

"Dalam Umno, itu tidak menjadi isu.

"Di kalangan rakyat, isu utama adalah kenaikan harga barang dan inflasi," kata Anwar.

Anwar berkata DAP seperti parti Pakatan Harapan lain sentiasa mempertahankan peruntukan dalam Perlembagaan Malaysia.

"Anda kerajaan. Kehilangan saham Melayu, tanah rizab Melayu, itu tanggungjawab anda."

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...