TERKINI :

Sunday, July 31, 2016

Isu 1MDB & Pemuda UMNO dengan konspirasi peringkat tertinggi, Pemuda PAS harap fokus isu utama


Pemuda Umno Malaysia tidak seharusnya mengalihkan isu utama dengan mengheret tiga tokoh utama negara dengan dakwaan wujud konspirasi untuk menjatuhkan Perdana Menteri dalam skandal kewangan 1MDB.

Dakwaan berkaitan skandal kewangan 1MDB sangat berat, oleh sebab itu, Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) tidak mahu Pemuda Umno sewenang-wenangnya menimbulkan persepsi baru untuk mengaburi isu dan suspek sebenar, sedangkan kira-kira lapan buah negara luar sedang menyiasat skandal kewangan 1MDB sehingga menjejaskan reputasi politik dan ekonomi negara.

Rakyat telah sedia maklum bawah Bank Negara Malaysia, Peguam Negara dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia adalah entiti yang bertanggungjawab melakukan penyiasatan awal terhadap kes ini, tetapi hasil laporan mereka entah ke mana.

Malah, dua tokoh yang didakwa telah ‘bersara’ dan seorang lagi bakal ‘menamatkan perkhidmatannya’.

DPPM juga tidak menolak kemungkinan sebelum skandal kewangan 1MDB diselesaikan, tiga tokoh tersebut boleh ditahan di bawah Akta Kesalahan Keselamatan (SOSMA). Penangkapan dan penahanan boleh dilakukan oleh pihak polis tanpa waran sehingga 28 hari.

Banyak klu yang masih samar. Laporan-laporan rasmi tidak didedahkan malah laporan audit berkaitan 1MDB pula telah diklasifikasikan di bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA).

Oleh itu, adalah lebih bijak sekiranya Pemuda Umno turut sama menggesa untuk mewujudkan terlebih dahulu satu Suruhanjaya Siasatan Diraja yang dianggotai oleh mereka yang tidak berkepentingan untuk menyiasat skandal kewangan 1MDB ini.

DPPM menegaskan dengan sekeras-kerasnya agar ‘kleptocracy’ mesti dihentikan dan ‘damages’ negara mesti dipulihkan!

KHAIRIL NIZAM KHIRUDIN
Naib Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM)
28 Julai 2016 | 23 Syawal 1437 - HARAKAHDAILY 28/7/2016

Mukhriz harap ROS tak halang parti baru Dr M


Bekas menteri besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir berharap Pendaftar Pertubuhan (ROS) tidak akan menghalang permohonan bapanya, Tun Dr Mahathir Mohamad untuk menubuhkan parti politik baru.

"Kami berharap ROS akan memberi pertimbangan sewajarnya dan memastikan tiada halangan, halangan yang tidak perlu dan sebagainya," katanya.

Minggu lalu, Mahathir mengesahkan bahawa parti politik baru akan dilancarkan tidak lama lagi.

"Tidak lama lagi," katanya selepas majlis pelancaran buku isterinya, Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali.

Parti baru akan ditubuhkan bagi merealisasikan objektif pergerakan 'Selamatkan Malaysia'.

Sementara itu, Penasihat Sosio Budaya Kerajaan, Tan Sri Dr Rais Yatim yakin parti baru yang ditubuhkan Mahathir tidak akan mendapat sambutan khususnya di kalangan oleh orang Melayu.

Menurut Rais parti baharu itu bakal menempuh 'warna' dan suasana seperti yang pernah dialami oleh parti Semangat 46 dahulu yang gagal mendapat sambutan.

Semangat 46 akhirnya terkubur setelah bekerjasama dengan DAP, dan parti lain menubuhkan Angkatan Perpaduan Ummah (APU) demi bertanding dalam Pilihan Raya Umum 1990.

FAKTA vs. AUTA RASIS UMNO - Kononnya Cina nak rampas dan terajui negara..??

FAKTA vs. AUTA RASIS-UMNO !!!


Masih ada yang percaya dgn doktrin perkauman UMNO..?? kononnya Cina nak rampas dan terajui negara..??

OTAK BEKU SAJA PERCAYA.... dari 31.7 juta rakyat Msia hampir 70% adalah Melayu/Bumiputra...ce citer celah tang mana DAP yang majoriti ahlinya dari kaum Cina boleh terajui negara..!!

Mengapa Pas tidak wajar kekal dalam kerajaan Selangor

KHALID SAMAD

Pakatan Harapan diwujudkan bagi menggantikan Pakatan Rakyat yang sudah berkubur.

Pakatan Harapan diwujudkan bagi menggantikan Pakatan Rakyat yang sudah berkubur.

Persoalan kedudukan Pas dalam kerajaan Negeri Selangor dewasa ini terus menjadi bahan perbincangan. Dalam menjelaskan keberadaan Pas dalam kerajaan Selangor walaupun Pas merupakan sebuah ‘rogue party’ atau parti yang bagaikan lawan terhadap Pakatan Harapan, bermacam-macam alasan dan hujah dikemukakan.

Ada beberapa hujah yang benar tetapi tidak tepat.

Dulu Pas ada, Amanah tidak ada

Antara hujah yang dikemukakan adalah “dulu Pas ada dan Amanah tidak ada”. Kata-kata ini ditonjolkan media walaupun mungkin yang menyebutnya memberi penjelasan yang lebih lengkap.

Hakikatnya dulu pun Amanah sudah ada tetapi kami berada di dalam Pas. Kami adalah serpihan dari Pas, iaitu serpihan yang terdiri dari golongan pemimpin dan ahli yang menyokong secara bersungguh-sungguh Pakatan Rakyat.

Mungkin ada yang lupa betapa meruncingnya perbalahan antara Pas dan Pakatan Rakyat sebelum ini. Perbalahan ini telah menyaksikan peristiwa seperti:

1. Pertandingan antara Pas dan PKR sehingga berlakunya tiga penjuru di Kota Damansara dan beberapa kerusi lain.

2. Tuduhan tanpa bukti mahupun saksi bahawa ada calon PKR menjual pil kuda.

3. Usul kaji kembali kerjasama dengan Keadilan, dan

4. Berbagai-bagai lagi tindakan khianat Pas.

Kemuncak perbalahan ini adalah krisis Menteri Besar (MB) Selangor di mana Pas dengan sokongan Umno telah mempertahankan Tan Sri Khalid Ibrahim (TSKI) sebagai MB, sedangkan PKR dan DAP telah menolaknya. Sebelum itu tersebar luas mesej whatsapp Pengarah Pusat Penyelidikan Pas, Dr. Zuhdi Marzuki dengan sikap khianat yang disyorkannya untuk Pas.

Ini telah akhirnya menghasilkan suasana muktamar Tahunan Pas tahun 2014 di mana golongan yang menolak TSKI dan memilih untuk bersama PKR dan DAP menyokong Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail telah digelar ‘barua dan boneka’ oleh Presiden Pas. Yang dimaksudkannya dengan kalimah ‘barua dan boneka’ itu adalah barua dan boneka PKR dan DAP. Ini adalah kerana mereka tidak mengikut arahannya untuk bersama mempertahankan TSKI sebagai MB dengan sokongan Umno/BN!

Perbalahan ini menyebabkan kami terpaksa keluar dari Pas untuk membentuk Amanah setelah dilihat pendekatan khianat dan berbalah ingin terus dilaksanakan Pas selepas muktamar 2015.

Kami berani mengatakan bahawa dengan adanya kami di dalam Pas maka Pakatan Rakyat telah muncul sebagai gabungan kerjasama parti pembangkang yang kukuh sehingga meningkatkan prestasinya dalam pilihan raya 2013 khususnya di Selangor. Oleh itu amat tidak tepat untuk mengatakan kami ‘tiada’ pada ketika itu.

Kalau kami ‘tiada’ pada ketika itu, mungkin keadaan Kota Damansara adalah keadaan di seluruh negara pada 2013 dan bukan sekadar di beberapa kerusi.

Kalau kami ‘tiada’ pada ketika itu mungkin kerajaan Selangor dan Perak pada 2008 adalah kerajaan gabungan Pas dan Umno/BN.

Kalau kami ‘tiada’ pada ketika itu, mungkin TSKI terus kekal sebagai MB hingga hari ini dan kerajaan Selangor sekarang ini adalah kerajaan Pas dan Umno/BN.

Oleh kerana kami ada pada masa itulah maka apa yang ada sekarang dapat dikawal dan dipertahankan. Maka jangan diketepikan hakikat kehadiran kami dan peranan yang telah kami mainkan.

Sikap Pas seperti yang disaksikan hari ini adalah sikap tanpa adanya kami. Sekiranya itulah sikap Pas sejak dahulu, sudah pasti Pakatan Rakyat tidak mungkin dapat wujud di alam nyata. Dan sikap Amanah hari ini adalah sikap yang telah memungkinkan wujudnya Pakatan Rakyat.

Oleh itu, harap maklum ya, kami telah ada sejak dahulu.

Mandat diberi kepada Pas, PKR dan DAP membentuk kerajaan Selangor

Ini juga satu kenyataan yang benar tetapi tidak tepat.

Sebenarnya mandat diberi kepada Pakatan Rakyat pada 2013 dan bukan kepada parti-parti secara individu. Mesti diingat bahawa pada 2013 kita telah menghadapi pilihan raya sebagai Pakatan Rakyat walaupun bertanding atas logo masing-masing atas sebab-sebab teknikal.

Manifesto yang ditawarkan adalah manifesto Pakatan Rakyat dan rakyat Selangor memberi mandat kepada Pakatan Rakyat untuk memerintah. Dalam erti-kata lain, rakyat ingin ketiga-tiga parti ia itu Pas, DAP dan PKR berkerjasama memerintah negeri Selangor secara bersama berdasarkan manifesto tersebut.

Malangnya Pas khususnya tidak memahami maksud mandat tersebut dan sentiasa mendakwa Pas menang atas kekuatan Pas sendiri sehingga berterusan menempelak rakannya dalam Pakatan Rakyat.

Pada awalnya yang menjadi sasaran Pas adalah PKR dan kemudiannya DAP. Akhirnya Pakatan Rakyat telah terkubur dan walaupun ianya dihidupkan di Selangor, hakikatnya ia hidup dalam keadaan bergantung kepada ehsan dari presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang. Semangat kerjasama sebenarnya tidak lagi dijiwai dan dihayati.

Dalam usaha untuk menghidupkan kembali kerjasama seperti mana yang diinginkan rakyat Selangor, maka ditubuhkan Pakatan Harapan (PH). Pakatan Harapan lebih menyerupai Pakatan Rakyat dahulu berbanding hubungan Pas, PKR dan DAP yang wujud di Selangor dewasa ini. Dalam erti-kata lain PH ditubuhkan untuk memenuhi mandat yang diberi rakyat Selangor kepada Pakatan Rakyat setelah Pas khianat. Ini adalah kerana kerjasama antara tiga parti yang diinginkan rakyat Selangor tidak mampu dilaksanakan lagi oleh gabungan Pas, Keadilan dan DAP. Ia hanya mampu dilaksanakan oleh Amanah, Keadilan dan DAP.

Kesimpulan

Saya tidak nafikan kebenaran apa yang dikatakan semua pihak dalam soal ini.

Hanya ianya tidak setepat mana yang sepatutnya kerana keadaan sudah berubah. Hubungan antara Pas, Keadilan dan DAP tidak seperti dahulu. Hanya yang berada dalam perigi buta sahaja yang tidak menyedari hakikat ini dan ingin berpura-pura menipu diri bahawa ianya tetap sama.

Bagi yang menyatakan Pakatan Rakyat masih wujud, sila panggil mesyuarat Majlis Presiden Pakatan Rakyat. Sila keluarkan kenyataan atas nama ketiga-tiga Presiden dan buktikan kewujudannya. Kalau tidak boleh maka terimalah hakikat, ianya sudah tiada.

Move on!

Kita tidak perlu berpaut kepada dahan yang rapuh. Bina kekuatan atas apa yang ada.

PRU 14: Pas sasar pertahan Kelantan, ambil semula Terengganu dan Kedah

Pas sasar kekal Kelantan, ambil balik Kedah dan Terengganu dalam PRU 14, kata Mustafa Ali
Setelah selesai dua ijtima' (seminar) pilihan raya iaitu Pahang dan Kedah, Pas mensasarkan untuk mengekalkan Kelantan dan merampas semula Terengganu dan Kedah dalam pilihan raya umum akan datang.

"Kelantan kita akan pertahankan kerajaannya dan Kedah diambil alih semula.

"Kita mensasarkan 20 kerusi Dun di Terengganu (dari 32). Target kita untuk memerintah. Perlu ditawan semula kerana negeri itu pernah di perintah oleh Pas," kata Mustafa ketika berucap di ijtima' pilihan raya Pas Terengganu dekat Rusila, Marang semalam.

Menurutnya, pengundi atas pagar menjadi undi penentu untuk kemenangan parti itu di Terengganu.

"Ini termasuk pegawai kerajaan, keluarga mereka dan peniaga, mereka perlu didekati," katanya.

Namun begitu, Mustafa berkata, Perlis sukar (untuk dimenangi Pas) kerana BN menggunakan 3M (Money, mechinery and Media). Parti itu kenal semua pengundi," katanya.

Untuk tujuan mencapai kemenangan itu, katanya, menjadi tugas jentera parti Pas untuk pastikan pengundi bukan Islam mengundi parti itu dalam PRU 14 nanti.

Mustafa, veteran pilihan raya Pas itu menjangkakan, PRU14 akan diadakan tahun depan iaitu 2017, tidak sampai 2018.

Ia berikutan kemenangan BN di pilihan raya negeri Sarawak dan dua pilihan raya kecil iaitu Kuala Kangsar dan Sungai Besar.

Bagi beliau, kemenangan tidak mustahil dalam pilihan raya umum akan datang kerana Umno dan BN semakin tidak kuat.

"Mereka hadapi masalah kredibiliti di kalangan pemimpinnya ekoran skandal 1MDB," katanya.

Langkah kekalkan Pas di Selangor kelirukan rakyat, kata Pemuda Amanah


Pemuda Amanah menganggap langkah mengekalkan Pas dalam kerajaan negeri Selangor akan terus mengelirukan rakyat kerana parti itu kini sudah nyata sangat cenderung kepada Umno dengan tidak lagi bersuara menentang isu-isu korupsi terutama 1MDB.

Timbalan ketuanya, Faiz Fadzil berkata perlu ditegaskan bahawa tidak timbul soal Adun Amanah mahukan jawatan Exco dalam pentadbiran kerajaan negeri kerana tidak pernah pun diminta.

Faiz FadzilFaiz FadzilNamun katanya, sejarah dua orang Adun Amanah ini menyelamatkan kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor adalah satu pengorbanan besar dan bukti jelas komitmen kepada kesinambungan dan pengukuhan Pakatan Rakyat.

"Pertembungan tiga penjuru dalam PRK Sungai Besar dan Kuala Kangsar baru-baru ini adalah 'precedent' jelas bahawa Pas tidak lagi mahu bersama pakatan pembangkang.

"Ini adalah pilihan PAS dan semua pihak perlu menghormatinya.

"Maka, semua parti koalisi Pakatan Harapan perlu kembali ke meja rundingan secepat mungkin dan merangka strategi terbaik untuk berhadapan tiga penjuru dalam mana-mana pilihanraya," katanya dalam satu kenyataan,

Berikut adalah kenyataan penuh beliau.

PAKATAN HARAPAN PERLU KUKUHKAN KOMITMEN

Kenyataan Presiden Parti Amanah Negara (Amanah) semalam menggambarkan komitmen tinggi Amanah untuk terus berjuang bersama koalisi Pakatan Harapan dalam membawa perubahan kepada sistem dan urustadbir negara yang semakin korup.

Amanah terus bertekad membela nasib rakyat yang dizalimi serta kehidupan rakyat yang semakin ditekan kerajaan Barisan Nasional pimpinan 'Malaysian Official 1'.

Skandal 1MDB adalah kemuncak korupsi pemimpin negara. Pendedahan Jabatan Keadilan (DOJ) Amerika Syarikat melalui tindakan 'Civil Forfeiture' menunjukkan wujudnya perbuatan-perbuatan jenayah dalam pengurusan 1MDB.

Perdana Menteri sebagai Pengerusi Lembaga Penasihat 1MDB bertanggungjawab sepenuhnya atas kecurian berbilion ringgit wang negara dalam skandal terbesar ini.

Kroni-kroni Perdana Menteri jelas telah mendapat faedah langsung dengan mengumpul kekayaan hasil pengubahan wang haram.

Maka, menjatuhkan UMNO dan Barisan Nasional dalam PRU-14 adalah satu kewajipan dan bukan lagi pilihan.

Rakyat mahukan satu gabungan pembangkang besar yang kuat sebagai sebuah kerajaan menanti yang serius menentang Umno dan Barisan Nasional.

Justeru, Pakatan Harapan perlu menunjukkan kesediaan untuk menjayakan agenda ini.

Pakatan Rakyat sudah terkubur dan kini digantikan dengan Pakatan Harapan.

Pakatan Harapan telah membuat satu lonjakan bagi mengukuhkan agenda perjuangan ini dengan menandatangani satu perjanjian bertulis melibatkan PKR, DAP dan Amanah.

Pas yang tidak pernah bercadang menyertai Pakatan Harapan adalah punca kepada perpecahan Pakatan Rakyat.

Justeru, Pakatan Harapan perlu memandang ke hadapan.

Sebagai manifestasi kesungguhan perjuangan Pakatan Harapan, kerajaan Pakatan Harapan ditubuhkan di Pulau Pinang.

Seharusnya langkah positif dan efisyen ini perlu diikuti kerajaan negeri Selangor.

Mengekalkan Pas dalam kerajaan negeri akan terus mengelirukan rakyat.

PAS sudah nyata sangat cenderung kepada Umno dengan tidak lagi bersuara menentang isu-isu korupsi terutama 1MDB.

Perlu ditegaskan bahawa tidak timbul soal Adun Amanah mahukan jawatan Exco dalam pentadbiran kerajaan negeri kerana tidak pernah pun diminta.

Namun, sejarah dua orang Adun Amanah ini menyelamatkan kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor adalah satu pengorbanan besar dan bukti jelas komitmen kepada kesinambungan dan pengukuhan Pakatan Rakyat.

Memang benar PAS yang wujud dalam Pakatan Rakyat ketika PRU-13, namun Amanah yang menjunjung perjuangan Pakatan Rakyat yang kini disambung dan diteruskan oleh Pakatan Harapan.

Pertembungan 3 penjuru dalam PRK Sungai Besar dan Kuala Kangsar baru-baru ini adalah 'precedent' jelas bahawa Pas tidak lagi mahu bersama pakatan pembangkang.

Ini adalah pilihan PAS dan semua pihak perlu menghormatinya.

Maka, semua parti koalisi Pakatan Harapan perlu kembali ke meja rundingan secepat mungkin dan merangka strategi terbaik untuk berhadapan tiga penjuru dalam mana-mana pilihanraya.

Pakatan Harapan juga perlu segera merangka polisi dan rangka kerja bersama sebagai tawaran alternatif yang lebih baik kepada rakyat.

Jika kesefahaman ini dapat dicapai oleh semua parti koalisi Pakatan Harapan, maka cadangan 'snap election' di Pulau Pinang pasti akan dihadapi secara bersama dan penuh semangat.

Ia akan menjadi satu referendum rakyat menolak pentadbiran Najib Razak dan Barisan Nasional.

Ia juga menggambarkan solidariti kepada YAB Lim Guan Eng yang dizalimi melalui pendakwaan terpilih sepertimana rakyat membela saudara Anwar Ibrahim.

Jika dilema tiga penjuru dikatakan alasan UMNO akan terus menang dalam pilihanraya, maka kemenangan UMNO akan berterusan dalam mana-mana pilihanraya kerana ia adalah pilihan PAS yang kini tidak mahu bersama pakatan pembangkang.

Pembentukan Blok Ke-tiga adalah bukti jelas bahawa Pas tidak bersedia berjuang bersama rakyat, tetapi lebih bersedia menyambung nyawa Umno dan Barisan Nasional.

Pakatan Harapan perlu bersama mencari strategi baru dan tuntas dalam menghadapi pilihanraya sekiranya pertembungan tiga penjuru tidak dapat dielak.

FAIZ FADZIL
Timbalan Ketua Pemuda Amanah Nasional

Gencatan senjata - MB Kelantan dah mula risau PAS tumbang PRU14

 

Harakahdaily dalam berita bertajuk "Persefahaman elak tembung tiga penjuru" melaporkan:
PAS mempertahankan prinsip bekerjasama dengan sesiapa sahaja asalkan memberi kebaikan kepada rakyat.

Timbalan Mursyidul Am PAS, Ustaz Datuk Ahmad Yakob berkata, parti itu hanya tidak terlibat dengan kerjasama yang boleh mengundang kepada dosa.

“Pimpinan tertinggi tentunya sudah memperhalusi cadangan untuk bekerjasama memandangkan Lajnah Politik bermesyuarat setiap minggu,” katanya sebagai reaksi terhadap usaha PAS mengurangkan pertelagahan sesama pembangkang. - Hrkh.
Juga dilaporkan:
Semalam, Timbalan Presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berharap pertelagahan sesama pembangkang dapat ditamatkan demi rakyat dan masa depan negara.

Menurutnya parti-parti pembangkang perlu melaksanakan gencatan serangan sesama sendiri bagi memberi fokus kepada musuh sebenar iaitu Umno BN.

Ekoran kenyataan itu banyak pihak menyambut baik termasuk Timbalan Presiden PKR Datuk Seri Mohamed Azmin Ali yang berharap pembangkang harus bersatu kembali.

Ketua Penerangan Pemuda PAS Malaysia Ahmad Fadhli Shaari pula berkata pendirian mengenai kerjasama itu jelas kerana PAS sudah mengurangkan kritikan terhadap sesama sendiri.

“Saya percaya menjelang pilihan raya umum akan datang keadaan akan kembali normal dengan kerjasama sesama pembangkang bagi menghadapi Umno dan BN.

“Persefahaman bagi mengelakkan pertembungan tiga penjuru seperti yang berlaku pada pilihan raya kecil Sungai Besar dan Kuala Kangsar baru-baru ini,” katanya - Ibid.
Komen aku mudah saja, aku nampak MB Kelantan macam dah mula rasa susah hati takut PAS Kelantan tumbang PRU14 nanti.

Dan memang pun kalau berlaku pertandingan 3 penjuru dengan BN dan Pakatan arapan yang diwakili Amanah, hampir pasti PAS Kelantan akan tumbang.

Dalam keadaan PAS tidak berpecah masa PRU11 tahun 2004 PAS Kelantan nyaris tumbang, cuma mampu menang dengan kelebihan 3 kerusi saja yang tak lama selepas tu cuma tinggal kelebihan 1 kerusi selepas kalah PRK Pengkalan Pasir.

Masa tu PAS masih bekerjasama dengan PKR cuma putus kerjasama dengan DAP saja sedangkan takdak satu kerusi pun DAP bertanding di Kelantan malah pertandingan 3 penjuru pun takdak dan masa tu TG Nik Aziz masih hidup dan jadi Menterii Besar.

Kalau PAS tak berpecah dengan keujudan Amanah pun PAS Kelantan sangat sukar untuk kekalkan Kelantan dalam PRU kalau tanpa kerjasama macam dalam Pakatan Rakyat, tambah pulak dengan berbagai persepsi yang cukup buruk yang terpaksa PAS tanggung sekarang.

Jadinya memang wajar sangat untuk MB Kelantan ambil peluang untuk sokong saranan gencatan senjata oleh Timbalan Presiden PAS Ust Tuan Ibrahim tu, moga-moga dengan tiada pertandingan 3 penjuru Umno BN tak berjaya rampas Kelantan.

Cuma masalahnya, aku tak yakin TMB Kelantan Ust Nik Amar akan sokong sepenuh hati kenyataan MB Kelantan ni.

Pasainya kalau PAS perlu "kerjasama sesama pembangkang bagi menghadapi Umno dan BN" maknanya Ust Nik Amar terpaksa kerjasama dengan Hj Husam Musa juga.

Dengan hebatnya kebencian yang terpancar dari lenggok badan butir bicara Ust Nik Amar selama ni memang nampak jelas sangat betapa bencinya dia dengan sosok tubuh yang bernama Husam tu.

Pun begitu, dalam politik ni satu benda kena sentiasa ingat, kalau dah nama ahli politik apa pun tak mustahil, malah tahap taqiyah ahli politik ni kadang-kadang lebih dahsyat dari mullah syiah punya taqiyah.
 

Pilihan raya Pulau Pinang tak jadi, kata Guan EngKetua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng tidak akan meneruskan rancangannya untuk mengadakan pilihan raya mengejut di negeri itu.

"Ini kerana PKR tidak bersetuju dengan cadangan tersebut," kata Lim pada sidang akhbarnya, hari ini.

Beberapa hari yang lalu, PKR menyatakan rasa belum cukup yakin dengan cadangan DAP untuk mengadakan pilihan raya negeri di Pulau Pinang.

Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata, walaupun keputusan itu diambil sebulat suara oleh Majlis Pimpinan Pusat (MPP), mereka akan tetap meneruskan perbincangan mengenainya dengan parti lain dalam Pakatan Harapan.

"Selepas perbincangan menyeluruh, termasuk mengambil kira pandangan masyarakat madani (civil society), mesyuarat memutuskan secara sebulat suara bahawa PKR masih belum yakin dengan cadangan tersebut," katanya.

Cadangan tersebut telah menyebabkan berlakunya beberapa pertikaman lidah antara pemimpin DAP dan PKR yang menggusarkan banyak pihak.

Cadangan itu juga mendapat bantahan banyak pihak lain terutama pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang secara jelas menyatakan tentangan terhadap rancangan berkenaan.

Mengulas lanjut, Lim berkata, keputusan itu dibuat setelah Timbalan Presiden PKR, Datuk Seri Azmin Ali memaklumkan kepada beliau bahawa pimpinan parti itu tidak bersetuju untuk mengadakan pilihan raya awal.

"Semasa pertemuan dengan Azmin dan beberapa pemimpin utama PKR pada 20 Julai yang lalu, PKR menyatakan kebimbangan kehilangan lebih banyak kerusi berbanding DAP.

"PKR mencadangkan DAP menyerahkan satu atau dua kerusi di bahagian pulau kepada PKR untuk lebih menyakinkan cadangan itu, bagaimanapun, kita merasakan ia tidak mungkin berlaku," katanya dalam kenyataan.

Justeru, ekoran ketidak setujuan PKR mengenai pilihan raya tersebut, DAP tidak akan meneruskan rancangan itu walaupun Parti Amanah Negara (AMANAH) telah bersetuju mengenainya.

Pengumuman Lim hari ini pastinya menyebabkan banyak pihak menarik nafas lega walaupun Gerakan telah bersedia untuk meletakkan 13 calon untuk bertanding, selain PAS yang turut bersedia untuk bertanding jika pilihan raya itu diadakan.

Sudah berbillion duit negara terbakar hangus, namun biskut empat segi juga yang sibuk diviralkan..!!

SUDAH BERBILLION DUIT TERBAKAR HANGUS
biskut krim kraker juga yang sibuk diviralkan....
.
Ramai pulak orang kita ni yang rajin dan bersemangat berkongsi dan memviralkan isu biskut krim kraker terbakar, yang kononnya dicampurkan dengan plastik... Alahai. Logiklah dah namanya 'krim kraker' yang berasaskan minyak kelapa sawit, memanglah agen pembakaran...
.
Begitu juga bahan makanan kering yang lain yang berasaskan gandum, boleh terbakar. Mi segera keluaran syarikat terkenal pun boleh menyala. Dan kuih bakar yang diusahakan turun-temurun oleh orang Melayu pun, boleh terbakar. Tak kan kuih bakar pun dicampur plastik?
.
Tapi, itulah. Cepat sangat orang kita ni melatah. Maka dikongsi, diviralkanlah kononnya kita sudah tertipu makan biskut plastik! Ek eleh...
.
Duit kita yang berjuta dan berbillion terbakar hangus, tak pulak tunjuk semangat nak kongsi atau viralkan. Sedangkan soal berkenaan telah membakar poket seluruh Rakyat Malaysia tanpa mengira yang makan biskut, makan plastik mahupun yang makan dedak. SEMUA KENA!

Ahmad Zuber
.
* Kami pendidik, bukan ahli politik.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...