TERKINI :

Wednesday, November 9, 2016

FAM TERJERAT KERANA DIDORONG KEUNTUNGAN BESAR

Pemerhati bola sepak negara, Rizal Hashim, memberi bayangan kerjasama membabitkan MP & Silva dan  Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), ibarat retak menanti belah. 

Laporan di dada media sudah cukup menggambarkan situasi kurang enak membabitkan kedua-dua pihak. 

Daripada penilaian Rizal, kegagalan FAM dalam menyiasat sebaik mungkin latar belakang MP & Silva dan hanya memandang keuntungan besar semata-mata menjadi punca kerjasama itu berdepan kepincangan awal. 

FAM sendiri tidak mengukur baju di badan sendiri dan hanya menerima bulat-bulat penilaian Liga Malaysia yang kononnya mampu mencecah pendapatan RM70 juta. 

"Perkara ini didorong oleh sesetengah individu yang berfikiran bahawa ia satu perjanjian yang membawa keuntungan yang besar kepada FAM, tanpa memikirkan rekod lampau dan risiko yang bakal ditanggung. 

"Disebabkan ini, satu kesilapan besar di pihak FAM kerana tidak mengambil kira dan tidak melakukan usaha yang sewajarnya untuk memikirkan bagaimana perjanjian ini dapat disempurnakan," jelas Rizal ketika ditemui krew Nadi Arena. 

Biarpun kecewa dengan perkembangan terbaru ini, namun ia tidak mengejutkan kerana risiko yang diambil oleh FAM sudah dijangka dari awal lagi. 

"Kita amat kecewa sebenarnya dengan perkembangan ini. 

"Kita tidak mahu perkembangan ini menjejaskan masa depan penganjuran Liga Super dan Liga Perdana pada musim depan.

"Justeru, kita mengharapkan akan ada jalan penyelesaian yang baik."

"Anak Gayong mana sertai Himpunan Politik saya 'Balun' "

Guru Utama Pertubuhan Seni Silat Pusaka Gayong Malaysia, Dato' Raja Abdul Majid Raja Mat Isa memberi amaran kepada semua anak muridnya agar tidak menyertai himpunan politik, termasuk yang dianjurkan oleh gerakan Baju Merah.

Abdul Majid atau lebih dikenali sebagai Cikgu Majid berkata, ini kerana pertubuhan silat itu tidak mencampuri urusan politik demi menjaga nama baik persilatan.

"Mana-mana anak silat yang menyertai mana-mana himpunan mahu pun yang dijadualkan akan datang saya akan 'balun' dan tentang mereka.

"Kita juga telah memberi arahan kepada anak-anak Pusaka Gayong jangan sertai himpunan akan datang.

"Kalau sertai juga dan kita dapat tahu, kita akan panggil dan ambil tindakan kepada mereka," kata Cikgu Majid kepada Malaysiakini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas persembahan silat yang digunakan dalam perhimpunan Baju Merah di depan pejabat Malaysiakini di Petaling Jaya, Sabtu lalu.

Malah, tegas Cikgu Majid, aksi silat yang dipersembahkan pada himpunan membantah portal berita Malaysiakini Sabtu lalu bukan dari pertubuhan seni silat itu.

"Kita Pertubuhan Seni Silat Pusaka Gayong Malaysia tak campur masalah orang lain dan yang pandai-pandai tunjuk silat hari itu pun bukan dari anak silat kita tetapi orang yang mahu busukkan nama Silat Gayong.

"Ini semua manusia kurang ajar yang hanya mencari kesempatan," keluh Cikgu Majid dengan nada kesal.

Dalam protes di pejabat Malaysiakini pada Sabtu, beberapa anggota pergerakan baju merah mengadakan demonstrasi seni mempertahankan diri.

Mereka menunjukkan kehebatan dengan membenarkan diri mereka dipukul berulang kali menggunakan kepingan kayu.

Malah, salah seorang peserta memecahkan blok batu dengan kepalanya.

Baju Merah ditubuhkan bagi menentang gabungan pendesak pembaharuan pilihan raya, BERSIH.

Ketua Umno bahagian Sungai Besar Datuk Seri Jamal Md Yunos, yang memimpin Baju Merah berikrar menghimpunkan 300,000 peserta sebagai himpunan balas bagi membantah perhimpunan BERSIH yang dijadual pada 19 November ini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...