TERKINI :

Friday, September 23, 2016

Baca perlembagaan dulu, kata Dr M pada Najib

ULASAN Kenyataan Najib adalah kenyataan Najib.

Sebenarnya Perlembagaan Malaysia memperuntukkan berbagai cara untuk menangani masalah yang dihadapi oleh negara, dan ini termasuk penyelewengan oleh perdana menteri.

Bacalah Perlembagaan sebelum membuat kenyataan yang rakyat tidak bertindak berasaskan undang-undang tubuh negara.

Yang benar-benar tidak mengikut undang-undang Malaysia ialah Najib. Tidak ada “rule of law”, pemerintahan mengikut undang-undang, yang di amal oleh Najib.

Jika ada “rule of law” rakyat boleh buat laporan kepada polis berkenaan kehilangan berbilion duit rakyat.

Tetapi apabila laporan polis dibuat, yang membuat laporan di soal, ditahan dan dituduh sabotaj ekonomi dah dihadapkan ke mahkamah.

Peguamnya juga disoal oleh polis, ditahan dan dihadapkan ke mahkamah.

Laporan Bank Negara, SPRM, Juruaudit Negara ditolak bulat-bulat oleh Peguam Negara (AG). Kononnya kerana tidak ada kes terhadap Najib. Tetapi laporan-laporan ini dirahsiakan.

Undi tidak percaya dalam parlimen tidak boleh diadakan kerana ahli parti BN disuap dedak, diugut dan ada yang dipecat. Mereka tidak bebas.

Sekali lagi Najib menidakkan proses undang-undang untuk kesejahteraan rakyat.

Jika Najib berani dan tidak terlibat dengan apa-apa jenayah, kembalilah kepada undang-undang Negara.

Janganlah tegur orang kerana kononnya tidak mengikut undang-undang sedangkan kita sendiri bukan sahaja tidak mengikuti undang-undang tetapi menghalang perjalanan undang-undang.

TUN DR MAHATHIR MOHAMAD bekas perdana menteri. Tulisan ini dimuat naik kali pertama di blog beliau dengan tajuk asal “Kenyataan Najib”.

Penganalisis: Cukuplah hina orang Melayu, undi tak semestinya milik Umno

PETALING JAYA: Hujah yang cacat dan merendahkan orang Melayu. Begitu kata seorang penganalisis politik mengenai prasangka persempadanan kawasan pilihan raya memihak kepada Umno.

Sebelum ini, beberapa parti politik mendakwa sejumlah besar pengundi Melayu dipindahkan ke kerusi tradisi Umno.

Bercakap kepada FMT, penganalisis politik Universiti Malaya Prof Madya Awang Azwan Awang Pawi menyifatkan anggapan kononnya persempadanan kawasan pilihan raya hanya memanfaatkan Umno terlalu simplistik.

Jelasnya pola pengundian masyarakat Umno sudah berevolusi, terutamanya di kawasan bandar.

Awang mengulas kritikan sesetengah wakil rakyat, terutamanya pembangkang, yang mendakwa cadangan Suruhanjaya Pilihan Raya memberi kelebihan kepada Umno mengekalkan Putrajaya pada PRU-14.

Naib Presiden PRK Nurul Izzah Anwar awal minggu ini mendakwa persempadanan itu menyebabkan Selangor berdepan risiko dirampas BN.

AWang berkata parti berasaskan orang Melayu sudah bertambah, seperti Amanah, yang merupakan parti pecahan PAS, dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM), yang ditubuhkan bekas pemimpin Umno, termasuk Tun Dr Mahathir Mohamad dan Tan Sri Muhyiddin Yassin.

“Ini bermakna tak semestinya undi melayu akan memenangkan Umno,” katanya, dan menambah di Selangor ramai ahli Umno sertai PPBM.

Beliau mengecam prasangka pengundi Melayu secara automatik akan mengundi Umno sebagai memandang rendah keupayaan orang Melayu untuk berfikir dan pertimbang tawaran setiap parti.

SPR menjalan penentuan semula sempadan kawasan pilihan raya Parlimen dan Negeri di Tanah Melayu dan Sabah mulai 15 September.

Cadangan itu, yang disiarkan untuk mengambil maklum balas orang awam, tidak muktamad kerana perlu melalui proses bantahan dan perlu diluluskan Dewan Rakyat.

Pihak yang dibenarkan undang-undang untuk membantah boleh berbuat demikian sehingga 14 Oktober.

RUU 355 bukan perkasa Mahkamah Syariah, kata bekas hakim

Datuk Mohamad Ariff Md YusoffOrang Islam harus menyokong pemerkasaan Mahkamah Syariah namun bukan melalui Rang Undang-undang (RUU) 355, tegas bekas hakim Mahkamah Rayuan Datuk Mohamad Ariff Md Yusoff.

Beliau berkata, RUU persendirian untuk meminda Akta 355 Mahkamah Syariah yang dibawa oleh Ahli Parlimen Marang Datuk Seri Abdul Hadi Awang bersifat kabur dan akan mendatangkan fitnah kepada Mahkamah Syariah.

Malah katanya, langkah dibuat Presiden Pas itu akan mengundang cabaran di mahkamah dan mungkin akan dicabar atas alasan bercanggah dengan perlembagaan.

“RUU 355 setakat yang kita lihat perlu dibantah sebab pada akhirnya ia akan mendatangkan fitnah kepada Mahkamah Syariah.

“Sebagai seorang Islam kita perlu menyokong usaha memperkasa mahkamah syariah tapi ini (RUU355) bukan caranya.

“Segala hal berkaitan cerai, pembahagian harta dan hak penjagaan semua dibuat melalui Mahkamah Syariah. Tidak ada sebab kerja-kerja baik Mahkamah Syariah difitnahkan melalui RUU ini,” katanya dalam forum Benarkah Pindaan RUU 355 Memperkasakan Mahkamah Syariah? di Rumah Gerak Budaya, Petaling Jaya malam tadi.


Sebelum ini, Parti Amanah Negara (Amanah) berpendapat Seksyen 2A dalam RUU tersebut tidak menyebut bentuk dan had hukuman.

Melalui Seksyen 2A, bentuk dan had hukuman boleh dikenakan Mahkamah Syariah kecuali “yang dibenarkan oleh undang-undang syariah selain dari hukuman mati”.

Amanah turut berpendapat Seksyen 2A yang dicadangkan seolah-olah memberikan ‘cek kosong’ kepada Mahkamah Syariah dalam persoalan bentuk hukuman dan hadnya, selain hukuman mati.

Turut menjadi ahli panel dalam forum tersebut ialah peguam Wan Anwar Wan Ibrahim yang juga Naib Ketua Pemuda Amanah Nasional dan peguam William Leong yang juga ahli Parlimen Selayang sementara Ketua Angkatan Wanita Amanah (Awan) Dr Siti Mariah Mahmud yang juga ahli Parlimen Kota Raja sebagai moderator.

Forum Benarkah Pindaan RUU 355 Memperkasakan Mahkamah Syariah? di Rumah Gerak Budaya Petaling Jaya semalam.-Foto Malaysia Dateline oleh Wan Zahari Wan Salleh.

Nak setia lagikah dengan UMNO sekarang nie...!!!!

TERUS SETIA?


Jika seorang isteri selingkuh apakah suami harus setia?

Atau jika suami main kayu tiga apakah isteri menggangguk saja?

Suami boleh kawin empat dan jika demikian isteri jangan marah sebab kelak dapat payung emas di syurga.

Marah? Jangan marah kelak cepat tua dan jika tua lojik suami kawin lagi. Betul?

Kita bicara kata musa orang umno mesti setia sama parti. Setia macam mana itu?

Jika umno dan pemimpin umno telus jujur dan pimpin negara secara ikhlas dan tak ambil kesempatan kayakan diri, famili, suku sakat dan sebagainya dirasa kenyataan musa disokong tapi jika sebaliknya harus ditinggalkan sebab allah perintah tak subahat dengan mereka yang buat mungkar.

Mereka yang tak setia tak perlu disalahkan sebab mereka yang bertindak tak mahu dikata subahat.

ISMAILY BUNGSU
9:22pm

Amanah pelik kenapa NAJIB yang mewakili Tuanku buat kenyataan bukannya S/U Sulit ataupun Istana


SHAH ALAM – Parti Amanah Negara (Amanah) melahirkan rasa pelik dengan kenyataan terbaharu Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak yang seolah-olah mewakili Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah berhubung Deklarasi Rakyat dibawa Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu).

Timbalan Presidennya, Salahuddin Ayub berkata, kebiasaannya sebarang kenyataan Yang di-Pertuan Agong bakal dikeluarkan Setiausaha Sulit ataupun istana.

“Saya berasa agak pelik apabila Perdana Menteri mengeluarkan kenyataan mewakili Yang di-Pertuan Agong iaitu baginda tidak boleh mencampuri usaha Deklarasi Rakyat yang dibuat Bersatu.

“Saya ingin bertanya, sejak bila Datuk Seri Najib menjadi jurucakap kepada Yang di-Pertuan Agong?” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Semalam, Najib dilaporkan berkata, telah dimaklumkan Yang di-Pertuan Agong ada menjelaskan kepada Pengerusi Bersatu, Tun Dr Mahathir Mohamad bahawa baginda tidak boleh mencampuri usaha parti berkenaan ketika menerima menghadap bekas Perdana Menteri itu di Istana Anak Bukit, Alor Setar, Kedah, minggu lepas.

Dalam pada itu, Salahuddin berkata, Najib sebagai pihak berkepentingan dalam isu tersebut tidak sepatutnya mengeluarkan kenyataan mewakili Yang di-Pertuan Agong.

“Mana mungkin Datuk Seri Najib yang menjadi subjek dalam Deklarasi Rakyat dan juga menjadi pihak berkepentingan boleh mengeluarkan kenyataan mewakili Yang di-Pertuan Agong dalam isu melibatkan dirinya sendiri.

“Bagi saya, ia suatu yang melanggar kebiasaan dan cuba memperbodohkan rakyat,” katanya.

Sebelum ini, Dr Mahathir dilaporkan telah menghadap Yang di-Pertuan Agong untuk menyerahkan Deklarasi Rakyat yang dilancarkan sejak 4 Mac lalu dalam usaha untuk menyingkirkan Najib.

BERSATU saran pembangkang bentuk barisan alternatif guna satu logoBagi berdepan dengan Umno-BN dalam pilihan raya umum ke-14 (PRU14) akan datang, Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) bakal mengesyorkan kepada parti pembangkang untuk membentuk satu barisan alternatif.

Naib Presidennya, Datuk Seri Mukhriz Mahathir berkata barisan alternatif menyerupai parti kompenan BN yang bernaung di bawah satu logo.

Mukhriz yang juga bekas menteri besar Kedah berkata, perkara tersebut akan disuarakan kepada ketua-ketua parti dalam masa terdekat.

"Satu lawan satu sangat penting dalam PRU14. Apa yang kami cadangkan... ini peringkat cadangan, insya-Allah Tun Mahathir Mohamad (pengerusi BERSATU) akan bincang dengan ketua-ketua parti agar wujudkan satu gabungan untuk semua parti pembangkang.

"Macam BN ada 14 parti di dalamnya. Dalam media sosial mereka cadangkan Barisan Rakyat (BR). Tak tahulah nama itu diterima atau tidak," kata Mukhriz.

Ahli parlimen Jerlun itu berkata demikian ketika sesi dialog Malaysia Bersatu bersama Mukhriz Mahathir di Shah Alam, malam tadi.

Terdahulu, lebih 100 anggota Umno cawangan dari bahagian Serdang, Kapar dan kota Damansara mengumumkan keluar parti dan menyertai BERSATU malam tadi.

Mengulas lanjut Mukhriz berkata gabungan itu penting supaya semua parti pembangkang bertanding melawan BN dengan satu logo, selain ia juga tidak akan mengelirukan pengundi.

Bagaimanapun, ketika disoal sejauh mana penyertaan PAS dalam gabungan itu, Mukhriz menjawab ia merupakan satu persoalan terbesar.

"Itu persoalan yang besar. Bayangkanlah kita ada BN lawan BR, tiba-tiba ada parti bulan (PAS), nampak sangatlah dia tak bersama dan dia menjadi faktor ketiga.

"Kita tanpa berniat untuk menyinggung kawan-kawan di dalam PAS dan Tun Mahathir pun pernah katakan sesiapa pun yang mengakibatkan (pertandingan) tiga penjuru dalam pilihan raya, dialah yang mahu Najib Razak kekal sebagai PM," kata Mukhriz.

Justeru, kata Mukhriz, bagi mengelak BN terus-menerus menang mudah dalam pilihan raya akan datang, adalah lebih baik untuk BERSATU berusaha memastikan PAS bersama dengan mereka menentang parti pemerintah sedia ada.

"Jadi, ini kita kena faham sebab kita pun dah tengok ada track rekod bila (pertandingan) tiga penjuru, kebanyakannya BN akan menang dan bila BN menang, Najib Razak kekal sebagai PM.

"Jadi, ini yang kita tak nak dan bila kita tak nak, biarlah kita berusaha yang bertanding nanti BN dengan BR sahaja," kata Mukhriz.

Keadaan negara sekarang sudah tahap 'gaban'

Keadaan negara  sekarang sudah tahap 'gaban'

SHAH ALAM - Parti Peribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) bukan ditubuhkan hanya untuk menjatuhkan seorang perdana menteri.

Naib Presidennya, Datuk Seri Mukhriz Mahathir berkata, menjatuhkan perdana menteri itu hanya sebahagian kecil tujuan penubuhan parti tersebut.

"Yang lagi besar adalah kerana keadaan negara sekarang ini yang memudaratkan rakyat sendiri sampai ke tahap 'gaban'...teruk sangat.

"Malang sekali kerajaan yang diberi mandat...semakin hari semakin banyak masalah," katanya pada sesi dialog bersamanya di sini, hari ini.

Menurutnya, Bersatu bukan ditubuhkan untuk suka-suka sebaliknya gara-gara beliau dan Presidennya, Tan Sri Muhyiddin Yassin tidak mempunyai pilihan lain.

"Kami dipecat dari parti kesayangan, Umno dan ‎kerana tidak ada pilihan maka kami tubuhkan Bersatu. Bukan untuk seronok-seronok," katanya.

Tambahnya lagi, Bersatu tidak mahu menjadi seperti pemimpin Umno yang didakwanya sering memainkan isu perkauman bagi menutup isu.

"Melalui Perlembagaan parti jelas dinyatakan parti ini bukan sekadar nama sahaja peribumi tapi untuk jaga hak dan keistimewaan orang-orang Melayu termasuk anak-anak bumiputera di Sabah dan Sarawak tanpa jejaskan hak kaum-kaum lain.

"Kita ada formula untuk wujudkan keharmonian ini. Saya fikir tak salah tubuhkan parti berteraskan kaum peribumi asal kan kita tidak menidakkan kaum lain," katanya.

Kuala Muda - Banjir : Kesemua pusat pemindahan di Kedah ditutup

Banjir

ALOR SETAR - Kesemua enam pusat pemindahan di daerah Kuala Muda yang dibuka ekoran banjir akibat fenomena air pasang besar ditutup petang ini.

Pegawai Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Daerah Kuala Muda, Leftenan Muda Pertahanan Awam Azahar Ahmad berkata, sebanyak 1,021 mangsa daripada 251 keluarga telah dibenarkan pulang ke rumah masing-masing pada 4 petang tadi.

"Semua mangsa dibenarkan pulang selepas air banjir mulai surut," katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Pusat pemindahan tersebut ialah Sekolah Kebangsaan Seri Kuala; Dewan Kampung Paya; Surau Kampung Sungai Yu; Rumah Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung Sungai Meriam, Dewan Telok Amboi dan Pusat Komuniti Sihat Perkasa Negara Kampung Sungai Pial. - Bernama

Kerajaan Negeri disaran Bina muzium kereta api pertama di Kedah

Bina muzium kereta api pertama

ALOR SETAR - Persatuan Sejarah Cawangan Malaysia Kedah (PSMCK) mencadangkan kerajaan negeri membina muzium kereta api pertama di Kedah bagi memperingati sejarah sistem pengangkutan darat itu.

Pengerusi PSMCK, Datuk Dr Wan Shamsuddin Mohd Yusoff berkata, sistem pengangkutan kereta api memainkan peranan penting dalam negeri ini satu ketika dahulu.

"Contohnya Stesen Kereta Api Alor Setar digunakan ketika zaman pemerintahan Jepun yang tersembunyi cerita suka duka rakyat ketika itu.

“Pada zaman itu, ada penduduk dikerah menjadi buruh paksa bagi menyiapkan laluan kereta api yang menghubungkan beberapa kawasan terlibat,” katanya.

Menurutnya, penduduk juga menggunakan laluan kereta api itu sebagai sistem perhubungan mereka untuk ke Bukit Kayu Hitam dan Alor Setar.

"Bagaimanapun kini beberapa stesen kereta api lama sudah tidak beroperasi dan dibiarkan begitu sahaja tanpa sebarang kegunaan.

"Keadaan itu merugikan kerana generasi kini perlu mengenang pengorbanan masyarakat lalu yang membina laluan kereta api berkenaan demi kemudahan ramai," katanya.

Katanya, oleh itu, pihaknya berharap stesen kereta api lama yang tidak digunakan lagi agar tidak dimusnahkan sebaliknya dikekalkan.

"Selain dipelihara dan dipulihara, kami juga berharap stesen kereta api itu dihiasi dengan gambar lama ataupun aset berkaitan kereta api untuk menarik perhatian umum.

"Diharap cadangan ini akan dipertimbangkan oleh pihak berkenaan bagi memastikan anak muda masa kini mengetahui sejarah pembinaan kereta api," katanya.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...