TERKINI :

Wednesday, November 30, 2016

Warna-warni PAS dalam politik tidak dapat ditandingi

MOHD ZUHDI MARSUKI | 29 November 2016.

MENERAJUI BUDAYA POLITIK MATANG DAN SEJAHTERA

Dari Meja: Pusat Penyelidikan PAS (PPP)

SETELAH 59 tahun mencapai kemerdekaan, politik Malaysia sewajarnya sudah menganjak kepada sebuah gagasan dan amalan berpolitik masyarakat yang berperadaban. Tempoh lebih setengah abad itu sepatutnya telah mendidik parti politik dan ahli politik tentang politik Malaysia, iaitu meliputi tujuan utama berpolitik, tonggak perlembagaan yang menjadi asas politik, akar-umbi budaya yang mewarnakan corak politik dan faktor kestabilan politik negara ini. 

Selain itu, mereka harus juga mempelajari sebahagian gagasan dan amalan berpolitik masyarakat negara maju sebagai tambahan kepada jati diri politik Malaysia yang tersendiri. Perkara seperti inilah yang menjadi ramuan asas kepada politik Malaysia ke arah kematangan dan kesejahteraan.

Parti Islam Se-Malaysia (PAS) sebagai salah sebuah parti politik yang tertua di Malaysia, telah melalui pelbagai episod politik, bermula dari zaman sebelum merdeka sehinggalah hari ini. Dalam kalangan parti pembangkang, PAS adalah satu-satunya parti politik sebelum merdeka yang masih utuh mengharungi cabaran-cabaran politik Malaysia. 

PAS telah melalui pelbagai peristiwa masam-manis dan pahit-getir dalam berpolitik di seluruh pelusuk negara, dari Perlis hingga ke Sabah. Keberadaan PAS sepanjang warna-warni politik Malaysia ini tidak dapat ditandingi termasuklah oleh Umno, MCA dan MIC yang tidak pernah berada di luar kerajaan. Oleh sebab itu, PAS yang sudah begitu lama berpengalaman dalam arena politik, kini bersedia menerajui satu budaya politik baru yang matang dan sejahtera.

Politik Malaysia kini sudah tepu dan buntu, disebabkan begitu lamanya parti yang menerajui kerajaan memerintah negara sejak Merdeka sehinggalah hari ini. Situasi ini menyebabkan Barisan Nasional (BN) menjadi sebuah kerajaan begar yang sering memekak telinga daripada mendengar kritikan dan keluhan rakyat. 

Manakala parti pembangkang pula telah menunggu sekian lama untuk diberi peluang menerajui negara sehingga mereka langsung tidak mempunyai pengalaman berada sebagai kerajaan kecuali PAS. Mereka menjadi pembangkang tegar yang sering mengkritik secara membuta tuli demi kepentingan politik, di samping bersifat populis. Hal yang sedemikian, menyebabkan pertembungan antara BN dan Pakatan Harapan (PH) adalah dilihat sebagai pertembungan zero-sum game.

Pertembungan zero-sum game ini kemudiannya telah mengheret sekelompok rakyat untuk turut berpihak. Sebilangan rakyat berpihak kepada BN dan sebilangan rakyat pula berpihak kepada PH. Kadangkala pertembungan antara kedua-dua belah pihak ini berlaku secara fizikal, sepertimana yang ditunjukkan oleh Baju Kuning dan Baju Merah. 

Kumpulan Baju Kuning majoritinya adalah masyarakat bukan Melayu, manakala kumpulan Baju Merah hampir keseluruhannya masyarakat bumiputera Melayu. Hampir-hampir sahaja pertembungan seperti ini boleh dikaitkan dengan ketegangan antara kaum sekiranya tidak dibendung. Sebenarnya, dengan membiarkan pertembungan zero-sum game ini, membawa aliran politik negara berundur jauh ke belakang.

Dalam kalangan pemimpin parti pula, khususnya golongan pembuat dasar (MP dan Adun), Parlimen dan Dun turut diseret menjadi medan pertembungan seperti ini. Wakil parti kerajaan yang begar dan parti pembangkang yang tegar sukar sama sekali mencapai kata sepakat dalam sesuatu isu. Yang menjadi keutamaan bukan lagi maslahah rakyat tetapi kepentingan parti yang mereka sangkakan sebagai kepentingan rakyat. 

Natijahnya, apa sahaja yang dikemukakan oleh kerajaan mesti dibangkang dan apa sahaja yang dikritik oleh pembangkang mesti dikekang, seperti sudah menjadi kebiasaan di dewan-dewan yang disebut mulia oleh kedua-dua pihak. Tidak mustahil sedikit masa lagi akan ada wakil rakyat yang bertembung secara fizikal di dalam dewan-dewan yang mulia ini.

Ketepuan dan kebuntuan politik seperti ini tidak akan berpenghujung sekiranya masing-masing dengan sikap begar dan tegarnya. Wajah politik Malaysia mesti dipugar dan disegarkan kembali dengan budaya berpolitik yang matang dan membawa kesejahteraan kepada negara. 

Politik yang matang dan sejahtera ini mesti dimulakan dengan meletakkan kembali tunjang-tunjang penting dalam berpolitik, iaitu akar umbi budaya dan kontrak sosial yang membentuk negara Malaysia seperti yang terangkum di dalam Perlembagaan Persekutuan. 

Pada ketika yang sama, pertembungan politik zero-sum game mesti dihindarkan dengan memperbanyakkan pendekatan permuafakatan dan mengurangkan pendekatan serang-menyerang. Seterusnya, maslahah rakyat mestilah menjadi keutamaan bukannya faedah parti.

PAS sedang berusaha mengislah, mereformasi atau mentransformasikan budaya berpolitik di Malaysia ke arah budaya politik matang dan sejahtera. Budaya politik matang dan sejahtera ini akan menghindarkan pertembungan politik zero-sum game, seterusnya meletakkan kepentingan agama, negara dan rakyat mengatasi kepentingan politik untuk mengekalkan kuasa atau untuk merampas kuasa. 

Ketika mana kebanyakan parti termasuklah parti yang ‘baru tumbuh gigi’ sedang bergelut untuk mengekalkan kuasa atau untuk merampas kuasa, PAS sedang mengorak langkah untuk menerajui satu budaya politik baru ke arah kesejahteraan dan kebaikan. PAS yakin rakyat negara ini sudah jemu berpolitik dengan budaya mentah dan sengsara yang tidak lagi mempunyai masa depan. – HARAKAHDAILY 29/11/2016

Tak hadir Bersih 5 adalah keputusan parti

SUBKY LATIF | 28 November 2016.


APABILA PAS membuat keputusan tidak sertai Bersih lima, atas apa sebab jua, ia adalah keputusan parti yang wajib dipatuhi oleh setiap penyokong terutama yang menjadi ahli.
      
Tidak perlu dibuat arahan jangan pergi, memadai memaklumkan PAS memutuskan buat yang kelima ini PAS tidak serta.
     
Jika ia diikuti dengan arahan, ia adalah sekadar hendak mengingatkan ahli parti itu bukan saja wajar bahkan wajib mematuhi keputusan parti. Keputusan parti adalah dasar parti.
     
Telah disebutkan dalam perlembagaan dasar parti ialah Islam, apa yang ada dalam perlembagaan, apa yang diputuskan oleh muktamar dan oleh mesyuarat parti dari semasa ke semasa, apa yang disampaikan oleh Presiden dan anggota Dewan Harian kecuali Bendahari. Cakap bendahari tidak dikira cakap rasmi parti.
      
Syarat seorang yang hendak menjadi ahli parti ialah setuju dan patuh kepada dasar dan keputusan parti dari semasa ke semasa. Apabila ada yang tidak patuh kepada keputusan bererti dia telah melanggar dasar yang diterimanya pada masa mengisi borang keahlian parti.
      
Parti wajar memantau apakah ahli mematuhi keputusan parti, tetapi ahli itu  sendiri wajib memestikan dia patuh kepada keputusan. Ahli yang baik boleh tidak setuju dengan keputusan tetapi dia tidak membantahnya. Apabila dia tidak patuh, dia telah tidak menjadi ahli yang baik lagi.
     
Tidak sertai Bersih 5 boleh ahli takwil tetapi dia tidak boleh tidak mematuhinya. Kita boleh beri pandangan berbeza sebelum keputusan dibuat tetapi setelah keputsuan dibuat wajib patuh. Jika tidak puas hati simpan dalam hati.
    
Itulah namanya ahli yang berdisiplin. Disiplin dan kepatuhan iu adalah prasyarat kejayaan dan wibawa parti.
      
Kalau mahu PAS menguasai Putrajaya, penyokong parti mesti disiplinkan dirinya. Ada cerita tentang satu jihad tidak berjaya. Setelah disiasat didapati ada seorang soldadu tak gosok gigi. Maka soldadu itu dikeluar dari pertempuran. Perang itu dimenangi mujahidin. Demikianlah pentingnya kesetiaan dan disiplin.
      
Mungkin ahli memikirkan dia berjuang di medan demokrasi. Justeru demokrasi itu bebas menentukan sikap, ahli tak perlu patuh kepada keputusan yang  tidak disukainya. Kalau Umno dan DAP sebagai parti sekular menekankan pentingnya kepatuhan dan disiplin, PAS sebagai jamaah Islam tentulah tidak berakhlak meremehkan kepatuhan.
     
Keputusan kadang pahit untuk ditelan, tetapi jadam yang pahit itu adalah ubat.
     
Maka yang perlu bagi PAS memastikan ahli patuh dan berdisiplin. Bila disiplin ada, memadai PAS umumkan tidak sertai Bersih 5 tanpa arahan penyokong tahu kewajipannya. Mengapa PAS putuskan demikian, maka penyokong boleh dapatkan penjelasan mengikut peruntukan yang ditentukan oleh parti.
      
Bukan demo Bersih sebelum ini tiada kebaikan langsung. Antara kesannya BN hilang undi popular dalam PRU13. Didakwat jari setiap pengundi. Berturut-turut BN hilang majoriti dua pertiga. Ada kesannya, tetapi PAS tentu ada hikmah dan hujah politik ia tidak serta kali ini.
     
Sokongan PAS tidak diharga pembangkang. Antaranya mengira pembangkang boleh menang tanpa PAS. Justerunya digalakkan gantian PAS dalam pakatan pembangkang. Maka PAS mahu mengetahui ia berharga atau tidak dan lebih penting memastikan ia ada harga diri.
      
Mungkin juga ketika yang sama ia mencari atau ada alternatif lain menawan Putrajaya selain unjukrasa. Ke Putrajaya bukan satu hala saja. Banyak hala. Yang tidak disertai Bersih 5 adalah strategi. Strategi boleh berubah. - HARAKAHDAILY 28/11/2016

Sekali PAS mahu, 10 kali UMNO sambut, kata Zahid dalam PAU 2016


Tidak perlu tahaluf siasi, sekadar tabayyun pun tidak apa, kata Zahid Hamidi di PAU 2016

Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, Naib Presiden Umno (yang menjalankan tugas Timbalan Presiden) mengajak sebuah parti politik agar merapatkan hubungan silaturahim bersama mereka.

Ketika berucap merasmikan Perhimpunan Agung Umno untuk Pemuda, Wanita dan Puteri Umno malam tadi, Zahid berkata, "Kita sesama kita, buka buku baru, kita rapatkanlah silaturahim, kita hendaklah berlapang dada dan hulurkan tangan sesama kita".

Tanpa menyebut nama parti itu, Zahid berkata, beliau bersyukur kerana parti itu telah mula memahami Umno.

"Ada satu ketika, ada rakan kita yang berada di luar sana, tidak begitu berkenan dengan kita. Tetapi kita bersyukur kerana mereka telah mula memahami keadaan kita," katanya yang dipercayai ditujukan kepada Pas.

Zahid juga berkata, kedua-duanya tidak perlu bertahaluf siasi, istilah yang digunakan oleh Pas dalam kerjasama politik, tetapi cukup kalau sekadar tabayyun (mendapatkan pencerahan) atau saling memahami.

"Tidak perlu tahaluf siyasi (political collaboration atau kerjasama politik), biar apa namanya hatta tabayyun (mendapatkan pencerahan), Umno ikhlas," kata Zahid dalam ucapan itu.

Beliau juga berkata, jika pihak berkenaan sekali mahu bekerjasama, Umno akan menerimanya dengan tangan terbuka.

"Kalau ada orang menghulurkan tangan, kita juga 10 kali menghulurkan tangan kepada mereka," kata Zahid lagi.

Kerajaan salah guna pelbagai akta, bukan sahaja Sosma


Wan Anwar Wan Ibrahim

Biro Undang-undang Amanah (Kanun) menyifatkan pembebasan Pengerusi Bersih, Maria Chin Abdullah tidak menunjukkan bahawa kerajaan lebih baik malah lebih membuktikan lagi kezaliman dan kerakusan dalam menyalahguna pelbagai akta sedia ada untuk melakukan politik intimidasi terhadap pembangkang.

Timbalan Pengerusinya, Wan Anwar Wan Ibrahim berkata, kerajaan secara terang-terang menipu rakyat dengan kononnya memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) tetapi mewujudkan undang-undang yang lebih drakonian.

“Ini baru Sosma (Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012), belum lagi akta-akta seperti Akta Rahsia Rasmi 1972 (Akta 88), Akta Pencegahan Keganasan 2015 (Akta 769) atau POTA, Akta Pencegahan Jenayah 1959 (Akta 297) atau POCA termasuklah Akta Majlis Keselamatan Negara 2016 (Akta 776) sendiri,” jelasnya.

Mengulas lanjut pembebasan Maria selepas 10 hari ditahan di bawah Sosma, beliau berkata, pihaknya bagaimanapun tidak berpuas hati dengan cara dan akta yang diguna pakai terhadap Maria dan beberapa individu lain yang turut ditahan.

“Kami menyelar penggunaan Seksyen 124 (c) Kanun Keseksaan (Akta 574) kerana jelas penganjuran perhimpunan aman BERSIH 5 pada 19 November lalu adalah selaras dengan hak yang diperuntukkan oleh Perkara 10 Perlembagaan Persekutuan dan turut disokong oleh keputusan Mahkamah Tinggi dan juga Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam).

“Kami turut kesal dengan pemakaian Seksyen 147 akta yang sama terhadap mereka kerana selain daripada mereka ditangkap dan ditahan atas ‘kesalahan yang belum pun lagi dilakukan’, tidak ada satu tangkapan pun dibuat semasa BERSIH 5 kerana rusuhan,” tegasnya yang juga Naib Ketua Pemuda Amanah Nasional.

Sosma diluluskan di parlimen pada 17 April 2012 dan diwartakan pada 22 Jun tahun yang sama.

Akta itu boleh membawa kepada hukuman mati mandatori ke atas sesiapa yang didapati bersalah.

Ketika dibahaskan kerajaan berjanji menggunakan peruntukan akta itu bagi menangani pengganas dan bukan kepada musuh politik pemerintah.

Sehubungan itu, Wan Anwar menyeru semua pihak supaya menggerakkan semua usaha untuk menentang undang-undang yang zalim di negara ini kerana jelas memberikan lesen kepada kerajaan untuk terus menzalimi rakyat selain membelakangi semangat Perlembagaan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...