TERKINI :

Monday, October 24, 2016

Bajet 2017: ‘Jangan bagi sini sikit, situ sikit dan akhirnya...’


Bekas Menteri Kewangan Kedua Datuk Seri Husni Hanadzlah memberi amaran bahawa matlamat Bajet 2017 tidak akan tercapai jika peruntukan kerajaan itu tidak disalurkan dengan betul.

“Fokus betul-betul. Jangan bagi sini sikit, situ sikit dan akhirnya it becomes nothing,” katanya pada persidangan Dewan Rakyat hari ini.

"Kita beri (peruntukan) kepada semua orang hingga ia jadi begitu sedikit," katanya.

Ini adalah kali pertama Husni membahas sejak digugurkan jawatannya pada bulan Jun, selepas diberitahu bahawa beliau akan dipindahkan ke kementerian lain dalam rombakan kabinet.

Beliau berkata kerajaan perlu melakukan kajian untuk mengetahui sektor mana yang seharusnya pelaburan dibuat.

Ini katanya, adalah bagaimana negara-negara seperti Korea Selatan mampu melonjakkan negara mereka daripada sebuah negara berpendapatan sederhana kepada berpendapatan tinggi satu.

Beliau juga berkata semua kementerian perlu melihat kekuatan dan kelemahan secara holistik.

Dah cabar 3 kali nak kita balik, silap hari Umno yang tidak kekal, kata Mukhriz


Datuk Seri Mukhriz Mahathir

Parti Prubumi Bersatu Malaysia (Bersatu) akan kekal sebagai sebuah parti pembangkang di negara ini dan tidak sekali-kali ahlinya dan pemimpinnya kembali ke pangkuan Umno.

Naib Presidennya Datuk Seri Mukhriz Mahathir bercerita bagaimana beliau sendiridan rakan-rakan yang tidak sehaluan Umno pernah dicabar oleh pemimpin Umno.

"
Sewaktu saya jadi menteri besar saya dicabar seorang Adun untuk mengatakan pendirian sama ada saya sokong atau tidak sokong PM dan Presiden Umno.

"Bila sudah dicabar saya jenis tak suka dicabar saya kata padanya saya tidak sokong PM.

"Kalau tidak sokong dicabarnya kita keluar dari Umno tetapi kita bertahan dalam parti akhirnya dia keluarkan kita daripada Umno.

"Ada satu lagi cabaran kalau dah keluar tidak lagi bersama Umno kalau berani bukalah parti baru...dah tiga kali dicabar kita pun rasa tercabar... dan sekarang kita dah ada PPBM," ujarnya ketika berucap pada siri Bicara Rakyat parti itu yang diadakan di Dataran Hamas Kompleks Pas Jasin Melaka malam tadi.

Bekas menteri besar Kedah ini juga menarik kenyataan Ketua Penerangan Umno Tan Sri Annuar Musa baru-baru ini seolah  mahu memujuk bekas ahli-ahli Umno ini kembali kepada Umno.

"Tiba-tiba ketua penerangan Umno dia pula kata.. kalau takda apa silalah balik ke Umno

"Dah cabar tiga kali boleh nak ajak kita balik Umno pula..PBPM akan kekal didalam di Malaysia, ia tidak akan balik ke pangkuan Umno.

"Malah silap hari parti pribumi Bersatu pula kekal parti Umno yang tidak kekal," ujarnya dihadapan lebih kurang 4,000 penyokong parti itu.

Turut hadir Tun Dr Mahathir Mohamad, Tan Sri Muhyiddin Yassin, Anina Saadudin,Syed Saddiq Syed Abdul Rahmah.

Amanah mengusulkan RUU355 di parlimen dengan menekankan keadilan, Pas hanya tambah hukuman

Usul RUU 355: Amanah tekankan keadilan, Pas hanya tambah hukuman


Khalid Abdul Samad ketika ditemui media di lobi parlimen hari ini.-Foto Malaysia Dateline oleh Wan Zahari Wan Salleh.

Amanah mengemukakan usul alternatif pindaan Akta 355 kerana mahu Mahkamah Syariah benar-benar diperkasakan, tegas Pengarah Komunikasinya, Khalid Samad.

Beliau berkata, usul Rang Undang-undang (RUU) Persendirian daripada Amanah memberi penekanan terhadap aspek keadilan secara menyeluruh berbeza dengan pendekatan Pas.

"Usul pindaan daripada Amanah jauh lebih berbeza daripada apa yang cuba dibawa oleh Pas. Pendekatan Pas tambahkan hukuman dalam memperkasakan Mahkamah Syariah. Bagi kita pula, tanggungjawab mahkamah adalah menegakkan keadilan.

"Mahkamah memerlukan keadilan bukan sekadar tambah hukuman tetapi diperkasakan dalam erti kata sebenar," ujarnya kepada pemberita di lobi Parlimen hari ini.

Mengakui usul alternatif pindaan akta terbabit bukan perancangan awal Amanah, Khalid berkata, keputusan berbuat demikian selepas Pas tidak menghiraukan pandangan mereka sebelum ini.

Hadi tidak peduli 

"Isu Mahkamah Syariah ini bila Hadi Awang bawa usul pindaan Akta 355, kita bertanya dia tidak jawab. Kita beri pandangan dan minta masukkan cadangan kita sikit, dia tidak respon.

"Kita dari awal memang tiada niat untuk masukkan usul sendiri tetapi bila soalan tidak berjawab dan cadangan kita tidak mendapat respon Pas maka kita tiada pilihan melainkan kemukakan usul alternatif.

"Kita mahu tunjukkan pendekatan Amanah berhubung pemerkasaan Mahkamah Syariah jauh berbeza daripada apa yang ditunjukkan oleh Pas," jelas Ahli Parlimen Shah Alam itu lagi.

'Kami dikritik keluar dewan, tapi Pekan tak hadir pun hari ini'


Ketua pembangkang menyelar tindakan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak tidak hadir mendengar ucapannya ketika membahaskan Belanjawan 2017 di parlimen hari ini.

“Kami diselar kerana ‘keluar dewan’ tetapi hari ini apa yang amat ketara dan menjolok mata ialah YAB Pekan (Najib) tidak hadir pun ke dewan,” kata Datuk Seri Wan Azizah Ismail.

Jumaat lalu, pembangkang keluar dewan ketika Najib yang juga menteri kewangan membentangkan Belanjawan 2017.

Ia berlaku selepas kekecohan dalam Dewan Rakyat apabila pembangkang mengangkat plakad “Siapa MO1”.

Pembangkang bertindak demikian selepas Speaker Tan Sri Pandikar Amin Mulia berkata pihak yang tidak mahu mendengar pembentangan itu boleh keluar dewan.

Azizah hari ini berkata, sepanjang Datuk Seri Anwar Ibrahim memegang jawatan menteri kewangan sebelum ini, tidak pernah sekalipun beliau tidak hadir ketika ketua pembangkang membahaskan belanjawan.

“Ini jelas menunjukkan ketokohan dan jiwa besar beliau yang bersifat terbuka untuk menerima kritikan dan teguran daripada pihak pembangkang.

“Sahsiah sebegini penting dalam amalan demokrasi kerana negara memerlukan kerajaan dan pembangkang supaya wujud semak dan imbang yang berkesan.

“Ini barulah kematangan dalam sistem demokrasi,” kata isteri Anwar yang sedang menjalani hukuman penjara lima tahun di Sungai Buloh.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...