TERKINI :

Tuesday, August 2, 2016

‘Potong bajet JPM bukan minta PIBG cari duit’

Ahli Parlimen Segambut, Lim Lip Eng mencadangkan bajet Jabatan Perdana Menteri (JPM) yang berjumlah RM20.3 bilion tahun ini dikurangkan atau dipotong bagi membayar perbelanjaan untuk infrastruktur sekolah.

Katanya, adalah tidak masuk akal seperti cadangan seorang menteri supaya Persatuan Ibu Bapa dan Guru Persatuan (PIBG) pula melaksanakan program mengutip dana daripada orang awam untuk membantu sekolah menyelesaikan masalah pengurusan infrastruktur.

“Kerajaan sewajarnya mengambil sebahagian daripada peruntukan RM20.3 bilion untuk Jabatan Perdana Menteri untuk digunakan bagi tujuan penyelenggaraan sekolah,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau mengulas idea Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Tan Sri Noh Omar yang mencadangkan supaya dana dikutip oleh PIBG sekolah bagi mempercepatkan pembiayaan bagi infrastruktur sekolah, sementara menunggu dana persekutuan.

Lim berkata rakyat tidak memerlukan seorang menteri yang sebaik sahaja dilantik, berhasrat mahu memerah rakyat yang sudah sedia terbeban dengan masalah kewangan.

Katanya, adalah langsung tidak masuk akal apabila kerajaan lebih sanggup membelanjakan berbilion ringgit untuk menghantar angkasawan menikmati roti canai di angkasa lepas, serta membina menara pencakar langit KL118 yang akan menjadi bangunan tertinggi di negara, tetapi enggan menyediakan khidmat asas kepada negara dengan memberikan pelajar kemudahan tempat belajar yang sesuai.

“Tidak masuk akal juga apabila menteri yang baru dilantik semula ini cuba menunjukkan kerisauannya terhadap kekurangan dana kerajaan untuk menyelenggara sekolah.

“Sedangkan keseluruhan kabinet langsung tidak peduli dengan dakwaan kecurian AS$3.5 bilion daripada dana berdaulat negara, yang dilaporkan telah digunakan untuk membayar hutang judi dan membeli lukisan mahal sebagai hadiah untuk individu tertentu,” katanya.

Beliau menunjuk pelbagai pemotongan bajet tahun ini ke atas sektor pendidikan sehingga menjejaskan sekolah-sekolah dan institusi pengajian awam, sedangkan bajet untuk JPM meningkat 7.6 peratus daripada RM19 bilion pada 2015 kepada RM20.3 bilion pada 2016.

Beliau juga mengeluh dengan kehadiran sembilan orang menteri di JPM yang berfungsi untuk bercakap sahaja, dengan bermodalkan wang pembayar cukai.

'Amanah' Telah Pun Ada....

Persoalan kedudukan PAS dalam kerajaan Negeri Selangor dewasa ini terus menjadi bahan perbincangan. Dalam menjelaskan keberadaan PAS dalam kerajaan Selangor walaupun PAS merupakan sebuah ‘rogue party’ atau parti yang bagaikan lawan terhadap Pakatan Harapan, bermacam-macam alasan dan hujah dikemukakan.

Ada beberapa hujah yang benar tetapi tidak tepat.

“DULU PAS ADA, AMANAH TIDAK ADA”

Antara hujah yang dikemukakan adalah “dulu PAS ada dan Amanah tidak ada”. Kata-kata ini ditonjolkan media walaupun mungkin yang menyebutnya memberi penjelasan yang lebih lengkap.

Hakikatnya 'Amanah' sudah ada sejak awal melalui "Pandangan, Pendapat dan Pendekatan" kami yang berada di dalam PAS. Kami adalah serpihan dari PAS, iaitu serpihan yang terdiri dari golongan pemimpin dan ahli yang menyokong secara bersungguh-sungguh mempertahankan Pakatan Rakyat. Ini adalah hakikat yang tidak boleh disangkal mana-mana pihak.

Mungkin ada yang lupa betapa meruncingnya perbalahan antara PAS dan Pakatan Rakyat sebelum ini. Perbalahan ini telah menyaksikan peristiwa seperti:

1. Pertandingan antara PAS dan PKR sehingga berlakunya 3 penjuru di Kota Damansara dan beberapa kerusi lain: ‘Amanah’ ada.

2. Tuduhan tanpa bukti mahupun saksi bahawa ada calon PKR menjual pil kuda: ‘Amanah’ ada.

3. Usul kaji kembali kerjasama dengan PKR: ‘Amanah’ ada.

Dan kemuncak perbalahan ini adalah krisis MB Selangor di mana PAS dengan sokongan UMNO telah mempertahankan TSKI sebagai MB, sedangkan PKR dan DAP telah menolaknya. Sebelum itu juga telah tersebar luas mesej whatsapp Dr. Zuhdi dengan sikap khianat yang disyorkannya untuk PAS dan pada ketika itu juga ‘Amanah’ ada.

Ini telah akhirnya menghasilkan suasana muktamar Tahunan PAS tahun 2014 di mana golongan yang menolak TSKI dan memilih untuk bersama PKR dan DAP menyokong DSWA telah digelar ‘barua dan boneka’ oleh Presiden PAS sendiri. Yang dimaksudkannya dengan kalimah ‘barua dan boneka’ itu adalah barua dan boneka PKR dan DAP. Ini adalah kerana mereka tidak mengikut arahannya untuk bersama mempertahankan TSKI sebagai MB dengan sokongan UMNO/BN kerana ‘Amanah’ ada!

Perbalahan ini menyebabkan kami terpaksa keluar dari PAS untuk membentuk Amanah setelah dilihat pendekatan khianat dan berbalah ingin terus dilaksanakan PAS selepas muktamar 2015.

Kami berani mengatakan bahawa dengan adanya kami di dalam PAS maka Pakatan Rakyat telah muncul sebagai gabungan kerjasama parti pembangkang yang kukuh sehingga meningkatkan prestasinya dalam pilihan raya 2013 khususnya di Selangor. Oleh itu amat tidak tepat untuk mengatakan kami ‘tiada’ pada ketika itu.

Kalau kami ‘tiada’ pada ketika itu, mungkin keadaan Kota Damansara adalah keadaan di seluruh negara pada 2013 dan bukan sekadar di beberapa kerusi. Kalau kami ‘tiada’ pada ketika itu mungkin kerajaan Selangor dan Perak pada 2008 adalah kerajaan gabungan PAS dan UMNO/BN. Kalau kami ‘tiada’ pada ketika itu, mungkin TSKI terus kekal sebagai MB hingga hari ini dan kerajaan Selangor sekarang ini adalah kerajaan PAS dan UMNO/BN.

Oleh kerana kami ada pada masa itulah maka apa yang ada sekarang dapat dikawal dan dipertahankan dengan izin Allah SWT. Maka janganlah diketepikan hakikat kehadiran kami dan peranan yang telah kami mainkan.

Sikap PAS seperti yang disaksikan hari ini adalah sikap tanpa adanya kami di dalam PAS. Sekiranya itulah sikap PAS sejak dahulu, sudah hampir pasti bahawa BA dan PR tidak mungkin dapat wujud di alam nyata. Dan pendekatan Amanah hari ini adalah sikap yang telah memungkinkan wujudnya BA dan juga PR.

Oleh itu, harap maklum ya, 'Amanah' telah ada sejak dahulu.

“MANDAT DIBERI KEPADA PAS, PKR DAN DAP MEMBENTUK KERAJAAN SELANGOR”

Ini juga satu kenyataan yang benar tetapi tidak tepat.

Sebenarnya mandat diberi kepada Pakatan Rakyat pada 2013 dan bukan kepada parti-parti secara individu. Perlu diingat bahawa pada 2013 PR telah menghadapi pilihan raya sebagai Pakatan Rakyat walaupun bertanding atas logo masing-masing atas sebab-sebab teknikal. Manifesto yang ditawarkan adalah manifesto Pakatan Rakyat dan rakyat Selangor memberi mandat kepada Pakatan Rakyat untuk memerintah. Dalam erti-kata lain, rakyat ingin ketiga-tiga parti iaitu PAS, DAP dan PKR berkerjasama memerintah negeri Selangor secara bersama berdasarkan manifesto tersebut.

Malangnya PAS khususnya tidak memahami maksud mandat tersebut dan sentiasa mendakwa PAS menang atas kekuatan PAS sendiri sehingga berterusan menempelak rakan lain dalam PR. Pada awalnya yang menjadi sasaran PAS adalah PKR dan kemudiannya DAP. Akhirnya PR telah terkubur dan walaupun ianya dihidupkan di Selangor, hakikatnya ia hidup dalam keadaan bergantung kepada ehsan dari Hj Hadi. Semangat kerjasama sebenarnya tidak lagi dijiwai dan dihayati.

Dalam usaha untuk menghidupkan kembali kerjasama sepertimana yang diinginkan rakyat Selangor, maka ditubuhkan Pakatan Harapan. Pakatan Harapan lebih menyerupai PR dahulu berbanding hubungan PAS, PKR dan DAP yang wujud di Selangor dewasa ini. Dalam erti-kata lain PH ditubuhkan untuk memenuhi mandat yang diberi rakyat Selangor kepada PR setelah PAS khianat. Ini adalah kerana kerjasama antara 3 parti yang diinginkan rakyat Selangor tidak mampu dilaksanakan lagi oleh gabungan PAS, PKR dan DAP. Ia hanya mampu dilaksanakan oleh Amanah, PKR dan DAP.

KESIMPULAN

Saya tidak cuba menafikan kebenaran apa yang dikatakan semua pihak dalam persoalan ini.

Hanya ianya tidak setepat mana yang sepatutnya kerana keadaan sudah berubah. Hubungan antara PAS, PKR dan DAP tidak seperti dahulu. Itu adalah hakikat sebenarnya. Hanya yang berada dalam perigi buta sahaja yang tidak menyedari hakikat ini dan ingin berpura-pura menipu diri bahawa ianya tetap sama. Bagi yang menyatakan PR masih wujud, sila panggil mesyuarat Majlis Presiden PR. Sila keluarkan kenyataan atas nama ketiga-tiga Presiden dan buktikan kewujudannya. Kalau tidak boleh maka terimalah hakikat, ianya sudah tiada.

“Move on!” Jangan kita berpaut kepada dahan yang rapuh. Bina kekuatan atas apa yang ada.

WaLlahu 'Alam
KHALID SAMAD

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...