TERKINI :

Wednesday, August 17, 2016

Laporan polis ke atas MP Umno dakwa 'Agong MO1'


Satu laporan polis dibuat terhadap seorang wakil rakyat Umno kerana merujuk Malaysia Offcial 1 sebagai Yang di-Pertuan Agong.

Anina Saadudin, bekas pemimpin Umno yang kini bersama Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU), membuat laporan terhadap anggota parlimen Langkawi Nawawi Ahmad hari ini.

Menulis di Facebook, beliau berkata laporan itu dibuat dibuat di ibu pejabat polis daerah (IPD) Dang Wangi.

“Saya telah memohon agar pihak PDRM mengambil tindakan menyiasat pernyataan ini bagi memastikan institusi diraja yang merupakan institusi perlembagaan yang luhur terus dipandang tinggi oleh rakyat jelata,” katanya.

Nawawi dalam tulisan di Facebook berkata berdasarkan perlembagaan, Agong ialah MO1 yang bertanggungjawab terhadap kerajaan.

Selepas empat jam, beliau kemudian menyuntingnya dengan menulis MO1 bukan perdana menteri.

Dalam komennya kemudian, Nawawi berkata, beliau tidak bercakap dalam konteks saman sivil Jabatan Kehakiman (DOJ), Amerika Syarikat, tetapi daripada segi perlembagaan.

Malaysiakini telah menghubungi Nawawi untuk mendapatkan penjelasan berkaitan tulisan itu dan mengapa suntingan susulan dibuat.

MO1, menurut DOJ adalah seorang pegawai awam kanan yang didakwanya menerima AS$ 731 juta dana yang disalurkan dari 1MDB dan mempunyai pertalian dengan anak tiri Najib, Riza Aziz.

Anggota Majlis Tertinggi Umno Datuk Abdul Rahman Dahlan berkata hanya orang bodoh tidak tahu siapa MO1, manakala pembangkang menuding jari kepada Najib.

Najib menafikan dakwaan menyalahgunakan dana awam dan mendakwa tuduhan seperti itu sebahagian komplot menjatuhkannya.

SUMBER : KLIK SINI

Polis benarkan himpunan '#TangkapMO1' dengan syarat...


Polis memberi 'lampu hijau' atau kebenaran kepada pihak penganjur #TangkapMalaysianOfficial1 untuk meneruskan perhimpunan pada 27 Ogos ini.

Bagaimanapun, jurucakap kumpulan itu, Anis Syafiqah Mohd Yusuf memberitahu Malaysiakini, mereka diarahkan untuk mendapatkan kebenaran dari Dewan Bandaraya Kuala Lumpur ( DBKL) untuk berhimpun di Dataran Merdeka.

Jelas beliau, keputusan tersebut dicapai dalam pertemuan bersama Ketua Polis Daerah Dang Wangi, ACP Zainol Samah dan dua pegawai DBKL. awal petang ini.

"Kami dimaklumkan secara rasmi oleh polis dan juga telah mengemukakan surat kepada DBKL bagi meminta kelulusan untuk berkumpul di Dataran Merdeka pada 27 Ogos.

"Dalam pertemuan itu, para pegawai DBKL meminta kami menghantar surat rasmi kepada Datuk Bandar Kuala Lumpur dan selepas itu kami terus berjalan ke pejabatnya," kata Anis Syafiqah.

Ujarnya, surat itu diterima oleh Penolong Datuk Bandar dan diberitahu bahawa beliau akan meneliti permohonan itu hari ini juga.

"Dalam mesyuarat itu, polis juga memberitahu 'buat masa ini, kamu semua (penganjur) baik-baik saja tetapi jika apa-apa berlaku, kami perlu maklumkan ibu bapa dan universiti (apa-apa kesalahan) anda," tambahnya.

Tambahnya, mereka telah dipanggil untuk mengadakan perjumpaan rasmi di Balai Polis Dang Wangi, hari ini.

Ditanya sama ada mereka masih akan berkumpul di Dataran Merdeka jika DBKL tidak memberikan kelulusan, tegasnya, pihak penganjur mematuhi semua syarat di bawah Akta Perhimpunan Aman 2012.

Satu lagi PADANG BOLA & REKREASI di KL bakal lenyap dek kerakusan pimpinan MELAYU

PADANG BOLA SEPAK & REKREASI BANDAR TUN RAZAK.


Semalam aku berjumpa dengan sekumpulan Ahli Jawatankuasa Bertindak Selamatkan Padang Bola Bandar Tun Razak. Ada lebih kurang 6 orang yang datang berjumpa aku menerangkan status Padang Bola Bandar Tun Razak yang bakal lenyap dek kerakusan pimpinan Melayu Umno.

Sebahagian besar ahli Jawatankuasa yang datang jumpa aku tu adalah ahli Umno Bandar Tun Razak, ada juga ahli KeADILan dan juga AMANAH Bandar Tun Razak.

Mula sekali aku tanya, Umno Bahagian Bandar Tun Razak tak ambil tahu ke isu ni?? Jawapannya tak la mengejutkan kerana aku dah agak dari awal. Apa jawapannya?? Jawapannya projek pengambilan Padang Bola ini ada kaitan dengan Ketua Umno Bahagian Bandar Tun Razak. Ketua Umno Bahagian juga merupakan salah seorang Ahli Jawatankuasa Penasihat DBKL. Hmmmmm melayu.

Faktanya.

Padang Bola Bandar Tun Razak terletak di tengah-tengah laluan antara Kg Congo (Bandar Tun Razak) dengan Flat Sri Labuan di Jalan Budiman Bandar Tun Razak. Padang Bola tersebut hakmiliknya terletak di bawah Ketua Setiausaha Negara melalui Warta Kerajaan di bawah Kanun Tanah Negara. Warta Kerajaan bernombor P.U (B) 344/2005 mewartakan tanah tersebut bagi tujuan tanah lapang dan padang bola bagi kegunaan awam.

Pada tahun lepas suatu minit mesyuarat arahan YB Menteri Wilayah Persekutuan telah mengarahkan Jabatan Perancang Bandar DBKL meminta Jabatan Pengurusan Harta DBKL memohon kepada Pejabat Tanah & Galian Wilayah untuk membatalkan Warta P.U (B) 344/2005 atas alasan untuk membangunkan tanah tersebut bagi projek perumahan mampu milik yang kononnya untuk penempatan semula penduduk Flat Sri Labuan.

Tetapi maklumat yang diperolehi menunjukkan pembangunan padang tersebut ialah berupa projek kondominum dan/atau apartment.

Surat permohonan pembatalan warta daripada DBKL jelas menyatakan bahawa apabila warta dibatalkan, tanah tersebut akan dijual kepada sebuah pemaju yang akan memajukan tanah tersebut.

Jawatankuasa Bertindak telah menyerahkan Memorandum Bantahan kepada Datuk Bandar tetapi tiada layanan.

DBKL dalam masa yang sama telah menyatakan bahawa padang tersebut akan diganti dengan sebuah padang baru yang lebih baik dan padan tersebut juga telah dengan hebatnya dirasmikan oleh Menteri Wilayah Persekutuan pada 24/05/2016.

Dalam ucapan perasmiannya, Menteri Wilayah Persekutuan berkata ""Ini adalah satu lagi inisiatif daripada Umno Bahagian Bandar Tun Razak yang mahu memastikan penduduk di sekitar kawasan ini mendapat semula padang bola sepak baharu bagi kemudahan semua. Penduduk di kawasan ini boleh menggunakan fasiliti ini secaran percuma tanpa bayaran di siang hari, namun jika digunakan di sebelah malam mereka perlu membayarnya kerana ia melibatkan kos elektrik bagi lampu limpah".

Apa yang mengejutkan ialah padang baru tersebut juga adalah sebuah padang di bawah hakmilik Ketua Setiausaha Negara melalui Warta No. P.U (B) 82/2007 yang bertujuan untuk kawasan lapang dan rekreasi. Padang ini telah dibangunkan kononnya atas tanggungjawab sosial korporat pemaju Sinerjuta Sdn. Bhd yang juga merupakan pemaju yang akan memajukan padang lama.

Bagaimana pemaju tersebut boleh memajukan tanah yang di bawah milik Ketua Setiausaha Negara melalui warta yang secara spesifiknya untuk kawasan lapang dan rekreasi sebagai sebuah mini stadium?

Isunya sekarang ialah :
a) Bagaimana Menteri boleh mengarahkan DBKL memohon untuk membatalkan Warta P.U (B) 344/2005 untuk menjual tanah tersebut kepada pemaju?

b) Bagaimana Pemaju boleh masuk memajukan tanah rizab di bawah Warta P.U.(B) 82/2007 sebagai sebuah stadium mini?

c) Bagaimana Jabatan Perancang Bandar DBKL membuat penilaian membenarkan pembangunan kondominium di atas padang bola Bandar Tun Razak?

d) Adakah suatu penilaian telah dilakukan oleh DBKL mengenalpasti persekitaran kawasan untuk pembangunan kondominium?

e) Jika pembangunan kondominium dibenarkan, kesesakan lalu lintas sedia ada di kawasan tersebut akan bertambah buruk malah pelbagai masalah sosial lain akan wujud kerana pertambahan kepadatan penduduk.

f) Apa hubungan pemaju dengan Ketua Umno Bahagian Bandar Tun Razak dan Menteri Wilayah Persekutuan?

Melayu lanyak melayu. Yang disalahkan ialah DAP.

BERANI BERUBAH.

ZULHAZMI SHARIFF
17 OGOS 2016
SUMBER - Klik Sini 

Zaid fail saman, mahu Najib pulangkan AS731 juta dan RM42 juta

 
Bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Zaid Ibrahim hari ini memfailkan tindakan wakil bagi pihak rakyat Malaysia ke atas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak bagi pelanggaran kewajipan fidusiari.

Beliau menuntut Najib memulangkan AS$731 juta yang didepositkan ke dalam akaun bank peribadinya kepada kerajaan.

Zaid juga menuntut supaya wang RM42 juta, yang menurut Najib diterima daripada anak syarikat dana berdaulat negara, 1MDB - SRC International Sdn Bhd - juga dikembalikan kepada kerajaan dan 1MDB.

Beliau menamakan Najib, 1MDB, kerajaan dan anak tiri Najib, Riza Aziz dalam saman itu.

Zaid memfailkan tindakan itu di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, semalam.

Wang AS$731 juta itu termasuk AS$681 juta yang dilaporkan berada di akaun Ambank peribadi milik Najib sebelum pilihan raya umum ke-13 pada Mac 2013.

Manakala bakinya, AS$20 juta pula didakwa diterima daripada Good Star Ltd antara Februari dan Jun 2011, dan AS$30 juta lagi didakwa diterima daripada Aabar BVI antara bulan Oktober dan November 2012.

Terima kasih MB T'ganu kerana dulu tak bantu pun


Di sebalik kejayaannya meraih pingat gangsa di persada Olimpik Rio de Janeiro, pelumba basikal negara Azizulhasni Awang menyimpan rasa terkilan terhadap kerajaan Terengganu.

Dalam tulisan penghargaan di Facebooknya hari ini, raja keirin Asia itu meluahkan rasa 'terima kasih' khas kepada menteri besar Terengganu, Ahmad Razif.

"Saya dan Fatehah (Mustapa) masih ingin mengucapkan terima kasih walaupun MB (menteri besar) tidak berkenan untuk membantu saya dan Fatehah, dua anak jati Negeri Terengganu yang berjuang di peringkat dunia dan Olimpik ini.

"Terima kasih kerana tidak sudi membelikan sebuah basikal ‘RoadBike’ untuk kegunaan kami dalam persiapan sukan Olimpik walaupun sudah dihantar proposal (cadangan) lebih kurang setahun sebelum Olimpik Rio," ujarnya.

Terdahulu, Azizul meraih gangsa dalam saingan akhir kategori keirin di Veledrom Olimpik, awal pagi tadi.

Aziziul juga mengucapkan terima kasih kepada Ahmad kerana tidak memberikan maklum balas dan membisu apabila pengurusnya menghubungi pejabat menteri besar itu.

"Untuk pengetahuan MB, saya dan Fatehah atlet bertaraf dunia dan Olimpik ini sentiasa terlepas pandang oleh MB. Mungkin ianya adalah kerana faktor yang kami berlatih di luar negara.

"Diharap MB dapat mengambil semua ini sebagai suatu yang positif dan diharap semua ini akan membuka mata MB dan orang-orang yang sepatutnya memainkan peranan.

"Walau apa jua yang berlaku, kami tetap bangga menjadi anak jati negeri Terengganu dan kami Ganu Sokmo Boh," katanya dalam tulisan panjang lebar itu.

AHLI PARLIMEN LANGKAWI PATUT DISIASAT KERANA HINA AGONG, LAPORAN POLIS MESTI DIBUAT TERHADAPNYA

Shahbudin Husin,


Tindakan Ahli Parlimen Langkawi, Nawawi Ahmad yang mengaitkan Yang Dipertuan Agong sebagai Malaysian Official 1 dalam tulisan di laman Facebooknya adalah suatu perbuatan yang jelas dan terang sebagai menghina kedudukan dan keperibadian DYMM Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah Ibni Almarhum Sultan Badlishah.

Sama ada tulisannya itu sebagai rujukan umum atau merujuk kepada saman Jabatan Kehakiman AS, Nawawi sebagai Ahli Parlimen tentunya sedar bahawa Malaysian Official 1 yang ditanyakan kepadanya adalah merujuk kepada individu yang berkuasa dalam 1MDB, menerima AS$731 juta dalam akaun peribadinya serta mempunyai hubungan persaudaraan dengan Riza Aziz, anak Rosmah Mansor daripada suami terdahulunya.
 
Meskipun beliau kemudian meminda tulisannya, yang membuktikan beliau sedar akan kesalahannya, tulisan asalnya sudah pun tersebar luas di media sosial dan ia sekaligus telah mencemar nama baik dan kedudukan Yang Dipertuan Agong.

Apakah dalam percubaannya mahu mempertahankan Najib Razak, Nawawi begitu buta untuk mentafsirkan siapakah sebenarnya Malaysian Official 1 dan cuba mengalihkan sasaran kepada Yang Dipertuan Agong?

Adakah Nawawi sebenarnya cuba mengajak orangramai untuk mempercayai bahawa Yang Dipertuan Agong terlibat dalam membuat keputusan berkaitan 1MDB dan juga sebagai pihak yang disangsikan menerima wang sebanyak AS$731 juta itu?

Dalam hal ini, mana-mana NGO atau pertubuhan harus segera tampil membuat laporan polis terhadap Nawawi kerana tulisannya yang bersifat tidak wajar dan menghina itu. (SH 17/08/2016).
 

Misteri MO1? MP Umno kata Agong, tapi kemudian sunting tulisan

Misteri mengenai siapa individu yang dirujuk sebagai ‘Malaysian Official 1' yang dinamakan dalam saman Jabatan Keadilan (DOJ) Amerika berkaitan dakwaan penyelewengan dana 1MDB menjadi semakin kalut dengan kenyataan wakil rakyat Umno, Datuk Nawawi Ahmad.

Dalam tulisan di Facebook, yang disunting empat jam kemudian, ahli parlimen Langkawi itu, berkata, berdasarkan Perlembagaan Persekutuan, Yang di-Pertuan Agong bertanggungjawab terhadap kerajaan.

"Menurut perlembagaan negara, kerajaan negara ini dibentuk dari tiga entiti utama yang berasingan dan independen (bebas) - badan kehakiman diketuai oleh Ketua Hakim Negara, badan perundangan parlimen oleh Yang Dipertua Dewan, Tan Sri Pandikar Amin (Mulia) dan badan ekskutif (yang) diketuai oleh perdana menteri.

"Semua ketiga-tiga badan ini bertanggungjawab kepada Agong.

"Maka, mengikut perlembagaan, MO1 ialah Agong," katanya.

Dalam versi yang disunting, baris terakhir dalam posting telah digantikan dengan perkataan, "Maka, mengikut perlembagaan MO1 bukan (Perdana Menteri) Datuk Seri Najib (Razak) kerana dia (adalah sama ada) MO2, MO3, atau MO4."

Dalam komennya kemudian, Nawawi berkata, beliau tidak bercakap mengenai MO1 dalam konteks saman mahkamah DOJ, tetapi sebaliknya dari segi perlembagaan.

Malaysiakini telah menghubungi Nawawi untuk mendapatkan penjelasan mengapa dirinya menyunting tulisan asalnya itu.

MO1, menurut DOJ adalah seorang pegawai awam kanan yang didakwanya menerima AS$ 731 juta dana yang disalurkan dari 1MDB.

DOJ juga berkata MO1 mempunyai pertalian dengan anak tiri Najib, Riza Aziz.

Ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Abdul Rahman Dahlan berkata bahawa hanya orang bodoh tidak tahu siapa itu MO1, manakala pembangkang menuding jari kepada Najib.

Najib, bagaimanapun, menafikan dakwaan menyalahgunakan dana awam, dan mendakwa tuduhan seperti itu adalah sebahagian daripada plot untuk menjatuhkannya.

MALAYSIAKINI

Isu penghinaan MP Langkawi terhadap Yang Di-Pertuan Agong

SIDANG MEDIA ADUN2 PEMBANGKANG KEDAH

Isu penghinaan MP Langkawi terhadap Yang Di-Pertuan Agong

Kami, Ahli-ahli Dewan Undangan Negeri Kedah mewakili pihak pembangkang, amat terkejut dengan dakwaan Ahli Parlimen Langkawi, YB Dato' Ir Nawawi Ahmad di laman Facebook miliknya bahawa Malaysian Official 1 (MO1) yang disebut oleh Jabatan Keadilan Amerika Syarikat (DOJ) adalah sebenarnya Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong, dan bukannya Dato' Seri Najib Tun Razak.

Beliau telah membuat kesimpulan ini kononnya setelah mentafsir Perlembagaan Persekutuan.

Ini adalah satu dakwaan yang sangat tidak bertanggung jawab, tidak rasional sama sekali, dan tidak sepatutnya diungkap oleh seorang anak Kedah yang bergelar "Yang Berhormat Ahli Parlimen". Tidak ada seorang pun Rakyat Malaysia yang mempercayai dakwaan yang tidak lojik itu.

Kami dengan tegas menuntut agar Nawawi segera insaf dan memohon sembah keampunan daripada Yang DiPertuan Agong atas tuduhan itu kerana ianya telah mencemar nama baik Kebawah Duli Tuanku dengan mengaitkan Baginda dengan skandal mega 1MDB seperti yang diumum oleh pihak DOJ.

Selain itu, kami mendesak agar Nawawi juga memohon maaf kepada seluruh rakyat Malaysia kerana telah berusaha untuk menipu Rakyat bahawa kononnya Najib Razak bukannya MO1 yang dimaksudkan oleh DOJ. Segala butiran serta sifat-sifat yang dikaitkan dengan MO1 seperti yang disenaraikan oleh DOJ mengukuhkan dakwaan bahawa Najib Razak adalah MO1. Tiada putar belit konco-konco dan jentera propaganda Najib, termasuk kenyataan Nawawi tersebut, boleh meyakinkan Rakyat bahawa Najib bukan MO1 yang dimaksudkan.

Kami mendesak agar Najib Razak menghentikan semua penipuan yang menjelekkan, segera undur sebagai Perdana Menteri, sekaligus menamatkan kemelut dan krisis yang membelenggu negara.

Jerebu kini kembali sebab titik panas di Indonesia


KUALA LUMPUR - Jerebu kembali melanda beberapa kawasan di Lembah Klang, Melaka dan Negeri Sembilan hari ini berikutan titik panas terus meningkat di Indonesia.

Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar, Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata, keadaan itu dipengaruhi jerebu merentas sempadan berikutan kebakaran tanah dan hutan di Sumatera tengah yang dibawa angin Monsun Barat Daya.

Berdasarkan laporan Asean Specialised Meteorological Centre yang berpusat di Singapura semalam, bilangan titik panas yang dikesan di Indonesia terus meningkat sejak beberapa hari lalu, katanya.

"Melalui imej satelit National Oceanic and Atmospheric Administration 19, sebanyak 48 titik panas dikesan di Sumatera dan 49 di Kalimantan," Wan Junaidi berkata dalam satu kenyataan kepada Bernama.

Kenyataan itu dikeluarkan berikutan keadaan di Lembah Klang yang dilaporkan berjerebu dan berasap sejak tengah hari.

Beliau berkata, Jabatan Alam Sekitar memantau rapi status dan trend kualiti udara setiap jam berikutan masih terdapat titik-titik panas di Sumatera dan Kalimantan.

"Keadaan itu boleh menyebabkan pencemaran jerebu merentas sempadan berterusan ke pantai barat Semenanjung Malaysia dan ke Sarawak," katanya.

Selain itu, Wan Junaidi berkata, tiga titik panas dikesan dalam negara iaitu di Pahang (1) dan Sarawak (2) dan akan disiasat serta diambil tindakan penguatkuasaan yang sewajarnya.

"Semua pihak diingatkan agar tidak melakukan pembakaran terbuka atau membiarkan tanah atau premis kepunyaan mereka dimasuki atau dicerobohi oleh pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab sehingga menyebabkan pembakaran terbuka untuk tujuan tertentu atau dengan tidak sengaja," katanya.

Menurut Seksyen 29(A), Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974, mereka yang disabitkan dengan kesalahan melakukan pembakaran terbuka boleh dikenakan denda tidak melebihi RM500,000 atau dipenjara tidak melebihi lima tahun atau kedua-duanya.

Kompaun maksimum sebanyak RM2,000 juga boleh dikenakan atas setiap kesalahan, kata Wan Junaidi.

Beliau meminta orang ramai bekerjasama untuk memadam kebakaran kecil dan juga melaporkan kes pembakaran terbuka atau kebakaran kepada Jabatan Perkhidmatan Bomba dan Penyelamat di talian 999 dan Jabatan Alam Sekitar di talian bebas tol 1-800-88-2727.

Setakat pukul 2 petang hari ini, Petaling Jaya dan Shah Alam masing-masing mencatatkan Indeks Pencemaran Udara 79 dan 67, manakala Cheras merekodkan bacaan IPU 58.

Bacaan IPU antara 0 dan 50 dikategori sebagai baik, 51 hingga 100 sederhana, 101 hingga 200 tidak sihat, 201 hingga 300 sangat tidak sihat dan 300 ke atas, bahaya. – Bernama

GEMPAR | Pendedahan skandal 1MDB - DuSable dan 260 ekar tanah di Kuala Ketil Kedah oleh DS Mukhriz dalam DUN Kedah

PENDEDAHAN SKANDAL 1MDB-DUSABLE DAN 260 EKAR TANAH KUALA KETIL, KEDAH - Dato' Seri Mukhriz Mahathir, di Sidang DUN Kedah 15 Ogos 2016.


1. Pada 11 April 2014, 1MDB dan DuSable, firma permodalan tenaga yang ditubuhkan pada tahun 2013 diketuai oleh Frank White Jr., penasihat kepada Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama telah memeterai perjanjian usahasama bagi membangunkan projek tenaga solar sebanyak 50MW di Malaysia.

1MDB memiliki kepentingan sebanyak 51% di dalam perjanjian usahasama tersebut manakala Dana Ekuiti Persendirian Yurus yang diuruskan DuSable memiliki 49%.

2. Pada satu hari tahun 2014, saya yang selama itu hanya berkomunikasi melalui SMS dan tidak pernah terima panggilan dari Dato' Seri Najib terperanjat menerima panggilan dari beliau yang menyuruh saya mencari sebidang tanah seluas 300 ekar bagi tujuan 'Green Initiative' yang dipelopori President Barrack Obama.

Menyusul dari panggilan itu, wakil 1MDB telah bertemu dengan wakil Bina Darulaman Berhad (BDB), anak syarikat Kerajaan Negeri Kedah untuk tujuan pengambil-alihan tanah di Kuala Ketil, Kedah bagi pembangunan projek tenaga solar tersebut dan 1MDB telah membayar RM3.5 juta sebagai deposit. Tanah tersebut terletak di belakang Kolej Universiti Insaniah (KUIN) adalah merupakan tanah pertanian kelapa sawit.

3. Pada 18 Mac 2014, 1MDB telah menerima Surat Penganugerahan ('Letter of Award') daripada Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air bagi membangunkan loji janakuasa solar dengan kapasiti sehingga 500MW.

4. Pada 12 April 2014, 1MDB menerusi anak syarikatnya 1MDB Solar telah menandatangani Perjanjian Pembelian Tenaga ('Power Purchase Agreement'- PPA) secara urusniaga terus ('direct deal') dengan Tenaga Nasional Berhad (TNB) selama 25 tahun untuk pembinaan loji janakuasa solar dengan kapasiti 50MW di tanah yang dibeli di Kuala Ketil, Kedah. 1MDB juga akan mengenakan tarif elektrik pada kadar 40 sen/kWj dan 46 sen/kWj menurut perjanjian tersebut.

5. Pada 2 Oktober 2014, 1MDB telah membeli kesemua 49% kepentingan yang dimiliki oleh Dana Ekuiti Persendirian Yurus yang diuruskan oleh DuSable dengan bayaran AS$69 juta.

6. Pembelian kepentingan tersebut kononnya sebahagian daripada pelan Tawaran Awam Permulaan ('Initial Public Offering' - IPO) untuk Edra Global Energy Berhad (Edra) yang bakal dilaksanakan oleh 1MDB dan memudahkan 1MDB dan Edra mendapat hak 100% untuk menjalankan projek solar tersebut.

Nama 1MDB Solar ditukar kepada Edra Solar dan segala kepentingan projek tenaga solar di Kuala Ketil, Kedah diletakkan di bawah Edra.

7. Pada Februari 2016, 1MDB telah menjual Edra dan kesemua aset tenaga dan anak syarikatnya termasuk Edra Solar yang mempunyai kepentingan dalam projek solar di Kuala Ketil, Kedah kepada syarikat gergasi tenaga dari China iaitu China General Nuclear Power Corp. (CGN) dan anak syarikatnya CGN Group dengan nilai RM9.83 billion.

Skandal 1MDB-DuSable

1. Kaitan Barrack Obama dalam Isu Tanah Kuala Ketil dan Transaksi 1MDB-DuSable

Transaksi di atas menunjukan jejak bukti bahawa Najib Razak melalui 1MDB sendiri telah bekerjasama dengan DuSable, sebuah firma permodalan tenaga yang ada kaitan secara langsung dengan Presiden Amerika Syarikat, Barrack Obama. Seorang tokoh yang dilabelkan para pemimpin UMNO sebagai Pembunuh ummat Islam di Iraq tetapi pernah berselfie dan bermain golf dengan Dato' Seri Najib Razak, Perdana Menteri Malaysia.

Ini sekali gus mengesahkan bahawa kes DOJ ke atas Riza Aziz (anak tiri Najib), Jho Low dan Malaysian Official 1 (MO1) adalah kes sivil yang mempunyai jejak bukti jelas wujudnya salahlaku jenayah rasuah para pemimpin dan jenayah penggubahan wang haram.

Ia juga menempelak tuduhan wujudnya campurtangan kuasa asing bagi menjatuhkan Najib Razak, Perdana Menteri Malaysia seperti didakwa oleh para pemimpin UMNO baru-baru ini.

2. Status pemilikan tanah di Kuala Ketil, Kedah

Sehingga kini tidak dapat dipastikan siapakah pemilik tanah di Kuala Ketil, Kedah sebanyak 260 ekar tersebut. Adakah tanah tersebut telah jatuh ke tangan firma asing dari China ini (CGN)?

3. Status pembayaran pembelian tanah oleh 1MDB kepada BDB

Sehingga kini BDB masih belum menerima bayaran daripada 1MDB setelah 1MDB membeli tanah di Kuala Ketil tersebut. Hanya bayaran deposit sebanyak RM3.5 juta sahaja yang telah dibayar oleh 1MDB kepada BDB.

4. Laporan PAC tentang perolehan tanah Kuala Ketil, Kedah

Dalam laporan Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) pada halaman ke-98 kolum terakhir telah mendapati terdapat percanggahan antara keputusan Lembaga Pengarah Pemegang Saham dalam 1MDB dan tindakan pihak pengurusan 1MDB itu sendiri tentang perolehan tanah Kuala Ketil, Kedah.

Pada 24 Mac 2015, melalui satu Mesyuarat Lembaga Pengarah 1MDB telah meluluskan sebanyak RM33.40 juta sebagai bayaran kepada BDB untuk pembelian tanah seluas 260 ekar di Kuala Ketil, Kedah untuk pembangunan projek perintis tenaga solar dengan kapasiti 50MW.

Namun pihak pengurusan 1MDB telah menetapkan bayaran sebanyak RM65 juta untuk perjanjian jual beli tanah tersebut pada 27 Ogos 2015.

PAC juga gagal menemui sebarang dokumen yang menunjukkan mengapa terdapat perbezaan harga perolehan berjumlah RM31.50 juta yang telah diluluskanoleh Lembaga Pengarah 1MDB.

Persoalannya, sekiranya 1MDB menyatakan mereka telahmembayar RM65 juta kepada BDB, mengapa sehingga sekarang BDB masih belum menerima wang tersebut? Ke mana wang tersebut pergi? Kepada siapa sebenarnya 1MDB bayar wang tersebut?

5. Laporan PAC tentang urusniaga 1MDB dan DuSable

Dalam laporan PAC pada halaman 64, terdapat percanggahan antara amaun yang telah dibayar oleh 1MDB kepada Dana Ekuiti Persendirian Yurus yang diuruskan oleh DuSable.

Menurut laporan PAC tersebut, 1MDB telah membayar sebanyak AS$95 juta kepada DuSable untuk pembelian kesemua 49% kepentingan Dana Ekuiti Persendirian Yurus dalam projek solar di Kuala Ketil, Kedah.

Tetapi dalam kenyataan media bertarikh 11 November 2015 oleh 1MDB dan DuSable telah menyatakan 1MDB telah membayar AS$69 juta kepada DuSable untuk pembelian semua kepentingan tersebut selepas 6 bulan perjanjian usahasama itu dilakukan.

Mengapa terdapat perbezaan sebanyak AS$26 juta dalam urusniaga tersebut? Ke mana wang itu sebenarnya pergi? Adakah DuSable sedar tentang nilai sebenar urusniaga tersebut? Adakah firma tenaga yang diketuai oleh penasihat Obama ini turut menjadi mangsa skandal 1MDB?

Kesimpulan

Kos AS$95 juta yang telah dilaburkan 1MDB adalah terlalu mahal dan sepatutnya dengan dana tersebut, pembinaan loji janakuasa solar dengan kapasiti lebih tinggi daripada 50MW telah dilaksanakan.

Bayaran sebanyak AS$69 juta yang kepada DuSable juga tidak wajar kerana tiada sebarang projek solar dilaksanakan oleh 1MDB di atas tanah tersebut dan pembayaran tersebut dilakukan hanya selepas 6 bulan 1MDB dan DuSable menandatangani perjanjian usahasama projek solar tersebut.

Semakan mendapati tiada sebarang pembinaan dilakukan di atas tanah tersebut dan status pemilikan tanah tersebut juga masih samar. Bayaran kepada pemilik tanah sebelumnya iaitu BDB juga tidak dilakukan.

Kerajaan Negeri Kedah yang mentadbir sekarang juga seolah-olah memandang enteng perkara ini dan tidak melakukan sesuatu untuk mendapatkan kembali hak negeri ini khasnya dan hak rakyat Kedah amnya.

SUMBER - LEPAK POLITIK

Amanah mahu tokoh negara bersuara isu 1MDB

ATIRAH HASLI


SHAH ALAM – Parti Amanah Negara (Amanah) menyeru tokoh-tokoh penting negara bangkit bersuara terhadap isu penyelewengan paling besar melibatkan badan pelaburan kerajaan, 1Malaysian Development Berhad (1MDB).

Timbalan Presiden Amanah, Salahuddin Ayub berkata, kedudukan tinggi yang dimiliki para cendekiawan, budayawan, karyawan, seniman, ahli akademik, agamawan dan ahli politik di negara ini perlu dimanfaat sebagai pembela kepada perjuangan rakyat dan negara.

“Saya yakin, tokoh-tokoh seperti bekas Ketua Turus Tentera, bekas Ketua Polis Negara, bekas Peguam Negara dan hakim-hakim, bekas Ketua Setiausaha Negara dan bekas kakitangan tinggi kerajaan yang lain telah berkhidmat dengan penuh integriti dan menamatkan karier mereka dengan moral yang sangat tinggi.

“Alangkah baiknya kedudukan mereka yang mulia dan tinggi di sisi masyarakat, dimanfaatkan pula untuk menjadi pembela kepada perjuangan rakyat dan negara khususnya dalam menegur pentadbiran Datuk Seri Najib Tun Razak (Perdana Menteri) yang hari ini sangat kritikal ekoran skandal 1MDB,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Beliau turut menyuarakan keyakinan yang rakyat akan terus menyanjung mereka di atas jasa kepada rakyat dan negara.

Oleh itu, kata Salahuddin lagi, adalah wajar untuk mereka mewujudkan satu gelombang baharu dalam kelompok mereka sendiri yang pastinya akan dapat memberi kesan besar kepada kesedaran rakyat dalam mempertahankan maruah negara ini.

“Meskipun mungkin mempunyai pandangan politik berbeza, saya yakin, kita semua dapat bersatu dalam usaha menentang penyelewengan yang tiada tara ketika ini,” ujarnya lagi.

Pejabat Zakat Sik luluskan Bantuan Awal Institut Pengajian Tinggi kepada Noor Hidayah Abdullah

Pejabat Zakat Sik luluskan bantuan

SIK - Pejabat Zakat Cawangan Sik meluluskan permohonan Bantuan Awal Institut Pengajian Tinggi (IPT) kepada Noor Hidayah Abdullah, 20, iaitu bakal penuntut Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) setelah kisahnya menjadi viral dalam aplikasi WhatsApp beberapa hari lalu.

Menerusi viral tersebut, Noor Hidayah Abdullah dikehendaki mendaftar di UPSI pada 29 Ogos ini, namun faktor kemiskinan dan masalah kewangan menghalang niat untuk menyambung pengajian.

Pengurus Pejabat Zakat Cawangan Sik , Mohd Khairul Nizam Abd Aziz berkata, bantuan awal IPT bagi membantu pelajar itu telah diluluskan oleh pihaknya.

Menurutnya, bantuan berjumlah RM 1,500 akan dikreditkan ke akaun pelajar tersebut.

“Sebelum kisahnya itu menjadi viral, pelajar itu ada datang ke pejabat zakat dan bantuan sememangnya akan diberikan,” katanya ketika dihubungi , semalam.

Mohd Khairul Nizam berkata, pejabat zakat tidak akan sesekali mengabaikan pelajar yang memerlukan dan yang berjaya melanjutkan pelajaran ke IPT.

“Setiap permohonan yang cukup syarat akan menerima bantuan. Bantuan yang disediakan adalah dari peringkat sijil, diploma, ijazah, ijazah sarjana muda dan ijazah kedoktoran.

“ Orang ramai boleh akses borang permohonan dari laman web di http/www.zakatkedah.com ,” katanya.

Dalam pada itu, nasib seorang lagi pelajar kurang berkemampuan turut mendapat perhatian Pejabat Zakat Cawangan Sik.

Nor Azila Osman ,20, ketiadaan ibu bapa dan kini dijaga abangnya yang bekerja sebagai pengawal keselamatan dilaporkan turut mengalami masalah kesempitan wang untuk yuran pendaftaran bagi kemasukan hujung Ogos ini.

Beliau berkata, pelajar berkenaan akan diberikan bantuan penuh memandangkan keluarganya kurang berkemampuan.

“Ini adalah kes istimewa dan pelajar ini akan serahkan sendiri surat waran ini kepada pihak universiti.

“Pihak universiti akan membuat tuntutan yuran kepada Lembaga Zakat Kedah tidak melebihi RM 2,500,” katanya.

Tambahnya, mana-mana pelajar yang tidak mampu membayar yuran boleh hubungi pejabat zakat terdekat di mana skim bantuan untuk pelajar yang memerlukan bantuan disediakan kepada yang memerlukan.

Awas !!!!! Balai polis adalah kawasan larangan bermain Pokemon Go

Pokemon Go

PUTRAJAYA - Mereka yang bermain permainan maya Pokemon Go di kawasan larangan dianggap menceroboh dan boleh dikenakan tindakan, kata Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar.

Beliau berkata sekalipun Malaysia tidak mempunyai undang-undang untuk menyekat permainan maya itu, namun polis akan mengambil tindakan tegas sekiranya mendapat laporan berkaitan pencerobohan.

"Memang ia hanya permainan tetapi saya hendak ingatkan bahawa semua balai polis dan kawasannya adalah kawasan larangan, itu ada undang-undang jadi sesiapa yang menceroboh kawasan larangan boleh diambil tindakan.

"Saya juga hendak nasihatkan mereka yang gila sangat cari Pokemon ini supaya jangan langgar undang-undang yang lain termasuk menceroboh rumah orang dan memandu sambil bermain permainan tersebut," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita di luar Persidangan Antarabangsa mengenai Strategi Lautan Biru (ICBOS) di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC).

Beliau turut memberi amaran kepada pegawai dan anggota polis untuk tidak bermain permainan itu atau mana-mana permainan maya lain ketika bertugas dan jika didapati berbuat demikian akan dikenakan tindakan.

Dalam pada itu, Khalid berkata Polis Diraja Malaysia bakal melancarkan aplikasi baharu telefon pintar dikenali 'Volunteer Smartphone' dalam masa terdekat bagi memudahkan orang ramai membuat aduan bergambar atau video mengenai kejadian jenayah kepada pihak polis.

"Aplikasi itu kini dalam proses dibangunkan dan dipertingkatkan kandungannya, bila ia sudah siap, kita akan umumkan," katanya yang menjangkakan sebanyak lima atau enam juta pengguna akan menggunakan aplikasi berkenaan yang dinaik taraf daripada program Rakan Cop.

Menerusi aplikasi itu, Khalid berkata ia membolehkan orang ramai menghantar terus gambar atau video kepada polis sekiranya terlihat kejadian jenayah yang berlaku di hadapan mata mereka.

"Usaha ini secara tidak langsung memudahkan polis mengumpul maklumat risikan, memberi maklum balas terhadap jenayah yang berlaku dengan lebih cepat dan menjadikan masyarakat sebagai mata serta telinga kepada polis," katanya. – Bernama

Menang 2-1, Kedah Ke Kedudukan Ketiga Liga Super

Oleh: BASHAH ZAINOL ABIDIN
  bza_56@yahoo.com.my

KEDAH berjaya mendaki ke kedudukan ketiga Liga Super selepas  menewaskan Sarawak 2-1 di Stadium Darul Aman, Selasa malam.

Anak didik Tan Cheng Hoe yang turun dengan misi memburu gol awal mula menyerang sejak awal permainan bagi memastikan kemenangan menjadi milik tuan rumah.

Malangnya usaha tersebut tidak membuahkan hasil apabila cubaan yang dilakukan jentera serangan skuad hijau kuning gagal membolosi gawang Sarawak.

Kedudukan 0-0 kekal sehingga separuh masa pertama melabuhkan tirai.

Bersambung babak kedua, Kedah kembali mengatur serangan, namun Makache Dumba menjadi petualang apabila menjaringakan gol pertama Sarawak.

Gol pada minit ke-52 itu hadir menerusi serangan balas yang pantas oleh jentera serangan Sarawak.

Enggan mengaku kalah dengan gol itu, kesebelasan Kedah terus merancakkan serangan untuk menyamakan kedudukan.

Hasilnya memang tidak diduga apabila pertahanan Sarawak, J Parthiban menanduk masuk bola ke gawang sendiri ketika Baddrol Bakhtiar menyempurnakan sepakan penalti dari kiri gawang pelawat pada minit k-64.

Bagi merealiasikan hajat untuk mengutip tiga mata penuh, kesebelasan Ledha menggandakan usaha memburu gol kemenangan.

Apa yang dicari mumcul pada minit ke-70 apabila Baddrol dijatuhkan di dalam kotak penalti.

Sepakan penalti yang dihadiahkan berjaya disempurnakan oleh Liridon Krasniqi untik menjadikan kedudukan 2-1.

Dengan kemenangan itu, Kedah berjaya ke kedudukan ketiga Liga Super apabila Selangor sekadar mencatatkan keputusan seri ketika melayan kunjungan Terengganu di Shah Alam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...