TERKINI :

Thursday, September 1, 2016

Exco Selangor - Apabila menteri BN hanya berminat bermain politik sahaja dalam isu polisi perumahan negeri

POLISI BARU KERAJAAN NEGERI SELANGOR MENAWARKAN HARTANAH DENGAN HARGA LEBIH RENDAH DARI DI NEGERI-NEGERI BN.

Saya menasihatkan seorang Ahli Parlimen BN yang lantang mengecam polisi baru kerajaan negeri yang melibatkan pangsapuri perkhidmatan (service apartments), SOHO (small office home office) dan SOVO (small office versatile office) agar mendapat semua maklumat terlebih dahulu sebelum membuat sebarang kenyataan.

Jika tidak beliau akan dilihat sebagai hanya berminat bermain politik dan bukan bersungguh-sungguh untuk membela nasib kaum Bumiputera.

Polisi yang baru diumumkan kerajaan negeri Selangor melibatkan hartanah yang dibina di atas tanah berstatus perniagaan.

Sebelum ini harga jualan hartanah tersebut seperti SOHO dan SOVO melebihi RM450,000.

Tetapi menurut polisi baru, pemaju-pemaju diwajibkan membina unit-unit mampu milik di antara RM230,000 hingga RM270,000.

Oleh yang demikian, polisi yang baru ini telah mewujudkan unit-unit yg jauh lebih murah yang mampu dibeli oleh rakyat berpendapatan rendah tanpa mengira kaum.

Sebab kenapa diskaun tambahan untuk Bumiputera tidak diberikan adalah kerana perbezaan yang besar di antara harga unit mampu milik dan bukan mampu milik.

Tambahan pula harga asal unit-unit mampu milik yang dipersetujui ketika rundingan dengan para pemaju adalah lebih tinggi. Tetapi kerajaan negeri menetap harga yang lebih rendah agar semua pembeli mendapat diskaun.

Saya tidak faham mengapa polisi ini menindas kaum Bumiputera seperti yang didakwa oleh Ahli Parlimen tersebut. Polisi yang baru ini menawarkan mereka unit-unit yang lebih murah dari unit-unit biasa. Perbezaan sehingga RM270,000.

Selangor adalah negeri yang pertama mewujudkan polisi sedemikian. Tidak ada negeri BN yang telah meluluskan polisi sedemikian. Kaum Bumiputera masih perlu membeli unit-unit biasa kerana tidak ada unit-unit mampu milik seperti di Selangor. Oleh itu kaum Bumiputera di negeri-negeri BN yang tertindas. Kerajaan negeri-negeri BN yang patut beliau kecam bukan kerajaan negeri Selangor.

Ingin ditegaskan di sini polisi ini adalah berbeza dari polisi Rumah Selangorku yang dibina di atas tanah berstatus kediaman.

Harganya masih di antara RM42,000 hingga RM250,000 walaupun kerajaan Persekutuan membenarkan rumah mampu milik sehingga RM300,000.

Sasaran hartanah di bawah polisi baru ini adalah berbeza dari sasaran bagi Rumah Selangorku maka sebab itu harganya lebih tinggi dari Rumah Selangorku.

APA GUNA ADANYA DISKAUN BUMIPUTERA JIKA HARGA SATU UNIT HARTANAH ADALAH RM500,000 DAN TIDAK MAMPU DIBELI OLEH KAUM BUMIPUTERA WALAUPUN SETELAH DIBERI 10 PERATUS DISKAUN?

LEBIH BAIK TIDAK ADA DISKAUN TETAPI HARGANYA DI ANTARA RM230,000 HINGGA RM270,000 YANG MAMPU DIMILIK OLEH KAUM BUMIPUTERA?

KUOTA BUMIPUTERA BAGI SETIAP PROJEK MASIH DIKEKALKAN UNTUK MEMASTIKAN PERATUSAN PEMILIKAN BUMIPUTERA TIDAK TERHAKIS.

Saya harap Ahli Parlimen tersebut dapat belajar semula apa itu pangsapuri perkhidmatan, SOHO, SOVO, polisi Rumah Selangorku dan Kanun Tanah Negara sebelum membuka mulut atau kejahilan beliau akan terserlah.

YB Dato' Iskandar A. Samad
Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan Dan Kehidupan Bandar
Negeri Selangor
31 Ogos 2016

Label Atlet “Ultra Kiasu”, KJ Bidas Ridhuan Tee


Kenyataan Ridhuan Tee Abdullah iaitu atlet “ultra kiasu” didorong oleh wang dan populariti bukannya patriotisme kepada negara dibidas Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin sebagai satu penghinaan kepada ahli sukan Malaysia.

“Ultra kiasu” adalah istilah bersifat menghina yang digunakan oleh Tee untuk menggambarkan bukan Melayu, pihak pembangkang dan musuh Islam.

Khairy yang akui kecewa membaca komen itu, turut berpendirian kenyataan Tee sebagai “salah dan tidak bertanggungjawab.”

“Saya kenal atlet kita. Mungkin dia tidak pernah bertemu dengan mereka. Tanpa mengira kaum dan agama, mereka berjuang demi negara, demi Malaysia.

“Mungkin Tee tidak perlu lagi mengulas mengenai sukan,” tambahnya selepas merasmikan mesyuarat Umno Bahagian Bandar Tun Razak. Ahli Parlimen Rembau dan Ketua Pemuda Umno itu berkata demikian ketika diminta mengulas dakwaan Tee yang disiarkan dalam ruangan mingguan setiap hari Isnin di akhbar Sinar Harian.

Dalam kolumnya itu, Tee mendakwa “ultra kiasu” lebih memilih untuk melibatkan diri dalam sukan individu dan bukannya berkumpulan yang memerlukan kerja berpasukan.

Bola sepak dan hoki yang memerlukan kekuatan “jamaah (berjemaah)” tidak lagi diminati bukan Melayu, kerana menurut Tee, acara individu sebagai lubuk jana wang.

Kata ahli akademik itu lagi, sukan menjadi bahan niaga dan platform untuk mencari populariti dan wang, bukan lagi mengenai patriotisme lapor FMT

Husam selamat berjuang, jangan menangis lagi


ULASAN
Mohamad menebeng sorang keahlian Husam.
Sebelum berlangsung ucapan pada majlis makan malam bersama Husam Musa malam tadi sempena pengumumannya menyertai Parti Amanah Negara (AMANAH), saya sempat berjumpa dengan bekas Naib Presiden Pas itu. Beliau duduk semeja dengan Presiden AMANAH, Mohamad Sabu, timbalannya Salahuddin Ayub, Naibnya Dr Hasanuddin, Setiausaha Agung Mohd Anuar Tahir, Dr Mohd Hatta Ramli, Ustaz Abdul Ghani Shamsuddin dan beberapa yang lain.

Turut sama merai penyertaan Husam ke dalam AMANAH ialah Ahli Parlimen Seputih Teresa Kok.

Saat bersalaman dengannya saya membisikkan kepadanya dengan nada bercanda; "malam ini bukan malam untuk Husam manangis sekali lagi."

Husam menggengam erat tangan saya dengan tersenyum lebar sambil merenungi seluruh diri saya. Dia memahami maksud dan kata hati saya. "Sihat?" tanya beliau kepada saya cuba mengalihkan tumpuan. Saya menentang ke matanya lama-lama, begitu juga beliau, kami saling membalas senyum dan hati berbicara dengan bahasanya tersendiri.
Husam berucap mengistyharkan sertai Amanah.
Senyuman yang dilemparkan Husam bukan sahaja untuk saya, tetapi untuk semua yang berada di situ. Senyuman dan hilai kecilnya ki..ki..ki menyakinkan semua orang; bahawa beliau benar-benar bersedia untuk mengucap selamat tinggal secara mutlak kepada Pas selepas parti itu memecatnya.
Isteri Husam (tengah) dan ibu mertuanya turut hadir. 
Pimpinan yang lain dimeja itu juga turut tersenyum lebar dan bangga. Demikian juga wajah-wajah yang berada di dalam restoran itu semua ceria, gembira dan bahagia. Semuanya kerana majlis malam tadi, pengistyharan Husam menyertai AMANAH. Betapa tidak sesudah kesekian lama orang ramai khasnya peminat dan pengkagumnya menunggu sosok itu akhirnya dia memenuhinya juga harapan itu. Doa awam, khasnya mereka yang kecewa dengan parti agama termakhbul juga akhirnya.

Selepas bersalaman saya beralih ke meja terpojok, duduk bersama rakan-rakan lama dari Kelantan antaranya Rushdan Mustapa, Mohamad Hussein, Wan Johari dan lain yang sanggup datang dari jauh semata-mata merai dan memberi sokongan kepada Husam.

(Meja yang saya tempah tidak pula kelihatan. Mungkin dipenuhi atau pun terjual double kerana sambutan majlis makan malam tadi hangat dan meriah sekali). Semua meja dalam restoran itu penuh dengan para tetamu. Begitu juga di luar di sepanjang kaki lima, kiri kanan restoran itu penuh dengan orang ramai. Tidak cukup kerusi dan bangku disediakan orang ramai rela duduk dilantai dan berdiri.

Sekilas melihat suasana malam tadi teringat kepada peristiwa semasa Husam menjadi calon di Putrajaya dalam pilihan raya 2013 lepas, bagai mana beliau diberikan sambutan dan sokongan padu oleh anak-anak muda dan penduduk Putrajaya. Orang ramai datang berpusu-pusu dan memenuhi Putrajaya sepanjang kempen kerana memberi sokongan dan dokongan kepada Husam. Kehadiran Husam di situ waktu itu berjaya membentuk satu auara dan gelombang buat Pas Kelantan terus menguasai negeri berkenaan.

Kehadiran malam tadi di luar jangka sehinggakan makanan dan hidangan disediakan tidak mencukupi. Pihak penganjur tidak menduga majlis mendapat sambutan dan itu secara tidak langsung memberi indiktaor bahawa AMANAH sudah semakin diterima umum.

Saya tahu mereka datang bukan sangat untuk makan, tetapi menyaksikan peristiwa penting dan melihat sebuah perjalanan politik seorang maskulin bernama Husam Musa. Ternyata penyertaan Husam ke dalam AMANAH sudah ditunggu-tunggu begitu lama sangat dialu-alukan. Mereka yang mempercayai kepada kebolehan Husam yakin dengan penyertaanya AMANAH akan telah mendapat pemikir yang bakal meletakkan parti itu menjadi parti Islam progresif dan menjadi parti alternatif di hari-hari muka. Kehadiran Husam dalam parti itu melengkapkan organ kepimpinan AMANAH itu sendiri.

Husam mengambil masa agak panjang sebelum membuat keputusan bersama AMANAH. Beliau memberi masa bertenang selama empat bulan. Ketelitian Husam itu menyebabkan setengah orang sudah naik bosan dengan beliau atau hilang sabar menunggunya untuk bergabung dalam AMANAH.

Bagi sesiapa yang mengetahui denyut nadi perjuangan Putra Tuan Guru Musa ini, mungkin tidak akan berasa pelik dengan tindakannya itu. Husam bukan seorang yang tergesa-gesa dalam tindak tanduknya. Dia berbuat sesuatu dengan berfikir panjang dan penuh perhitungan. Saat rakan-rakan "sekalah" dengannya dalam muktamar Pas berhimpun, berjumpa untuk mencari resolusi bagi menentukan hala tuju perjuangan dan merangka wadah baharu AMANAH, beliau masih menompang dagu, mengimbau kepada sejarah manis dan duka berdekad bersama Pas.
Sebahagian yang hadir memenuhi kaki lima.
Husam bukan tidak tersentuh dengan tindakan segera dan pantas kekawannya yang kesal dan kecewa dengan apa dilakukan kepada mereka oleh bekas rakan-rakan dalam Pas. Dia bukan tidak marah dan simpati atas cacian dan lemparan kata-kata kesat kepada rakan-rakan "sekalah" denganya itu. Terasa, namun beliau menahankan sabar dan gelora dalam jiwa. Husam mengambil langkah bertenang dan cuba menjadi lelaki dewasa mencari titik dan ikhtiar apakah parti yang dikashinya itu masih boleh diselamatkan.

Sayang usahanya tidak membuahkan hasil. Gelodak kemarahan dan kebencian segelintir orang dalam Pas kepadanya terus meruap. Mereka yang benci dan dengki kepadanya terus mengadu dombakan pimpinan teratas demi melihat beliau terkanjar daripada Pas. Dalam pada itu pimpinan yang diharap memberikan beliau secebis kasih sayang dan peluang untuk bersama Pas bagi meneruskan legasi murabbinya juga memandang picing kepadanya. Atas asakan dan cocokan orang-orang yang dengki dan iri kepadanya akhir Jawatankuasa Disiplin parti mengambil keputusan memecatnya secara kejam.

Di sini saya tidak mahu ulangi tindakan pemecatan bekas Exco Kanan Kerajaan Pas Kelantan itu sama ada betul atau tidak. Keputusan telah dibuat dan usaha juga telah dilakukan bagi menyelamatkan Husam agar terus kekal dalam kapal Pas, tetapi semuanya tidak berhasil. Prejudis kepada Husam yang dibajai dengan rasa kebencian dan dengki sangat menebal sekali.

Mungkin ada orang pertikai kenapa Husam tidak merayu pemecatannya itu? Husam ada jawaban dan makrifat tersendiri mengenainya. Mungkin dia sudah dapat membaca kandatipun dia merayu, rayuannya tidak diendakkan. Pemecatan itu menjadi satu pesta kepada sesetengah orang dalam Pas dan pesta itu tidak pun dikesali langsung. Keputusan memecat Husam dilaksanakan di rumah seorang pemimpin yang kesekian lama berdendam dan bersalah sangka terhadap Husam. Kenapa sampai begitu sekali? Apakah semua perbuatan dan tindakan itu terelak dari dihisab di Mahsyar?

Tindakan Husam itu perlu dihormati dan keyakinan ia dibuat setelah memikirknya semasak mungkin. Sepotong ayat Husam dalam satu kenyataanya sebelum pengistyharan dibuat boleh dijadikan renungan atau pun jawaban ke atas tindakan yang penuh dramatik itu.

Kata Husam; "Wadah yang saya harapkan dahulu seakan telah terjual. Tertambat dengan kejumudan tanpa inovasi, takwilan nas di luar revelensi, pelebelan dan syok sendiri, membelakangkan budaya argumentasi tetapi mengutamakan emosi, laungan tidak sama dengan aksi, terikat dengan umpan politik lawan dan gagal menerapkan agenda perjuangan yang luas meliputi."

Apabila dipecat daripada Pas sedangkan Husam adalah masih singa yang kuat dan tangkas berlari, dia memerlukan padang dan rimba untuk meneruskan larian kehidupan dan melakari lekuk perjuangannya. Seperti mana katanya terfikir olehnya untuk berihat terus dari berlari dalam perjuangan. Namun kerana cara itu bukan lumrah bagi sang singa raja juang, maka beliau perlu menerokai belantara dan pandang baharu. Perjuangan membela rakyat perlu diteruskan. Sikap, alqa'idun bukan baik bahkan haram bagi seorang berjiwa pejuang seperti beliau. 

Dari celah kesedihan dan kekecewaaan itulah, akhirnya beliau memilih AMANAH sebagai wadah perjuangannya. Dan malam tadi bertempat di Cyberjaya, Husam dengan rasmi telah mengistyharkan dirinya sebagai anggota AMANAH di hadapan ribuan penyokongnya dengan disaksi sama oleh isterinya Rohana Abdul Rahman dan ibu mertuanya. Ertinya beliau telah menyerahkan dirinya kepada belantara dan padang AMANAH untuk sama-sama berlari dengan kekawan lain demi meneruskan perjuangan.

Iya, kalau sebelum ini orang berkeluh kesah dengan kelambatan Husam menyertai AMANAH, ada yang menyifatkan beliau sudah terlewat dan ada pula seakan tidak sabar untuk melihat Husam memegang panji AMANAH; nah, hari ini Husam sudah berada di situ. Hari ini adalah giliran mereka yang yakin kepadanya sayang kepadanya dan berasakan beliau layak dan tanggung sebagai seorang pemimpin, sokonglah Husam.

Semua orang yang menyayangi dan mempercayai perlu bertanggungjawab kepada pemilihan yang dibuatnya itu. Ingat Husam bersendirian tidak mampu mengocakkan rimba perjuangan itu atau menjejaki ke segenap padang perjuangan melainkan ianya disambut semua tangan-tangan dan diinjeak semua kaki-kaki orang yang berharapkan kepadanya, baharulah keberertian penyertaan Husam ke dalam rimba perjuangan itu bermakna.

Husam kini sudah terlepas ke dalam belantara baharu bernama AMANAH. Keterlepasan Husam itu bermakna hilanglah langkah dan kelibatnya dalam Pas walaupun jejak jasanya masih ada. Kepada orang-orang Pas sama ada yang menyesali atau marahkan Husam, redhalah dengan apa yang berlaku. Biarlah Husam berlalu tenang ke rimba baharu itu. Sama ada beliau dapat survive atau tidak, untuk sebuah kehidupan dan perjuangan ianya berada dalam ketentuan Allah Rabul Jalil. Sesungguhnya Allah adalah Tuhan seru sekalian alam maha adil dan Ianya kepunyaan semua makhluk.

Husam selamat berjuang dan jangan menangis lagi. [wm.kl.3:43 pm 31/08/16]
 

AMANAH mahu Dr Mahathir bertanding di Putrajaya

Parti Amanah Negara (AMANAH) mahu bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad bertanding di kawasan parlimen Putrajaya pada pilihan raya umum akan datang sebagai calon Pakatan Harapan.

Dalam satu kenyataan media hari ini, Pengarah Komunikasi, AMANAH Putrajaya, Mohd Radzi Abu Bakar berkata, idea itu juga dipersetujui oleh ahli baru AMANAH, Datuk Husam Musa, yang telah diletakkan sebagai calon Putrajaya pada tahun 2013 oleh PAS.

“Adalah lebih baik Tun Mahathir sendiri menjadi calon untuk bertanding sebagai calon Pakatan Harapan dan bukan Datuk Husam pada pilihanraya ke14 kelak.

“Pastinya semua cadangan ini tertakluk kpd persetujuan parti-parti dalam ‘grand coalition’ nanti.

“Adalah diakui umum Tun Mahathir adalah ‘The Master Planner and Architect’ yang berjaya membangun Putrajaya menjadi salah satu mercu tanda kejayaan pembangunan Malaysia.,” katanya.

Pada pilihan raya 201, Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor mengalahkan Husam dengan majoriti 4,402 undi atau memperoleh kira-kira 69 peratus undi.

Husam yang juga ADUN Salor menyertai AMANAH Selasa lalu.

Rahman Dahlan sahkan Najib adalah MO1


Kerajaan secara rasmi mengesahkan bahawa Malaysia Official 1 (MO1) yang dirjuk sebanyak 36 kali dalam saman sivil Jabatan Keadilan (DOJ) Amerika Syarikat berkaitan penyelewengan dana 1MDB adalah Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

"Saya telah kata secara terbuka. Jelas sekali jika kamu membaca dokumen berkenaan, ia adalah perdana menteri," kata menteri Umno, Datuk Abdul Rahman Dahlan yang dipetik BBC.

"Tetapi saya juga berkata, mengapa DOJ tidak menamakannya dengan nama yang betul. Ini kerana beliau bukan sebahagian daripada siasatan ini.

"Ada orang lain yang dinamakan .... dan Jabatan Keadilan akan membawanya ke mahkamah dan mahkamah akan membuat keputusan," katanya.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu, bagaimanapun berpendapat bahawa Najib tidak perlu bertanggungjawab ke atas kegagalan dana pelabruran negara itu.

"Beliau telah bertanggungjawab, dengan melantik pasukan baru di 1MDB.

"Tetapi hanya kerana sebilangan kecil NGO dan pembangkang yang mendesak supaya beliau mengosongkan kerusinya, beliau tidak seharusnya berbuat demikian. Itu adalah melampau,” kata rahman yang juga adalah pengarah komunikasi strategik BN.

Adalah dipercayai bahawa Najib adalah MO1 tetapi kerajaan tidak pernah mengesahkan identiti itu sejak DOJ memfailkan tuntutan mahkamah pada 20 Julai lalu.

Menjelang sebulan permohonan, apa agaknya nasib BERSATU?


Shahbudin Husin,


Pada 8 September ini, genap sebulan permohonan pendaftaran parti BERSATU dikemukakan kepada Pendaftar Pertubuhan. Pendaftaran BERSATU dikemukakan sendiri oleh Presiden penaja, Muhyiddin Yassin bersama beberapa ahli jawatankuasanya pada 9 Ogos lalu.

Jika mengikut kata Zahid Hamidi, Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Dalam Negeri sebelum ini, sebuah jawatankuasa yang berperanan mengkaji permohonan itu mempunyai tempoh selama 30 hari untuk memberikan cadangan kepadanya berkaitan perkara itu.

Kata Zahid, beliau akan bertindak profesional sama ada meluluskan atau menolak penubuhan BERSATU berdasarkan cadangan yang dikemukakan kepadanya.

Ini bermakna, jika 30 hari diambil oleh jawatankuasa itu untuk membuat penilaian dan seterusnya mengusulkan cadangan kepada menteri, tempoh seminggu daripada sekarang adalah detik masa yang mendebarkan bagi mereka yang menunjangi BERSATU.

Dalam pada itu, pemimpin-pemimpin UMNO jelas berbelah bagi mengenai kewujudan parti BERSATU ini. Ada yang setuju dan ada juga yang melihatnya bakal memecahbelahkan rakyat. Yang tidak setuju dengan nama BERSATU pun turut ada.

Ada pemimpin yang melarang ahli UMNO mempromosi parti BERSATU, tetapi ada juga pemimpin yang meminta ahli UMNO yang pro BERSATU agar "berambus" dengan segera.

Tengku Razaleigh Hamzah dan Shahrir Samad secara terbuka memberi amaran agar jangan memandang ringan kerana menyifatkan BERSATU mampu menjadi ancaman kepada UMNO.

Najib Razak, sebagaimana yang terpancar melalui beberapa ucapannya sejak kebelakangan ini terlihat tidak berapa gembira dengan kewujudan BERSATU. 

Walaupun bercakap setelah memecat dan menyingkir pencabarnya, ungkapan beliau seperti, "kalau tak setuju dengan saya, bertandinglah melawan saya dalam UMNO",  "kenapa nak tubuh parti baru?" dan "jangan kita sanggup runtuhkan UMNO" adalah suatu manifestasi kebimbangan yang begitu ketara terhadap kewujudan BERSATU.

Dalam situasi ini, apakah BERSATU akan diberikan kelulusan dengan semudahnya?

Atau adakah ia akan ditolak kerana ada syarat-syaratnya yang tidak dipatuhi seperti penggunaan nama BERSATU itu sendiri?

Atau mungkinkah kelulusan BERSATU  bakal dilengah-lengahkan dengan pelbagai alasan dan kemudian tergantung begitu saja sehingga tarikh PRU 14 diadakan? (SH 31/08/2016).

'Budak kecil' minta Nazri jangan angkuh

http://s3media.freemalaysiatoday.com/wp-content/uploads/2016/08/nazri-syed-saddiq.jpg
Anggota Jawatankuasa Penaja Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) Syed Saddiq Syed Abdul Rahman boleh dianggap "budak kecil" namun juara debat itu mengingatkan, orang "kecil" adalah pihak yang memilih seseorang ahli politik.

"Jangan angkuh. Orang kecil, budak kecil yang anda perlekeh adalah orang yang melantik anda dan tidak lama lagi menjadi orang yang menyingkirkan anda," katanya dalam kenyataan dikeluarkan hari ini.

Syed Saddiq berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Datuk Seri Nazri Aziz yang menganggapnya sekadar "budak kecil" dan tidak perlu dilayan.

Nazri memberikan reaksi itu pada 30 Ogos selepas Syed Saddiq menggesa pemimpin Umno tidak bersikap 'hipokrit'.

Kata Nazri tidak penting baginya untuk mengulas kenyataan pemimpin BERSATU itu.

"Dia seorang budak, saya tak kenal dialah. Tak penting. Kamu mahu saya ulas, (dia mesti) seorang ahli politik sebenar. Seseorang yang telah dipilih oleh rakyat," katanya

Menurut Syed Saddiq dia lebih rela dianggap "budak kecil" yang memperjuangkan kepentingan rakyat Malaysia berbanding "budak tua" yang memperjuangkan tuannya.

Dia juga berkata ada jutaan pengundi lain ya

Rafizi - Merdeka kah kita..?

Ada orang tanya kenapa saya tidak ucap "Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan" seperi ramai wakil rakyat dan ahli politik yang lain?

Bagi saya, rakyat Malaysia masih tidak merdeka dan masih dibelenggu dengan masalah-masalah yang sama sebelum 1957 cuma dalam konteks dan "quantum" yang berbeza.

Malah rakyat Malaysia yang muda kini berdepan dengan kemungkinan besar diperhambakan dengan bebanan hutang negara di masa hadapan.

Contoh-contoh masalah yang masih membelenggu rakyat Malaysia sebelum 1957 sehingga kini:

1) masih ramai yang "kais pagi makan pagi, kasi petang bayar hutang yang makan pagi". Yang berbeza hanya relatif

2) masih ramai yang terpaksa bergantung makan gaji kerana peluang berniaga dan kemudahan modal terlalu sukar

3) masih banyak batasan untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat universiti menyebabkan berlaku ketidakseimbangan di antara yang kaya dan miskin, Melayu dan bukan Melayu

4) masih dihantui sentimen ragu meragui di antara kaum sehingga rakyat boleh dimanipulasi dengan melaga-lagakan kaum-kaum dan kepercayaan sedangkan golongan bangsawan mesra tanpa mengira kaum

5) masih pekat perasaan feudal dan menunggu golongan bangsawan membela rakyat sedangkan banyak sengsara bermula dari golongan bangsawan

6) masih menggunakan sebahagian besar sistem pemerintahan yang dicipta dari pendekatan dan pemikiran penjajah

7) masih menghukum insan-insan yang berbeza pendapat dengan pemerintah dan bangsawan walaupun mereka hanya menyuarakan keluhan rakyat terbanyak

8) masih lemas dengan "yang kaya makin kaya, yang miskin makin miskin" kerana budaya "aku makan bila dapat peluang" masih bermaharajalela

9) masih takut bersuara, masih menunggu orang lain mulakan langkah untuk mengubah keadaan, masih lebih gemar dengan sindrom "bersimpati dan pasrah dengan nasib badan" lalu menjadi kaku walaupun diganyang

dan banyak lagi.

Merdeka bermula di hati, di dalam jiwa.

Merdeka tidak diukur dari tinggi bangunan, jumlah wang atau jawatan yang kita pangku.

Merdeka itu cerminan tingkah laku kita kerana kita hanya hamba kepada Allah SWT, bukan benda-benda lain di dunia ini.

Saya rasa saya sudah lama merdeka sejak remaja lagi kerana saya memang tidak makan saman dari dulu.

Orang tanya kenapa saya selalu tidak makan saman sejak dari bangku sekolah.

Saya jawab: kalau kita yakin tindakan kita itu betul di mata Allah SWT dan diberikan keredhaan Allah SWT kerana tindakan kita itu, maka apa yang perlu dibimbangi dengan perkara yang ditentukan manusia di dunia (cerca mereka, hukuman mereka, denda mereka dan lain-lain)? Bukankah jika kita yakin tindakan kita itu ikhlas mencari keredhaan Allah, maka Allah akan melindungi kita di dunia dan akhirat? Sebaik-baik pelindung adalah Allah SWT.

Bagi saya itu erti kemerdekaan: bebas dari penghambaan selain dari Allah SWT. Maka kita bebas melakukan tindakan yang betul tanpa takut kepada apa-apa.

Anda bagaimana? Jika setuju bolehlah share.

#sebelumsubuh #harikeputusanmahkamah #tawakkalsenjatamukmin

Rafizi Ramli

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...