TERKINI :

Friday, September 2, 2016

Ulama Pas jadikan pula Ketum sebagai simbol 'serang' Husam selepas 'sampah'

Ketum jadi simbol 'serang' Husam selepas 'sampah'

02 September 2016 | ARIF ATAN

Selepas sampah dijadikan perlambangan, Ketua Dewan Ulamak Pas Pahang, Mokhtar Senik menggunakan ketum pula dalam 'menyerang' Datuk Husam Musa secara terbuka ekoran keputusan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Salor itu  menyertai Amanah.

"Edisi keliru. Baru ni Risda ada cadangan nak tanam Ketum untuk meng(g)antikan getah. Siapa tahu, apakah kerajaan telah membenarka(n) pihak Risda berbuat demikian?" dipetik dari Facebook Ahli Jawatankuasa Pas Pusat ini atas nama 'Ustaz Mokhtar Dup Phg' semalam.

Beliau turut melampirkan dua keratan berita Sinar Harian Online iaitu "Husam rayu pemecatan dibatalkan" bertarikh 26 Mei dan 'Saya hairan masih ada ahli bersama Pas' terbitan pada 31 Ogos lalu.

Kelmarin, Mokhtar yang pernah ditahan ISA selama tiga tahun bersabit isu Al-Maunah ini menulis, "Tong sampah yang diletakkan di luar rumah kita kadang-kadang mengeluarkan bau yang tidak menyenangkan. Tapi tahukah kita kerana ada tong sampah itulah makanya rumah kita bersih dan kemas."

Ujarnya lagi, "Tiada lagi sampah berselerakan. Terima kasih wahai Tong Sampah kerana sudi menerima sampah-sampah yang pernah ada dalam rumah kami. Wassalam. Tiada kena-mengena dengan orang yang belum mati atau orang yang masih hidup."

Dikecam netizen

Walaubagaimanapun, sebahagian pengguna Facebook mengecam Mokhtar seperti komentar Amiruddin Endemir, "Status tak cerdik" manakala Azmi Osman berkata, "Buanglah nama ustaz kau tu. Hodoh perangai."

Turut mengkritik netizen Wfauzdin Ns yang berpendapat, Pas pernah meletakkan 'sampah' yang dimaksudkan Mokhtar itu di jawatan kanan sehingga ke tahap Naib Presiden.

Menurutnya, 'sampah' itu juga amat dipuji oleh Almarhum Tuan Guru Nik Aziz dan pernah menjadi pemimpin kanan dalam kerajaan negeri Kelantan selain beberapa penggal menjadi Ahli Parlimen bahkan sehingga pada masa ini masih Adun.

"Tukang menggelar beliau (Husam) sebagai sampah tu apa yang dia ada? Pernah jadi Adun? MP (Ahli Parlimen) jauh sekali. Jawatan dalam parti (Pas) setakat mana?

"Bertanding pilihan raya kalah sokmo. Setakat ada pondok yang dibiayai oleh Yayasan Pondok 1Malaysia, tak payah sembang kencang sangat. Patutnya, adalah rasa malu sikit," bidas Wfauzdin lagi.

Untuk rekod, Yayasan Pondok 1Malaysia dilancarkan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Razak pada 2012 dengan bekas senator Datuk Dr Mashitah Ibrahim sebagai penasihat kehormatnya.

Husam mengisytiharkan penyertaan beliau dan ahli keluarganya dalam Amanah pada malam sambutan ulangtahun kemerdekaan lalu di Cyberjaya.

IGP: Apa nak sibuk suruh polis siasat itu ini

Pengesahan bahawa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak ialah Malaysian Official 1 (MO1) mengundang persoalan baru berkaitan perkembangan lanjut isu itu.

Ini termasuk sama ada polis akan memulakan siasatan baru terhadapnya yang disebut berkali-kali dalam saman sivil Jabatan Kehakiman (DOJ), Amerika Syarikat (AS) untuk menyita aset berkaitan 1MDB.

Berdepan soalan itu, Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar meminta pasukan keselamatan tidak diheret ke kancah politik.

Beliau malah menegaskan apa yang berlaku di AS adalah tindakan sivil dan polis tidak akan campur tangan.

“Biarlah mereka selesaikan tindakan sivil itu.

“Apa nak sibuk-sibuk sangat hendak suruh polis siasat itu ini sebagainya,” katanya.

Dalam sidang media di ibu pejabat polis Bukit Aman, Kuala Lumpur, Khalid berkata polis akan menumpukan terhadap siasatan yang dibuat mereka selama ini.

Jaringan media British BBC semalam melaporkan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Abdul Rahman Dahlan sebagai mengesahkan MO1 adalah Najib.

Beliau dilaporkan sebagai berkata “jelas sekali jika kamu membaca dokumen berkenaan, ia adalah perdana menteri".

Pengarah strategi BN itu berkata DOJ tidak menyebut nama sebenar kerana Najib bukan sebahagian daripada siasatan.

Sementara itu, diminta mengulas fasa kedua siasatan terhadap 1MDB, Khalid berkata kertas siasatan telah dikembalikan dan peguam negara (AG) mengarahkan beberapa perkara lain.

“Jadi, kita akan ambil tindakan-tindakan yang telah diarahkan.

“Selepas itu kita akan lapor balik semula kepada AG,” katanya.

Khalid pada 22 Ogos lalu berkata fasa pertama siasatan mereka ke atas 1MDB telah siap dan ia terhad kepada lima cadangan oleh PAC sebagaimana yang diarahkan kabinet.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...