TERKINI :

Friday, August 19, 2016

Mahfuz : Nawawi Jahat Terhadap Agong dan Manipulasi MO1 Adalah Agong

Kenyataan Media.

*NAWAWI JAHAT TERHADAP AGONG DAN MANIPULASI MO1 ADALAH AGONG*

1.Tidak wajar untuk YB Ir Dato' Nawawi Ketua Umno bahagian Langkawi menganggap pembangkang telah memanipulasikan isu tulisannya di FB beliau yang MO1 adalah Yang Di  Pertuan Agong.Sudahlah menghina SPB Yang Di Pertuan Agong kini *menuduh pula pembangkang yang manipulasi tulisan jahat beliau yang tidak beradap dan bangang dalam mentafsirkan perlembagaan*.

2.Polis perlu bertindak tegas dan segera menahan Nawawi untuk disoal siasat serta di ambil tindakan wajar untuk mendakwa Nawawi ke mahkamah. *Nawawi terus menerus  mempersenda Yang Di Pertuan Agong dan rakyat Malaysia dengan memadam tulisan asalnya* dan menafikan yang beliau pernah membawa maksud MO1 itu adalah Yang Di Pertuan Agong.Nawawi  *cuba merendahkan tahap pendidikan Yang Di Pertuan Agong dan rakyat Malaysia seolah mereka ini buta huruf sedangkan mereka adalah celik IT*.

3.Polis tidak boleh di  lihat double standard dalam bertindak. *Kenyataan Nawawi paling jelik kerana beliau adalah bangsa Melayu yang menghina Yang Di Pertuan Agong. Polis tidak boleh di lihat cuba membawa unsur perkauman dengan bertindak bila yang buat kenyataan itu adalah Cina atau bukan Melayu dan melindungi Melayu yang jahat dan tak beradap kepada Yang Di Pertuan Agong*.

4.Nawawi telah dengan niat jahat terhadap Yang di Pertuan Agong telah memanipulasikan perlembagaan Persekutuan Perkara 39 dan 40. Mengikut Perkara 39 dan 40 Perlembagaan Persekutuan, Kuasa Eksekutif Persekutuan terletak di bawah Yang di Pertuan Agong tetapi *dalam masa yang sama bolehlah dijalankan oleh Jemaah Menteri yang diketuai oleh Perdana Menteri. Dalam perjalanan biasa pentadbiran Kerajaan Persekutuan, segala urusan eksekutif adalah di bawah Perdana Menteri dan Jemaah Menteri yang akan memberikan nasihat kepada Yang di Pertuan Agong*.

5.Tindakan DOJ jelas menyebut bahawa Malaysia Official 1 ialah seorang penjawat awam, justeru ianya jelas bukan Yang di Pertuan Agong kerana  *Yang di Pertuan Agong bukan penjawat awam. Ini menjelaskan lagi bahawa MO1 ialah Perdana Menter*i. Justeru *pentafsiran Nawawi adalah dangkal dan terkeluar dari konsep Perlembagaan*.

6.Samada Nawawi merujuk kepada tindakan DOJ atau tidak bukan isunya tetapi tindakan Nawawi *menyifatkan MO1 di bawah Perlembagaan ialah Yang di Pertuan Agong adalah salah dan jelas menghina dan berniat jahat terhadap Yang Di Pertuan Agong yang menjadi payung Persekutuan*.Polis perlu segera bertindak terhadap Nawawi.Kerana *tidak wajar seorang Ahli Parlimen bertindak menghina,jahat dan biadap terhadap Yang Di Pertuan Agong*.

#TangkapMO1
#TangkapNawawi
#DaulatTuanku
#SelamatkanMalaysia.

*DATO'HJ MAHFUZ HJ OMAR*
Ahli Parlimen Pokok Sena
5.30pm Taman Al-Walid Alor Setar
19 Ogos 2016/16 Zulkaedah 1437H.

Umno bakal memimpin BN Pulau Pinang, Gerakan disisih?

Umno
PETALING JAYA: Umno bersedia mengambil alih jawatan pengerusi Barisan Nasional (BN) Pulau Pinang dari sekutunya Gerakan ekoran kelemahan parti itu sebagai pembangkang di negeri pimpinan DAP, ditambah dengan keputusan pilihan raya yang buruk.

Seorang anggota kanan Jawatankuasa Kerja Pusat (CWC) Gerakan berkata, 10 kerusi di Dewan Undangan Negeri (DUN) Pulau Pinang yang dimenangi Umno meningkatkan keyakinan parti itu untuk melakukan tugas dengan lebih baik dan mengurangkan majoriti DAP dalam pilihan raya akan datang.

Pemimpin Gerakan, yang enggan dikenali itu berkata, seorang ahli politik Umno Pulau Pinang dan seorang menteri Persekutuan disebut-sebut untuk menjadi pengerusi BN negeri itu.

“Nama seorang ahli politik kanan Umno dari Pulau Pinang dicadangkan oleh oleh menteri itu kepada Perdana Menteri, untuk jawatan pengerusi BN negeri.

“Langkah ini satu penghinaan besar kepada Gerakan yang kelihatan lebih berminat terhadap pertelingkahan dalaman sejak tiga tahun yang lalu, dan bukannya menjadi ‘check and balance’ kepada kerajaan,” kata sumber itu kepada FMT.

Secara tradisinya, pengerusi BN di Pulau Pinang diwarisi Pengerusi Gerakan negeri. Buat masa ini, Teng Chang Yeow, yang juga bekas Exco Pulau Pinang.

Teng, bagaimanapun memilih bercuti atas sebab-sebab peribadi sejak beberapa bulan lalu.

Pulau Pinang ditadbir Gerakan selama tiga penggal, sejak 1970 di bawah kepimpinan bekas ketua menteri Tun Datuk Seri Dr Lim Chong Eu dan Tan Sri Koh Tsu Koon.

Bagaimanapun, ia kalah teruk pada pilihan raya umum 2008 kepada pihak Pakatan Rakyat.

Sementara itu, ahli berpangkat tinggi parti itu mendedahkan Gerakan bukan sahaja gagal berkembang kuat tetapi pertelingkahan dalaman yang tidak kesudahan dan kewujudan “blok” pemusuh sesama parti melumpuhkan lagi parti itu.

“Pengerusi negeri yang sedang bercuti pula mendakwa ahli-ahli parti peringkat kebangsaan campur tangan dalam perkara-perkara peringkat negeri.

“Apabila kamu asyik bertengkar membiarkan diri diperbodohkan, tentulah jawatankuasa pusat akan melangkah masuk untuk meleraikan pergaduhan,” kata ahli parti.

Ahli itu menambah, pertelingkahan tidak berhenti walaupun terdapat cubaan untuk menenangkan pihak terbabit.

“Maka, tidak hairanlah bagi Umno merebut peluang ini untuk mengukuhkan kedudukan mereka di Pulau Pinang.

“Pemimpin-pemimpin Gerakan Pulau Pinang hanya menjadi ‘hero’ apabila bertelingkah secara dalaman tetapi ‘zero’ (kosong) apabila menjadi pembangkang menentang kerajaan Pulau Pinang semasa yang semakin sombong. Mereka tidak mempunyai pelindung untuk menangkis peluru Ketua Menteri dan kabinetnya.

“Ditambah, lebih ramai pemimpin bijak dari Gerakan Pulau Pinang mengambil keputusan meninggalkan parti itu, ia boleh membawa kepada kecundangan yang lebih buruk,” katanya.

Gerakan berada dalam keadaan serba salah selepas Teng bercuti beberapa bulan, khabarnya dia merancang meninggalkan jawatan untuk penggantinya.

Menurut sumber itu, ini adalah kali pertama seorang ketua Gerakan Pulau Pinang bercuti untuk memberi tumpuan kepada perniagaan.

Ahli kanan CWC itu memberitahu FMT, langkah menggantikan pengerusi BN negeri wujud selepas mereka hilang keyakinan terhadap Teng yang dilihat “jinak dan tenang” sepanjang menjadi pengerusi.

“Apabila individu seperti Datuk Huan Cheng Guan dari Parti Cinta Malaysia memperoleh lebih banyak sokongan dan mampu menonjol sebagai pembangkang yang lebih baik daripada BN, di mana Gerakan mahu meletakkan mukanya?

“Ini memalukan Gerakan. Ini di sebalik hakikat hanya segelintir ahli Gerakan dari Pulau Pinang yang tampil menyuarakan pendapat mereka di media,” kata anggota kanan parti itu.

Baru-baru ini, tindakan Dr Thor Teong Gee dari Badan Perhubungan Gerakan Pulau Pinang dan peguam Rowena Yam meletak jawatan dari parti itu menarik perhatian ramai. Dr Thor adalah timbalan Setiausaha Agung Gerakan dan Yam adalah Ketua Wanita negeri.

Awal tahun ini, berita persengketaan dalaman didedahkan secara terbuka apabila blok A yang mengakui “intelek” Gerakan mendakwa disisihkan oleh pihak yang dilabelnya sebagai “pejuang jalanan dan golongan penutur bahasa Cina” sebagai pemimpin.

“Jika anda melihat dengan teliti, terdapat dua kem, satu diketuai oleh Teng, satu lagi oleh sekumpulan profesional yang diketuai oleh Baljit Singh. Anda boleh melihat siapa yang diketepikan. Jelas sekali, pasukan Baljit ini ditolak ke tepi,” tambah ahli itu.

Sebelum ini Teng menafikan semua khabar angin dengan berkata seorang individu “bodoh” sengaja mewujudkan konflik antara dia dan ahli partinya.

Beliau akui menawarkan jawatan kepada mereka termasuk yang tidak penyokongnya.

Teng juga menyangkal kewujudan dua kem.

Jangan amal politik samseng, nasihat Amanah kepada PAS

Mohd-Amar-Nik-Abdullah_salahuddin_kel_6001
PETALING JAYA: Timbalan Presiden Amanah Salahuddin Ayub menghentam kenyataan Naib Presiden PAS tentang penyertaan parti politik dalam Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) di Kelantan.

Menurut laporan Bernama, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah berkata sekiranya parti pembangkang bersungguh mahukan pertandingan satu lawan satu menentang BN pada PRU14, parti selain PAS dan PKR tidak boleh bertanding di Kelantan.

Salahuddin berkata kenyataan Amar menunjukkan parti Islam itu mengamalkan politik samseng.

“Bagi saya itu politik samseng. Dalam politik sebetulnya ialah mengkaji kekuatan dan kelemahan setiap parti sebelum memutuskan parti apa bertanding di mana,” katanya kepada FMT.

Beliau menambah PAS tidak sepatutnya merasakan kemenangan pasti berpihak kepadanya kerana menguasai kerusi untuk sekian lama.

“Medan politik sudah berubah. Dulu tiada Pakatan Harapan, sekarang ada. Sekarang ada parti-parti pembangkang baharu seperti Bersatu.”

Beliau berkata walaupun Bersatu parti baru dibentuk, itu tidak bererti ia tidak relevan kepada medan politik.

Salahuddin mengingatkan PAS yang ia tidak pernah menang Kelantan secara bersendirian sejak 1990, kerana sebelum ini ia disokong Pakatan Rakyat. Sekitar 1990an, ia disokong Semangat 46.

Tegasnya kemenangan parti sebelum ini juga lantaran ketokohan bekas Allahyarham Datuk Nik Aziz Nik Mat.

“PAS berjaya memenangi Kelantan pada 1990 kerana dibantu Semangat 46, Hamim (Hizbul Muslimin Malaysia) dan Berjasa (Barisan Jemaah Islamiah Se-Malaysia). Kerjasama sangat penting dalam politik.”

Sementara itu, Naib Presiden PKR Tian Chua berkata Amar sekadar menyatakan senario yang lazim berlaku.

“Secara tradisinya, itu yang lazim berlaku. Nampaknya yang yang dikehendaki PAS ialah status quo,” katanya kepada FMT.

“Pastinya perbincangan perlu dilakukan sebelum sebarang memutuskan sesuatu dan sekarang ini masih terlalu awal untuk mengatakan begitu keadaannya pada pilihan raya akan datang.

“Sebelum perbincangan dibuat, semua pihak akan nyatakan pendirian masing-masing tentang perkara ini sepertimana saya yakin DAP mahu PAS jangan bertanding di Pulau Pinang.”

Beliau menambah semua kenyataan yang menyatakan hasrat untuk pertandingan satu lawan satu “petanda yang dialu-alukan”.

Abu Dhabi tangkap dalang berkaitan siasatan 1MDB


Hartawan Khadem al-Qubaisi, individu penting dalam siasatan 1MDB, dilaporkan telah ditangkap oleh pihak berkuasa Abu Dhabi.

Memetik sumber-sumber, akhbar Wall Street Journal (WSJ) melaporkan tangkapan itu dibuat berhubung dengan peranan Qubaisi dalam urusan 1MDB.

Malaysiakini, bagaimanapun, tidak dapat secara bebas mengesahkan laporan itu.

Qubaisi dikatakan ditangkap minggu lalu. Pada bulan April, hartawan itu dihalang daripada meninggalkan Emiriyah Arab Bersatu dan asetnya di negara itu dibekukan.

Penyiasat AS sedang meneliti urusan hartawan itu dan dana yang didakwa diperolehi melalui penipuan.

Bulan lalu, Jabatan Kehakiman (DOJ) Amerika Syarikat, memfailkan saman sivil untuk membekukan AS$100 juta hartanah yang Qubaisi didakwa membelinya dengan dana daripada 1MDB.

Malaysiakini
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...