TERKINI :

Friday, August 26, 2016

Anina suruh Ku Nan jadi tukang sapu DBKL jika tak isytihar harta

Ahli jawatankuasa penaja Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU), Anina Saadudin menyindir Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor agar menukar pekerjaan jika tidak bersedia untuk mengisytiharkan harta.

"Adalah lebih baik baginya untuk isytihar harta. Buatlah yang sepatutnya. Adakah beliau mempunyai terlalu banyak aset sehingga takut untuk isytiharkan? Jika takut, jangan jadi menteri.

"Lebih baik Ku Nan jadi tukang sapu DBKL," jelasnya dalam kenyataan.

Baru-baru ini, Tengku Adnan yang lebih mesra dipanggil Ku Nan berkata, beliau tidak akan mengisytiharkan harta kepada umum kerana bimbang keluarganya menjadi sasaran penjenayah.

Beliau yang merupakan bekas ahli perniagaan itu berkata, ada pelbagai kemungkinan boleh berlaku jika aset dimilikinya diumumkan secara terbuka.

Antara risiko yang dibimbangi Tengku Adnan ialah kemungkinan isteri atau anaknya akan menjadi sasaran penculik.

"Saya tak akan declare (umum) kepada public (orang awam) kerana saya dulu ahli perniagaan. Saya banyak aset.

"Saya tak akan cerita apa yang saya ada. Saya pun takut barangkali kalau saya declare, anak saya barangkali akan diculik, isteri saya diculik. Macam-macam perkara boleh berlaku. Orang boleh datang merompak," kata Ku Nan lagi.

Dalam pada itu, Ku Nan turut menyifatkan tindakan Anina menarik balik samannya ke atas perdana menteri dan beliau sebagai "perkara biasa" dan mungkin berasa tidak boleh memenangi saman berkenaan.

Menjelaskan langkah tersebut, Anina berkata, beliau menarik balik saman kerana dia kini telah bersama parti serpihan Umno itu.

"Saya kini ahli jawatankuasa penaja BERSATU.

"Saman saya bermula ketika saya ahli Umno dan mereka tidak lagi relevan," tambahnya.

Apa yang tinggal lagi dalam "FRANKLY SPEAKING" Musa Hitam..????

Shahbudin Husin,


Ketika terbitnya buku "Frankly Speaking" oleh Musa Hitam, ramai yang melihat ia mungkin sesuatu yang bermanfaat kepada generasi muda untuk memahami banyak perkara mengenai politik dan pentadbiran negara.

Lebih-lebih apabila bekas Timbalan Perdana Menteri itu mengatakan beliau mengambil masa 15 tahun untuk menulis buku tersebut.

Musa sendiri memberitahu, tujuannya menulis buku itu ialah untuk memastikan generasi muda memahami sejarah serta mengenali isu semasa.

Bagaimanapun, sehingga ini sudah empat bekas pemimpin UMNO dan negara menyanggah banyak fakta dalam buku yang ditulisnya itu.
 
Mula-mula Sanusi Junid. Beliau yang dikatakan berada dalam Kumpulan bernama AIDS iaitu Anwar Ibrahim, Daim dan Sanusi, menafikan kewujudan kumpulan  yang didakwa oleh Musa Hitam selalu memberi maklumat salah kepada Tun Mahathir.

Kata Sanusi, kumpulan AIDS itu tidak pernah wujud, bahkan kejatuhan Musa adalah kerana kesalahan dan kelemahannya sendiri.

Bahkan Sanusi juga memberitahu, berbanding Anwar Ibrahim dan Daim, beliau lebih mempunyai hubungan yang akrab dan selalu bekerjasama dengan arwah Megat Junid Megat Ayob dan Kip Bahadom dalam kerja-kerjanya berkaitan UMNO.

Dalam tulisan di blognya, Sanusi juga memuatkan perbualan Whatsapp antara beliau dengan Daim Zainuddin di mana bekas Menteri Kewangan itu tanpa ragu-ragu menyifatkan buku "Frankly Speaking"  itu adalah sebuah karangan "fiction".
 
Kemudian Tun Mahathir turut menyanggah beberapa fakta dalam buku itu, antaranya berkaitan kesetiaan mutlak dalam pentadbirannya sebagaimana yang didakwa oleh Musa Hitam.

Kata Tun Mahathir, beliau tentu akan memecat Musa Hitam sebagaimana Najib memecat Muhyiddin jika kesetiaan mutlak menjadi keutamaannya.

Semua orang tahu, selepas meletakkan jawatan sebagai Timbalan Pedana Menteri, Musa bukan saja dikekalkan sebagai Timbalan Presiden UMNO dan tidak dihalang berpakat dengan Tengku Razaleigh dalam pertandingan 1987 untuk menentang Tun Mahathir, bahkan dilantik kemudiannya sebagai duta bertaraf menteri.
 
Terbaru, Tun Abdullah Ahmad Badawi pantas menjawab "No,No,No" berhubung dakwaan Musa bahawa beliau meletakkan syarat kepada Najib agar melantik Muhyiddin Yassin sebagai Timbalan Perdana Menteri sebagai syarat pengundurannya.

Sesiapa pun yang mengikuti perkembangan dalam era kepimpinan Tun Abdullah, tentu faham dan merasakan adalah mustahil beliau berbuat demikian kerana Muhyiddinlah yang memaksa pengundurannya diawalkan.

Lalu, apa yang tinggal lagi dalam "Frankly Speaking" sekarang ini? Fakta atau auta? (SH 25/08/2016).

Seleweng dana 1MDB: Saman Amerika Syarikat ikut prosedur jenayah

Zainur Zakaria
Saman sivil dikemukakan Jabatan Kehakiman (DoJ) Amerika Syarikat (AS) pada 20 Julai lalu adalah mengikut undang-undang jenayah, tegas bekas Presiden Majlis Peguam Malaysia, Zainur Zakaria.

Menurutnya, butiran penyelewengan dalam saman sivil tersebut begitu terperinci dengan siasatan dilakukan oleh pihak Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI).

"Bagi balaci Umno yang anggap saman itu bukannya jenayah, mereka salah. Kalau tiada perlakuan jenayah, mereka tidak boleh lancarkan saman sivil itu,” ujarnya dalam forum 1MDB: Ke Mana Hujungnya?, 24 Ogos lalu.

Zainur turut membacakan butiran jenayah yang dilakukan oleh mereka yang dinamakan dalam tuntutan pihak AS itu antaranya Jho Low dan Riza Aziz yang membabitkan ratusan juta ringgit.

"Paling kita marah apabila sejumlah RM2.8 bilion mengikut dokumen (DoJ) ini yang masuk ke akaun Malaysian Official 1 melalui Ambank dan disahkan Peguam Negara," katanya.

Beliau yang merupakan peguam kepada Datuk Husam Musa dan Mathias Chang di Malaysia dalam pemfailan tuntutan (class action) bagi menuntut ganti rugi daripada ‘perompak’ 1MDB turut menyatakan penghargaan kepada AS.

"Saya berterima kasih kepada DoJ yang sudi mengambil tindakan itu padahal polis, SPRM (Suruhanjaya Pencegahan Rasuah), Bank Negara dan Peguam Negara cuci tangan," ujarnya.

Mana pergi RM14 bilion?

Menempelak sikap pengurusan tinggi 1MDB yang menafikan firma pelaburan negara itu, Zainur mempersoal sejumlah besar wang yang sehingga kini masih tidak diketahui statusnya.

"Mana pergi RM14 bilion ini kalau tidak berlaku kerugian seperti didakwa 1MDB? Ini semua kegiatan penggubahan wang haram tetapi pihak berkuasa kita tidak ambil tindakan.

“Lebih aneh sehingga hari ini tidak ada siapa pun mencabar atau menafikan keterangan yang terkandung dalam aduan DoJ. Ahli Umno pun, saya tak tahu apa jenis manusia," bidasnya menyelar sikap penyokong parti itu yang rata-rata tidak terkesan dengan isu sebesar 1MDB.

Turut dikritik sikap sebahagian pemimpin Melayu Islam yang dilihat tidak mengambil tindakan sewajarnya ekoran pendedahan DoJ itu.

"Kita menyampaikan fakta dan keterangan yang ada asas bukan fiksyen apa lagi mempertahankan penjenayah," tegasnya lagi.

Wacana Harapan anjuran akhbar Amanah yang julung-julung kali diadakan itu turut menampilkan panelis bekas Exco kerajaan negeri Kelantan, Datuk Husam Musa dan bekas menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Zaid Ibrahim.

Forum berlangsung kira-kira dua jam itu juga dibarisi peguam Matthias Chang dan Jurucakap Gabungan #TangkapMO1, Anis Syafiqah Md Yusof.

Kenapa Mantan Timbalan Menteri Besar Kelantan dan Mantan Setiausaha Agung PAS boleh memiliki tanah sedemikian banyak di Kelantan?

MINTA PERJELASAN KENAPA BEKAS TIMBALAN MENTERI BESAR KELANTAN DAN BEKAS SU AGUNG PAS BOLEH MEMILIKI TANAH YANG BANYAK DI KELANTAN?

RINGKASAN FAKTA BERKAITAN GALERI TANI SDN BHD - YDP PAS RANTAU PANJANG SAMAN SYARIKAT PAS?

Yang dipersoalkan Dato Husam Musa.

* Aktiviti Syarikat Tanam NENAS

• Baki tanah selepas dijual: 80.0859 Ekar Lot PT 1763 Mukim Apam Jajahan Pasir Mas, selepas dijual kepada PKIN dengan nilai BELASAN JUTA.

• Pemegang Share:

~ Keluarga Wan Othman: 50% - RM500,000

~ Dato Ab Halim: 33% - RM330,000

~ Dato Mustafa @ Hassan Ali: 17% - RM170,000

• Senarai BOD Latest:

~ Dato Ab. Halim Ab. Rahman
~ Mohd Noor Mohd Zin
~ Mohd Izani Che Hassan
~ Muhammad Ashraf Ahmad

• Senarai BOD awal ditubuhkan:

~ Abdul Fatah Haron
~ Dato Mustafa @ Hassan Ali
~ Mohd Noor Mat Zin
~ Wan Othman Wan Yusoff

* Ringkasan daripada persoalan Dato Husam Musa, apabila Ustaz Mokhtar Senik mempertikaikan tapak Bangunan Dun Salor yang bukannya milik Pas.

Minta Ustaz Mokhtar Senik bersuara, kenapa Mantan Timbalan Menteri Besar Kelantan dan Mantan Setiausaha Agung PAS boleh memiliki tanah sedemikian banyak di Kelantan?

Sedangkan beliau orang Terengganu?

Minta jasa baik beliau angkat ke atasan untuk didedahkan, apa isu sebenarnya saman ke tahap saman menyaman ni? Ke akan senyap bila kena batang hidung sendiri?

Terima kasih.

Syam Ghaz

IKUTI PENJELASAN LANJUT DATO HUSAM MUSA

YDP Rantau Panjang saman syarikat Pas?

Pagi ini saya di Mahkamah Tinggi KB - untuk menyambung keterangan sebagai saksi dlm kes saman oleh kontraktor Lebuh Raya Rakyat KB-KK ke atas anak syarikat Kerajaan Kelantan.

Kerana memberi keterangan di mahkamah ini sebelum ini, saya dituduh memberikan keterangan  secara bias, berniat serong dan mensabotaj Kerajaan Negeri - sampai membawa kepada pemecatan saya.

'Mahkamah' parti telah mencampuri Mahkmah keadilan?

Saya bercadang memaklumkan perkara ini kepada YA Hakim.

YA Hakim, atas sesuatu urusan, menangguhkan pendengaran kepada jam 3 petang ini.

Sementara kes ini didengar pagi ini, Mahkamah yang sama mendengar dua kes yang tidak kurang menarik.

Satu, kes YDP Pas Rantau Panjang, Abe Tah memfailkan injunksi ke atas syarikat Galeri Tani yang memilik sekeping tanah di Rantau Panjang.

Seingat saya, antara pemilik Galeri Tani ialah Dato Abdul Halim A Rahman, bekas TMB Kelantan dan Dato Mustafa Ali, bekas SUA Pas.

Saya tidak berapa arif bagaimana dua orang kuat Pas itu boleh memiliki tanah baki dari apa yang telah dijual yg keluasannya masih ratusan ekar.

Katanya, tanah itu milik peribadi dan bukan milik Pas.

Bagaimana orang Terengganu boleh mendapatkan tanah di Kelantan?

Dari mana mereka mendapat wang membeli tanah seluas itu?

Bagaimana sebahagian tanah menjadi milik parti dan sebahagian lagi tanah di tempat yang sama menjadi milik individu yang ada kaitan dengan parti?

Kalau Mokhtar Senik memeningkan diri dengan pejabat Adun Salor yang sememang dari asal lagi milik persendirian bekas Adun Semangat 46, mungkin elok ditanya kedudukan Galeri Tani yang nilainya lebih mahal.

Adakah Pas akan memecat Abe Tah kerana mendakwa orang kuat Pas?

Kedua, kes KPK menyaman kontraktornya sejumlah RM juta. Kontraktor berkenaan menyaman balas KPK atas dakwaan gagal membayar kerja-kerja kontrak berjumlah RM 12 juta.

YA Hakim mengarahkan mediasi dibuat atas tawaran pihak kontraktor untuk menyelesaikan secara rundingan dengan membayar RM 5 juta kepada mereka.

Kes akan didengar pada tarikh yang lain sementara mediasi berjalan.

Andai tuntutan menyebelahi kontraktor, sekali lagi dana Kompleks Perkayuan Kelantan menjadi kempis atas isu-isu pentadbiran yang kurang cermat.

Sekian dulu laporan saya dari Mahkamah Tinggi KB - 11.30 pagi, 13 Julai 2016.

Husam Musa

Jatuhkan Najib sebab tidak ‘bersih’ seperti Tunku Abdul Rahman

ARIF ATAN
 
Rakyat tidak akan menjatuhkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak jika ‘bersih’ seperti bekas Perdana Menteri, AlmarhumTunku Abdul Rahman.

Penyokong Parti Peribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan berkata demikian ketika mengulas mengenai kenyataan Menteri Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein yang mempertikai kempen menyingkirkan Najib.

“Kenapa Hishamuddin bodoh sangat? Kalau Najib Tun Razak ini bersih macam Almarhum YTM Tunku Abdul Rahman sudah pasti kami tidak akan mengaruk untuk jatuhkan perdana menteri paling korup dalam sejarah politik negara.

“Atas dasar pengkhianatan Najib yang sedang merosakkan ekonomi negara dengan begitu teruk mendesak kami berjuang secara habis-habisan bagi menyingkirkan Najib.

“Sekiranya Najib tidak disingkirkan secara kadar segera, pada pendapat peribadi saya keseluruhan sistem ekonomi kita akan terus hancur.

“Buat masa kini, negara kita mempunyai seorang Perdana Menteri 'Lanun Bugis' yang telah merosakkan amalan demokrasi, sistem politik, ekonomi serta institusi-institusi kerajaan di tanahair kita,” tegasnya dalam satu kenyataan hari ini.

Khairuddin yang juga bekas Naib Ketua Umno Bahagian Batu Kawan itu berkata, Najib sedang dibelenggu kes skandal 1MDB yang menyaksikan kira-kira RM28 bilion lesap dari akaun syarikat tersebut seperti dilaporkan Laporan Ketua Audit Negara.

Ujarnya, lima negara lain telah mengesahkan mempunyai pelbagai bukti penyelewengan dana yang terbesar dalam sejarah dunia membabitkan Perdana Menteri.

Mengulas lanjut, Khairuddin turut menganggap kelemahan Hishamuddin dapat dilihat pada prestasi yang tidak pernah menyerlah mana-mana kementerian yang diketuai Ahli Parlimen Sembrong itu.

“Saya tidak hairan dengan pemikiran dan pandangan bodoh daripada Hishamuddin Tun Hussein selaku Naib Presiden parti Najib masa kini.

“Hishamuddin Tun Hussein daripada dulu sehingga kini amat kurang cerdik! Dia (Hishamuddin) naik dalam politik semata-mata kerana anak kepada mantan perdana menteri. Itu saja! Daripada segi otak amat kurang,” tempelaknya lagi.

Keuntungan Petronas merudum dari RM11.7 billion ke RM1.6 billion


Keuntungan Petronas merudum
Keuntungan Petronas merudumKeuntungan Petronas merudum

Keuntungan Petronas bagi suku kedua tahun ini jatuh 85 peratus berikutan harga minyak rendah apabila melaporkan untung bersih RM1.62 bilion dalam tempoh itu daripada RM11.07 bilion tahun lalu.

Petronas dalam satu kenyataan menyatakan pendapatan syarikat ialah RM48.44 bilion, kurang 21 peratus daripada tempoh sama pada 2015.

Petronas menjangkakan terus menerima kesan daripada harga minyak tidak seimbang sepanjang tahun ini.

“Walaupun harga minyak mentah pulih sedikit, lebihan bekalan dan keadaan lembap menyebabkan ketidaktentuan masih kekal,” kata kenyataan itu.

Ekonomi Malaysia merupakan ketiga terbesar di Asia Tenggara, tetapi kini terpaksa berdepan dengan kejatuhan harga minyak dan permintaan dari luar menyebabkan pendapatan berkurangan dan tekanan ke atas ringgit.

Malaysia juga digegarkan dengan skandal kewangan susulan dakwaan berbilion ringgit dilesapkan daripada sebuah dana pelaburan milik negara yang diasaskan perdana menteri.

Awal bulan ini, pertumbuhan ekonomi Malaysia pada 4 peratus bagi tempoh setahun April-Jun, iaitu kadar pertumbuhan paling perlahan sejak berada pada 1.1 peratus ketika krisis ekonomi global pada 2009.

Bulan lalu, Malaysia buat pertama kali dalam tujuh tahun mengumumkan pemotongan kadar faedah.

Harga minyak juga mengalami kejatuhan di pasaran saham berikutan lebihan bekalan, susut lebih 20 peratus dan ditutup pada AS$40 setong buat pertama kali sejak April.

Awas dengan 'powerbank' anda, seorang jurukamera cedera disebabkan ia terbakar

GAMBAR HIASAN

KUALA LUMPUR - Seorang jurukamera Bernama News Channel (BNC) melecur di paha kiri apabila power bank yang diletakkan di dalam begnya secara tiba-tiba terbakar.

Dalam kejadian 12.30 tengah hari itu, mangsa yang hanya mahu dikenali sebagai Awie, 43, berkata ketika kejadian beliau sedang bertugas membuat liputan berita di satu majlis di Chow Kit.

"Saya duduk di kerusi sambil memangku beg di atas paha, tiba-tiba seorang wanita menjerit melihat beg saya terbakar di bahagian bawah," katanya ketika dihubungi Bernama, di sini.

Beliau kemudiannya mendapatkan rawatan di sebuah klinik di Taman Melawati akibat melecur teruk di bahagian paha kirinya.

"Power bank itu hadiah yang saya terima semasa membuat liputan dan baru menggunakannya semalam, saya juga telah mengecas penuh power bank itu namun tidak sempat menggunakannya hari ini.

Katanya, akibat kejadian itu, separuh paha kirinya melecur, dua pen drive di dalam beg hangus manakala beg tersebut berlubang di bahagian bawah dan kesan terbakar. - Bernama

ALOR SETAR - Dua NGO bantu keluarga miskin 12 beranak yang tinggal di sebuah rumah usang.

Dua NGO bantu keluarga miskin

ALOR SETAR - Penderitaan sebuah keluarga di Lorong Gedebang di sini, mendapat perhatian dua badan bukan kerajaan (NGO) yang turun padang membantu mereka, baru-baru ini.

Dua badan NGO itu adalah Grup Ziarah Alumni Sekolah Menengah Kebangsaan Tunku Abdul Malik (SMKTAM) dan Yayasan Salam.

Naib Presiden Alumni SMKTAM, Ahmad Fuad Ashari berkata, pihaknya terpanggil membantu keluarga Ishak Darus, 76, kerana bersimpati atas kemiskinan dialami warga emas tersebut.

“Sebaik menerima maklumat, beberapa ahli turun padang menyelami masalah 12 beranak itu yang tinggal di sebuah rumah usang.

“Hati kami tersentuh, saat melihat keadaan keluarga mereka yang serba kekurangan, ditambah keadaan ketua keluarga mereka yang memerlukan rawatan akibat masalah kesihatan,” katanya.

Untuk itu, Fuad berkata, pihaknya menyalurkan bantuan wang tunai sebanyak RM1,000 dan barang keperluan harian bagi meringankan beban mereka sekeluarga.

Pada 2013 lalu, Sinar Harian menyiarkan kisah 12 beranak yang tinggal di sebuah rumah usang.

Bapa mereka mengalami masalah jantung bengkak, sementara ibu pula, Jamaliah Rejab, 49, kurang sihat akibat sakit kaki.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...