TERKINI :

Sunday, August 14, 2016

Apa pendirian SPR mengenai "pengakuan" Idris Haron?

Tidak berapa lama selepas membuat dakwaan bodoh bahawa kerajaan Amerika Syarikat mahu membunuh orang-orang Melayu, Ketua Menteri Melaka Idris Haron kembali menunjukkan perangai bebal beliau sebagai pembodek #MalaysianOfficial1.

"Pengakuan" Idris bahawa UMNO akan menggunakan SPR untuk membuat persempadanan semula dan pertambahan kerusi bertujuan memenangkan mereka yang sudah pada tahap "nyawa-nyawa ikan" ini adalah satu kenyataan politik yang tidak bertanggungjawab.

Sewaktu ratusan ribu rakyat Malaysia turun ke jalanan dalam Siri perhimpunan Bersih, UMNO mendakwa mereka tidak pernah memperalatkan jentera demokrasi termasuk SPR, namun kini, setelah tembelang terbongkar satu persatu, tanpa malu Idris menunjukkan belang sebenar beliau dan pimpinan UMNO.

Adakah rakyat rela melihat jentera yang sepatutnya menjadi penjamin perjalanan demokrasi seperti SPR terus diperkotak-katik dan hanya dijadikan alat untuk memporak-peranda pengundi dan mengubah tempat mengundi mereka mengikut telunjuk UMNO-BN ?

Di Bukit Katil, Idris mengumumkan akan berlaku 2 kerusi tambahan yang akan melonjak undi Melayu daripada 53% kepada 67% bagi memastikan UMNO dapat menawan semula Parlimen Bukit Katil. Adakah pengumuman ini dibuat setelah beliau mendapat "kebenaran" daripada SPR ? Sekiranya ini benar, ianya merupakan pencabulan demokrasi yang rakus demi memuaskan serakah politik UMNO-BN yang gagal menerima hakikat pengundi di Bukit Katil telah menolak mereka.

Saya ingin mencabar Pengerusi SPR untuk menyatakan pendirian mengenai pengumuman ini. Saya memberi amaran kepada Idris Haron untuk tidak menggunakan SPR sebagai talian hayat UMNO-BN di Melaka.
Jangan jadi ketua yang bacul, masuk ke gelanggang secara adil !

Shamsul Iskandar Mohd Akin
Ahli Parlimen Bukit Katil
Pengerusi Majlis Pimpinan Negeri KEADILAN Melaka
Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat

Pemuda Pakatan Harapan sokong himpunan #TangkapMO1

Pemuda Pakatan Harapan hari ini sepakat dalam menyatakan sokongan terhadap himpunan aman #TangkapMalaysianOffical1 (#TangkapMO1) yang dijadualkan pada 27 Ogos ini di Kuala Lumpur.

Sehubungan itu, dalam kenyataan bersama, Pemuda Pakatan Harapan berkata, gabungan itu akan menggerakkan segenap jentera parti bagi memberi sokongan mobilisasi, keselamatan dan perundangan dalam perhimpunan tersebut.

“Menyedari tanggungjawab dan keperluan untuk menyelamatkan Malaysia daripada jenayah peringkat tertingi, Pemuda Pakatan Harapan untuk menyatakan sokongan, “ katanya dalam kenyataan itu.

Kenyatan tersebut ditandatangani oleh Ketua Angkatan Muda PKR, Nik Nazmi Nik Ahmad, Ketua Pemuda DAP Wong Kah Woh dan Ketua Pemuda AMANAH Mohd Sany Hamzan.

Selain himpunan di Kuala Lumpur pada hujung bulan ini, acara sama bagi mendesak tindakan pada “Malaysian Official 1” akan turut diadakan di Johor dan Sabah.

Kumpulan belia yang memperkenalkan diri sebagai “Gabungan #TangkapMO1” berkata perhimpunan di Kota Kinabalu akan diadakan sama dengan acara di Kuala Lumpur iaitu 27 Ogos.

Manakala di Johor Bahru pula, menurut mereka, akan berlangsung lebih awal pada 13 Ogos “sebagai kempen menuju perhimpunan kemuncak”.

Mengulas lanjut, kenyataan bersama itu menyebut, Pemuda Pakatan Harapan juga turut mengingatkan kerajaan, pasukan Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan pentadbir universiti agar memberi ruang kepada mereka.

“Pemuda Pakatan Harapan mengingatkan kepada kerajaan Malaysia, PDRM, pentadbir universiti supaya dapat memberi ruang kepada mahasiswa dan anak muda bersuara.

“Suara mahasiswa merupakan suara kuasa ketiga yang bebas daripada kepentingan politik,” katanya.

Husam & Matthias Chang failkan saman di Amerika terhadap beberapa individu yang dikaitkan dengan 1MDB

Bekas setiausaha politik Tun Dr Mahathir Mohamad, Matthias Chang bergandingan dengan ADUN Salor, Datuk Husam Musa dalam memfailkan saman secara berkumpulan di Amerika Syarikat terhadap beberapa individu yang dikaitkan dengan 1MDB.

Saman itu bertujuan memohon ganti rugi bagi kecurian dana firma pelaburan negara dan mendapatkan semula aset yang diperoleh dengan menggunakan dana berkenaan.

Tindakan tersebut dibuat bagi pihak rakyat Malaysia dan difailkan pada Selasa di Mahkamah Daerah Amerika Syarikat bagi Daerah Selatan New York, menurut The Hollywood Reporter.

Chang dan Husam menamakan firma Red Granite, pengasas syarikat pengeluar dan pengedar filem Christopher Joey McFarland dan Riza Shahriz Abdul Aziz yang juga anak tiri Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sebagai defendan.

Menurut pemfailan mahkamah, Chang dan Husam mendakwa defendan sengaja menggunakan dana yang dicuri dari 1MDB untuk kepentingan peribadi mereka termasuk mengadakan pesta untuk bintang Hollywood, Leonardo DiCaprio.

Turut dinamakan sebagai defendan ialah jutawan yang berasal dari Malaysia, Jho Low dan peguam percukaiannya, Debra Whelan Johnson serta firma miliknya, Metropolis IX Capital Advisors LLC.

Goldman Sachs Group dan bekas jurubank Timothy Leissner juga dinamakan.

Plaintif mendakwa individu-individu dan entiti yang terlibat dalam urus niaga yang menjurus kepada kecurian dana 1MDB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...