TERKINI :

Wednesday, November 2, 2016

Najib berhutang RM55BIL dengan bank negara China tanpa kelulusan parlimen

Stesen janakuasa sudah diberi kepada syarikat Kerajaan China. Tanah yang dulunya pengkalan TUDM Sungai Besi juga telah diserahkan kepada syarikat Kerajaan China. Sekarang Najib Razak mahu berhutang RM55 bilion dari bank milik Kerajaan China dan kemudian diberikan kontrak pembinaan kepada syarikat Kerajaan China juga.

Mohon sebarkan kenyataan media ahli-ahli parlimen PH tadi.

2 NOVEMBER 2016

PERDANA MENTERI PERLU BENTANGKAN “PRE-FEASIBILITY STUDY” (PFS), “FEASIBILITY STUDY” (FS) DAN “FINAL INVESTMENT DECISION” (FID) PROJEK KERETAPI PANTAI TIMUR

Kami, ahli-ahli parlimen Pakatan Harapan ingin melahirkan kebimbangan di atas perkembangan terkini berkaitan projek keretapi landasan Pantai Timur atau East Coast Double-Tracking Railway (ECDR) yang dilaporkan akan menelan belanja RM55 bilion.

Laporan menyebut bahawa Kerajaan Malaysia akan menandatangani perjanjian pembinaan dengan Kerajaan China melalui syarikat-syarikat milik Kerajaan China untuk membina ECDR dengan dibiayai oleh pinjaman dari Kerajaan China.

Umum mengetahui bahawa model pembiayaan dan pembinaan projek infrastruktur yang digunapakai oleh Kerajaan China (melalui anak syarikat miliknya) ialah:

1.   Melibatkan pengunaan tenaga kerja dan kontraktor sepenuhnya dari China
2.   Melibatkan penggunaan material sebanyak mungkin dari China
3.   Melibatkan teknologi dan khidmat sokongan di masa hadapan yang sepenuhnya dari China

Selain dari kesan ekonomi berganda yang tidak dapat dirasai oleh syarikat-syarikat dan pekerja-pekerja Malaysia, lebih membimbangkan ialah pergantungan dalam jangka masa yang lama kepada Kerajaan China sekiranya perjanjian itu mengikut model yang telah digunakan oleh Kerajaan China di negara-negara lain.

Paling membimbangkan ialah kos sebanyak RM55 bilion yang disebut itu adalah terlalu tinggi, apatah lagi berikutan dakwaan bahawa kos projek ini dinaikkan untuk menutup hutang 1MDB (seperti yang didakwa Sarawak Report).

Amalan biasa bagi projek-projek bernilai tinggi seperti ini melibatkan beberapa proses kelulusan iaitu kajian pra-kebolehupayaan atau “pre-feasibility study” (PFS), kajian kebolehupayaan atau “feasibility study” (FS) dan kajian keputusan pelaburan akhir atau “final investment decision” (FID).

Kajian-kajian ini melibatkan anggaran jumlah penumpang, anggaran tiket, anggaran kos dan pertimbangan lain yang boleh menunjukkan sama ada projek ini boleh dibiayai tanpa membebankan rakyat. Soalan-soalan seperti berapa harga tiket yang dicadangkan, berapa kenaikan tiket dalam tempoh 20 tahun akan datang adalah soalan-soalan yang perlu diputuskan terlebih dahulu sebelum kerajaan menandatangani kontrak dengan Kerajaan China.

Oleh yang demikian, kami mendesak supaya Dato’ Seri Najib Tun Razak membentangkan di Parlimen 3 kajian ini iaitu PFS, FS dan FID sebelum sebarang komitmen diberikan kepada Kerajaan China kerana jumlah RM55 bilion adalah jumlah yang besar dan perlu diluluskan Parlimen.

Pun begitu, kami khuatir Dato’ Seri Najib Tun Razak tidak akan menghormati Parlimen dan tidak mengendahkan desakan ini. Oleh itu, kami akan menubuhkan satu pasukan yang terdiri dari pakar-pakar dari kalangan orang ramai untuk menjalankan sendiri satu PFS untuk dibentangkan kepada rakyat dalam tempoh 30 hari dari sekarang.

RAFIZI RAMLI, AHLI PARLIMEN PANDAN
DR HATTA RAMLI, AHLI PARLIMEN KUALA KRAI
WONG CHEN, AHLI PARLIMEN KELANA JAYA
DR ONG KIAN MING, AHLI PARLIMAN SERDANG

Bekas pengerusi SPR dilantik naib presiden BERSATU


Parti Bumiputera Bersatu Malaysia (BERSATU) hari ini mengumumkan barisan kepimpinan pusatnya.

Ia antaranya menyaksikan bekas pengerusi SPR Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman dilantik sebagai naib presiden.

Selain itu, bekas ketua pengarang Kumpulan New Straits Times Datuk Abdul Kadir Jasin dilantik sebagai anggota Majlis Pimpinan Tertinggi.

Mursyidul Am pertubuhan Tolak Individu Bernama Anwar Ibrahim (TIBAI), Zahid Mat Arip, pula turut dilantik menganggotai majlis sama.

Manakala, Datuk Seri Mukhriz Mahathir dipilih mengisi kekosongan timbalan presiden parti itu.

Presiden BERSATU, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, pelantikan itu bertujuan melengkapkan organisasi parti secara keseluruhan.

“Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) jumlahnya 15 orang, maka dengan itu lengkaplah seluruh anggota MPT daripada jawatan pengerusi dan juga timbalan presiden yang diisi Mukhriz,” katanya dalam sidang media di Yayasan Kepimpinan Perdana, Putrajaya hari ini.

Selain Rashid, dua lagi naib presiden ialah Ketua Wanita Umno Bahagian Gopeng yang dipecat, Datuk Hamidah Osman serta peguam, Datuk Abdul Rashid Asari.

Sayap Wanita dan Pemuda pula diketuai bekas ahli Wanita Umno Langkawi, Anina Saadudin dan Syed Saddiq Syed Abdul Rahman.

Antara peminjam PTPTN dan Riza Aziz

Oleh Ashraff Nazrin

Seluruh rakyat Malaysia sedia maklum Datuk Seri Najib Razak akan berangkat ke China atas urusan rasmi kerajaan, lebih awal lagi sewaktu belanjawan 2017 mula dibentang ke dalam Parlimen.

Yang rakyat tidak tahu dan mendapat kejutan adalah apabila semalam, secara terang-terangan, anak tiri perdana menteri kita berada sekali di dalam jet rasmi kerajaan mengikuti lawatan rasmi ke China.

Kita semua sedia maklum Riza Aziz antara individu yang terkait dengan skandal 1MDB tetapi masih bebas bergerak ke luar negara seperti tidak ada rasa bersalah. Lebih malang, apabila pergerakan beliau ke luar negara terpaksa ditaja oleh rakyat menggunakan jet rasmi kerajaan.

Persoalannya di sini, mengapa Riza boleh bebas bergerak sedangkan di belakang tengkuk beliau terbeban dengan isu skandal 1MDB yang berkait rapat dengan kewangan negara melibatkan wang berjumlah berbilion ringgit?

Mengapa peminjam Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) tidak mendapat keistimewaan yang sama walaupun hanya gagal membayar hutang berjumlah ribuan ringgit sahaja yang jauh lebih kecil nilainya berbanding dengan skandal yang didakwa ke atas Riza?

Adakah semua peminjam PTPTN perlu menjadi anak tiri Najib untuk mendapat keistimewaan yang sebegitu rupa?

Rakyat perlu tanya kepada kerajaan apakah pendirian mereka terhadap individu yang disenarai hitam daripada bergerak keluar negara?

Adakah mahasiswa yang tidak mampu membayar hutang ini jauh lebih jahat?

Sekiranya kerajaan benar-benar serius dalam menguruskan kewangan negara, ia seharusnya memburu individu yang dikatakan terlibat dengan skandal wang rakyat dan hidup mewah ini dahulu sebelum memburu mahasiswa yang belum tentu cukup makan selepas bergraduasi kerana keadaan ekonomi yang mendesak hasil tangan-tangan yang tidak bertanggungjawab menguruskan sumber negara.

Ashraff Nazrin seorang aktivis pelajar.

Pemuda Amanah ajak Pemuda Umno Selangor sepentas berdebat isu air dan isu negara dari membaling timba

*KENYATAAN MEDIA*

MENYELAR TINDAKAN BIADAB PEMUDA BN BERDEMO DI HADAPAN PEJABAT SETIAUSAHA KERAJAAN NEGERI SELANGOR

Pemuda AMANAH Negeri Selangor menyelar tindakan biadap dan beremosi Pemuda BN ketika mengadakan demonstrasi di hadapan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor pada 1hb November 2016.

Untuk makluman, isu air ini telah pun dijelaskan oleh YAB Dato' Seri Mohamed Azmin Ali, Menteri Besar Selangor sendiri apa sebenarnya yang telah berlaku dan kerajaan negeri serta Lembaga Urus Air Selangor sedang berusaha keras memulihkan keadaan gangguan bekalan air di beberapa kawasan di dalam negeri selangor.

Laporan penuh berkenaan isu air ini telah pun diperjelaskan dan dibahas oleh Menteri Besar sendiri baik di dalam sidang DUN dan mahupun sidang Parlimen dengan membuat kenyataan berkenaan langkah-langkah pemulihan.

Mengikut laporan yang telah dikeluarkan, kami berpendapat memang ada unsur-unsur sabotaj yang telah dilakukan oleh mereka yang tidak bertanggungjawab bertujuan untuk menyusahkan rakyat.

Kami juga menyelar tindakan peserta demonstrasi yang membaling objek seperti baldi dan botol minuman di hadapan pintu masuk Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor. Ini menunjukkan tindakan mereka tidak berakhlak dan tidak bermoral.

Saya mencabar rakan sejawat saya, Ketua Pemuda Umno Selangor, Zainuri Bin Dato' Zainal untuk memberi jalan penyelesaian masalah besar negara seperti kenaikan harga minyak petrol, penarikan subsidi minyak masak , penarikan biasiswa pelajaran yang jelas lagi terang menyusahkan rakyat.

Pemuda AMANAH Negeri Selangor bersama Pemuda Pakatan Harapan bersedia berdebat dengan mana-mana pihak termasuk Pemuda UMNO Negeri Selangor bagi menjelaskan isu-isu rakyat termasuk isu air dan lain-lain demi kepentingan rakyat negeri Selangor.

Tidak ada keperluan berdemo dengan emosi dalam menunjukkan ketidak puashatian dan sebenarnya menunjukkan kepada rakyat akhlak yang buruk pewaris kepimpinan UMNO.

*Abbas Azmi*
*Ketua Pemuda*
*Parti AMANAH Negeri Selangor*
*2hb November 2016*

Harga minyak mentah masih jatuh pagi ini

RABU, 2 NOVEMBER 2016 - 10:07AM TOKYO: Harga minyak mentah jatuh untuk hari keempat hari ini dengan pelabur masih menunggu angka rasmi simpanan minyak Amerika Syarikat (AS), selepas sehari data industri menunjukkan kenaikan dalam inventori.

Institut Petroleum Amerika (API) berkata, simpanan minyak mentah meningkat sebanyak 9.3 juta tong dalam minggu ini hingga 28 Oktober, lebih dari sembilan kali jumlah yang dijangkakan oleh penganalisis, menerusi tinjauan oleh Reuters.

Sementara minyak mentah West Texas Intermediate (WTI) AS jatuh 28 sen, atau 0.6 peratus, pada AS$46.39 pada 0014 GMT.

Semalam, ia jatuh 19 sen kepada AS$46.67. Brent pula jatuh 22 sen pada AS$47.92. Pada sesi sebelumnya, ia mencecah paras sebulan rendah pada AS$47.72 sebelum mengakhiri hari pada AS$48.14.

Laporan API kebiasaannya diperoleh sehari sebelum data inventori rasmi Pentadbiran Maklumat Tenaga (EIA), yang mana lebih dipercayai. - REUTERS

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/208525?m=1

Siasatan terhadap Husni Hanadzlah melanggar Perlembagaan " keistimewaan parlimen"

SIASATAN TERHADAP HUSNI HANADZLAH MELANGGAR PERLEMBAGAAN

​Kita di​kejut​kan​ berita bahawa mantan Menteri Kewangan 2 merangkap Ahli Parlimen Tambun, Dato’ Seri Haji Ahmad Husni bin Hanadzlah, telah dipanggil untuk disoal siasat Polis Di-Raja Malaysia petang ​semalam​.

Pada minggu lalu, Dato’ Seri Husni telah mengambil bahagian di dalam perbahasan Bajet 2017. Sewaktu perbahasan tersebut, beliau telah menyentuh perihal 1Malaysia Development Berhad (1MDB) ​khususnya bahawa jemaah menteri tidak membincang atau dimaklumkan keadaan sebenar berkenaan 1MDB sewaktu beliau memegang jawatan Menteri Kewangan 2.

Akibat daripada ucapan perbahasan beliau itu, Yang Di-Pertua Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia telah dipetik media sebagai berkata ada kemungkinan bekas jemaah menteri telah melanggar sumpah rahsia mereka​ dan mungkin telah melanggar Akta Rahsia Rasmi 1972 dan/atau Akta Hasutan 1948. ​ Ini telah ​disusuli oleh​ satu laporan polis dibuat terhadap Dato’ Seri Husni, lalu beliau dipanggil ke Bukit Aman ​semalam​.

Walaupun soal siasat itu telah ditangguhkan ke hari lain, namun sepatutnya Dato’ Seri Husni tidak dipanggil langsung. Ini kerana Perlembagaan Persekutuan telah menetapkan di dalam ​perenggan​ 2 Perkara 63, “Keistimewaan Parlimen”, bahawa:

“Tiada seorang pun boleh dikenakan apa-apa prosiding di dalam mana-mana mahkamah berkenaan dengan apa-apa jua yang dikatakan atau apa-apa undi yang diberikan olehnya semasa mengambil bahagian dalam apa-apa prosiding mana-mana satu Majlis Parlimen atau mana-mana jawatankuasanya.”

Ini membawa maksud​ yang jelas bahawa seseorang Ahli Parlimen itu mempunyai hak untuk bersuara​ di Parlimen​ dan tidak dikenakan sebarang tindakan undang-undang​ di mana-mana mahkamah berkenaan dengan percakapan atau undinya di Parlimen. Pengecualian terhad wujud mengikut perenggan 4 Perkara 63 Perlembagaan Persekutuan) berkaitan dengan perlanggaran Akta Hasutan berhubung dengan isu-isu di perkara-perkara 152, 153 dan 181 yang menyentuh kedudukan bahasa Melayu, kedudukan istimewa Melayu dan bumiputra Sabah dan Sarawak dan kedudukan Raja-Raja​.

Adalah jelas perkara 1MDB yang disentuh bukan sahaja Ahli Parlimen Tambun, tetapi juga Ahli-Ahli Parlimen Pagoh dan Semporna tiada kaitan langsung dengan peruntukkan Akta Hasutan.  Peruntukkan Akta Rahsia Rasmi 1972 juga tidak terpakai dalam keadaan ini dan hanya terpakai dengan pendedahan dokumen-dokumen yang merupakan satu rahsia rasmi kerajaan. ​

Perlindungan di bawah Perkara 63 adalah perlu untuk memastikan amalan demokrasi tulen di Parlimen dan sekiranya hak dan kebebasan yang diberikan disalahguna oleh mana-mana Ahli Parlimen, beliau hanya boleh dirujuk kepada Jawatankuasa Hak dan Kebebasan untuk sebarang tindakan.

​Perbincangan mengenai 1MDB adalah satu perkara yang merupakan kepentingan negara oleh sebab ia adalah skandal kewangan negara yang terbesar dalam sejarah kita dan perlu diberi ruang seluasnya untuk dibincang, khususnya di Parlimen.

Oleh itu, saya berharap pihak PDRM mengambil kira Perkara 63 Perlembagaan Persekutuan ini dan tidak akan memanggil lagi Dato’ Seri Husni untuk disoal siasat. Pada masa yang sama, saya juga berharap bahawa Tan Sri Yang Di-Pertua Dewan Rakyat​ juga akan memastikan perlindungan tegas yang diberikan kepada ahli-ahli Perlimen melalui Perkara 63 tidak dicabuli dan menasihatkan pihak polis dengan sewajarnya.

Semua Ahli Parlimen perlu diberikan ruang secukupnya mengikut Perlembagaan dan Aturan Mesyuarat dan tidak di​ugut dengan apa cara pun, demi kebaikan masa depan demokrasi di Malaysia.

Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail
Ketua Pembangkang
Presiden KEADILAN

1 November 2016

Kenapa NAJIB sangat suka berurusan dengan Sykt CCCC dari China..?

KENAPA CCCC?

Saya tidak faham kenapa Kerajaan Malaysia berminat dgn China Communications Construction Company untuk projek ECRL sejauh  620km (Port Klang - Tumpat) dgn kos anggaran RM55 Billion.

World Bank telah senarai hitamkan (debarment) CCCC selama 8 tahun (12 Januari 2009 hingga 12 Januari 2017) atas dakwaan fraudulent practices. Ini kerana CCCC adalah designated successor entity kepada China Road and Bridge Corporation (CRBC)

CCCC juga disenaraihitamkan oleh African Development Bank, Asian Development Bank, Inter-American Development Bank, European Bank for Reconstruction and Development, dan dimasukkan dalam 2 senarai hitam di Amerika Syarikat berkaitan projek landasan keretapi Iran-Armenia.

Agensi berita Bloomberg melaporkan China, sejak 2007 hingga 2012, telah mengalami sekurang2nya 18 jambatan runtuh yang mengakibatkan 135 kematian. Salah satu jambatan terpanjang di Utara China runtuh selepas hanya 9 bulan ia siap dibina.

Suatu rahsia umum yang pahit untuk diterima adalah kelebihan syarikat-syarikat China berbanding syarikat-syarikat Barat, mereka lebih mahir dalam merasuah pegawai-pegawai kerajaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...