TERKINI :

Wednesday, September 21, 2016

Ahmad Yakob enggan jadi mursyidul am PAS

Datuk Ahmad Yakob berkata, beliau enggan menjadi mursyidul am PAS dan mahu memberi laluan kepada orang lain bagi menggantikan tempat allahyarham Datuk Dr Haron Din.

Menurut Ahmad yang juga menteri besar Kelantan itu, beliau ingin memberi laluan kepada orang yang lebih layak bagi menjawat jawatan tersebut, lapor Harakahdaily.

"Kalau boleh saya mahu terus kekal menjadi timbalan mursyidul am PAS.

"Setakat ini saya masih timbalan mursyidul am dan pohon sahabat lain ambil jawatan itu, kerana masih ramai yang layak dalam kepimpinan PAS ini," ujarnya dipetik sebagai berkata.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas laporan berhubung dirinya yang disebut bakal menggantikan Haron yang meninggal dunia Jumaat lalu.

Selain itu, anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Pasir Pekan itu berkata, beliau turut memberitahu bahawa penolakannya itu berikutan banyak tugasan lain yang disandangnya termasuk menjadi menteri besar Kelantan.

Justeru, beliau menyerahkan kepada 15 anggota Majlis Syura Ulama untuk membuat keputusan dalam mesyuarat pertama majlis itu dalam masa terdekat.

Malah, Ahmad juga berkata, calon bagi menjawat jawatan itu sudah ada namun tidak mahu menyatakannya secara terbuka.

"Calon memang ada, tapi mana boleh saya umumkan secara terbuka. Tunggulah keputusan yang akan dibuat dalam mesyuarat nanti," ujarnya lagi.

Persempadanan semula: Baik tukar sistem pilihan raya

Tuan Ibrahim Tuan Man

SHAH ALAM - Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) disarankan agar menumpukan usaha menukar sistem pilihan raya di negara ini daripada majoriti mudah kepada sistem berimbang atau ‘proportional’.

Timbalan Presiden Pas, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, sistem itu dilihat lebih dapat menjamin sistem pilihan raya negara.

"Daripada membuat cadangan persempadanan semula, Pas menggesa SPR menumpukan usahanya menukar sistem pilihan raya negara kepada sistem 'proportional' yang lebih menjamin sistem pilihan raya negara berjalan secara adil dan saksama kepada pihak yang bertanding.

“Sistem ‘proportional’ ini akan menggalakkan lagi pengundi untuk turun menjalankan tanggungjawab mereka sebagai warganegara,” katanya dalam satu kenyataan, malam tadi.

Sebelum ini, usaha SPR untuk menjalankan persempadanan semula dibantah parti-parti politik terutamanya pembangkang kerana mendakwa ia hanya akan menguntungkan BN.

Menurut Tuan Ibrahim, asas utama persempadanan semula ialah untuk memastikan setiap undi rakyat hampir sekata nilainya apabila dinisbahkan kepada kerusi Dun mahupun Parlimen.

“Contohnya, di kawasan Parlimen yang mempunyai 100,000 pengundi, nisbah nilai satu undi terhadap keberkesanannya dalam menentukan kemenangan satu kerusi Parlimen hanyalah 1/100,000, ataupun 0.001 peratus.

“Nilai keberkesanan satu undi di kawasan ini adalah sangat kecil, 10 kali lebih kecil jika dibandingkan dengan nilai satu undi di kawasan yang mempunyai 10,000 pengundi iaitu 1/10,000 ataupun 0.01 peratus,” katanya.

Jelasnya, Malaysia mempunyai hampir 13.5 juta pengundi berdaftar yang bakal mengundi di 222 Parlimen dan jika dibahagi secara purata patut, hanya sekitar 60,000 pengundi memberi nilai keberkesanan satu undi sebanyak 0.0016 peratus.

“Bagi memastikan nilai keberkesanan satu undi sekata, jurang nilai keberkesanan satu undi di satu-satu kawasan mestilah tidak boleh melebihi +/- 25 peratus berbanding kawasan lain.

“Bermakna jumlah pengundi sesebuah Parlimen hanya dibenarkan dalam lingkungan 45,000 hingga 75,000 pengundi sahaja. Mana-mana Parlimen kecil perlu digabungkan, manakala mana-mana Parlimen yang besar perlu dipecahkan,” katanya.

PKR perlu terima hakikat PRU 14 tanpa Anwar, kata Saifuddin

 
PETALING JAYA: Datuk Saifuddin Nasution meminta PKR bersiap sedia menerima hakikat parti itu akan bertanding dalam Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14), tanpa Ketua Umumnya, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Saifuddin, yang juga Pengarah Pilihan Raya PKR berkata, barisan pembangkang tiada pilihan tetapi wajib bersedia tanpa Anwar untuk mengetuai barisan pembangkang.

“Bersedia atau tidak, PKR tiada pilihan dan jika diberi peluang kami tentu mahu Anwar mengetuai PRU ini.

“Dalam keadaan ini PKR wajib bersedia dengan keadaan ini,” katanya kepada FMT.

Bagaimanapun beliau akui ini bukan kali pertama PKR berdepan PRU tanpa Anwar kerana ia pernah berlaku dalam 2 pilihan raya sebelum ini iaitu pada 1999 dan 2004.

Saifuddin turut menegaskan, cabaran besar PKR pada PRU akan datang ialah untuk mengelakkan pertandingan 3 penjuru.

“Itu cabaran utama Keadilan dan parti pembangkang lain. Oleh itu PKR sedang bekerja keras mendapatkan persetujuan dari semua parti pembangkang bagi mengelak keadaan itu berlaku. Pada tahun 2008 dan 2013, pembangkang bersatu hati dengan saingan satu lawan satu tetapi senario kali ini berbeza,” katanya.

Beliau juga berkata isu sama ada Tun Dr Mahathir Mohamad akan mengetuai parti pembangkang tidak penting memandangkan fokus utama parti itu adalah usaha berdepan pengundi Umno di kawasan Felda.

“Kemenangan Umno datangnya dari kawasan Felda kerana ia merupakan kubu kuat BN. Kecuali di kawasan Parlimen Tanah Merah di Kelantan, walaupun ada Felda, Umno kalah. Yang lain semua Umno menang,” katanya.

Selain itu, PKR berusaha gigih dengan memasang strategi untuk memenangi hati pengundi awal memandangkan kelompok ini banyak mempengaruhi keputusan PRU lalu.

“Tidak ketinggalan, polis, tentera dan kakitangan SPR yang berjumlah hampir 400,000 orang. Bilangan ini juga besar dan pengaruh utama keputusan PRU lepas.

“Di samping itu, PRU kali ini juga akan meletakkan kemampuan PKR dan pembangkang memecahkan dominasi BN di Sabah,” katanya.

Pas mampu gugat Pakatan Harapan‎ di Selangor jika adakah p/raya awal

Pas sedia temu Persatuan Hokkien

PAKATAN Harapan sukar ulangi kejayaan besar seperti dalam dua kali PRU lalu, sekalipun mengadakan pilihan raya mengejut di Selangor.

Ini kerana Pas mampu gugat kekuatan Pakatan Harapan sekiranya kedua-dua pihak gagal mencapai kata sepakat dalam isu pembahagian kerusi.

Demikian pendapat seorang pengulas politik, Tang Ah Chai ketika mengulas saranan pemimpin veteran DAP, Lim Kit Siang agar Dun Selangor dibubarkan memandangkan cadangan persempadanan semula oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) telah ‘mengubah’ peta negeri itu dengan tujuan membolehkan Umno kembali berkuasa.

Menurut Ah Chai, sekiranya pilihan raya negeri mengejut diadakan di Selangor, ia pasti memberikan kelebihan kepada Pakatan Harapan kerana masih boleh menggunakan kawasan persempadanan lama.

"Tetapi Pakatan Harapan perlu sedar, mereka akan hadapi cabaran lain, iaitu daripada Pas yang masih belum jelas akan pendirian mereka sama ada sokong Pakatan Harapan ataupun BN.

"Pas jika bekerjasama dengan BN menyaksikan satu lawan satu dengan Pakatan Harapan, perkembangan ini sudah tentu akan menjejaskan Pakatan Harapan untuk terus menerajui pentadbiran kerajaan negeri Selangor," katanya ketika dihubungi Sin Chew Jit Poh.

Malahan, kata Ah Chai, Pakatan Harapan pun tidak akan memperoleh sebarang kelebihan jika Pas tidak bekerjasama dengan BN.

"Apabila berlaku tiga penjuru antara Pas, BN dan Pakatan Harapan, ramai menjangkakan yang akan menang adalah BN.

"Oleh itu, adalah penting bagi Pakatan Harapan ketika ini untuk menyelesaikan perselisihan faham dengan Pas supaya ia tidak menggugat kedudukan pembangkang dalam kerajaan negeri Selangor," katanya.

Beliau percaya kemungkinan Pas tidak akan menang dengan semua kerusi ditandinginya, namun parti itu mampu memecahkan undi sehingga membolehkan BN mendapat kelebihan seperti apa yang telah berlaku pada PRK Kuala Selangor dan Kuala Kangsar, Jun lalu.

Pada PRU 2013, Pas bersama DAP masing-masing menang 15 daripada 56 kerusi dipertandingkan di Dun Selangor. Manakala selebihnya dimenangi PKR (14) dan BN (12).

WSJ: Ratusan pekerja Petronas mungkin hilang kerjaRatusan pekerja Petronas mungkin terpaksa mencari kerja baru tidak lama lagi susulan langkah pengurangan pekerja syarikat gas dan minyak itu.

Memetik sumber, The Wall Street Journal melaporkan Petronas sedang meneliti untuk memotong lebih 700 kerja susulan harga minyak yang terus-terusan rendah.

Ia juga memetik kenyataan Petronas Selasa lalu yang menyebut syarikat itu akan terus menyemak semula strategi perniagaan dan tahap-tahap perjawatan untuk menyesuaikan dengan perubahan itu.

“Amalan transformasi” itu melibatkan keseluruhan kumpulan Peronas, termasuk di peringkat anak syarikat.

“Lebih banyak maklumat akan didedahkan pada masa yang sesuai,” Petronas dilaporkan sebagai berkata.

Syarikat itu pada Mac lalu mengumumkan bahawa lebih 1,000 kerja bertindih bawah amalan transformasi itu dan usaha sedang dilakukan untuk menempatkan semula pekerja-pekerja terjejas.

Menurut WSJ, Petronas mempunyai 53,000 pekerja setakat penghujung tahun lalu, berdasarkan laporan tahunannya.

Pada Ogos lalu, sebanyak 96 peratus keuntungan Petronas berkurangan pada suku terakhir susulan harga minyak yang murah.

Rafizi dakwa rakyat tolak cadangan naik taraf Taman Tugu

 http://images.says.com/uploads/story_source/source_image/402925/4a69.jpg
Ahli Parlimen Pandan Rafizi Ramli mendedahkan dapatan kajiselidik yang dilakukannya untuk mengukur sentimen awam mengenai cadangan menaik taraf Taman Tugu yang dianggarkan bernilai RM650 juta ditolak majoriti responden dalam undian  dijalankan.

Tanpa menyatakan mana-mana agensi atau badan kajiselidik yang dipertanggungjawabkan Rafizi merumuskan, dapatan daripada 1,049 responden sejumlah 95 peratus  (985 undian) daripada responden  tidak bersetuju dengan cadangan menaik taraf Taman Tugu.

Manakala 95peratus (992 undian) responden yang telah membaca penjelasan Ketua Pegawai Eksekutif Khazanah Tan Sri Azman Mokhtar tidak berkeyakini dengan penerangan yang diberikan.
Kajiselidik  Taman TuguKajiselidik Taman Tugu
"Saya percaya mesej itu jelas bahawa rakyat menolak projek Taman Tugu ini, ujarnya.

Rafizi  berkata, seramai 56 orang telah mendaftar sebagai sukarelawan untuk menyertai pasukan penyelidik kos yang terdiri dikalangan jurutera, juru ukur bahan, arkitek dan lain-lain.

Justeru Naib Presiden PKR ini bercadang untuk mengambil langkah menulis surat kepad Azman untuk mengemukakan dapatan kajiselidik yang dilakukannya.

"Memohon satu perbincangan rasmi di antara ahli-ahli parlimen Pakatan Harapan dan wakildari pasukan penyelidik kos.

"Menyatakan kesediaan kami untuk menandatangani non-disclosure agreement (perjanjian kerahsiaan) untuk membolehkan kami meneliti secara terperinci skop kerja untuk membuat anggaran yang bebas

"Mendapatkan maklumbalas awam untuk membangunkan satu cadangan naiktaraf alternatif yang tidak menelan belanja sedemikian untuk dikemukakan kepada Khazanah

"Saya percaya Tan Sri Azman Mokhtar prihatin dengan pandangan umum terhadap Khazanah dan akan menyampaikan perkara ini kepada Datuk Seri Najib Razak, sebagai Pengerusi Lembaga Pengarah Khazanah," ujarnya dalam satu kenyataan.

Melihat kepada dapatan kajiselidik yang dilampirkan kepada media, responden yang tidak bersetuju Taman Tugu itu dibina mewakili sejumlah 992 responden.

Daripada jumlah itu responden tidak bersetuju kerana berpendapat Wang sepatutnya dibelanjakan bagi tujuan kebajikan rakyat yang lain (712 undian), projek ini untuk kumpulkan dana/mengaut keuntungan bagi pihak berkepentingan (205), Taman sedia ada sudah baik (82) dan sebab-sebab lain (50).
Kajiselidik Taman TuguKajiselidik Taman Tugu

Pada4 September lalu, Perdana Menteri  Datuk Seri Mohd  Najib Razak melancarkan projek Taman Tugu, satu inisiatif memulihara taman hutan hujan di Kuala Lumpur.

 Projek pemuliharaan itu membabitkan tapak seluas 26.7 hektar yang terletak di belakang Tugu Negara yang mana akan memulihara 1,000 batang pokok hutan hujan serta penanaman kira-kira 5,000 batang pokok baharu. Projek Taman Tugu ini adalah kerjasama awam-swasta-masyarakat madani antaranya membabitkan Khazanah Nasional Bhd dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).

Ali Tinju dicadang demo depan TV3, Bernama kerana malukan Rosmah


Pemuda Amanah Melaka mencadangkan agar Ali Tinju untuk turun berhimpun bersama kumpulan baju merah bagi menuntut TV3 dan Bernama disaman kerana telah mengaibkan isteri perdana menteri, Datin Seri Rosmah Mansor.

Ini kerana laporan mereka yang menguar-uarkan kononnya Rosmah akan menerima anugerah daripada Pertubuhan Pendidikan, Kebudayaan dan Saintifik Pertubuhan Bangsa Bersatu (Unesco) adalah tidak benar dan kerana laporan itu juga anugerah oleh pihak lain ditarik balik.

"Ini tidak seharusnya berlaku dalam dunia langit terbuka di mana maklumat boleh diakses dengan mudah. Cuba bayangkan jika pihak kerajaan telah menyewa jet peribadi untuk program tersebut.

"Atau lebih merugikan masa wanita pertama negara untuk mengemas pakaiannya yang kita sedia maklum memerlukan sejumlah beg yang banyak," kata pemimpin muda Amanah Melaka, Muhammad Syafiq Azmi.

Beliau juga secara sinis mencadangkan agar Unesco atau pihak yang bertanggungjawab perlu dibawa ke muka pengadilan dan disiasat kerana memalukan Rosmah.

"Ini kerana mungkin wujud campur tangan Amerika Syarikat yang iri hati dengan orang Melayu dan polisi pentadbiran Datuk Seri Najib Razak yang amat kita cintai," kata penulis itu secara sinis dalam facebooknya.

Rosmah yang dijadualkan menerima anugerah 'Lead by Example' berhubung program Permata Pintar daripada Antiquities Coalition telah dikeluarkan daripada senarai penerima anugerah, lapor Malaysiakini.

Difahamkan Bernama yang melaporkan mengenai anugerah itu pada Sabtu lalu membuat kesilapan kononnya anugerah itu diberikan oleh Unesco.

PERMATA adalah cetusan ilham isteri Perdana Menteri Dauk Seri Najib Razak, yang juga berperanan sebagai penaungnya. Agensi berita nasional itu melaporkan, Rosmah dijadual menerima anugerah itu di Metropolitan Museum of Art pada Khamis ini.

Dalam e-mel kepada media, jurucakap Antiquities Coalition, Andy Beck berkata: "Bercanggah dengan laporan yang silap itu, acara itu bukan acara Unesco dan juga Unesco tidak memberi anugerah itu."

Beck juga berkongsi kenyataan daripada Profesor Tudor Parfitt, seorang sarjana British, dan Felo Royal Historical Society dan pengerusi panel penasihat akademik antarabangsa untuk acara tersebut.

"Jawatankuasa ini mencadangkan supaya program Permata diberi pengiktirafan kerana dilihat mewakili model untuk diteladani di negara-negara lain dengan penduduk berbilang kaum.

"Program yang diasaskan tahun 2007 di bawah naungan Rosmah Mansor, telah pun menerima pengiktirafan atas usahanya untuk membantu golongan muda yang tidak bernasib baik mencari pekerjaan dan mengembangkan potensi mereka," kata Parfitt.

Parfitt berkata berikutan kebocoran maklumat yang tidak tepat berhubung cadangan jawatankuasa itu, organisasi itu telah disoal oleh media berhubung sumber pembiayaan dana Permata.

Beliau berkata, sebagai ahli akademik, Antiquities Coalition tidak mempunyai cara segera mengesahkan dana Permata, dan tidak menyedari mengenai sebarang salah-laku tertentu.

"Bagaimanapun, kita tidak mahu acara penting ini didominasi oleh apa-apa selain daripada isu bagaimana untuk menggerakkan dan menyatukan rakyat dalam memerangi keganasan," katanya.

"Justeru, jawatankuasa ini memutuskan ia memerlukan lebih banyak masa untuk mengkaji semula komen yang diterima, dan telah mengeluarkan Permata daripada senarai penerima anugerah Khamis ini," katanya.

Sabtu lalu, Bernama melaporkan bahawa Rosmah telah dipilih untuk menjadi penerima anugerah Unesco sempena sempena Persidangan Agung ke-71 Pertubuhan Bangsa Bersatu.

Memetik Ketua Setiausaha Kementerian Pendidikan merangkap Naib Presiden Suruhanjaya Kebangsaan Unesco Malaysia Datuk Seri Alias Ahmad, Bernama melaporkan anugerah itu diberikan atas usaha dan sumbangan Rosmah dalam membangunkan potensi kanak-kanak, terutama di bawah Program Permata.
PERINGATAN

Marah hina Rosmah, media Umno gesa gantung kerjasama dengan Unesco

 Berita akan terima anugerah Unesco menjadi berita utama namun ia kemudiannya dibatalkan adalah sangat memalukan Datin Seri Rosmah.
Media milik Umno, MyKMU, mencadangkan agar kerajaan Malaysia menggantung semua kerjasama dengan The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (Unesco) sehingga Ketua Pengarahnya, Irina Bokova memohon maaf secara terbuka.

Mereka juga perlu memberi penjelasan yang masuk akal dalam kontroversi membabitkan isteri Perdana Menteri Malaysia, Datin Seri Rosmah Mansor, kata editor laman Kelab Maya Umno itu.

"Menteri Pelajaran Malaysia juga perlu menggantung sementara pejabat Unesco Malaysia yang berada di bawah pembiayaan Kementerian Pelajaran Malaysia. Beranikah Datuk Seri Mahadzhir Khalid melakukan?" soal editor laman itu.

Menurut laman itu, tindakan Irina Bokova menjemput Datin Seri Rosmah mengambil anugerah penghormatan khas pada satu majlis yang dianjurkan bersama oleh Unesco pada 22 September 2016 tetapi kemudiannya membatalkan, hanya kerana pertanyaan Wall Street Journal dan The New York Times mengenai pembiayaan PERMATA, adalah sesuatu yang kurang ajar.

Unesco sebagai sebuah pertubuhan di bawah Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang bertanggungjawab ke atas keilmuan dan ketamadunan tidak menunjukkan sikap organisasi yang bertamadun apabila menarik balik jemputan yang telah tersebar hanya kerana pertanyaan media tertentu, katanya lagi.

Laman ini juga mendakwa, tindakan menarik anugerah ini adalah konspirasi menjatuhkan perdana menteri oleh Tun Dr Mahathir Mohamad dan kuncu-kuncunya.

"Apapun, kita tidak nampak bagaimana perkara ini boleh menjejaskan Perdana Menteri mahupun Rosmah sendiri. Yang nyata ini semua adalah sebahagian daripada konspirasi yang dirancang dan apa pun yang berkaitan konspirasi, semuanya tidak betul.

"Lagipun, bukan Rosmah yang terhegeh-hegeh mahukan anugerah tersebut, ia adalah mereka yang berkenaan sendiri nak bagi, kemudian mereka berkenaan juga yang membatalkannya kerana termakan dengan hasutan media asing upahan Mahathir," kata tulisan itu.

ROSMAH TOLAK

Sementara itu, Rosmah Mansor dan Program Permata Negara (PERMATA) menolak menerima anugerah ‘Lead by Example’ yang ditunda ke tahun depan.

Pejabat Perdana Menteri (PMO) dalam kenyataan petang semalam berkata Rosmah memutuskan untuk mengelak perhatian daripada kerja-kerja membantu kanak-kanak di Malaysia.

Pada 18 September, menurut kenyataan itu, wakil tetap Malaysia ke Persatuan Bangsa-Bangsa Bersatu menerima e-mel daripada Prof Tudor Parfit, yang mempengerusikan lembaga penasihat akademik di jawatankuasa penganjur acara itu.

“Praffit menyebut (dalam e-mail) bahawa anugerah itu akan ditangguh ke 2017 kerana apa yang digelarnya sebagai 'gangguan' daripada Wall Street Journal dan New York Times berkaitan penajaan PERMATA,” menurut PMO.

Rosmah pada mulanya dikatakan akan menerima anugerah itu di New York pada Khamis 22 September ini, tetapi dikeluarkan daripada senarai pada saat-saat akhir.

PMO juga berkata kedua-dua pihak PERMATA dan Rosmah tidak memohon untuk anugerah itu.

Pejabat itu berkata, pada 8 September lalu, Irina Bokova atas kapasitinya sebagai ketua pengarah Unesco, menghantar surat kepada perdana menteri, Rosmah dan Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman.

Surat itu menyebut, kata PMO, bahawa Rosmah diberi anugerah sanjungan khas dalam acara yang dianjurkan bersama oleh Unesco pada 22 September ini.

“Ini sebagai penghargaan terhadap usaha kerajaan Malaysia untuk melawan keganasan melalui sistem pendidikan, dan terutamanya pendekatan PERMATA yang diasaskan pada 2007 oleh Rosmah,” katanya,

PMO juga berkata PERMATA ditaja sepenuhnya bawah peruntukan kerajaan dan telus, serta laporan tahunannya diluluskan oleh parlimen.

“Segala perbelanjaan mengikut prosedur kewangan kerajaan.

“Ini bukan sahaja rekod awam, tetapi boleh dijelaskan dengan segera sama ada kami atau PERMATA ditanya sebelum penangguhan anugerah itu,” tambahnya.

PMO juga menyelar pihak yang cuba mempolitikkan kerja-kerja PERMATA yang disifatkan sebagai badan contoh untuk meningkatkan kualiti kanak-kanak.

Tamparan hebat buat UNESCO dalam isu ' Lead By Example '

 Apabila UNESCO membatalkan anugerah 'Lead By Example' ke atas Datin Seri Rosmah Mansor kerana laporan New York Times  yang tidak tepat, ia bukanlah sesuatu yang mengejutkan dan memalukan Malaysia.
Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) sudah berpuluh tahun dipertikaian dan dikritik hebat akibat sikap dan pendirian badan dunia tersebut dalam isu-isu keamanan dan kepentingan sejagat.

Umat Islam terutamanya Pertubuhan Negara-negara Islam (OIC) dan Liga Arab sudah lama tidak menaruh keyakinan terhadap badan dunia tersebut dalam isu Palestin-Israel dan kepenting-kepentingan strategik di Timur Tengah.

Apabila UNESCO membatalkan anugerah ' Lead By Example ' ke atas Datin Seri Rosmah Mansor hanya semata-mata kerana laporan New York Times yang tidak tepat, ia bukanlah sesuatu yang mengejutkan dan memalukan Malaysia.

Malah, sebagai sebuah badan di bawah naungan PBB, mereka yang membuat keputusan bagi UNESCO sewajarnya merasa malu dan terhina kerana keputusan yang dibuat tidak menggambarkan kredibiliti serta profesaionalisme pihak-pihak yang berkepentingan yang menerajui organisasi tersebut.

Meski pun pada akhirnya mereka yang membatalkan anugerah tersebut mengambil keputusan untuk menunda penganugerahannya pada Rosmah, penolakan oleh Rosmah sudah cukup sebagai satu tamparan hebat yang memalukan UNESCO.

Sebaliknya serangan peribadi pihak tertentu terhadap Rosmah selama bertahun-tahun masih gagal mencalarkan imej Rosmah sehinggakan beliau terpilih sebagai penerima anugerah badan tertinggi dunia itu.

*Penulis Zamzuri Mohamed Tahir adalah seorang Aktivis dan Perunding Media Sosial.

Ehhh..!!! Kenapa ROSMAH tolak laa pulak????

Shahbudin Husin,

http://3.bp.blogspot.com/--Vfph1yyrFg/Uq7robUKaEI/AAAAAAAAp9s/pUWhsOBPnnM/s640/Jawapan+Isteri+Perdana+Menteri+Terhadap+Semua+Fitnah4.gif
Mula-mula dikeluarkan kenyataan oleh Ketua Setiausaha Kementerian Pendidikan, Alias Ahmad dan dilaporkan oleh Bernama bahawa Rosmah Mansor akan menerima anugerah "Lead by Example"  oleh Unesco atas sumbangannya membangunkan potensi kanak-kanak melalui program Permata pada 22 September ini di New York.

Tetapi semalam, anugerah itu diberitakan ditarik balik oleh Unesco berikutan timbulnya keraguan mengenai dana yang diterima Permata dan walaupun pihak penganjur tidak menyedari wujud sebarang salah laku, mereka tidak mempunyai cukup masa untuk membuat pemeriksaan.

Hari ini pula, melalui kenyataan yang dikeluarkan oleh Pejabat Perdana Menteri, gambarannya seolah-olah anugerah itu bukanlah ditarik balik, sebaliknya cuma ditangguhkan kepada tahun depan.
 
Menurut kenyataan itu, pada 18 September, wakil tetap Malaysia ke PBB telah menerima email daripada Prof Tudor Parfit, yang mempengerusikan lembaga penasihat akademik jawatankuasa penganjur yang menyebut bahawa anugerah itu akan ditangguh ke tahun 2017 kerana wujudnya "gangguan"  daripada The Wall Street Journal dan New York Times berkaitan penajaan Permata.

Kata kenyataan itu lagi, Rosmah dan Permata bagaimanapun menolak untuk menerima anugerah tersebut bagi mengelak perhatian daripada kerja-kerja membantu kanak-kanak yang dilakukannya selama ini.

Dalam masa yang sama, Pejabat Perdana Menteri juga menyatakan Permata ditaja sepenuhnya di bawah peruntukan kerajaan dan telus, serta laporan tahunannya diluluskan oleh Parlimen.

Apabila Pejabat Perdana Menteri menyatakan Rosmah dan Permata menolak untuk menerima anugerah itu, bermakna namanya masih dicalonkan serta menjadi pilihan untuk diberikan anugerah berkenaan pada tahun depan.

Kenapa Rosmah menolak untuk menerima anugerah itu jika di ketika yang sama dapat membuktikan semua peruntukan Permata adalah daripada sumber kerajaan yang "halal, suci dan bersih"?

Bukankah lebih baik jika Rosmah membuat keputusan menerimanya saja, sekurang-kurangnya dapat membuktikan Permata di pihak yang benar?

Apakah Rosmah merajuk, kecewa dan kecil hati dengan laporan-laporan berita sehari dua ini mengenai dirinya, lalu memutuskan untuk menolaknya sama sekali?

Ahhh...tentu saja keputusan Rosmah itu sesuatu yang amat-amat mengecewakan buat Perkasa, Jamal Md Yunus, Ali Tinju, JASA, blogger berbayar dan lain-lainnya.

Apa kata mereka yang berkenaan bergabung tenaga membuat demo secara aman di depan Seri Perdana menuntut Rosmah menarik balik keputusannya itu? (SH 21/09/2016).

Alor Setar - Kerani JPJ, suami antara 3 diberkas berhubung sindikit kereta klon


ALOR SETAR 20 Sept. - Kegiatan licik seorang wa­nita yang mengaut keuntungan dengan menyalahgunakan sistem pendaftaran dokumen Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) terbongkar apabila dia dan suaminya diberkas Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini.

Suspek berusia 31 tahun yang bertugas sebagai kerani di bahagian pendaftaran kenderaan JPJ negeri ini ditahan di pejabatnya sebelum dibawa ke bangunan SPRM kira-kira pukul 9.15 pagi. Suaminya yang merupakan seorang ejen kereta lusuh dari Singa­pura berumur 36 tahun pula ditahan di rumah mereka di Kulim

Difahamkan, suspek disiasat kerana dipercayai bersekongkol dengan sindiket kereta klon yang turut dianggotai suaminya untuk mengubah status lebih 100 ken­deraan mewah yang telah dilupuskan di Singapura agar boleh dijual dengan harga terpakai di negara ini.

Suspek dikatakan meneri­ma komisen RM2,000 hingga RM5,000 bagi setiap kenderaan yang dijual.

Sementara itu, siasatan lanjut yang dijalankan terhadap kedua-dua suspek membawa kepada penahanan seorang lelaki berusia 33 tahun di Kuantan, Pahang kira-kira pukul 2.30 petang ini.

Lelaki itu yang merupakan peniaga dalam talian berperanan sebagai individu yang membawa masuk dan membekalkan ken­deraan kepada pasangan suami isteri terbabit. Suspek kini ditahan di pejabat SPRM Pahang.

SPRM juga akan memeriksa kediaman suspek ketiga yang terletak di Selangor untuk mendapatkan bahan bukti.

Dalam pada itu, sumber memberitahu, ekoran penahanan ketiga-tiga suspek tersebut, beberapa individu lain akan ditangkap bagi melumpuhkan sindiket kereta klon yang aktif beroperasi di nege­ri ini.

Ujarnya, SPRM masih menyiasat peranan mereka dalam sindiket yang dipercayai aktif menjalankan kegiatan me­reka sejak tujuh bulan lalu itu.

“Wanita terbabit disiasat di bawah Seksyen 17 (a) Akta SPRM 2009 manakala suaminya dan seorang lagi suspek disiasat mengikut Seksyen 16 (a)(A) akta sama. Ketiga-tiga mereka akan direman esok pagi di Kedah dan Pahang,” ujarnya.

Tambah sumber, setakat ini sudah lebih 20 buah kenderaan mewah antaranya Mini Cooper, Toyota Wish, Toyota Vellfire dan Toyota Estima yang dipercayai dijual sindiket berkenaan berjaya dirampas dari seluruh Semenanjung menerusi Op Piang.

Akhbar hari ini melapor­kan, seorang kakitangan agensi penguat kuasa yang bertanggungjawab menguruskan pendaftaran kenderaan bersekongkol dengan sindiket kereta klon bagi mendapat keuntungan berganda.

Ia dilakukan dengan menipu orang ramai yang menyangka kenderaan dibeli telah dirampas dan dilucutkan hak oleh Jabatan Kastam Diraja Malaysia (KDRM).

Hasil perbuatannya yang me­nyalahgunakan sistem pendafta­ran kenderaan JPJ, suspek bukan sahaja menyebabkan pembeli yang membuat pinjaman rugi se­lepas status kenderaan itu terbongkar dan dirampas pihak berkuasa tetapi tidak dapat membuat tuntutan insurans sekiranya berlaku kemalangan.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/jenayah/kerani-jpj-suami-antara-3-diberkas-1.385421#sthash.doQ4mUmz.dpuf

Alor Setar - Bekalan darah tak cukup

Bekalan darah tak cukup

ALOR SETAR - Kedah Medical Centre (KMC) mengambil inisiatif menganjurkan Kempen Derma Darah untuk menampung permintaan bekalan darah di negeri ini.

Ketua Pegawai Eksekutif KMC, Zabidi Abdul Razak berkata, pihaknya berharap dapat membantu menampung permintaan darah melalui kempen ini.

"Oleh yang demikian, kita laksanakan kempen demi menampung permintaan darah di hospital kerajaan dan swasta dalam negeri ini yang mana ia dilihat meningkat dari tahun ke setahun.

"Kita melihat ia tidak hanya setakat menampung keperluan darah di KMC sendiri tetapi ia merupakan khidmat sosial kepada masyarakat yang memerlukan pemindahan darah," katanya.

Katanya, aktiviti kutipan darah sedemikian juga perlu dipergiatkan di semua hospital kerajaan dan swasta malah ia merupakan aktiviti tahunan sebanyak empat kali setahun KMC.

Menurut Zabidi, dia bersyukur kerana kempen dilaksanakan mereka sedemikian mendapat sambutan dan sokongan dari pelbagai pihak termasuklah staf, tetamu dan pelawat.

Kempen derma darah berkenaan diadakan bersama unit Transfusi dan Hematologi Hospital Sultanah Bahiyah (HSB) selama lebih tujuh jam demi meningkatkan pendermaan darah.

Turut hadir, Pengarah Perubatan KMC, Datuk Dr Kamaruzaman Ali.


Kota Kuala Muda - Exco Kedah : Naik taraf ban pantai cecah RM16j

Naik taraf ban pantai cecah RM16j

KOTA KUALA MUDA - Sebanyak RM16 juta diperlukan bagi kerja-kerja menaik taraf ban pantai sepanjang enam kilometer yang terjejas teruk akibat hakisan yang berfungsi sebagai penghadang ombak sekiranya air pasang berulang.

Exco Kerajaan Tempatan, Bekalan Air, Sumber Air dan Tenaga, Perumahan dan Pembangunan Insan, Datuk Badrul Hisham Hashim berkata, pihaknya akan merayu kerajaan persekutuan bagi tujuan mendapatkan dana berkenaan.

"Saya dah bincang dengan Adun Pantai Merdeka supaya merayu ke kerajaan pusat agar dapat membantu menyelesaikan masalah ini kerana bimbang kalau tak dapat diselesaikan, ia memberi kesan lebih teruk.

"Kita juga tidak mahu sekiranya air pasang besar berulang ia akan menjejaskan beberapa buah rumah berdekatan pantai akibat hakisan yang drastik," katanya ketika melakukan lawatan ke lokasi kejadian air pasang besar luar biasa di Kota Kuala Muda, hari ini.

Menurutnya, selain daripada fenomena air pasang besar, hakisan pantai yang kritikal juga menjadi punca limpahan air ke kawasan perkampungan sehingga menjejaskan lebih 700 mangsa di lima buah kampung dekat Kota Kuala Muda.

Fenomena itu dilaporkan berlaku sejak Ahad lalu.


WhatsApp perkenal sistem 'tag'

WhatsApp disekat sementara di Brazil

APLIKASI popular, WhatsApp telah mengemaskini sistem mereka dengan menyertakan fungsi 'tagging' kepada para penggunanya.

Menurut laporan The Next Web, pengguna WhatsApp yang 'mute' perbualan kumpulan akan tetap menerima notifikasi jika mereka di'tag' di dalam perbualan.

Caranya, pengguna hanya perlu memasukkan simbol '@' diikuti dengan nama penerima notifikasi.

Pengguna juga boleh menggunakan fungsi tag untuk lebih dari satu pengguna.

Inisiatif terbaru WhatsApp ini dijangka memudahkan lagi pengguna untuk mengikuti perbualan dan perbincangan di WhatsApp.


'Wakil rakyat wakili kita bukan AG'

Datuk A. Kadir Jasin

SHAH ALAM - Setiap wakil rakyat mewakili rakyatnya dalam segala urusan berkaitan undang-undang sama ada melibatkan pindaan mahupun penggubalan undang-undang baharu.

Tokoh Wartawan Negara, Datuk A. Kadir Jasin mendakwa beliau melihat suasana hari ini wakil rakyat lebih memihak kepada penulis atau peminta undang-undang.

"Apa peranan wakil-wakil rakyat kita? Adakah sekadar mengiyakan segala undang-undang dikemukakan Jabatan Peguam Negara (AG)?

"Wakil rakyat wakili kita bukan wakili AG. Jika nak gubal atau pinda undang-undang wakil rakyat kena lihat undang-undang dari aspek kita," katanya pada Wacana Sinar ke-42 : Merdekakah Media Kita?, di sini, hari ini.

Menurutnya, segala pindaan dan penggubalan undang-undang kini diluluskan dengan mudah selepas berdebat kira-kira tiga jam sahaja di Dewan Rakyat.

"Sebab kita lihat pindaan undang-undang, akta-akta baharu semuanya melanggar teras undang-undang dan kemanusiaan," katanya.

Selain A Kadir, beberapa panel lain turut bersama dalam wacana ini termasuk Ketua Pengarang Projek MMO, Fathi Aris Omar; aktivis media, Gayathry Venkiteswaran serta Dekan Fakulti Komunikasi Seni Reka dan Perkomputeran, Prof Dr Azmudin Ibrahim.

Wacana dikendalikan pengacara TV terkenal, Amin Idris.


1.2j rakyat tiada lesen memandu

JPJ

PADANG BESAR - Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) mengesan‎ sebanyak 1.2 juta rakyat di negara ini yang layak mendapat lesen memandu, tidak mempunyai lesen tersebut, kata Ketua Pengarahnya, Datuk Nadzri Siron.

Nadzri berkata, JPJ giat mengadakan kempen bagi meningkatkan kesedaran masyarakat tentang kepentingan memiliki lesen memandu kenderaan yang sah serta akan memastikan mereka mendapatkan lesen berkenaan.   

"Belum dikenal pasti sama ada mereka ini langsung tidak mempunyai lesen kerana memang tidak mahu memandu, tidak memiliki kenderaan atau semata-mata bergantung kepada pengangkutan awam dan sebagainya.

"Bagaimanapun bilangan mereka ini perlu dikesan puncanya agar tidak berlaku sebarang masalah keselamatan di jalan raya lebih-lebih lagi jika mereka memandu tanpa lesen," katanya.

Nadzri berkata kepada pemberita selepas Majlis Penutup Perkhemahan Kadet JPJ Peringkat Kebangsaan 2016 di Pusat Kokurikulum Jabatan Pendidikan Negeri, Kem Tasoh, di sini yang disempurnakan Timbalan Menteri Pengangkutan Datuk Ab Aziz Kaprawi hari ini.

Nadzri berkata ia selaras dengan Pelan Keselamatan Jalan Raya 2014-2020 yang menyasarkan pengurangan sehingga 50 peratus kadar kemalangan maut di negara ini yang mana sebanyak 62 peratus adalah membabitkan kemalangan motosikal.

"Sebanyak 18.8 juta kenderaan berdaftar yang masih aktif di negara ini melibatkan 14 juta pemandu. Maka kerajaan perlu memastikan orang ramai dan generasi akan datang mempunyai sikap dan amalan pemanduan yang mengutamakan keselamatan serta mematuhi undang-undang," katanya.  

Mengikut statistik, 6,700 kemalangan maut direkodkan tahun lepas dan bilangan itu adalah membimbangkan, apatah lagi 30 peratus daripada jumlah berkenaan membabitkan pelajar sekolah.

Sehubungan itu, Nadzri berkata program perkhemahan kadet JPJ adalah antara usaha memperkasa disiplin serta jati diri peserta dalam mematuhi peraturan dan undang-undang keselamatan jalan raya sejak di peringkat sekolah.

"JPJ bekerjasama secara NBOS (Strategi Lautan Biru Kebangsaan) dengan Kementerian Pendidikan, Kementerian Pengangkutan dan institut memandu untuk kemudahan para pelajar bagi mendapatkan lesen motosikal (B2).    

"Pelajar berumur 17 tahun ke atas layak mendaftar di sekolah untuk proses mendapatkan lesen B2 di mana pegawai JPJ dan institut memandu akan mengendali kelas menunggang motosikal di sekolah-sekolah sebelum pelajar mengambil peperiksaan memandu di pusat ujian," jelasnya.

Program selama tiga hari bermula 18 September lepas melibatkan penyertaan 291 pelajar daripada 17 buah sekolah, 31 guru pengiring dan 60 pegawai JPJ terlibat menyertai perkhemahan itu yang julung kali diadakan melibatkan pasukan kadet JPJ di seluruh negara yang akan dijadikan acara tahunan. - Bernama

PAS - 'Beritahu kami apa yang kamu tak faham'

SHAH ALAM - Pas meminta Presiden Persekutuan Persatuan Hokkien, Tan Sri Khoo Chai Kaa menyenaraikan kepada pihaknya segala perkara yang tidak difahami berhubung pindaan RUU 355.

Setiausaha Agung Pas, Datuk Takiyuddin Hassan berkata, pihaknya bersikap terbuka berhubung kenyataan yang dibuat Chai Kaa kelmarin yang mendakwa tidak memahami penjelasan dibuat Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

“Kalau beliau tak faham, minta beliau beritahu kita apa yang tak faham itu, yang mana beliau tak faham...tujuan Akta 355 atau prosedur yang kita nak laksanakan itu. Beritahu kita.

“Kita boleh berhubung dengan pihaknya semula melalui surat, telefon. Saya rasa tidak wajar pemimpin untuk satu pertubuhan yang besar sejurus kita mengadakan sesi dialog tiba-tiba kamu keluarkan kenyataan, ‘kami tak faham’. Begitu sahaja.

“Sepatutnya ruang yang ada pada perjumpaan itu diambil sebagai peluang untuk memahami perkara itu. Kemudian, apabila kita (merujuk kepada pihak persatuan) sudah faham, terpulanglah apa pendirian kita,” katanya kepada Sinar Online, hari ini.

Kelmarin, Chai Kaa dilaporkan mengakui tidak memahami ucapan Abdul Hadi pada sesi penerangan persatuan itu dengan Pas dan akan meneruskan kempen sejuta tandatangan bagi membantah pindaan tersebut seperti yang dirancang sebelum ini.

Persatuan itu didakwa langsung tidak bertanyakan soalan kepada Abdul Hadi pada sesi pertemuan di pejabat mereka.

Dalam pada itu, Takiyuddin berkata pihaknya sentiasa bersedia untuk mengadakan sesi penerangan kedua dan seterusnya kepada persatuan berkenaan.

“(Sesi kali kedua dengan Persatuan Hokkien) Boleh...boleh. Saya meminta sekali lagi, senaraikan apa yang beliau tak faham itu. Kita boleh berhubung balik. Kita terbuka. Katakanlah beliau tak faham, adakah Akta 355 ini berkait dengan pelaksanaan hudud dan sebagainya, beritahu kita.

“Sila nyatakan kepada kita apa yang mereka tak faham supaya kita boleh ambil tindakan selanjutnya,” katanya.

Tambahnya, Pas akan terus mengadakan sesi penerangan kepada umum dan paling hampir Abdul Hadi akan membuat sesi itu kepada pihak media, Khamis depan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...