TERKINI :

Tuesday, October 4, 2016

Mahfuz sambut baik Pas mahu bekerjasama dengan PKR, Bersatu


Ahli Parlimen Pokok Sena Mahfuz Omar menyambut baik pimpinan utama parti itu menyatakan kesediaan untuk bekerjasama dengan PKR dan Bersatu untuk mengalahkan Umno-BN dalam pilihan raya umum akan datang.

Mahfuz berkata, walaupun sebelum ini Pas pernah menyatakan tidak akan bekerjasama dengan mana mana parti yang bekerjasama dengan Dap, namum kenyataan yang dibuat oleh Ketua Pengarah Pilihan Raya Datuk Mustafa Ali sudah tentu ujarnya, mewakili Pas secara rasmi.

"Kenyataan tersebut sudah tentu dibuat dalam penuh sedar kerjasama dengan PKR dan Bersatu adalah merupakan rakan kerjasama Dap dan Amanah yang dimusuhi Pas.

"Pas kini bakal kembali kepada mainsterim politik pembangkang.

"Saya percaya jika Pas boleh berubah dari tidak menerima parti yang menjadi rakan Dap dan Amanah untuk bekerjasama bagi mengalahkan Umno-BN pada PRU14,sudah tentu Pas juga akhirnya boleh menerima DAP dan Amanah untuk capai hasrat mengalahkan Umno -BN.

"Mungkin pimpinan Pas perlu mengambil masa bagi menerima kedua dua parti tersebut kerana Pas pernah menerima dan bekerjasama pada PRU 1990 dengan parti serpihan Pas iaitu Berjasa yang pernah bekerjasama dengan Umno pada PRU1978 dan membawa Pas tinggal batu nisan di Kelantan," katanya.

Imbasnya lagi, ketika itu Berjasa sudah tentu boleh di anggap sebagai pengkianat Pas sehingga Pas tinggal batu nisan,tetapi kebijaksanaan Tok Guru Nik Aziz ujarnya, menerima Berjasa dan Tengku Razaleigh Hamzah telah membawa kepada kemenangan besar pada Pas dalam PRU 1990 kekal hingga hari ini.

Kesediaan Pas untuk bekerjasama dengan Bersatu sudah tentu dengan penuh sedar yang Bersatu adalah parti baharu yang akan bertanding dalam PRU14 nanti.

"Sudah tentu akan berlaku penyerahan sejumlah kerusi yang selama ini ditandingi oleh Pas dan PKR kepada Bersatu dan Amanah.

"Inilah makna kerjasama politik yang akan membawa kepada situasi menang menang. Dalam erti kata lain Pas akan bertanding dengan jumlah kerusi yang kurang dari PRU13.

"Moga PRU14 ini akan melakarkan lanskap baru politik dan ekonomi Malaysia yang memberi kebaikan dan keadilan untuk rakyat.

"Saya mengharap dengan kesediaan awal Pas untuk kerjasama ini akan membuka jalan kepada mengwujudkan grand coalation bersama parti parti pembangkang lain termasuk Dap,Amanah dan parti baharu dari Sabah pimpinan Datuk Shafie Apdal dan partilain di Sabah dan sarawak bagi mengwujudkan politik baharu Malaysia tanpa Umno-BN," ujarnya.

Pada Sabtu lalu Mustafa berkata, kerjasama itu membawa perkembangan positif yang akan membuka peluang kemenangan lebih cerah kepada pembangkang bagi pertandingan satu lawan satu antara gabungan pembangkang dan BN.

Mustafa berkata demikian ketika menyampaikan Ceramah Perdana Himpunan Harapan Semua (Harap) 3.4 di Kemasek yang turut disertai Presiden Bersatu, Tan Sri Muhyiddin Yassin serta Naib Presiden Pas, Idris Ahmad.

Kisah Zahid Hamidi dan Bersih 5

Salah satu pose Bersih 5 di Kota Bharu.
SELINGAN

Pushhh... sehari dua ini sibuk sedikit, ada kerja besar dalam hidup saya - menulis dan menyiapkan buku terbaharu, pertama untuk tahun 2016. Tahun ini hanya tinggal dua bulan lebih sahaja lagi. Tahun Hijri pula sudah melangkah ke tahun baharu 1438. Sepanjang tahun ini (20016) saya belum menghasil atau menerbitkan apa-apa buku. Jadi saya kena penuh kelendar yang hampir ditutup ini.

Buku terakhir ialah; Nasib: Pas, Amanah dan Najib dalam PRU14. Buku itu terbit diakhir tahun lepas. Sedang elok selesai proses penerbitan berurusan dengan pencetak saya masuk wad, dan terpaksa melayan diri berbulan-bulan. Kerja rutin menerbitkan buku jadi tertangguh. Urusan pengedaran dan penjualan buku itu juga terjejas.


Alhamdulilah, dengan masa tersisa ada dua bulan setengah ini saya sedang menyiapkan buku mengenai analisis Piraum ke-14 di samping menduga dan memfirasatkan siapakah yang akan menjadi PM sebagai mengganti Najib Razak. Setakat ini penulisan lancar dan laju serta melekakan sehingga ada kala terabai makan dan minum telan ubat sekali.

Gara-gara itu sudah pasti blog dan media sosial lain tertinggal oleh saya. Isu pula banyak dan cepat berlalu bagaikan hujuh di awal Disember. Semua isu menarik untuk diulas, diberi pencerahan serta justifikasi mengikut laras pemikiran kita, saya.

Permainan dan percaturan politik bangsa kian kronik dan kronik.

Ada dua isu yang menarik perhatian saya dan perlu diulas tetapi kerana kengkangan masa ia terlepas atau hampir terlepas. Pertama isu penampilan Zahid Hamidi di persidangan PBB. Isu bahasa dan wibawa Zahid sebagai TPM.

Ucapannya panjang lebar dalam bahasa Inggeris. Penampilan Zahid berucap dalam bahasa Inggeris itu menjadi isu. Ada yang menyinis dan ada yang memuji Zahid. Ada yang kata bukan soal ketidakfasihan beliau dalam bahasa Inggeris perlu diketengahkan, tetapi isi ucapannya itu perlu dinilai.

Saya setuju soal ketidakfasihan bahasa Inggeris Zahid. Dia bukan berlajar dalam aliran Inggeris pun. Alirannya ialah bahasa Melayu sedikit Arab. Tidak seperti Najib belajar di luar negara atau seperti anak-anak bangsawan lain yang berpeluang mendalami bahasa Inggeris berfikir bahkan berbudaya Inggeris. Saya setuju juga apa harus dinilai ialah intisari ucapannya.

Dalam hal ini saya mengambil sikap berkecuali dalam dua keadaan itu. Bagi saya yang setuju sangat kalau bahasa Melayu dimartabatkan di arena antarabangsa. Cara memartabat itu selain daripada memurnikan sebutannya ialah menjadikan ia alat pertuturan menyampaikan hujah dan pandangan yang baik.

Kenapa Zahid tidak berucap dalam bahasa Melayu? Kenapa harus memilih bahasa Inggeris? Tidak ada alasan kalau hendak katakan pendengarnya (delegasi) tidak faham sebab ia ada penterjemah. Dalam hal ini bagi saya Zahid tidak mempunyai jatidiri yang kental mengenai bahasanya sendiri. Dia berasa rendah diri, tidak yakin dan berasa jatuh nilai kalau bertutur dalam bahasa Melayu.

Pemikiran Zahid masih lagi pemikiran lama yang tidak harus lekat kepada bakal PM.

Walhal Zahid patut menjual bahasa dan harga dirinya di sidang berkenaan. Belum pernah ada penutur dari Malaysia yang bercakap bahasa Melayu dalam sidang PBB? Semua bercakap dalam bahasa Inggeris. Selain mereka kebetulan mendapat dididikan Inggeris, mungkin mereka juga rasa rendah diri kalau berucap dalam bahasa Melayu. Seperti apa dialami Zahid itu. Maka walaupun sebutannya tidak betul tetapi janji dia boleh menyembur kata-kata tertulis dalam bahasa Inggeris.

Pada tahun 70an kalau tidak salah, pernah seorang wakil dari Malaysia yang mendapat peluang berucap dalam satu sidang PBB menggunakan bahasa Arab. Orang itu ialah Ibrahim Azmin, bekas wakil rakyat Kuala Nerus. Dia memang belajar di Arab, Ummu Qura Makkah. Hairan juga saya kenapa dia tidak mahu bercakap dalam bahasa Melayu sling Terengganu? Kalau itu boleh dibanggakan tentu ada kelainan penutur dalam sidang PBB, hanya itu sahajalah.

Mengenai isu Zahid dan bahasa Inggeris ini, saya sudah lepas komen sinis saya dalam twiter berbunyi: bahasa Inggeris Zahid sudah ada peningkatan. (Peningkatan di sini bunyi "idran" Jawanya kurang. Mungkin sebelum ke PBB dia sudah berlatih menyebut sling bahasa Inggeris ala PBB dengan rajin dan bersungguh. Lain kali kita mahu dengar Zahid berucap dalam bahasa Melayu di PBB pula seperti mana Seokarno dari Indonesia yang tidak pernah memperkecilkan bahasanya walaupun di mana dan di hadapan siapa pun beliau berpidato.

Demikian Karno yang berani dan tidak heran kepada mana-mana bangsa. Dia adalah petriotik yang sejati.

Bersih 5

Isu kedua menarik juga ialah mengenai road show pramula Bersih 5 yang diadakan di beberapa buah bandar besar pada hari Sabtu. Melihat kepada catatan dan pemasukan foto aktiviti itu di muka buku meriah sekali. Sambutannya rata-rata dalam skala kecil sahaja. Tetapi yang penting ia meriah dan menggambarkan rakyat sedia bangkit. Antara yang sempat dibaca road show atau dalam bahasa lain kerahan di buat di Perlis, Kota Bharu, Melaka, Pulau Pinang dan juga di Teluk Intan.

Majlis berjalan aman kecuali di Telok Intan ada provokasi menyebabkan gerombolan Bersih 5 terpaksa berhadapan dengan sekawan bebudak baju merah. Bukan budak hitam. Khabarnya ada peristiwa merebut banner Bersih, ada yang kena tumbuk dimaki hamu dan sebagainya.

Saya tidak mahu ulas panjang dan sebut pun siapa yang menjadi ketua gang si baju merah itu. Bagi saya nama orang itu tidak ada nilai sedikit pun. Menyebut orang yang tidak ada nilai merugikan masa kita dan memberi publisiti percuma kepadanya. Cukup sebut ketua baju merah tanpa pun menampilkan wajahnya. Kalau pun tidak tampil dengan kejahatannya orang sudah cam.

Yang saya hendak perkata di sini, bahawa road show itu berjaya. Kempen mengajak rakyat agar turun 19 November ini berjaya. Sambutan di Kota Bharu, Perlis, Melaka dan lain-lain menggalakan. Kuning sudah tumbuh dan cambah maka himpunanya kemuncaknya di KL akan lebih besar.

Nampak kerahan ke himpunan Bersih 5 kali ini lebih kemas dan serius lagi. Dengan acara selingan disediakan ia menarik perhatian. Bersih 5 bukan lagi sekadar berdemo tetapi sebuah fiesta Kuning-Kuning. Ia menjadi fiesta tahunan rakyat yang cintakan keradilan dan kebersihan dalam segenap aspek kehidupan. Manakala kumpulan baju merah akan dikenang dan ingat sebagai Singa antogonis.

Saya percaya Bersih 5 juga sama dengan siri-siri Bersih sebelum ini, ia tidak memberi kesan untuk menurunkan Najib Razak. Datanglah berhimpun 100 juta sekalipun Najib tidak akan turun. Orang yang tidak ada maruah, air muka dan tidak pernah berasa bersalah dengan jenayah yang dikaitkan kepadanya, tidak menjejskannya.

Sebab itu dalam al Quran Tuhan berseru untuk mengajar manusia beriman kepada-Nya, dengan menyebut; wahai orang-orang beriman. Ertinya mereka tidak beriman tidak termasuk dalam seruan itu. Sama dengan kritikan, unjuk rasa menyatakan protes itu hanya didengar oleh orang-orang yang ada mata, telinga dan akal yang sihat sahaja. Yang tidak sihat tidak bermoral tidak akan mempedulikannya.

Seperti mana seruan Tuhan tadi, hanya orang yang beriman sahaja akan mendengar, takut dan patut kepada perintah-Nya yang tidak beriman akan membiarkan sahaja bahkan mencela. Beriman kepadanya pula bukan bermakna pakai kopiah, simpan janggu sejemput atau 32 urat dan berjubah, itu budaya Padang Pasir, yang beriman ialah yang bertakwa kepadanya.

Budaya padang pasir tidak semestinya beriman dan bertakwa kerana di padang pasir selain manusia, ada lembu, unta, biri-biri dan juga orang kafir, munafik dan sebagainya.

Dan mengenai Bersih 5 mesejnya ialah membenci kekotoran dan ketidakadilan.

Lain-lain isu juga menarik tetapi tidak sempat hendak disentuh di sini termasuk isu angkat Manila kad tertulis huruf 355, isu Mufti yang berpandangan menentang 355 tidak jatuh kafir dan sebagainya.

Saya menitik koman di sini dulu buat sementara bagi peluang kepada saya meneruskan penulis buku baharu saya. Wassalam. [wm.kl.1:35 pm 02/10/16]
 
Mohd Sayuti Omar

SIAPA SEBENARNYA LEBIH MAHU MUKHRIZ JADI PERDANA MENTERI?

Shahbudin Husin, 

http://s3media.freemalaysiatoday.com/wp-content/uploads/2016/10/mukhriz-annuar-musa.jpg
 
Apa agaknya mimpi buruk yang sering menghantui pemimpin-pemimpin UMNO sejak kebelakangan ini?

Ingatkan hanya Salleh Said Keruak atau Abdul Rahman Dahlan saja yang selalu tampil dengan idea atau kata-kata meracau, rupa-rupanya Annuar Musa juga, sejak dilantik menjadi Ketua Penerangan UMNO menggantikan Ahmad Maslan, seperti turut dijangkiti masalah yang sama.

Semalam Ahli Parlimen Ketereh itu dilaporkan mengalu-alukan sekiranya Mukhriz Mahathir mahu menyertai semula UMNO jika benar bercita-cita mahu menjadi Perdana Menteri.

Kalau betul Mukhriz nak jadi Perdana Menteri, tidak mustahil. Kalau nak balik, kita boleh bincang, katanya lagi.

Kenapa UMNO tiba-tiba ambil berat sama ada Mukhriz mahu jadi Perdana Menteri atau tidak?
 
Tidakkah UMNO sendiri sudah ada beberapa nama yang mengidam untuk menjadi Perdana Menteri, antaranya Zahid Hamidi, Hishammuddin Hussien serta Khairy Jamaluddin?

Mengapa perlu dipelawa Mukhriz yang sudah dipecat daripada UMNO untuk menyertai semula parti itu dan digambarkan seolah-olah hanya melalui UMNO, seseorang itu dapat menjadi Perdana Menteri?

Bukankah pemimpin UMNO sendiri selalu mengecam tindakan Tun Mahathir Mohamad yang didakwa tidak habis-habis campurtangan dalam politik negara, meskipun sudah bersara sejak 2003, dengan menggambarkan ia untuk memastikan Mukhriz dapat menjadi Perdana Menteri?

Lalu, kenapa sekarang UMNO sendiri seperti memberi laluan kepada Mukhriz untuk menjadi Perdana Menteri?

Ataukah kenyataan Annuar itu menggambarkan ketakutan UMNO terhadap penerimaan rakyat kepada PPBM, lalu cuba menunjukkan sikap lunaknya supaya parti itu terus berkuasa?

Sesuatu yang Annuar, pemimpin UMNO atau macai berbayarnya mesti sedar ialah, majoriti rakyat sudah hilang keyakinan terhadap UMNO, BN dan kerajaan yang sedia ada.

Sebagaimana mereka sudah menunjukkan keinginan melakukan perubahan melalui isyarat 52 peratus undi popular menolak BN dalam pilihanraya 2013 lalu, iltizam itu semakin meningkat sekarang ini berikutan pelbagai masalah yang semakin buruk membelenggu kepimpinan Najib.

Kalau pun ditakdirkan UMNO dan BN terus kekal berkuasa, ia bukanlah disebabkan penerimaan rakyat sudah berubah atau mereka menerima Najib sebagai pemimpin yang baik dan boleh dimaafkan, tetapi lebih kerana berlakunya perpecahan di antara musuh-musuhnya.

Namun demikian, semua itu sedang diuruskan  sekarang kerana parti-parti pembangkang juga tidak mustahil menjadi lebih bertolak ansur lantaran memikirkan  keinginan perubahan di hati majoriti rakyat, lebih-lebih lagi Tun Mahathir turut sedang menggunakan pengalamannya selama ini untuk tujuan yang sama.

Dalam soal ini, yang penting bukan soal sama Mukhriz dapat menjadi Perdana Menteri atau sebaliknya, yang jauh lebih utama ialah kejayaan menyingkirkan Perdana Menteri sedia ada.

Bagi sesiapa yang inginkan perubahan dan seterusnya membawa kebaikan kepada rakyat, menjadi Perdana Menteri mungkin merupakan impian, tetapi memegang jawatan itu atas tiket UMNO yang telah dibusukkan ke seluruh dunia oleh Najib, bukanlah lagi suatu kebanggaan.

Maka, Annuar tidak perlu bersusah-payah melobi  mana-mana pemimpin PPBM, termasuk Mukhriz untuk ditonjolkan menjadi Perdana Menteri atas tiket UMNO. Yang perlu beliau risaukan ialah ada lagikah hayat politik Najib dan UMNO selepas ini?  (SH 04/10/2016).

Dakwah perlukan hijrah minda

Dakwah

SAYA sering ditanya mengapa majoriti besar orang Cina Malaysia menolak Islam. Saya kata soalan ini tidak tepat. Orang Cina Malaysia tidak tolak semua tetapi menerima sebahagian daripadanya. Orang Islam sendiri pun tidak ikut semuanya!

Cuba tanya satu soalan mudah: kalau kita sendiri pun tak mampu nak ikut hukum mengumpat, bagaimana Cina bukan Muslim menerima ajaran Islam dari segi ini? Kadang-kadang saya lihat pendakwah-pendakwah kita bercakap tentang hukum-hakam Islam seolah-olah dia berjaya ikut semua hukum secara istiqamah. Dia ingin tunjukkan bahawa Islam itu agama fitrah yang syumul, maka semua orang mesti mampu ikut kesyumulannya. Hakikatnya, ramai pendakwah bukan ajak kepada kesyumulan Islam tetapi kepada budaya beragamanya sendiri.

 Saya pernah bawa seorang mualaf bukan Muslimah ke sebuah pejabat persatuan dakwah Islam. Walaupun kali pertama jumpa, setiausaha persatuan ini terus menegur mualaf bukan Muslimah ini dengan bertanya, "Mengapa kamu tidak pakai tudung?" Inilah kali terakhir mualaf ini jejak kaki ke persatuan ini. Sudah tentu setiausaha ini sendiri adalah seorang Muslimah yang bertudung. Cuba tanya: kalau setiausaha ini tidak bertudung, adakah dia akan menegur tentang budaya tidak bertudung?

Saya lihat setengah pendakwah bukan berdakwah kepada Islam tetapi berdakwah kepada dirinya. Dia nak masyarakat ikut caranya beragama. Kalau dia bertudung, dia akan suruh bertudung. Kalau dia berpuasa sunat, dia akan suruh berpuasa sunat. Baginya, dakwah akan berjaya kalau semua ikut caranya. Pendek kata seperti lirik lagu P Ramlee: Tiru Macam Saya!

Maka, bagi saya soalan yang sepatutnya bukan mengapa Cina tolak Islam. Soalan patut begini: Mengapa Cina terima ideologi asing yang bernama Marxisme/Sosialisme untuk menggantikan sistem pemerintahan dinasti di China walaupun sistem dinasti sudah dipakai di China selama 5,000 tahun? Mengapa Cina terima agama Buddhisme walaupun ia berasal dari India? Kalau agama dari India boleh terima, mengapa tidak agama Islam?

Bagi saya, dakwah terbahagi dua: dakwah mikro dan dakwah makro.

Dakwah mikro ialah dakwah individu ke individu. Contohnya, street dakwah. Ia adalah usaha individu untuk berkomunikasi dengan individu yang lain tentang Islam. Juga, ceramah agama di pentas. Ia adalah usaha individu untuk menyampaikan apa yang beliau sudah belajar tentang Islam di atas pentas kepada individu-individu yang dengar ceramahnya.

Maka, kalau pendakwah ini pakai tudung, sudah tentu dia tekankan betapa pentingnya bertudung. Kalau pendakwah ini mahir perbandingan agama, ia akan cerita tentang agama-agama lain berbandingkan dengan Islam.

Ini adalah dakwah mikro, iaitu dakwah mengikut acuan beragama pendakwah itu sendiri. Kebaikannya ialah pendakwah rasa selesa untuk bercakap kerana apa yang dia sampaikan itu adalah mengikut kadar ilmunya dan acuan beragamanya.

Persoalan ini timbul: adakah apa yang dia belajar tentang Islam sesuai dengan sasaran dakwahnya? Contohnya, adakah hukum-hakam Islam yang dia pernah belajar sesuai dengan masyarakat Cina Mualaf bukan Muslim? Ini soalan penting kerana bila kita kata ini 'hukum Islam', majoriti pandangan sebenarnya terikat dengan pandangan mazhab tertentu. Sebenarnya yang tepat bukan istilah 'Ini hukum Islam' tetapi 'Ini hukum satu mazhab'.

Contohnya isu bolehkah daging korban diberi kepada bukan Muslim. Bila jawapannya ialah 'haram', maka sebenarnya ia berkait dengan pendapat yang terkenal dalam Mazhab Shafi'i. Bagi Mazhab Maliki seperti nukilan Allahyarham Haron Din, hukumnya ialah harus.

Maka, apabila kita diserang oleh soalan kontroversi dari mualaf bukan Muslim tentang status daging korban, kita kena bijak letakkan respons kepada soalan ini dalam konteksnya yang tertentu demi elak fitnah dan salah faham yang lebih besar kepada Islam. Kita bela Islam, bukan bela satu-satu pendapat.

Dakwah Makro ialah dakwah penyelidikan dan pembinaan wacana yang sesuai untuk sesuatu konteks budaya. Orang Cina terima ideologi Karl Marx/Sosialis dan Buddhisme sebab kedua-dua sudah diCINAkan. Tetapi sejauh manakah ajaran Islam di persembahkan dalam acuan yang sesuai di mana seorang Cina tidak rasa membuang bangsanya bila memeluk Islam?

 * Abdul Naser Tun Rahman, Tokoh Pendakwah Perak


Satu persepakatan baharu bersama Pas bakal dibentuk

http://2.bp.blogspot.com/-RrmyhoAsF60/Vi-smFHCpUI/AAAAAAAAAiM/oPyuAI7eqZY/s1600/umno%252Bpas.jpg

KUALA LUMPUR - Umno membayangkan akan berlaku satu persepakatan baharu dalam arena politik negara menjelang Plilihan Raya Umum ke-14 (PRU14).

"Dalam politik banyak kemungkinan akan berlaku, tiada yang mustahil sekiranya Pas akan bergabung bersama Barisan Nasional (BN)," kata Ketua Penerangan Umno, Tan Sri Annuar Musa pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat ketua-ketua penerangan Umno di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), Kuala Lumpur, hari ini.

Katanya, sekiranya Tun Mahathir Mohamad menyertai barisan pakatan pembangkang tidak mustahil Datuk Seri Anwar Ibrahim bersama BN.

"Pada peringkat BN, kami telah berjaya menyelesaikan isu-isu dalaman tetapi pembangkang masih memikirkan persepakatan ini," katanya.

Tambahnya, melihat kepada keadaan politik semasa, memang wujud satu keadaan ketidakseimbangan politik tetapi itu adalah perkara biasa.

Mukhriz tolak 'pinangan' Annuar Musa untuk s


Datuk Seri Mukhriz Mahathir menolak jemputan daripada Ketua Penerangan UMNO Tan Sri Annuar Musa (kanan) untuk menyertai semula parti.

KUALA LUMPUR: Naib Presiden Parti Bersatu Pribumi Malaysia (PPBM) Datuk Seri Mukhriz Mahathir menolak jemputan daripada Ketua Penerangan Umno Tan Sri Annuar Musa untuk menyertai semula UMNO.

Bekas Menteri Besar Kedah itu berkata hari ini, beliau tidak berminat dengan tawaran tersebut sekalipun jika ia datang dari Presiden UMNO.

"Saya tak tahu nak tergelak atau terkejut. Yang pasti, saya dipecat, bukan meletak jawatan.

“Kalau sebelum ini Presiden pernah menawarkan jawatan Timbalan Menteri dan kemudian menteri penuh, itu pun saya tolak, apatah lagi tawaran dari ketua penerangan,” katanya kepada pemberita di Wisma AMANAH Negara di sini pada Selasa.

Beliau yang ditemui pada sidang media bersama Parti Amanah Negara (AMANAH) menambah, beliau akan terus bersama PPBM.

Annuar pada Isnin menjemput Mukhriz, bekas timbalan perdana menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan bekas ahli UMNO lain yang dipecat daripada parti supaya kembali menyertai mereka.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas dakwaan penulis blog Raja Petra Kamarudin bahawa bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad sebelum ini mahu anaknya itu menjadi perdana menteri.

Annuar memberi contoh tindakan veteran UMNO Tengku Razaleigh Hamzah yang menyertai semula parti itu walaupun pernah meninggalkannya dan membentuk Semangat 46.

Mukhriz dan Muhyiddin dipecat pada Jun lalu kerana mempersoalkan kepimpinan parti dalam isu berkaitan syarikat kontroversi 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Menekuni politik 3 penjuru PRU14 nanti....

MENEKUNI POLITIK TIGA PENJURU
Jamaludin Jamalu,

NAMPAKNYA politik paling praktikal satu lawan satu antara kerajaan-pembangkang sukar terjadi di PRU akan datang. Mahu tidak mahu kita terpaksa akur dengan jurang pertikaian sengit di pihak partai oposisi. Kemungkinannya hampir pasti iklim politik Malaysia akan mempertontonkan kita dengan formula tiga penjuru.

Politik tiga penjuru hampir menjadi realiti. Bersatu-PKR-PAS(Gagasan Sejahtera), DAP-Amanah dan UMNO-BN rasa-rasanya tidak terelak lagi akan jadi penomena pertarungan di PRU akan datang.

Jika politik tiga penjuru tidak terelak lagi. Apa kesannya terhadap politik pembangkang itu sendiri?Lebih-lebih lagi Pas, macam mana mahu bersama dengan Pas sedangkan mereka berjuang tidak sangat mengharapkan kemenangan. Kememangan hakiki mereka bukan politik dunia, tetapi politik akhairat. Justeru itu macam mana pula partai-partai seperti PKR dan Bersatu mahu bersama dengan PAS?Di sini maknanya kita sudah menempah makna kekalahan.

DAP-Amanah tidak pilihan terpaksa bertempur kerana penentangan mereka terhadap UMNO-BN konsisten. Amanah perjuangan mereka jelas menentang umno ditakkala bersama PAS, sesudah Pas longgar prinsip dan bersedia bekerjasama dengan Umno, insiden dalam politik Pas berkecemuk. Sesiapa yang bersama Pas terpaksa menempah era kekalahan.

Jika strategik dan mekanisnya tidak tepat dan betul ke sasaranya, alamat dato Najib dan UMNO-BN akan meratah keseluruhan partai-partai politik pembangkang. Jalan penyelesaian tidak juga diketemui sehingga kini......Fikir-fikirlah.......Kekalahan itu juga boleh ditafsirkan tandanya kita tidak mendapat rehdo Tuhan....jangan bermain dengan tafsiran.

Hadi - PAS Sedia Kerjasama Demi Islam Memerintah

KUALA TERENGGANU – Presiden PAS, Dato’ Seri Tun Guru Abdul Hadi Awang menegaskan bahawa PAS itu sedia menjalin kerjasama politik dengan mana-mana parti demi kepentingan Islam memerintah.

Justeru, katanya sejarah PAS pernah mengadakan kerjasama itu dengan Parti Melayu Semangat 46, Parti KeADILan Rakyat (PKR), DAP termasuk dengan parti Umno.

Menurutnya, kerjasama yang diadakan PAS dengan parti-parti lain adalah bertujuan bagi kepentingan memperkasakan Islam memerintah.

“PAS ajak kerjasama dengan Parti Melayu Semangat 46, Parti KeADILan Rakyat (PKR), DAP dan pernah dengan Umno menjalinkan kerjasama. Kerjasama itu tujuannya, Islam memerintah.

“Tapi, malangnya orang (parti) ajak kerjasama dengan kita (hingga) hendak naik atas kepala kita dan Islam tidak memerintah.

“Kita kena sedar, orang PAS kena sedar…kita (hanya) jadi anak tangga sahaja. Bukan menjadi tangga untuk memerintah dan menegakkan Islam.

“Semua kerjasama PAS dengan parti-parti lain tujuannya hendak memperkasakan Islam. Islam memerintah. Malangnya, parti-parti lain yang ada kerjasama dengan PAS ini hanya hendak gunakan PAS sahaja,” jelasnya dihadapan 10,000 hadirin, ketika merasmikan Himpunan Harapan Semua-PAS Ganti Umno (Harap-PGU) 3.4, di Dataran Pekan Kemasik, Kemaman pada Jumaat, 30 September.

Katanya, cadangan pindaan Rang Undang-Undang (RUU) Akta 355 itu turut menguji kerjasama antara PAS dengan rakan-rakan tahaluf.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Marang menjelaskan bahawa RUU Akta 355 itu telah dijamin oleh Perlembagaan Malaysia hanya dikenakan kepada orang Islam sahaja.

Menurutnya, hak orang bukan Islam juga dijamin oleh Perlembagaan Malaysia tidak melibatkan mereka dengan RUU tersebut.

“Bila sampai peringkat ini Allah Ta’ala dedahkan kepada kita, ada orang-orang Islam termasuk dari Umno, termasuk NGO menyokong pindaan Akta 355 ini untuk meninggikan taraf mahkamah syariah ini.

“Ada kalangan orang yang mengaku Islam tidak setuju diangkat ke mahkamah syariah. Di sana, ada orang bukan Islam seperti Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP), hindu ada, budha ada, kristian ada dalam DHPP itu. Berlaku seperti di zaman Nabi SAW, dia orang bukan Islam tapi sokong undang-undang Islam, ini kita (PAS) terima.

“Ada orang bukan Islam yang tidak setuju dinaik taraf mahkamah syariah. Pada hal Perlembagaan Malaysia menyatakan bahawa mahkamah syariah hanya boleh menghukum orang Islam sahaja dan mahkamah syariah tidak boleh menghukum orang bukan Islam.

“Tiba-tiba orang bukan Islam tidak setuju juga dan yang jelasnya orang DAP yang tidak setuju kita (PAS) bawa usul untuk menaik tarafkan mahkamah syariah.

“Maka jelas DAP lawan Islam dan ada parti lain yang ikut DAP. Ada parti masih senyap, tidak ada pendirian dan ini adalah ‘lampu isyarat’ yang akan menentukan sikap orang Islam.

“Sama ada orang Islam ‘lampu merah’ langgar juga dan ‘lampu hijau’ baru berjalan. Kita akan tengok pendirian parti-parti ini kelak. Orang PAS kena tengok molek parti-parti ini dan sejauh mana mereka boleh bekerjasama dengan kita dalam menegakkan Islam,” tegasnya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...