TERKINI :

Monday, August 29, 2016

Husam - Esok, Saya Menyarung Jersi Baru

Kini, menghampiri empat bulan saya terpecat dari Pas.

Dalam tempoh itu, nampaknya tidak ada sebarang isyarat saya diterima semula. Tiada   semakan atas pemecatan saya. Surat penjelasan saya kepada Presiden Pas tidak berguna apa-apa.

Saya menikmati tempoh bertenang. Sambil menemui anggota masyarakat untuk bertanya pandangan mereka. Terburu-buru adalah dari syaitan, kata Nabi s.a.w.

Memerhatikan apa yang berlaku. Merenung dan mencari petanda-petanda pedoman.

Nyata, negara menuju keadaan yang lebih kritikal dari sebelumnya.

Negeri kelahiran saya juga, tidak menjadi lebih baik selepas ombak pengislahan bermula 1990.

Wadah yang saya harapkan dulu, seakan telah 'terjual'. Tertambat dengan kejumudan tanpa inovasi, takwilan nas di luar relevansi, pelabelan dan syok sendiri, membelakangkan budaya argumentasi tetapi mengutamakan emosi, laungan tidak sama dengan aksi, terikat dengan umpan politik lawan dan gagal menerapkan agenda perjuangan yang lebih luas meliputi.

Berdiam diri bukanlah pilihan. Al Qur'an menggelarkan orang yang duduk-duduk tanpa berbuat apa-apa sebagai al Qa'idun.

Ia disinonimkan dengan perempuan yang lemah atau orang tua yang uzur.

Saya?

Mencari gua persembunyian dari kelelahan perjuangan akan sia-sia. Berpaling kerana kecewa belum diberikan kejayaan perjuangan, adalah sama dengan apa yang dialami Nabi Yunus a.s ketika ditelan ikan dalam lautan. Tiga kegelapan menyelubungi baginda sebagai pengajaran untuk kita.

Sesekali, ketika fikiran terlintas untuk berehat dari mendayung perjuangan kerana digempur keberatan bebannya, kebimbangan atas  pedoman Al Qur'an melalui kisah Yunus a.s itu menerpa.

Dunia bukan tempat istirehat.

Bersendirian? Juga bukan pilihan.

Empat bulan bukan singkat tetapi tidak pula tersangat panjang.

Di penghujung empat bulan penantian, saya memilih untuk menyertai bahtera baru untuk sama berganding  mencuba merealisasikan:  Islam Adalah Penyelesaian.

Yang lama dilaungkan tetapi belum menjadi realiti. Yang pernah sebahagian menjadi realiti, tetapi kini kabur semula.

Saya mencapai ketetapan, perjuangan Islam bukan hanya milik satu pihak, apa lagi satu parti.

Malam esok, bertempat di Cyberjaya, sebagai tetamu makan malam sebuah pertubuhan, saya berhasrat menamatkan masa penantian saya.

Dan mengumumkan parti baru pilihan saya.

Husam Musa
29 Ogos 2016
26 Dzulkaedah 1437

Melalui 3 fasa Melayu dalam Politik Pas dari era Tg Nik Aziz, Ust Fadhil Noor dan kini......!!!!

KATA-KATA ORANG POLITIK TIDAK PERNAH DI KOTA

DI ERA tahun-tahun 1980an pas cukup kuat sekali menentang semangat nasionalisme. Kebetulannya umno mendokong perjuangan kebangsaan Melayu. Saya masih ingat lagi diketika sering mengekori penceramah-penceramah pas di merata-rata.

Terutama sekali mengekori Dato Fadzil Noor dan Hj Hadi Awang. Banyak rakaman keset-keset penentangan pas terhadap nasionalisme Melayu yang menjadi agenda perjuangan umno itu masih disimpan hingga hari ini.

Pas menentang semangat kebangsaan Melayu sebaliknya memperkenalkan perjuangan islam internasional. Islam kesawarjagatan. Penentangan pas terhadap semangat kebangsaan melayu waktu itu sehingga sanggup melabelkan umno yang mempertahankan nasionalisme melayu itu sebagai Assabiah.

Maka dicungkillah ayat-ayat power antaranya kata rasullah "Bukan dari kalangan umatku bagi mereka-mereka yang memperjuangkan Assabiah(Nasionalisme bangsa), bukan dari kalangan umatku yang mempertahankan Assabiah(Nasionalisme bangsa) dan bukan dari umatku kerana mati mereka mempertahankan Assabiah (Nasionalisme bangsa).

Namun, bagi Ustaz Fadzil Noor terdapat sedikit kelonggaran dalam hujahan beliau. Kata UFN tidak salah cinta kepada bangsa yang terdekat, kerana Rasullah pun sayang dan cintai bangsanya iaitu bangsa Arab. Sebaliknya yang direject dan ditolok cumalah kefahaman yang berteraskan ideologi bangsa yang akhirnya ia melonjak kepada penentangan terhadap islam itu sendiri.

Justeru itu apabila Ketua Penerangan Pemuda PAS,Ahmad Fadhli Shaari mengutarakan hujah beliau bahawa dasar islam membenarkan pembelaan terhadap bangsa ia apakah menepati pandangan UFN. Dan apakah agenda perjuangan bangsa yang dipelopori umno dikatakan Assabiah pula itu benar waktu dulu dan salah pula dihari ini.

Selepas melalui di tiga dasawarsa dan bertukar arah tuju ke politik bekerjasama. Kita rata-ratanya lupa lontaran kata-kata di zaman lampau. Apatah lagi adik-adik diketika itu baru memasuki disekolah darjah satu dan kini dipilih memimpin pas kurang sekali didedahkan dengan sumber-sumber seperti ini.............

Bagaimana adik-adik ku..........

Jamaludin Jamalu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...