TERKINI :

Tuesday, August 30, 2016

Datuk Husam Musa sah menyertai Parti Amanah Negara (AMANAH)

Husam kini AMANAH

Anne Muhammad
30 Ogs 2016, malam 10:05 

Bekas naib presiden PAS Datuk Husam Musa sah menyertai Parti Amanah Negara (AMANAH) selepas mengumumkannya di sebuah majlis makan malam di Cyberjaya sebentar tadi.

"Saya berdiri di sini dengan nama Allah, bertawakal, saya serahkan diri pada perjuangan AMANAH," katanya.

Husam berkata ramai orang yang ditemuinya menyarankannya menyertai AMANAH, termasuk individu yang ditemui di dalam teksi, pasar atau lapangan terbang.

Dalam ucapannya Husam yang pernah dilihat sebagai pemimpin pelapis di Kelantan selepas Allahyarham Datuk Nik Aziz Nik Mat berkata ada pihak yang membandingkan kepimpinan PAS dan AMANAH.

Bagaimanapun kata Husam, dalam kepimpinan merit utama bukanlah tinggi rendah ilmu agama mereka sebaliknya kepintaran bacaan politik serta komitmen, pengorbanan dan "suluhan perjuangan" masing-masing.

"Mohamad Sabu (presiden AMANAH) pernah masuk penjara. Adakah orang seperti ini tak ada langsung nilai kepimpinan sehingga yang kita besarkan adalah kelulusan agama padahal merit pada kelulusan itu tak ada," katanya.

Agus - Setelah 59 tahun MERDEKA.. Ke mana kita?

SETELAH 59 TAHUN MERDEKA: KE MANA KITA?

Jika 59 tahun disetarakan dengan umur seseorang, maka itu sudah usia tua.  Usia tua ialah usia yang matang. Tapi matangkah kita?

Saya kira sejak merdeka, negara kita telah banyak berubah.  Kita telah mencapai banyak pembangunan.  Jika pada tahun 1970-an dahulu, elektrik hanya ada di kampung terpilih, tapi kini hampir semua rumah sudah bercahaya dengan limpahan elektrik.

Jika dahulu, jalan rayanya sempit, kini sudah ada lebuh raya.  Begitu juga dengan kemudahan infrastruktur yang lain, sudah banyak berubah.

Tahniah Malaysia.

*************************************

Dilihat pula dari aspek sikap politik orang kita, ceritanya berbeza.  Dahulu jika di ambang menyambut kemerdekaan negara, suasananya meriah, tetapi kini tidak lagi.

Dahulu ada banyak program kemerdekaan yang menaikkan patriotisme rakyat, tetapi kini jika pun ada banyak program, rakyat tidak lagi ghairah menyambutnya. 

Dahulu rakyat bersemangat mengibarkan jalur gemilang kita.  Kereta, motor, rumah, bangunan, sekolah dan lainnya masing-masing megah memacakkan bendera negara kita.  Semuanya bangga.  Tetapi hari ini, semua itu nostalgia. 

Kini, jika pun ada yang mengibarkan jalur gemilang kita di kenderaan dan di pejabat, semuanya dibuat secara ala kadar sahaja dan tidak lagi meriah.

Timbul persoalan, mengapa begini jadinya?  Adakah anak muda tidak lagi menghayati falsafah kemerdekaan kita?  Adakah ini simbolik protes rakyat kepada kerajaan kita hari ini?  Atau apakah sebenarnya sebab berlakunya keadaan ini? 

Hal ini perlu segera dicari jawapannya demi untuk mengembalikan kegemilangan rakyat kita menyambut kemerdekaan negara seperti waktu dahulunya.

*****************************

Hari ini pemimpin kita sering bercakap tentang perpaduan.  Perpaduan apakah yang kita cari?  Adakah perpaduan Melayu, perpaduan rakyat Malaysia atau perpaduan ummah?  Saya sendiri keliru tentang skop perpaduan yang kita cari ini.

Yang saya tahu hari ini kita berkonflik kerana perbezaan politik, perbezaan mazhab, perbezaan parti, dan perbezaan agama.  Dan paling ngeri apabila kita berkonflik kerana ketaksuban kita kepada pemimpin politik tetentu?

*****************************

Kita sudah berusai 59 tahun.  Tua sudah umur kita.  Sepatutnya kita sudah bergerak jauh ke depan.  Negara kita kaya, rakyat kita cerdik dan kita mempunyai sumber tenaga yang mencukupi untuk membangunkan negara ini.  Ayuh, marilah kita bangunkan negara tercinta ini.

Caranya mudah sahaja.  Cukuplah kita menyalahkan orang lain jika kita gagal.  Cukuplah kita menyalahkah Yahudi jika kita gagal.  Cukuplah kita menyalahkan negara Barat dan Komunis jika kita gagal. 

Salahkan sahaja diri kita, muhasabah diri kita dan kita bersama membangun negara kita ini.

Malaysiaku, tahniah atas usia kemerdekaanmu.

Jangan jahil, rakyat miskin tak beli apartmen mewah, kata exco Selangor kepada Noh Omar

FMT Reporters

PETALING JAYA: Pangsapuri perkhidmatan SoHo (rumah berpejabat) dan SoVo (rumah berpejabat maya) bukan rumah mampu milik seperti Rumah Selangorku kerana ia dibina di atas tanah berstatus perniagaan, kata Datuk Iskandar Abdul Samad.

Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan Dan Kehidupan Bandar itu berkata tindakan beberapa pihak memburukkan kerajaan Selangor berhubung polisi pangsapuri perkhidmatan SoHo dan SoVo mampu milik berkenaan hanya mendedahkan kejahilan sendiri.

“Pangsapuri perkhidmatan, SoHo dan SoVo bukan Rumah Selangorku atau rumah mampu milik. Rumah Selangorku kekal harga jual RM42,000 hingga RM250,000. Hanya rumah mampu milik kerajaan persekutuan yang sehingga RM300,000.

“Rumah Selangorku dibina di atas tanah berstatus kediaman sementara pangsapuri perkhidmatan, SoHo dan SoVo atas tanah perniagaan. Sasaran pangsapuri perkhidmatan, SoHo dan SoVo berbeza daripada Rumah Selangorku,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Sebelum ini, Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) Tan Sri Noh Omar membidas kerajaan negeri kerana memansuhkan diskaun 10% bagi pembeli Bumiputera bagi rumah pangsapuri perkhidmatan, SoHo dan SoVo.

Noh berkata langkah kerajaan pakatan pembangkang memansuhkan keistimewaan Bumiputera itu hanya menguntungkan pemaju manakala rakyat terus tertekan untuk memiliki rumah.

Sementara itu, Iskandar berkata rakyat marhaen akan membeli Rumah Selangorku kerana cukai tanah dan pintu serta tarif air dan elektrik yang lebih murah berbanding rumah atas tanah berstatus perniagaan.

“Selangor mempunyai polisi mewajibkan pemaju membina pangsapuri perkhidmatan, SoHo dan SoVo mampu milik. Tetapi kerajaan persekutuan atau kerajaan negeri Barisan Nasional belum memiliki polisi seperti itu,” katanya.

Katanya, dengan polisi baru itu pemaju perlu membina 10 hingga 20% unit mampu milik dan peratusan itu diambil kira mengikut jumlah unit yang dibina.

“Contohnya jika dulu kebanyakan harga jualan SoHo dan SoVo paling rendah antara RM450,000 hingga RM500,000 tetapi kini unit mampu milik antara RM230,000 hingga RM270,000,” katanya.

Menteri Besar Selangor Datuk Seri Azmin Ali sebelum ini berkata syarat kaum untuk kediaman kategori mampu milik jenis SoHo, SoVo dan pangsapuri berservis tidak lagi digunakan bermula September supaya semua bangsa mampu memiliki rumah sendiri.

Mengikut garis panduan pembangunan baharu harga jualan bagi SoHo dan SoVo ditetapkan pada RM230,000 seunit manakala pangsapuri berservis RM250,000 ke kategori mampu milik dan mengekalkan kuota pemilikan 30% oleh pembeli Bumiputera.

Samanlah MUHYIDdiN dan GANI PATAIL, barulah bukti boleh ditunjukkan...

Shahbudin Husin
 
 
Timbalan Perdana Menteri, Ahmad Zahid Hamidi dilaporkan mahu pendahulunya, Muhyiddin Yassin menunjukkan bukti jika benar dalam akaun bank Najib Razak sudah menerima kemasukan wang kira-kira RM1,000 juta sebelum wujudnya kontroversi RM2,600 juta yang didakwa sebagai derma daripada anak Raja Arab.

Kata beliau, Muhyiddin tidak wajar membuat dakwaan yang hanya berdasarkan khabar angin.

"Minta dia berikan bukti jika dia ada. Dia menuduh Perdana Menteri kita, jadi dia mesti menunjukkan bukti," kata Zahid lagi.

Dalam hal ini, Zahid seharusnya sedar bahawa Muhyiddin tidak membuat dakwaan tersebut berdasarkan khabar angin di kaki-kaki lima, tetapi jelas menyebutnya bahawa setelah ditunjukkan bukti oleh Gani Patail yang merupakan Peguam Negara ketika itu.

Bukti itu sekarang sama ada dalam simpanan Gani Patail atau salinannya turut ada pada Muhyiddin.

Tetapi, sebelum Zahid mahu meminta Muhyiddin menunjukkan bukti, beliau yang pernah menjadi Pengerusi Bank Simpanan Nasional juga sepatutnya sedar mengenai wujudnya Akta Bank dan Institusi Kewangan atau BAFIA yang menghalang maklumat perbankan seseorang didedahkan kepada umum.

Jika Muhyiddin mendedahkannya, belum pun kebenarannya dakwaanya itu disiasat, sudah pasti kesalahannya dibawah BAFIA akan diambil tindakan terlebih dahulu.

Maknanya, jika pun Muhyiddin mendedahkan bukti tersebut sebagai memenuhi permintaan Zahid, ia tidak memberi makna apa-apa kepada kebenaran yang ingin diketahui.

Sesuai sebagaimana kata Muhyiddin semalam bahawa maklumat mengenai wang RM1,000 juta itu ditunjukkan sendiri oleh Gani Patail kepadanya ketika menjadi Timbalan Perdana Menteri, apa yang harus dilakukan ialah Najib sendiri seharusnya mengambil tindakan undang-undang terhadap kedua-dua mereka itu.

Hanya dengan keberanian Najib menyaman Muhyiddin dan Gani Patail saja, barulah kebenaran atau maklumat bank mengenai wang RM1,000 juta itu dapat didedahkan serta diketahui kebenarannya.

Soalnya, beranikah Najib?

Jika Najib tidak berani, apa kata Zahid sendiri atau mana-mana penyokongnya yang mengambil tindakan undang-undang terhadap Muhyiddin dan Gani Patail berkaitan kebenaran dakwaan wang RM1,000 juta itu.

Mana tahu, ia juga boleh menjadi laluan lebih cepat untuk Zahid menjadi Perdana Menteri mengggantikan tempat Najib? (SH 29/08/2016).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...