TERKINI :

Thursday, November 3, 2016

Apa punya bodoh ini menteri, macamana nak tahu rasuah atau tidak jika tak disiasat puncanya

SIASATAN RM2.6 BILION HANYA MELIBATKAN RASUAH BUKAN DARI MANA DATANGNYA DUIT.

MalaysiaKini melaporkan Timbalan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Dato' Razali Ibrahim dalam penggulungan Bajet 2017 di Dewan Rakyat menyatakan bahawa siasatan SPRM hanya menjurus kepada samada berlakunya rasuah atau tidak dalam isu RM2.6 bilion tetapi bukan dari mana punca RM2.6 bilion tersebut. Jawapan tersebut amat lucu, kelakar dan boleh dimasukkan dalam Malaysia Book of Records.

Bagaimana SPRM tidak menyiasat dari mana punca RM2.6 bilion untuki menentukan samada berlakunya rasuah atau tidak?

Semua tahu bahawa Dato' Seri Najib Tun Razak ialah Perdana Menteri Malaysia yang merupakan seorang penjawat awam mengikut tafsiran Kanun Keseksaan. Apabila seseorang penjawat awam didakwa terlibat dalam perlakuan rasuah, maka SPRM boleh menyiasat di bawah Seksyen 23 (1) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009.

Seksyen 23 (1) memperuntukkan bahawa mana-mana pegawai badan awam yang menggunakan jawatan atau kedudukannya untuk apa-apa suapan, sama ada bagi dirinya sendiri, saudaranya atau sekutunya, melakukan suatu kesalahan.

Hukuman bagai kesalahan di bawah Seksyen 23 jika disabitkan ialah dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi dua puluh tahun; dan didenda tidak kurang daripada lima kali ganda jumlah atau nilai suapan yang menjadi hal perkara kesalahan itu jika suapan itu dapat dinilai atau berbentuk wang, atau sepuluh ribu ringgit, mengikut mana-mana yang lebih tinggi.

Bagi membuktikan suatu kesalahan di bawah Seksyen 23 (1), dua (2) elemen perlu dipenuhi iaitu :
a) tertuduh merupakan seorang pegawai badan awam;
b) menggunakan kedudukannya untuk mendapatkan suapan

Dalam isu RM2.6 bilion, apa yang perlu disiasat dan dibuktikan oleh SPRM ialah adakah Najib Tun Razak seorang penjawat awam dan adakah Najib Tun Razak menggunakan kedudukannya untuk mendapat suapan.

a) Adakah Najib Tun Razak seorang penjawat awam?

Najib Tun Razak adalah Perdana Menteri Malaysia merangkap Menteri Kewangan. Mengikut keputusan kes Dato' Seri Mohd Khir Toyo, seorang Menteri Besar adalah penjawat awam justeru Perdana Menteri dan juga Menteri Kewangan adalah seorang penjawat awam.

b) Adakah Najib Tun Razak menggunakan kedudukannya untuk mendapat suapan?

Najib Tun Razak menerima sejumlah RM2.6 bilion yang dimasukkan ke dalam akaun peribadinya. Ini diakui oleh Najib sendiri. Adakah Najib menggunakan kedudukannya sebagai Perdana Menteri dan Menteri Kewangan untuk mendapatkan RM2.6 bilion?

Untuk menentukannya SPRM perlu mengenalpasti perkara-perkara berikut :
a) apa tujuan duit itu dimasukkan ke dalam akaun Najib,
b) siapa yang memberikan duit itu atau punca dari mana datangnya duit itu
c) untuk apa duit itu diberikan dan dimasukkan ke dalam akaun peribadi Najib.

a) Apa tujuan duit itu dimasukkan ke dalam akaun Najib?

SPRM perlu memanggil pihak yang memberikan duit itu untuk mengetahui kenapa duit itu dimasukkan ke dalam akaun Najib. Maka (b) akan masuk dalam siasatan.

b) Siapa yang memberikan duit?

Ini suatu kewajipan, kemestian kerana dengan mengetahui siapa yang memberikan duit itu, SPRM akan ketahui samada terdapat unsur rasuah atau tidak.

c) Untuk apa duit itu diberi?

Inilah kesimpulan samada perlakuan rasuah itu wujud atau tidak. Kenapa duit diberikan? Adakah terdapat suatu faedah yang diberikan oleh Najib kepada pemberi duit? Apa faedah duit itu kepada Najib?

Siasatan SPRM mesti mengenalpasti dari mana punca RM2.6 bilion.

Dato' Razali jangan cuba perbodohkan Malaysia dengan kebodohan beliau sendiri. Sendiri bodoh cukup la. Jangan bodohkan orang lain.

ZULHAZMI SHARIFF
3 November 2016

Najib Sedang Buat Kerja Lebih Teruk Daripada 1MDB, Kata Tun Dr Mahathir

Oleh Ainul Illia Meor Suzurudin

CYBERJAYA, 2 Safar 1438H, Rabu – Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak kini sedang melakukan sesuatu yang amat bahaya dan jauh lebih teruk daripada apa yang dilakukan menerusi 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Bekas Perdana Menteri berkata, dalam pada hutang 1MDB masih belum berbayar, Najib kini membuat hutang baharu berjumlah RM55 bilion dengan China bagi pelaksanaan projek Landasan Kereta Api Pantai Timur (ECRL) dari Kuala Lumpur ke Pantai Timur.

Beliau berkata, Najib melakukan perbuatan bodoh dengan membuat hutang baharu, tetapi tidak menyelesaikan hutang lama yang ditanggung oleh 1MDB.

Tun Dr Mahathir berkata demikian ketika berucap pada majlis kesyukuran, solat hajat dan tahlil Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) di sini, malam tadi. Hadir sama, Presiden BERSATU, Tan Sri Muhyiddin Yassin; Timbalan Presiden BERSATU, Datuk Seri Mukhriz Mahathir dan Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Shafie Apdal.

“Hari ini perbuatannya lebih dahsyat daripada apa yang dilakukan dengan wang 1MDB. Dia nak tunjuk legasi dia, sesuatu peninggalan dia yang besar yang mengagumkan. Dia mula-mula bercakap untuk membina high speed train dari Singapura ke Kuala Lumpur.

“Sekarang ini nak dibina East Coast Railway. High speed train kalau nak bina memang menelan belanja yang banyak, sedangkan kita tahu nak bayar hutang 1MDB pun tak ada duit, tiba-tiba nak buat high speed train RM50 bilion.

“Lepas itu terbaru nak buat East Coast Railway RM55 bilion.. Dah la kita hutang 1MDB RM53 bilion yang belum dibayar, sekarang ini nak buat high speed train.. jadi RM103 bilion.. lepas itu nak buat East Coast Railway RM55 bilion.

“Jumlah semua RM158 bilion tambahan hutang… bukan nak bayar hutang, tetapi meningkatkan lagi jumlah hutang negara, jumlah hutang kerajaan. Kalau kita fikir, ini adalah perbuatan yang bodoh,” katanya mengulas perjanjian dicapai dalam lawatan enam hari Najib ke China bermula Isnin lalu.

Tun Dr Mahathir berkata, apa yang dilakukan itu disebabkan Najib menghadapi masalah iaitu untuk membayar hutang yang dituntut oleh sebuah syarikat Arab sebanyak RM27 bilion dan beliau tidak mampu membayarnya.

Sebab itu, katanya, ada laporan yang mengatakan Najib meluluskan pembinaan East Coast Railway dengan harapan nilai kontrak ialah sebanyak RM30 bilion, tetapi harga yang diletakkan ialah RM60 bilion sebelum diturunkan kepada RM55 bilion.

“Lebihan itu diguna untuk membayar hutang kerajaan.. Ini sangkaan kita… mungkin betul mungkin tidak,” katanya.

Namun, hakikatnya, beliau berkata, Najib membuat pinjaman daripada syarikat China berjumlah RM55 bilion kerana beliau tidak perlu membayar sehingga tahun 2022 atau 2027.

“Tak pernah kita dengar bahawa wang yang sebegitu banyak dipinjamkankepada mana-mana pihak dengan faedah yang rendah dan dibayar balik kemudian. Bermakna kita akan berhutang kepada syarikat China ini sebanyak RM55 bilion yang akan ditanggung oleh generasi yang akan datang,” katanya.

Mengatakan bahawa Najib telah meletakkan Malaysia dalam keadaan terhutang budi kepada China, Tun Dr Mahathir mengingatkan rakyat bahawa Malaysia kini sedikit sebanyak telah meletakkan diri di bawah pemiutang.

“Macam mana nak bayar balik, sedangkan ekonomi merosot, kerajaan tidak punyai wang. Inilah keadaan kewangan negara kita yang hampir bankrap. Sesebuah negara tidak patut berhutang begitu banyak, belanja wang yang ada saja. Bukan saja risiko bankrap, tetapi terhutang budi kepada orang yang memberi hutang, apabila mereka minta sesuatu, kita akan beri.

“Ini apa yang berlaku sekarang, kita lihat tanah kita telah dibeli oleh pihak yang memberi hutang Edra dan macam-macam yang merosakkan ekonomi negara dalam satu arah yang meletakkan negara kita dalam kuasa asing,” katanya.

Dr Mahathir berkata, Malaysia sepatutnya merupakan sebuah negara yang neutral, tidak memihak kepada mana-mana dan tidak terikat dengan hutang bagi mengelakkan kita dijajah.

“Kita lihat bagaimana Najib sanggup melayan tuntutan China. Ini satu perkara luar biasa. Biasanya, pemimpin lain, 3 hari 2 hari lawatan, sudah cukup. Kali ni Najib pergi 6 hari, tandatangan 14 perjanjian.

“Sekiranya ia dilaksanakan, banyak lah tanah yang perlu diambil oleh kerajaan untuk bina laluan kereta api. Nampak jelas Najib sanggup jual tanah ini kerana masalah peribadinya.

“Saya tak tahu apa lagi dia boleh buat untuk rosakkan negara. Percayalah, kalau dia sanggup berhutang dengan banyak, tanpa mengambilkira kebolehupayaan kita bayar balik, macam-macam kerosakan lagi dia boleh buat.

“Jual tanah kepada orang asing, kilang elektrik, apa lagi yang nak dijual. Lama-lama kita dah tiada apa-apa,” katanya.

Kenapa Pas sudah mahu berunding bertanding 1 lawan 1?

1. Pendekatan keras Pas menambahkan sokongan kepada Amanah termasuk dikalangan ahli Pas

2. Amanah sedang hebat menubuh cawangan (akar umbi) walaupun baru setahun ditubuhkan. Jika Pas tidak bersama pembangkang lain, Amanah akan mengantikan terus tempat Pas. Pas selalu megah kerana mempunyai akar umbi. Jika Amanah sudah mempunyai akar umbi ditambah dengan Bersatu. Apa lagi kekuatan yang ada pada Pas?

3. PKR mahu bersama Pas kerana PKR kurang kekuatan akar umbi. Malah Pas selalu memandang rendah kepada PKR kerana bergantung kepada Pas. Jika Amanah dan Bersatu mempunyai kekuatan akar umbi. Adakah PKR akan bergantung lagi kepada Pas?

4. Pertembungan sebenar jika berlaku 3 penjuru adalah antara PH dan BN. Pas ditempat ke 3 . Bila Umno pecah kepada Bersatu. Undi BN akan mengurang undi PH+Bersatu akan bertambah dan PH+Bersatu boleh menang walaupun 3 penjuru.

5. Populariti Dato Husam meningkat mendadak selepas sidang DUN . Rakyat Kelantan dalam mood mahu berubah , bukan kepada BN tetapi kepada selain Pas dan BN. Jika Pas masih kekal mahu 3 penjuru , Kelantan akan tumbang kepada PH+Bersatu.

6. Selepas sidang Parlimen , Pas baru nampak permainan Umno tetapi tidak mahu mengaku. Umno hanya menggunakan Pas pada waktu ini kerana Pas ada Kelantan dan kerusi parlimen serta DUN. Umno hanya mahu berlaku 3 penjuru melalui pendekatan keras Pas. Apabila Umno sudah menang dan Pas sedikit kerusi. Adakah Umno akan bersikap lunak dengan Pas seperti hari ini?

7. Pas berdepan dengan masalah hilang kepercayaan oleh rakyat. Bukan sahaja Pengundi bukan Islam malah pengundi Melayu. Pendekatan berbaik dengan Umno tidak menambah undi kepada Pas sebaliknya pengundi Pas semakin lari dari Pas. Semakin kuat kezaliman Umno kepada rakyat, semakin marah pengundi bukan sahaja kepada BN tetapi juga kepada Pas.

8. Kelemahan kepimpinan Presiden Pas walaupun dinafikan sudah memjadi isu dalam Pas. Presiden Pas menjadi liabiliti yang melemahkan Pas. Tidak pernah ada seorang Presiden Pas yang dikecam sebegini teruk walaupun bekas Presiden Pas itu sertai Umno. Pendekatan keras Presiden Pas jika diteruskan akan menengelamkan parti itu. Pendekatan bertanding 1 lawan 1 akan menyelamatkan Presiden Pas dari terus dikecam nitizen.

9. Tawaran bersama PH+Bersatu terhadap Pas semakin berkurang. Kepimpinan PH+Bersatu sudah mula membina kakuatan gabungan tanpa Pas untuk menghadapi BN. BERSIH 5 menjadi simbol penyatuan. Jika BERSIH 5 berjaya menarik kehadiran ribuan rakyat terutama orang Melayu . Tawaran PH+Bersatu kepada Pas akan semakin menipis. Justeru, Pas perlu mengelak menjadi pembangkang tidak penting dengan menerima tawaran 1 lawan 1.

10. Kemarahan nitizen kepada Pas boleh disaksikan melalui luahan , kritikan dan kecaman dalam media sosial. Kemuncaknya ke tahap kritikal di mana PH+Bersatu diancam supaya tidak merayu kepada Pas. Malah , sudah ramai yang tidak mahu mengundi Pas walaupun bergabung bersama PH+Bersatu. Untuk mengurang kemarahan nitizen kepada Pas. Tawaran 1 lawan 1 perlu diterima Pas.

Lawatan PM ke China: 14 perjanjian bernilai RM144b dimaterai


Lawatan rasmi ketiga Datuk Seri Najib Tun Razak ke China bukan hanya bersejarah berdasarkan perspektif perniagaan disebabkan ia menyatukan hubungan dua hala tetapi turut mencapai keputusan bersejarah dalam bidang pertahanan.

Perdana menteri berkata dari segi kejayaan perjanjian perdagangan, Malaysia dan syarikat dari China melakar pencapaian bersejarah menerusi pemeteraian 14 perjanjian bernilai RM144 bilion.

Kerajaan Malaysia turut mencapai keputusan bersejarah untuk membeli empat buah Kapal Misi Litoral (LMS) daripada China, dua daripadanya akan dibina di China dan dua buah lagi di Malaysia, kata Najib pada sidang media bersama media Malaysia di sini pada Selasa.

- Bernama

Pergi ke China minta bantuan selamatkan 1MDB?


Faiz Fadzil

Kehadiran anak tiri Najib Razak, Riza Aziz dalam lawatan rasmi kerajaan ke China minggu ini menimbulkan persoalan kemungkinan wujudnya usaha untuk mendapatkan bantuan berhubung skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Timbalan Ketua Pemuda Amanah Nasional, Faiz Fadzil berkata, penjenayah 1MDB yang diburu dunia tidak harus dibiar bebas dan diberikan layanan sebegitu istimewa.

“Beliau (Riza Aziz) disyaki mendapat faedah berbilion ringgit daripada curian wang 1MDB di mana beberapa banglo mewah di Amerika Syarikat (AS) dibelinya dengan menggunakan wang 1MDB.

“Beliau juga berbelanja mewah dalam pembikinan filem dan pesta arak serta permainan judi dengan menggunakan wang rakyat.

“Adakah pemergian ke China bagi mendapat bantuan kuasa baru dunia itu bagi menyelamatkan 1MDB yang dibelenggu hutang lebih RM50 bilion dan Riza daripada terus diburu oleh pihak berkuasa beberapa negara termasuk AS, Singapura dan Switzerland?” bidasnya kepada Malaysia Dateline hari ini.

Mengulas lanjut, Faiz menyifatkan Perdana Menteri dan keluarganya sama sekali tidak rasa bersalah menyalahgunakan kemudahan kerajaan.

“Sikap PM (Perdana Menteri) yang langsung tidak sensitif dengan keadaan rakyat yang dizalimi dan ditekan dengan kenaikan harga barang terutama petrol dan minyak masak, mereka boleh tanpa rasa segan silu dan bersalah kepada nasib rakyat terbang ke China menggunakan jet kerajaan.

“Perdana Menteri, Rosmah dan Riza harus ingat bahawa negara ini bukan milik kamu bertiga tetapi adalah milik rakyat Malaysia. Apakah kedudukan istimewa Riza dalam kerajaan yang membolehkan beliau bersama rombongan ke China?” soalnya lagi yang juga merupakan peguam.

Sehubungan itu, Faiz menyeru seluruh rakyat bangkit menumbangkan pemimpin zalim dan merompak harta negara ini seperti yang pernah berlaku pada diktator lain.

“Gaya hidup dan corak pemerintahan sebegini saling tak tumpah seperti bekas-bekas diktator dunia seperti Marcos, Suharto, Shah Iran dan sebagainya. Masa telah tiba untuk rakyat bangkit lawan diktator yang zalim dan kleptokrasi ini,” tegasnya lagi.

Untuk rekod, Riza Aziz yang namanya disebut Jabatan Kehakiman (DoJ) Amerika Syarikat, 20 Julai lalu dalam pemfailan permohonan mendapatkan kembali lebih AS$1 bilion dalam bentuk aset yang berkait dengan 1MDB dikatakan sukar dikesan.

Bahkan, cubaan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) sebelum ini untuk memanggil Riza dan ahli perniagaan Jho Low untuk memberikan kenyataan berhubung dengan isu berkenaan juga gagal.

Riza dan Jho Low dinamakan dalam saman sivil DoJ itu selain dua bekas pegawai Abu Dhabi sebagai antara pihak yang terbabit dengan penyelewengan dana 1MDB termasuk membeli hartanah maha mewah di Amerika Syarikat dan membayar perbelanjaan perjudian di kasino Las Vegas.

Selain itu, mereka turut terbabit dalam memperoleh lebih AS$200 juta dalam hasil seni, melabur dalam projek utama pembangunan hartanah di New York serta membiayai produksi filem Hollywood.

ECRL: Mengarut, puluhan juta ringgit untuk setiap kilometer

Projek landasan Kereta Api Pantai Timur atau East Coast Rail Link (ECRL) sepanjang 600 kilometer yang menggunakan dana dari China dengan kos dianggarkan mencecah RM55 bilion dipertikai kerana dilihat tidak masuk akal.

Ahli Jawatankuasa Amanah, Aiman Athirah Al-Jundi berkata, banyak perkara berkaitan projek menghubungkan ibu negara dan negeri-negeri di Pantai Timur itu mengundang persoalan ketika rakyat berada dalam keadaan ekonomi negara yang amat kritikal.

“Adakah rakyat Malaysia tahu apa yang tidak kena dengan perjanjian projek ECRL yang bernilai RM55 bilion ini? Jumlah RM55 bilion ini bukan sedikit, tahu?

“Untuk jarak yang akan terlibat, setiap kilometer jika dicongak-congak ia bakal membabitkan kos puluhan jutaan ringgit! Adakah itu masuk akal?” ujarnya dalam satu kenyataan.

Beliau juga membidas perjanjian terbabit yang tidak dilakukan secara tender terbuka ketika kerajaan mahu memuktamadkan projek tersebut sebelum akhir tahun ini.

“Bagaimana kerajaan memastikan bahawa nilai yang ditawarkan oleh kerajaan China itu adalah yang terbaik? Atau ada apa disebalik perjanjian ini yang rakyat tidak diberitahu sehinggalah kelak ia sekali lagi terdedah bila sudah agak terlewat?” tegasnya.

Mengulas lanjut, Athirah yang juga Timbalan Ketua Angkatan Wanita Amanah Negara (Awan) menyifatkan Perdana Menteri tergesa-gesa untuk meneruskan projek yang bakal merentasi Banjaran Titiwangsa itu.

“Bagaimanakah prestasi sistem pengangkutan yang lain? Adakah keutamaan Malaysia untuk mempelbagaikan ‘produk pengangkutan’ berbanding memastikan setiap yang sedia ada dipertingkatkan keberkesanan?

“Mengapa Najib tergesa-gesa meneruskan projek ini walaupun pada masa yang sama ekonomi rakyat dan negara adalah pada tahap yang sangat kritikal?

“Adakah projek ini sebagai mahar Umno-BN kepada rakyat Kelantan agar PRU14 (Pilihan Raya Umum ke-14) mereka diberi laluan mengambil alih Kelantan?” bidasnya.

Sehubungan itu, Athirah berpendapat penasihat kepada ekonomi kerajaan pada masa ini adalah lebih memihak kepada ketamakan rakus pemodal sehingga menafikan keadilan kepada rakyat bawahan.

“Saya teramat yakin, siapapun yang menjadi penasihat ekonomi kerajaan ini adalah mereka yang berjiwa kapitalis, pemeras dan penindas rakyat kebanyakan.

“Saya lebih rela Umno-BN tumbang terus dalam PRU14 akan datang sekalipun mereka dan sekutu serta proksi-proksi mereka melaungkan mereka itu masih baik kerana beragama Islam dan berbangsa Melayu.

“Sudah-sudahlah mempolitikkan agama dan bangsa untuk survival elit dan kapitalis. PRU14 adalah untuk kejayaan kuasa rakyat,” tegasnya lagi.

Untuk rekod, kontrak pembinaan ECRL diberikan kepada syarikat China Communication Construction Company Ltd (CCCC), manakala perjanjian kewangan akan dibuat dengan Export-Import Bank of China (EXIM).

ECRL juga dikatakan menjadi pelaburan tunggal terbesar China di Malaysia setakat ini.

Najib dilaporkan akan menandatangani butiran kontrak dan rangka kerja kewangan berkenaan pada lawatan rasmi Menteri Kewangan itu selama tujuh hari bermula sejak 31 Oktober lalu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...