TERKINI :

Saturday, November 12, 2016

MP HARAPAN pertikai perbandingan keretapi 'paling mahal di dunia'

 
Anggota Parlimen Pakatan Harapan mempertikaikan contoh-contoh yang diberikan oleh Putrajaya mengenai projek keretapi lain sebagai menyangkal dakwaan pembangkang bahawa projek Pantai Timur Rail Link (ECRL) adalah "paling mahal di dunia."

Dalam satu kenyataan bersama, MP Pandan Rafizi Ramli, MP Petaling Jaya Utara MP Tony Pua dan MP Kuala Krai Hatta Ramli berkata contoh yang diberikan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Abdul Rahman Dahlan amat jauh berbeza dengan projek ECRL itu.

Abdul Rahman telah menekankan bahawa kos projek keretapi sepanjang 57km di Switzerland ialah RM50 bilion (RM860 juta setiap km), kos landasan kereta api 177km di Madrid-Valladolid, Sepanyol RM22.5 bilion (RM123 juta setiap km), dan kos projek keretapi 48km di Barcelona RM33.3 bilion (RM697 juta setiap km).

Ini, kata Abdul Rahman berkata, jauh lebih mahal daripada kos projek ECRL sejauh 688km sebanyak RM55 bilion, yang diterjemahkan kepada kira-kira RM80 juta bagi setiap km.

Walau bagaimanapun, anggota Parlimen HARAPAN berkata projek-projek keretapi berkenaan tidak dapat dibanding dengan projek ECRL Malaysia.

"Rahman mungkin tidak sedar bahawa projek keretapi Swiss Gothard sepanjang 57km dengan kos RM50 bilion sebenarnya membabitkan pembinaan terowong terpanjang di dunia, sedalam 2.3km di bawah permukaan.

Projek keretapi Brenner sepanjang 56km yang kini sedang dalam pembinaan, kata mereka, akan menjadi terowong kedua terpanjang di dunia apabila ia siap pada 2025.

"Begitu juga, projek keretapi di Barcelona yang berharga AS8.12 bilion adalah sepanjang 47.8km, yang mana 43.71km di bawah tanah dan 4.9km atas pada jejambat.

"Adakah menteri memberitahu kita bahawa ECRL sepanjang 688km dari Pelabuhan Klang ke Kota Bahru melalui Kuantan akan, jika pun tidak sepenuhnya, sebahagian besarnya di bawah tanah untuk membandingkan dengan landasan kereta api Switzerland bawah Alps?" tanya Rafizi, Pua dan Hatta ditanya dalam kenyataan mereka itu.

'Jual turboprop pada harga sebuah Boeing 747'

Menurut mereka projek keretapi Madrid-Valladoid sepanjang 177km hanya fasa pertama daripada dua fasa laluan Madrid-Leon sejauh 342km yang membabitkan kos RM26 bilion, iaitu RM76 juta setiap km, dan lebih murah daripada ECRL.

"Semua contoh yang disebut oleh Rahman bukan sahaja terowong intensif, Semuanya adalah projek keretapi berkelajuan tinggi (HSR) di mana, seperti yang kita tahu kosnya lebih daripada projek rel konvensional seperti ECRL itu.

"HSR Eropah ini bergerak sehingga kelajuan tertinggi 300 km sejam, berbanding projek ECRL yang dicadangkan pada kelajuan 170km sejam," kata mereka.

Oleh itu, kata mereka, apa yang Rahman telah cuba lakukan, dengan sengaja atau sebaliknya, adalah untuk cuba menjual rakyat 'sebuah ATP turboprop pada harga yang sebuah Boeing 747'.

"Malangnya bagi beliau, rakyat Malaysia tidak sbodoh itu," kata mereka.

MP HARAPAN itu berkata Abdul Rahman tidak perlu pergi ke seluruh dunia untuk mewajarkan kos ECRL, kerana dia hanya perlu melihat projek yang sama di negara ini.

Kata mereka, beliau sepatutnya tahu kos landasan berkembar Ipoh-Padang Besar sejauh 329km dan Gemas-Johor Bahru sepanjang 179km ialah masing-masing RM44 juta dan RM39.8 juta bagi setiap kilometer.

"Peliknya, projek-projek, seperti Ipoh-Padang Besar dan Rawang-Ipoh dapat disiapkan oleh kejuruteraan dan syarikat pembinaan tempatan.

"Kami mencabar Dato 'Seri Rahman Dahlan untuk menunjukkan bukti bahawa kos sebuah projek keretapi konvensional berharga lebih tinggi daripada di atas atau tidak ada syarikat tempatan dengan kepakaran yang diperlukan dapat menyiapkan projek ECRL jauh kurang daripada RM55 bilion yang diberikan kepada China Communications Construction Company," kata mereka.

Sokong satu logo, kita jadi parti terkuat, kata Mohamad Sabu

 Mohamad bersama pemimpin utama Pakatan Harapan dan Tun Dr Mahathir serta isterinya.
Cadangan Tun Dr Mahathir Mohamad agar parti pembangkang, PKR, DAP, Amanah dan Bersatu bertanding di bawah satu logo disambut baik oleh Presiden Amanah, Haji Mohamad Sabu dengan keyakinan Pakatan Harapan akan menjadi parti terkuat.

"Memanglah elok bertanding guna satu logo. Semua parti pembangkang mengakui tidak kuat jika bersendirian.

"Kalau semua bergabung kita akan jadi parti terkuat di Malaysia. Inilah rakyat menaruh harapan," kata Mohamad ketika berucap di Konvensyen Pertama Pakatan Harapan di Shah Alam hari ini.

Menurut beliau yang kurang sihat hari ini, jika semua bersetuju, ini adalah cara terbaik untuk melawan Barisan Nasional yang menggunakan satu logo.

Mohamad juga berkata, jangan ada di kalangan parti Pakatan Harapan nanti yang mahu menjadi 'king maker'.

"Jangan kita kata kita nak jadi king maker, kalau sebelah sini jadi kerajaan kita bersama yang ini, kalau di sana jadi kerajaan kita bersama mereka.

"Kalau nak, ikat perjanjian betul-betul. Setia sebelum pilihan raya, semasa pilihan raya, selepas pilihan raya," kata beliau dipercayai menindir sebuah parti yang mahu jadi king maker dalam pilihan raya nanti.

Sebelum beliau, Setiausaha Agung PKR, Rafizi Ramli berjanji akan membawa cadangan penggunaan satu logo ke Sekretariat Pakatan Harapan dengan segera untuk dikaji dari segi pelaksanaannya.

Tun Dr Mahathir ketika berucap pagi tadi mengulangi cadangannya agar kesemua parti Pakatan Harapan dan Bersatu menggunakan satu logo dalam PRU ke 14 nanti.

"Kalau kita nak kalahkan BN satu cara sahaja iaitu dengan bersatu. Kita daftar seolah-olah satu parti, kita guna satu simbol. Kita letak satu calon. Tak kira DAP ke, Amanah ke, PKR ke...asalkan itu calon kita.

"Hanya dengan cara itu kita akan dapat kemenangan," katanya.

"Kita perlu guna satu logo hilangkan identiti parti masing-masing untuk pilihan raya sajalah, pakai satu simbol," kata Mahathir ketika berucap sessi sebelah pagi tadi.

Sebelum ini, menjelang pilihan raya umum 2013 lalu, DAP pernah bersedia menggunakan logo Pas di Semenanjung dan logo PKR di Sabah dan Sarawak.

Sementara itu, Mohamad juga berkata, Amanah, PKR, DAP ada cara melawan rasuah.

Beliau juga yakin, Bersatu juga ada cara melawan rasuah berdasarkan pengalaman mereka sebelum ini, "bukan menyatakan mana ada bukti berlakunya rasuah."

Mohamad dipercayai menyindir pemimpin partinya dahulu yang bertanya mana bukti berlakunya rasuah dalam kes skandal 1MDB.

Mohamad juga mengulasngi janji setia Pakatan untuk melantik Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai perdana menteri.

"Kita diikat dengan janji setia. Keputusan yang kita persetujui selama ini, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri. Kalau ada nama baru disepakati semua dalam Pakatan Harapan," katanya.

Beliau juga meminta sebarang unsur rasis yang masuk dalam masyarakat mesti dihindarkan dalam Pakatan Harapan.

"Pihak Kementerian Dalam Negeri mesti berterima kasih kepada kami tetapi kami pula menjadi sasaran," katanya merujuk kepada tindakan terhadap pemimpin pembangkang.

Pihak bawa masalah dalam pembangkang sokong Najib, kata Tun M

Tun Dr Mahathir menerima 'standing ovation' di Konvensyen PH hari ini.

Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM), Tun Dr Mahathir Mohamad yang menerima 'standing ovation' di Konvensyen Pakatan Harapan hari ini yakin pihak yang menimbulkan masalah di kalangan pembangkang adalah penyokong Datuk Seri Najib Razak.

"Saya berpendapat siapa yang menimbul masalah dalam pembangkang ini adalah penyokong Najib," kata Mahathir ketika memberikan ucapan khas dalam Konvensyen Pertama Pakatan Harapan di Shah Alam hari ini.

Tanpa menyebut mana-mana parti, bekas perdana menteri 22 tahun itu berkata, mereka boleh dakwa berjuang untuk Melayu tetapi sebenarnya sokong Najib.

"Mungkin mereka terima dedak," kata Mahathir di konvensyen itu.

"Kita akan menentang mereka yang tidak bersama dalam gerakan jatuhkan Najib," tegasnya.

Bagi beliau, ada yang berkata tak boleh terlibat sebab ada DAP.

"Saya dulu paling anti DAP, tapi itu terlalu kecil berbanding usaha jatuhkan Najib," kata Mahathir yang menyifatkan Najib terlalu melampau sekarang ini.

"Orang ini sangat berbahaya kepada negara. Hutang negara tak dapat bayar. Sudahlah tak cukup untuk bayar hutang 1MDB, kini pinjam pula kononnya nak buat landasan keretapi RM55 bilion.

"Sebelum ini dia ada RM2.6 bilion dalam akaun, kononnya Tok Arab bagi. Saya minta nak buat universiti Islam, saya dapat kosong," katanya.

Bagi beliau, tidak ada siapa yang nak percaya kepada Najib selepas kes RM2.6 bilion itu.

"DoJ telah sahkan wang RM2.6 bilion itu datangnya dari 1MDB," kata Mahathir merujuk kepada Jabatan Kehakiman Amerika yang bertindak membekukan aset 1MDB di Amerika dan sedang memburu dalang di belakangnya.

Muhyiddin mohon maaf tangguh pemeteraian kerjasama

 Tan Sri Muhyiddin Yassin bersama pimpinan yang lain mengangkat plakad "Bebas Anwar" di konvensyen Pakatan Harapan hari ini
Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) Tan Sri Muhyiddin Yassin memohon maaf kepada Pakatan Harapan kerana menangguhkan pemeteraian perjanjian antara PPBM dengan gabungan pembangkang itu.

Berucap di Konvensyen Pakatan Harapan di Shah Alam hari ini, Muhyiddin berkata beliau bersetuju dengan sebahagian besar perjanjian tersebut namun tegasnya semua pemimpin harus duduk berbincang dan meneliti setiap satu terma perjanjian.

"Saya minta maaf tangguhkan pemeteraian kerjasama parti Bersatu dalam Pakatan Harapan.

"Saya amat serius dalam mengurus hal-hal berkaitan majlis menandatangani perjanjian Bersatu bersama Pakatan Harapan.

"Semua pemimpin mesti duduk berbincang meneliti atas setiap satu terma. Saya bersetuju pada sebahagian besar perjanjian tersebut.

"Perjanjian ini juga perlu melakukan reformasi dan merangka dasar-dasar bersama berkaitan kepentingan rakyat.

"Di pihak parti Bersatu, kita akan adakan mesyuarat secara menyeluruh satu, dua hari ini selari dengan tuntutan Islam yang menggalakkan musyawarah," katanya.

Muhyiddin juga mengakui PPBM tidak boleh berdiri secara bersendirian dan mustahil untuk menang jika bertanding sendirian dan menyifatkan pertandingan tiga penjuru merupakan malapetaka besar.

"Tiga penjuru bawa malapetaka yang besar. Kalau kita satu lawan tiga, kita tidak mungkin mendapat kemenangan.

"Justeru amat penting bagi kita capai kata sepakat bertanding satu sama satu. Kita perlu cari formula terbaik untuk mengelak pertembungan sesama sendiri untuk tujuan besar menjatuhkan rejim yang jahat lagi khianat ini.

"Satukan barisan pembangkang buktikan pembangkang lebih baik.

"Saya tahu parti Bersatu tidak boleh wujud bersendirian. Kita percaya kalau kita bertanding bersendirian kita tidak mungkin menang.

"Jika kita bertanding sesama sendiri kita akan tewas sebelum memasuki gelanggang. Kita saling memerlukan satu sama lain," ujarnya yang juga ahli parlimen Pagoh.

Justeru kata Muhyiddin Pakatan Harapan mesti menyediakan satu "road map" yang mantap bagi menghadapi pilihan raya umum (PRU) ke-14.

"Kita juga mesti melakar satu road map yang mantap untuk PRU14. Kita mempunyai harapan yang cerah jika pembangkang membentuk gabungan yang kukuh.
"
Kita bersedia menjalinkan hubungan dengan parti-parti di luar Pakatan Harapan di Sabah dan Sarawak.

Jawatankuasa pengagihan kerusi

Selain itu, bekas timbalan perdana menteri itu mencadangkan jawatankuasa khas ditubuhkan bagi membincangkan pengagihan kerusi dalam PRU14.

"Saya mencadangkan satu jawatankuasa ditubuhkan untuk tujuan pengagihan kerusi parlimen pilihan raya.

"Rakyat sebenarnya tiada pilihan. Ke mana saya pergi mereka berkata tunggulah pilihan raya untuk menolak BN.

"Mereka mahu kerajaan yang bersih, beramanah dan bertanggungjwab. Rakyat meletakkan harapan tinggi pada Pakatan Harapan untuk menerajui negara selepas PRU14," katanya.

'Pak haji yang korupsi bukan pemimpin kita', kata Nurul


Shakira Buang

12 Nov 2016, tengahari 12:20 (Dikemaskini 12 Nov 2016, tengahari 1:01)

Merujuk kepada kata-kata Pendita Za'aba, Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar menegaskan bahawa Pakatan Harapan tidak memerlukan 'pemimpin yang namanya sahaja pak haji tetapi korupsi'.

Sebaliknya, kata beliau, parti pembangkang kini memerlukan pemimpin yang berfikiran kritis.

Oleh demikianNurul Izzah berkata Pakatan Harapan perlu lebih bertegas dengan mana-mana pihak yang ingin bekerjasama dengan pakatan itu selain komited agenda reformasi yang dibawa mereka.

Beliau yang juga anggota Parlimen Lembah Pantai, kerjasama tersebut amat diperlukan bagi membolehkan pertembungan satu lawan satu dengan BN dalam pilihan raya akan datang.

"Kita alu-alukan siapa yang ingin bersama kita tapi ada syaratnya. Jika anda melanggar komitmen terhadap reformasi, anda keluar (dari kerjasama).

"Pemimpin perlu berfikiran kritis, bukan pemimpin yang nama sahaja pak haji tetapi korupsi. Pak haji yang korupsi bukan pemimpin kita," kata Nurul Izzah.

Nurul izzah berkata demikian ketika berucap dalam Konvensyen Pakatan Harapan yang julung kali diadakan di Shah Alam hari ini.

Kenyataan Nurul Izzah itu dipetik dari cendekiawan Zainal Abidin Ahmad atau dikenali dengan nama pendita Za'aba.

Kata Nurul Izzah apa yang diperlukan negara adalah pemimpin yang melawan rasuah dan bukannya berpengetahuan agama semata-mata.

"Ini nasihat pendita Za'aba, bukan kata-kata DAP, PKR dan Amanah," katan Nurul Izzah.

The Star semalam melaporkan Parti Peribumi Bersatu Malaysia (PPBM) dijangka menandatangani perjanjian menyertai Pakatan, tetapi rancangan itu dibatalkan selepas Presidennya Tan Sri Muhyiddin Yassin didakwa berkata untuk menimbangkan perkara itu dahulu.

Bekas anggota parti PPBM, Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan mendakwa penangguhan itu mungkin kerana bekas timbalan perdana menteri itu ingin menjalinkan kerjasama dengan PAS terlebih dahulu.

Bersatu akan sertai Pakatan Harapan, kata Tun M

12 November 2016 | WARTAWAN MALAYSIA DATELINE


Pimpinan utama Pakatan Harapan di Konvensyen Pakatan Harapan hari ini

Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) Tun Dr. Mahathir Mohamad berjanji akan menyelesaikan isu berkaitan menandatangani dokumen Pakatan Harapan.

Beliau berkata, tiada apa yang tidak dipersetujui dalam draf pendirian bersama Pakatan Harapan.

"Hari ini jelas kita bersatu. Baju oren ada, biru ada, merah pun ada. Saya berdoa kita berpegang kepada pendirian tegas terhadap keperluan menyingkirkan (Datuk Seri) Najib (Razak).

"Percayalah saya akan selesaikan sedikit sebanyak masalah isu menandatangani dokumen Pakatan Harapan," katanya ketika berucap di Konvensyen Pakatan Harapan di Shah Alam hari ini.

Semalam, The Star melaporkan PPBM dijangka menandatangani perjanjian menyertai Pakatan, tetapi rancangan itu dibatalkan selepas Presidennya Tan Sri Muhyiddin Yassin didakwa berkata untuk menimbangkan perkara itu dahulu.

Mahathir mengulangi gesaan agar Pakatan Harapan bertanding sebagai satu parti.

"Kita perlu guna satu logo hilangkan identiti parti masing-masing untuk pilihan raya sahajalah, pakai satu simbol," katanya.

Memorandun : Perkuatkan Pakatan Harapan Bersama Rakan Sekutu Tanpa PAS

MEMORANDUM

Kepada:

YB Dato’ Seri Dr. Wan Azizah bte Wan Ismail
Ketua Pembangkang/Presiden KEADILAN

YAB Lim Guan Eng
Setiausaha Agung Dap

Ybhg Tuan Hj Muhammad bin Sabu
Presiden AMANAH

YB Tan Sri Muhyiddin bin Yassin
Presiden PPBM

YB Dato’ Seri Mohd Shafie bin Apdal
Presiden Parti WARISAN Sabah

PERKUATKAN PAKATAN HARAPAN BERSAMA RAKAN SEKUTU TANPA PAS

1. Menyedari Malaysia berada di dalam situasi yang amat getir dari sudut ekonomi, integriti sosial dan politik, satu gerakan drastik wajib dilaksanakan bagi menggantikan parti yang memerintah Kerajaan Malaysia bagi menyelamatkan negara.

2. Bagi merealisasikan hasrat ini, gabungan yang kuat dari pihak Pembangkang amat di perlukan bagi menumbangkan rejim Barisan Nasional.  Namun hasrat ini agak terganggu apabila ada di kalangan pimpinan Pakatan Harapan serta rakan sekutu yang lain masih meyakini bahawa PAS akan bersama kita dalam gabungan pembangkang ini.   PAS dari tindak tanduknya, jelas memperlihatkan tiada komitmen untuk menyambut pelawaan Pakatan Harapan untuk mengadakan kerjasama dengan mengemukakan berbagai alasan dan syarat.

3. Tindak tanduk PAS yang sedemikian rupa, ditambah pula dengan kegagalan kita memahami kehendak tersirat PAS itu, sedikit sebanyak menjejaskan keyakinan rakyat akan iltizam Pembangkang untuk menumbangkan rejim yang memerintah.  Sehubungan itu, kami mewakili sebahagian rakyat di akar umbi yang menaruh harapan kepada Pakatan Harapan mendesak dan menuntut;

a. Pakatan Harapan bersama PPBM dan WARISAN Sabah harus diperkuatkan dari segi persefahaman dan kerjasama di semua peringkat dan aspek. 

b. Mewujudkan satu logo untuk digunapakai di dalam PRU14 akan datang bagi menzahirkan perpaduan dan kerjasama erat di kalangan Pembangkang.

c. Menyatakan dengan jelas secara muafakat bahawa Dato’ Seri Anwar Ibrahim adalah bakal Perdana Menteri sekiranya Pembangkang berjaya ke Putrajaya.  

d. Pakatan Harapan, PPBM dan WARISAN Sabah, harus segera membuat keputusan untuk menghentikan sebarang kerjasama atau rundingan dengan PAS atas faktor-faktor berikut:

(1) PAS seringkali bertentangan dengan prinsip Pembangkang yang lain, contohnya di dalam menangani isu Skandal 1MDB, Bajet yang dibentangkan oleh PM, Kempen BERSIH5 termasuk juga pendekatan PAS di dalam membawa usul RUU Akta 355, yang jelas menunjukkan PAS tidak menghormati Pembangkang yang lain.

(2) Tindak tanduk PAS yang sering menjadikan DAP dan Amanah sebagai sasaran mereka membuktikan PAS tidak berminat untuk berbaik dengan dua rakan di dalam Pakatan Harapan, sebaliknya semakin jelas PAS menunjukkan minat untuk membantu Umno/Bn.

(3) Tindakan PAS yang seringkali mengugut KEADILAN sekiranya DAP atau AMANAH bertanding di mana-mana Kerusi PAS, menunjukkan PAS juga bersedia untuk ‘bermusuh’ dengan KEADILAN sedangkan KEADILAN seringkali memujuk dan mengajak PAS untuk bersama di dalam rundingan.  

(4) Sejarah lalu banyak mengajar kita memahami cara politik PAS, di mana parti ini seringkali melanggar persetujuan bersama di dalam pembahagian Kerusi, bahkan PAS tidak segan silu sanggup menfitnah calon-calon rakannya sendiri, contohnya dalam kes fitnah edar pil kuda yang sehingga kini gagal dibuktikan.  PRU13 banyak menyaksikan kecurangan PAS sehingga mengakibatkan pertandingan 3 penjuru.  Apakah jaminan PAS tidak akan melakukannya lagi?

(5) Tindakan Presiden PAS yang merendah-rendahkan bahkan ke tahap menghina Ketua Pembangkang sebelum ini yang kini berada di penjara, Dato’ Seri Anwar Ibrahim sewaktu beliau berkunjung menemui Presiden PAS di dalam rundingan berkaitan calon MB Selangor.  Tidak cukup dengan itu, Presiden KEADILAN juga diperlekehkan dengan menyatakan beliau tidak layak menjadi MB. 

(6) Sikap PAS yang terus mempertahankan MB Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim yang telah dipecat dari KEADILAN dan tidak membantah apabila kesemua Exco dari KEADILAN dan DAP disingkirkan oleh Tan Sri Khalid Ibrahim, jelas menunjukkan PAS tiada sifat setiakawan.

(7) Paling jelas, Presiden PAS sendiri mengaku bahawa PAS bersedia untuk menjadi Penasihat rejim Umno/Bn.  Pengakuan beliau ini sudah cukup untuk Pembangkang dari Pakatan Harapan, PPBM dan WARISAN Sabah untuk menolak PAS.

4. Kami melihat tindakan Pembangkang yang kami harapkan untuk membela nasib rakyat banyak terjejas dan melambatkan gerak kerja di akar umbi akibat sikap kita yang terlalu memberi muka dan ruang kepada PAS.  Kita perlu kepada barisan Pembangkang yang bersatu hati dan sanggup susah dan senang bersama. 

5. Sehubungan itu, kami merayu dan berharap agar Pakatan Harapan, PPBM dan WARISAN Sabah dapat menimbangkan desakan kami untuk memutuskan sebarang kerjasama atau rundingan dengan PAS agar kita boleh seiring sejalan, melangkah lebih pantas ke hadapan dan mara menuju ke Purajaya tanpa gangguan lagi.

6. Kami juga mengakui bahawa tindakan kami ini tidak dipengaruhi oleh mana-mana pimpinan atau parti-parti politik serta mana-mana pihak yang berkepentingan.  Tindakan ini adalah hasil dari dorongan dan kesedaran kami sendiri setelah melihat maklumbalas rakyat di akar umbi yang mahu kepada pakatan Pembangkang yang jujur dan kuat.

7. Segala perhatian dan pertimbangan semua pimpinan amat kami hargai.  Sekian, terima kasih.

“ SELAMAT BERKONVENSYEN”

11 November 2016

ZANIRUN BABA
Pengerusi Sekretariat
NGO Pro Pakatan Harapan/Sayangi Pakatan Harapan

Turut Menyokong:

Othman bin Ismail
Presiden
Kelab Penyokong Pakatan Harapan Malaysia (KPPHM)

DESAK
PasMa
Jebonesta
SAMM
HB Bikers Club Malaysia
Sayangi Pakatan Harapan
Persatuan Pekerja Lembah Klang
KOBAT (Kor Bekas Angkatan Tentera)
Kelab Pendengar Radio D’Pedas FM
Kelab Pendengar Radio KOBAT FM
100 Facebookers/Bloggers

"TOLAK PAS" bergema di konvensyen PAKATAN HARAPAN

Demonstrasi ‎tolak Pas, di IDCC Shah Alam hari ini.

SHAH ALAM - Satu demonstrasi aman 'tolak Pas dalam Pakatan Harapan' diadakan di pusat berlangsungnya Konvensyen Pakatan Harapan ‎di IDCC, Shah Alam hari ini.

Menurut Presiden kelab penyokong Pakatan Harapan Malaysia,Osman Ismail berkata pihaknya akan menyerahkan memorandum kepada pimpinan tertinggi Pakatan Harapan berkenaan hasrat itu.

Ujarnya, pimpinan tertinggi Pakatan Harapan perlu menjauhi diri daripada Pas, dan tidak perlu lagi memujuk parti itu untuk berada bersama dalam Pakatan Harapan.

"Kami menanti kehadiran pimpinan tertinggi PH untuk menyampaikan hasrat ini," katanya.

Demonstari aman yang disertai oleh 20 wakil NGO Pro Pakatan Harapan itu turut membawa sepanduk yang tertera perkataan menolak Pas.

"Perkuatkan Pakatan Harapan tanpa Pas, sampai bila mahu tunggu Pas kami akar umbi sudah bosan‎," tertera perkataan tersebut.

‎Konvensyen Pakatan Harapan 2016 berlangsung sehari bermula hari ini.

Muhyiddin Terperangkap Dengan Mainan PAS?

Muhyiddin cuba main "kayu tiga"? 

Menurut Ketua Setiausaha Pakatan Harapan Saifuddin Abdullah konvesnyen Pakatan Harapan kali pertama akan berlangsung esok akan membincangkan penubuhan gabungan pembangkang yang besar dan kuat untuk mewujudkan pelawanan 1 lawan 1 antara Pakatan Rakyat dengan BN. 

Itulah mauduk ataupun harapan yang diletakkan kepada konvensyen berkenaan dan ia sangat dialu-alu dan dinanti-nantikan. Konvesnyen esok bakal dihadiri lebih 1,000 perwakilan, demikian menurut satu kenyataan yang dikeluarkan lewat semalam. 

Konvensyen itu pasti akan menjadi sejarah penting dalam jelumu politik negara dan bakal membentuk landskap baharu politik negara. Kehadiran sama bekas Presiden Umno Dr Mahathir Mohamad sudah pasti akan mengaurakan momentum baharu baharu kepada pembangkang. 

Kehadiran Dr Mahathir itu boleh dianggap sesuatu yang ajaib dalam dunia politik kerana sejak berdekad beliau menjadi musuh pembangkang tetapi akhir-akhir ini boleh duduk sepentas dengan pemimpin pembangkang untuk merealisasikan cita-cita bersama demi negara. Dr Mahathir tidak sanggup dan sedia mengadaikan maruah dan martabatnya kalau bukan untuk negara. 

Konvensyen yang berlangsung di Shah Alam itu juga akan dihadiri Presiden PKR, Dr Wan Azizan Wan Ismail, Pengerusi DAP, Lim Kit Siang, Presiden Amanah Mohamad Sabu. Presiden Parti Peribumi Bersatu Malaysia (PPBM), Muhyiddin Yassin juga turut hadir sama, dan mereka akan menyampaikan ucapan masing-masing. 

Orang ramai khasnya mereka yang mahu melihat kerajaan BN tumbang dalam Piraum akan datang sangat mengharapkan sesuatu yang besar dari konvensyen berkenaan seperti mana dibayangkan Saifuddin. UBN akan berjaya dijatuhkan dengan ada permaufakatan mantap di kalangan pembangkang. 

Persoalannya apakah harapan itu nanati akan menjelma atau tidak. Perkara besar yang dikatakan menjelma esok ialah penanda tangani satu perjanjian persepakatan melibatkan empat buah parti itu; PKR, DAP, Amanah dan PPBM untuk berhadapan dengan BN secara bersama. 

Bagaimana pun perkembangan di saat-saat akhir kurang menyenangkan bila mana kedengaran perjanjian maufakat itu tidak mungkin akan ditanda tangani oleh keempat-empat parti itu apabila PPBM khabarnya minta agar ianya ditangguh buat sementara? 

Maklumat ini sesuatu yang malang dan kurang sedap bunyinya. Kenapa PPBM mahu menangguhnya? Perubahan sikap PPBM, khas presidennya ini sedikit menghairankan kerana sebelum ini Muhyiddin sudah pun menyatakan persetujuannya? Beliau sudah pun menyemak isi kandungan perjanjian berkenaan. Apakah ada pelesit yang menganggu presiden PPBM itu? 

Ada maklumat yang sampai ke telinga saya, kelmarin ada dua pemimpin parti Islam (Pas) berjumpa dengan Muhyiddin. Perjumpaan itu berlangsung di sebuah kelab rekreasi di Kuala Lumpur. Apakah perjumpaan itu telah merombak simpulan Muhyiddin sebelum ini yang bersetuju untuk menandatangani perjanjian maufakat itu. 

Khabarnya juga Muhyiddin telah pun memberi tahu Sekretrait Pakatan Harapan tentang penangguhannya itu? 

Sekiranya perubahan sikap Muhyiddin itu benar gara-gara pertemuan dengan dua pemimpin tertinggi Pas itu kita sangat memahami sebab musababnya. Sebelum ini Muhyiddin berharap supaya Pas juga bersama dalam gabungan pembangkang. Apa yang diusahakan untuk mewujudkan grand coalition juga melibatkan Pas. 

Tetapi disebabkan kerana hal-hal personal dan sentimen, (politik matang) Pas tidak bersedia untuk bersama. 

Penolakan Pas itu menyebabkan Muhyiddin berasakan grand coalition itu tidak akan mencapai matlamatnya. Mungkin kerana itu maka beliau perlu menangguhkan untuk menanda tangani maufakat bersama Pakatan Harapan kerana mahu menjaga hati Pas dan terus memujuknya

Sebenarnya tidak ada masalah kalau Muhyiddin mahu terus berusaha membawa sama Pas. Itulah sebaiknya. Tetapi perkara yang beliau kena fahami, usaha itu bukan mudah. Ia ibarat hendak memasukkan benda empat segi ke dalam lubang bulat. 

Masalah yang dibayangi Pas untuk bersama grand coalition bukan sahaja gara-gara adanya Amanah dan DAP, tetapi "perikatan" menerusi istilah ta'awun dengan Umno juga menjadi penghambatnya. Muhyiddin kena memahami perkara ini kerana jalinan Pas dengan Umno suatu masa dulu melibatkan dirinya juga? Cuba cerita berapa kali Muhyiddin berbincang dengan Mustapa Ali? 

Sebaik-baiknya Muhyiddin mendapat kata putus daripada Pas agar beliau tidak tertunggu-tunggu. Dan Pas juga perlu berterus terang bahawa beliau juga sudah tidak suci lagi kerana ternoda dengan Umno. 

Justeru Muhyiddin atau PBBM tidak perlu menunggu atau mendengar "kecek" daripada Pas untuk tidak menyegerakan pemeteraian permaufakatan esok. Beliau boleh teruskan dengan Pas atas mekanisme yang tersendiri tetapi perjanjian dengan PKR, DAP dan Amanah esok hendaklah dilangsungkan seperti mana yang dirancangkan. 

Tindakan atau sikap Muhyiddin itu bolehlah diumpamakan persis lelaki yang sudah bertunang dengan seorang gadis tetapi dalam masa sama mengorat perempuan lain. Tidak menjadi masalah kalau Muhyiddin hendak "berkahwin" lebih daripada satu, tetapi yang mustahkanya ikat atau ijab kabul dulu dengan tunanangannya. Perkara wajib perlu dilakukan bagi mengelak dosa. 

Kita bimbang dengan cara Muhyiddin bermain kayu tiga itu ia boleh menyebabkan beliau akan senasib dengan Lebai Malang, di hulu terlepas di hilir terpelai. 

Sekiranya esok kalau tidak berlaku perjanjian yang dihrapkan itu ia akan merosakan repitasi Muhyiddin (PPBM) dan juga Pakatan Harapan. Hendaknya jangan Muhyiddin membikin isu baharu kepada pembangkang. Harap-harap pembentukan gagasan pembangkang besar seperti mana disebut Saifuddin itu menjadi kenyataan. -msomelayu 


Muhyiddin backs out of agreement
PETALING JAYA: The plan to sign a “co-operation agreement” between Pakatan Harapan and Parti Pribumi Bersatu Malaysia at the coalition’s convention tomorrow has been put off after Tan Sri Muhyiddin Yassin backed off at the last minute. 

The Parti Pribumi president, who had agreed to come on board, is believed to have asked for a postponement because he wants more time to think things over. 

His decision will take the oomph! out of the first Pakatan Harapan convention since it was set up last year to replace Pakatan Rakyat. 

A Pakatan Harapan source said the signing ceremony to welcome Pribumi into the Pakatan Harapan family was meant to be the highlight of the convention where Tun Dr Mahathir Mohamad will make a keynote address. This was despite Muhyiddin agreeing to the plan at a meeting with top Pakatan Harapan leaders on Tuesday afternoon. 

A day after the meeting, Muhyiddin spoke at a ceramah in Sijankang, Kuala Langat, alongside Meru assemblyman Dr Rani Osman and Sijankang assemblyman Dr Ahmad Yunus Hairi of PAS. 

PKR assemblyman for Kota Anggerik, Yaakob Sapari, was also one of the speakers. 

The next day, Muhyiddin contacted the Pakatan Harapan leaders to request for a delay in signing the co-operation agreement, stressing, however, that he had no issues with the content. 

It is understood that Muhyiddin claimed he needed more discussion with Pakatan Harapan leaders regarding their relationship with DAP and Amanah. 

It is also learnt that Muhyiddin was in favour of forming his own opposition coalition which would include Parti Pribumi, PKR and PAS. His coalition would work alongside Pakatan Harapan. However, Pakatan Harapan leaders were not receptive to the proposal. 

The crux of the co-operation agreement is to ensure a one-to-one contest with Barisan Nasional in the general election. 

The accord also states their stand on the Federal Constitution, Islam, the Malay rulers, the position of the Malays, the Malay language, and Sabah and Sarawak. 

The agreement also states that Pakatan Harapan will continue to negotiate with other Opposition parties and that the Reformasi agenda will be respected. 

Pakatan Rakyat, which had comprised DAP, PKR and PAS, was officially pronounced dead in July last year after PAS was ejected from the group. -thestar

ULASAN GB 

GB tak mahu ulas panjang kerana isu ini sudah GB ulas sebelum ini. Petikan: 

GB lihat sebagai sebuah parti baharu PPBM (Bersatu) hanya mengikuti program berkenaan. PPBM belum mengetahui siapa sebenarnya PAS. 

Sebagai parti serpihan pembangkang, PAS memang cuba menangguk di air keruh. Ia kini bersendirian dan untuk menang dalam pilihanraya samada di peringkat DUN dan Parlimen, memang jauh panggang dari api. 

PKR pula masih berpegang kepada prinsip "1 x 1" untuk PH menang. Keputusan PRK Sungai Besar dijadikan alasan untuk itu. 

Tetapi PKR (& PPBM) terlupa dengan menggabungkan dirinya dengan PAS, mereka akan hilang kawan dan pengundi yang lebih ramai dari DAP dan AMANAH. 

DAP dan AMANAH boleh menggunakan Konvensyen Pakatan Harapan sabtu ini untuk menyatakan kepada PKR bahawa tindakan PKR itu telah jelas membelakangkan melanggar Perjanjian Pakatan Harapan yang ditandatangani bersama sebelum ini.


Bagi Pakatan Harapan tidak menjadi kudis apa-apa jika Muhyiddin (PPBM) atau PKR sekalipun enggan bersama dengan PH. Rakyat mampu untuk menilai kejujuran dan keikhlasan perjuangan masing-masing dan hukum kebenaran dan keadilan akan tetap menghukum mereka yang tidak jujur dan tidak ikhlas itu tidak mengira apa juga alasan kerana kita amat yakin masa depan negara adalah untuk Pakatan Harapan. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...