TERKINI :

Friday, July 29, 2016

Kebenaran Draft Pendakwaan Najib Bakal Terbongkar..!


Inilah masa dan peluangnya bagi Zeti, Abu Kasim dan Gani menyatakan kebenaran..! Kalau dahulu mereka masih penjawat awam dan terikat dengan akta dan undang undang..! Kini mereka dicabar untuk menyatakan kebenaran dari fitnah yang menggejala..!

Jangan dihalang pulak mereka hadir ke Mahkamah..! Jangan dibiar pulak hakim tangguh tanguh hingga lenguh..!

Biar Mahkamah yang adil, bebas dan telus memberikan hukuman sebenar..! Bukan Mahkamah pengecut@bacul tu..!!!

Aduan Pemuda Umno: Siapa Sebenarnya Berkonspirasi?

ALHAMDULILLAH, satu peluang keemasan terbuka kepada pihak-pihak yang berpengetahuan mengenai skandal raksasa 1MDB untuk menyatakan kebenaran.

Kini, demi mempertahankan diri daripada satu tuduhan yang sangat serius, mereka terpaksa memberitahu polis apa yang mereka tahu mengenai skandal itu dan pelaku-pelakunya.

Mereka yang saya maksudkan adalah bekas Peguam Negara (Tan Sri) Abdul Gani Patail, bekas Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia (PSRM) (Tan Sri) Abu Kassim Mohamed dan bekas Gebenor Bank Negara, (Tan Sri) Zeti Akhtar Aziz.

Mereka telah dituduh dalam satu laporan polis oleh Naib Ketua Pemuda Umno Malaysia, Khairul Azwan Harun, terlibat dalam konspirasi untuk menggulingkan Perdana Menteri, (Datuk Seri Mappadulung Daeng Mattimung Karaeng Sanrobone) Mohd Najib Abdul Razak dan kerajaan yang sah.

Ini adalah satu dakwaan yang sangat berat yang boleh ditakrifkan sebagai penderhakaan terhadap kerajaan yang dipilih oleh rakyat. Jadi wajib disiasat rapi.

Saya tidak tahu apa tujuan tersirat si pembuat laporan. Tetapi secara tersurat, ia nampak seolah-olah satu lagi kegiatan puji ampu oleh pemakan-pemakan dedak Umno.

Namun saya berterima kasih kepada Khairul Azwan kerana akibat laporan beliau itu, ketiga-tiga tokoh yang dituduh boleh memberi keterangan mengenai apa yang mereka tahu berkaitan skandal 1MDB, SRC International Sdn Bhd dan "derma Arab" RM2.6 bilion yang selama ini terpaksa mereka rahsiakan.

Banyak yang boleh mereka ceritakan kepada polis bagi menafikan tuduhan Pemuda Umno itu.

Misalnya mereka boleh menjelaskan sama ada benar atau tidak ura-ura bahawa Mohd Najib di ambang tangkapan dan pertuduhan di mahkamah pada akhir Julai tahun lalu bersabit kes pecah amanah duit SRC International Sdn Bhd.

Abdul Gani sendiri boleh mengesahkan sama ada betul atau tidak jawatannya sebagai Peguam Negara ditamatkan secara mendadak pada 28 Julai lalu kerana beliau sedang bersiap sedia menangkap dan menghadapkan Mohd Najib ke mahkamah bersama-sama dengan Nik Faizal Ariff Kamil dalam kes penipuan SRC International.

Zeti boleh menjawab mengenai hasil penyiasatan ke atas pengaliran keluar-masuk duit 1MDB dan kaitannya dengan “derma” RM2.6 bilion yang masuk akaun peribadi Mohd Najib di AmBank.

Ambank telah pun mengaku salah atas pembabitannya dalam pemindahan wang tersebut dan membayar denda RM53.7 juta kepada Bank Negara November lepas.

Abu Kassim pun macam itu juga. Dia terpaksa menafikan tuduhan itu dengan menceritakan kepada polis apa yang SPRM telah temui dalam siasatannya ke atas SRC International, 1MDB dan derma RM2.6 bilion.

Rakyat Malaysia yang tidak keracunan dedak percaya bahawa SPRM telah membina kes yang cukup kuat yang melibatkan Mohd Najib dan Nik Faisal dalam pengalihan haram duit SRC International sebanyak RM42 juta.

Kempen dedak pertahankan Mohd Najib

Hanya dengan mendedahkan maklumat-maklumat ini untuk dirakamkan oleh pihak polis barulah mereka dapat mempertahankan diri daripada tuduhan Pemuda Umno itu.

Saya yakin banyak lagi maklumat yang ada dalam kepala mereka mengenai siasatan ke atas 1MDB, SRC International dan derma RM2.6 bilion yang boleh mereka ceritakan kepada polis demi membela diri.

Polis, khususnya pegawai penyiasat, tentu tidak berani main kayu tiga dengan tiga orang ternama ini kerana mereka mempunyai pengalaman yang luas di segi undang-undang dan pasti akan diwakili oleh peguam yang cekap.

Abdul Gani sendiri adalah peguam cergas setelah membuka khidmat guamannya sendiri selepas dibuang kerja kononnya beliau sakit teruk. Itulah tahap propaganda pemakan dedak.

Mahkamah Pendapat Umum

Di segi pendapat umum pula, simpati adalah bersama mereka yang dituduh oleh Pemuda Umno itu. Dalam mahkamah pendapat umum, juri rakyat memihak kepada mereka.

Jadi saya hairan apa maksud tersirat Pemuda Umno membuat laporan polis dengan tuduhan yang sangat berat itu.

Perbuatan mereka boleh menjadi senjata yang menikam ketua nombor satu mereka – Mohd Najib - sendiri.

Saya tidak berani mengatakan ada konspirasi halus oleh Pemuda Umno terhadap Mohd Najib melalui laporan atau ia sekadar publisiti murahan kelas pemakan dedak.

Mungkin juga ini adalah cetusan idea gilang-gemilang Pemuda Umno untuk mengalihkan pandangan umum daripada saman sivil KARI (Kleptocracy Asset Recovery Initiative) di Amerika Syarikat yang melibatkan ahli keluarga dan sahabat akrab "Pegawai Nombor Satu Malaysia".

Wallahuaklam.

http://politikputramerdeka.blogspot.my/2016/07/kebenaran-draft-pendakwaan-najib-bakal.html?m=1

DS Mohd Shukri - 'Politikus, hakim ingatlah akhirat'


Tahun lalu memperlihatkan pelbagai peristiwa dramatik dilalui Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hinggakan pada suatu ketika kakitangannya mengadakan solat hajat.

Hari ini Timbalan Ketua Pesuruhjaya SPRM Datuk Seri Mohd Shukri Abdull sekali lagi memberi pesanan dengan mengingatkan orang ramai kepada tuhan.

Berucap di majlis perpisahan di Putrajaya beliau berkata semua orang termasuk ahli politik, hakim dan pegawai-pegawainya akan dipertanggungjawabkan di akhirat.

Kata Mohd Shukri mereka perlu sentiasa jujur dalam tugasan masing-masing kerana pada akhirnya akan ada balasan menanti di akhirat.

“Nasihat saya kepada para hakim, jatuhkanlah hukuman seadil-adilnya kerana semua pihak - sesiapapun terlibat - satu hari nanti kita akan bertemu hakim yang Maha Adil yang akan menjatuhkan hukuman pada kita.

“Pada waktu itu, semua orang - termasuk saya - akan jadi saksi terhadap diri kita sendiri, (juga) menjadi peguam bela ke atas diri kita.

"Sesungguhnya hukuman itu akan menjadi hukuman yang paling adil berdasarkan apa yang kita lakukan di muka bumi," katanya.

Sebagai agensi antirasuah SPRM sentiasa menjadi perhatian ramai. Namun pada tahun lalu tumpuan itu semakin meningkat ekoran pembabitan mereka menyiasat isu berkaitan syarikat milik penuh kerajaan, 1MDB.

Siasatan itu menyaksikan berlaku ketegangan antara SPRM dengan polis termasuk serbuah ke atas Bahagian Operasi Khas SPRM.

Dipindah ke JPM

Tindakan itu dipercayai ada kaitan dengan dakwaan pembocoran kertas pendakwaan terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Pengarah Operasi Khas SPRM Datuk Bahri Mohamad Zin turut dipindahkan dari agensi berkenaan ke Jabatan Perdana Menteri secara mengejut.

Bagaimanapun selepas mendapat kritikan ramai perpindahan itu kemudian dibatalkan. Bahri kemudian kembali ke bahagian berkenaan.

Solat hajat dilakukan SPRM antara lain untuk memohon kepada Allah supaya mereka diberi kekuatan untuk "melaksanakan tugas dengan sebaik mungkin".

Hari ini selain Mohd Shukri, ketua suruhanjaya SPRM Tan Sri Abu Kassim Mohamed dan Datuk Mustafar Ali turut diraikan kakitangan agensi berkenaan.

Abu Kassim akan menamatkan perkhidmatannya mulai 1 Ogos manakala Mustafar dipindahkan menjadi ketua pengarah Jabatan Imigresen Malaysia mulai tarikh sama.

Mohd Shukri kemudian melanjutkan pesanannya: "Kepada orang-orang politik, menteri-menteri wakil-wakil rakyat dan sesiapa sahaja yang dalam politik, ingatlah tuan-tuan di atas sana kerana rakyat.

“Utamakan rakyat, berkhidmatlah dengan seikhlas hati dan penuh berintegriti (kerana) ingatlah satu hari nanti rakyat akan menjadi saksi apabila bertemu Pencipta kita," katanya.

Ketika itu kata Mohd Shukri tiada apa pun yang akan membantu mengubah ketetapan dibuat-Nya, termasuk jawatan atau sebarang bentuk konspirasi.

Suara Mohd Shukri kedengaran sebak ketika mengucapkan ayat berkenaan.

Orang ramai di dewan itu menjadi semakin beremosi apabila Mohd Shukri mula memberi nasihat kepada pegawainya dengan berkata mereka harus jujur menjalankan tanggungjawab dan tidak gentar melawan rasuah.

“Kepada anak buahku, buatlah kerja dengan betul tanpa rasa takut dan gentar kerana di SPRM bukanlah tempat untuk pegawai-pegawai yang kecut, penakut dan gentar.

“Peliharalah kebebasan SPRM (untuk) mencegah rasuah. (Ia) bukan kerja yang mudah (kerana) banyak cabaran dan dugaan (didepani tetapi) hadapilah rintangan ini dengan penuh cekal dan tabah,” katanya.

Bunyi esakan daripada kakitangan SPRM dapat didengar pada ketika itu.

Penjelasan Kerajaan PAS Kelantan sebab apa mesyuarat di Krabi Thailand


Baru-baru neh kecoh di laman sosial kononnya kerajaan negeri PAS Kelantan telah mengadakan lawatan kerja sambil belajar (melancong) Krabi,  Thailand. Tindakan itu dikritik secara berleluasa di media sosial terutamanya oleh penyokong2 Parti Amanah Negara (PAN).

Dokumen yang melibatkan aturcara majlis ketika berada di Krabi turut disebarkan. Setakat ini belum ada apa-apa penafian dari kerajaan negeri tentang ketulenan kandungan dokumen tersebut oleh itu ianya dianggap benar.  Event ini dikritik kerana melibatkan jumlah peserta yang ramai serta tidak menetapkan matlamat yang jelas.  Bahkan pemilihan lokasi untuk mengadakan mesyuarat turut dikritik netizens.

Di saat ramai mangsa banjir masih lagi terabai di Kelantan wajarkah satu delegasi besar mengiringi Nik Amar ke Kelantan.  Tambahan pula segala kos dibiayai oleh rakyat jelata. Itu la yang dipersoalkan mereka.

Dan berikut adalah kemaskini susulan dari TMB kelantan selepas tersebarnya kritikan tersebut.

Delegasi Kerajaan Negeri Kelantan yang diketuai oleh Timbalan Menteri Besar, Dato' Haji Mohd Amar Abdullah dan barisan Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan pada pagi ini telah mengadakan lawatan rasmi ke atas Gabenor Wilayah Krabi, Thailand. Di dalam perjumpaan mahabbah diantara pimpinan kedua wilayah ini, pelbagai perkara telah dibincangkan bersama, antaranya berkenaan industri pelancongan, ekonomi dan pembangunan produk halal. Berteraskan dasar 'Think of Thailand, Think of Krabi', pihak berkuasa Krabi sekarang ini sedang giat membangunkan tarikan-tarikan pelancongan baru yang dapat menarik segmentasi pelancong yang menekankan aspek kualiti dan bebas maksiat.

Disamping itu, wilayah Krabi juga sedang dalam proses untuk dijadikan hab penghasilan produk halal terbesar di Thailand. Menurut Gabenor Krabi, setiap tahun Krabi menerima kedatangan pelancong melebihi 10 juta orang. Tambah beliau lagi, pelancong tidak hanya datang menikmati keindahan alam, tetapi masyarakat muslim diseluruh dunia juga datang untuk menyelami kehidupan masyarakat Islam disini. Ini kerana, berdasarkan rekod, hampir separuh daripada populasi penduduk Krabi adalah beragama Islam.

Malah, kebanyakan pengusaha sektor pelancongan di Krabi pada sekarang ini dipolopori oleh masyarakat Islam dan giat mempromosikan pelancongan bebas maksiat. Hasil daripada lawatan ini, Dato' Mohd Amar Abdullah, Timbalan Menteri Besar Kelantan berharap kerjasama strategik dapat dijalankan diantara wilayah Krabi dan Negeri Kelantan terutamanya yang melibatkan sektor pelancongan dan pembangunan industri hub halal di kedua wilayah.

Disamping itu, beliau menegaskan, hubungan dua hala diantara wilayah ini akan terus diperkemaskan pada masa hadapan bagi memastikan pelbagai faedah dan manfaat dapat diperolehi serta diaplikasi diantara Kelantan-Krabi.

Laporan Ketua Audit Negara bakal hilang status rahsia

Wartawan Sinar Harian
Adam A Kadir

SHAH ALAM - Laporan Ketua Audit Negara mengenai 1Malaysia Development Berhad (1MDB) bukan lagi dokumen rahsia rasmi kerajaan, apabila ia jatuh ke tangan Biro Siasatan Persekutuan (FBI) dalam prosiding sivil Jabatan Kehakiman (DOJ) Amerika Syarikat.

Bekas Presiden Senat, Tan Sri Adam A Kadir berkata, badan penyiasat dunia itu berupaya mendapatkan segala maklumat termasuk laporan sulit itu, bagi mendapatkan kebenaran di sebalik penglibatan lima orang yang disyaki menggunakan duit curi daripada 1MDB.

“FBI akan minta maklumat, kalau kerajaan nak bagi. Kalau kita bagi, dia mesti nak maklumat lagi. Bagi maklumat yang sebetulnya, kerana dengan maklumat itu, Amerika akan membuat kesimpulan yang lebih tepat daripada saman sivil itu.

“Amerika dapat maklumat daripada mana, itu kebijaksanaan mereka. FBI merupakan badan penyiasat nombor satu dunia. Mungkin kita pegang rahsia tertentu, bagi pihak lain, ia bukan rahsia,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Beliau mengulas kemungkinan saman sivil DOJ minggu lalu akan membuka jalan kepada campur tangan kuasa asing itu dalam pentadbiran negara, terutama akses kepada dokumen rahsia kerajaan seperti laporan Ketua Audit Negara, Tan Sri Ambrin Buang mengenai siasatan 1MDB.

Beliau berkata, tiada had tertentu diletakkan dalam perkongsian maklumat antara Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan FBI, sebaliknya bergantung kepada budi bicara serta kejujuran kerajaan Malaysia dalam membantu prosiding sivil itu.

“Hubungan ini berdasarkan saling hormat-menghormati, kalau kita tipu kawan kita atau sekat maklumat tertentu, lain kali hubungan itu tiada rasa hormat lagi, atau nanti kita tidak akan dipercayai.

“Amerika sedang menunjukkan praktisnya. Malaysia jadi kawan Amerika dalam keadaan tertentu. Tapi kita akan jadi musuh, kalau kita tidak bertindak sepatutnya, seperti mana yang mereka mahukan,” katanya.

Beliau turut menegaskan, saman sivil itu tidak akan membuka jalan kepada campur tangan kuasa asing itu dalam pentadbiran negara, melainkan wujudnya kompromi, sama ada menghalang prosiding mahupun kes itu ditarik balik daripada pendakwaan di mahkamah.

“Kalau kita cuba mendapatkan sesuatu melalui pintu belakang dengan mereka, mungkin ia membawa kepada campur tangan dalam negara. Saya tak percaya Amerika akan setuju, kerana ini masalah negara kita, di mana wang kotor itu sudah mencemarkan sistem kewangan mereka.

“Kerana itu, mereka mempunyai kuasa untuk mengeluarkan wang itu daripada sistem kewangan Amerika dengan memulangkan semula kepada Malaysia selepas ditolak kosnya. Ini bermakna, orang bersalah itu tetap bersalah,” ulasnya.

Beliau berkata, Peguam Negara Amerika didakwa akan menamakan Malaysian Official 1 tidak lama lagi selepas mendapat tekanan seluruh dunia.

“Maka tindakan jenayah akan diambil. Sudah terang, lagi bersuluh, tapi orang yang kena suluh dalam terang itu masih lagi tidak mahu mengaku. Maka dia (Amerika) terpaksa kata (menamakan pesalah). Ini akan berlaku,” katanya.

Beliau juga tidak menolak kemungkinan, wujudnya usaha untuk berunding dengan Amerika bagi mengetepikan prosiding sivil itu, terutama yang melibatkan anak tiri Perdana Menteri.

“Mungkin ada usaha-usaha untuk berunding. Berunding itu akan merosakkan integriti kita. Sekiranya berlaku, maka dunia akan tahu bahawa ada sesuatu berlaku di belakang mereka .

“Jadi timbul soal ketelusan yang penting dalam pemerintahan dan tata urus negara sudah terjejas. Itu satu dosa besar dalam pengurusan dan kerajaan dunia kalau berlaku macam itu (rundingan),” dakwanya.

Ditanya kesan kepada Amerika jika rundingan itu diterima, beliau bagaimanapun berkata, kuasa asing itu akan hilang kepercayaan dunia khususnya sebagai pusat parkir wang sedunia pada masa akan datang jika tunduk kepada permintaan itu.

“Amerika menjadi negara nombor satu dunia, orang tak percaya Russia untuk hantar duit di negara itu, orang tak percaya kepada China untuk hantar duit. Orang hanya percaya kepada Amerika, walaupun bagaimanapun dia akan dapat balik duit kalau letak duit di negara itu.

“Jadi Amerika akan menjaga amanah ini dan dia juga ingin memastikan dunia ini, menjadi bebas daripada wang kotor atau pengubahan wang haram atau wang haram daripada korupsi. Dia kena jaga perkara ini sebaik-baiknya,” katanya.

Bloomberg: ‘1MDB Officer 3’ seorang wanita

Bloomberg: ‘1MDB Officer 3’ seorang wanita
SHAH ALAM – Agensi berita antarabangsa, Bloomberg hari ini melaporkan identiti ‘1MDB Officer 3’ merupakan bekas Pengarah Eksekutif 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Memetik laporan tersebut, kerajaan Amerika Syarikat (AS) merujuk pegawai itu sebagai seorang wanita rakyat Malaysia yang belajar undang-undang di UK dan bekerja dengan sebuah syarikat pemaju serta minyak sebelum menyertai 1MDB.

Wanita berkenaan pernah bertugas dalam bahagian undang-undang 1MDB serta menjadi pengantara 1MDB dengan Goldman Sachs Group Inc, bank antarabangsa yang membantu syarikat pelaburan strategik negara memungut, RM24.33 bilion (AS$6 bilion).

“Walaupun jumlahnya sederhana berbanding dengan yang lain dalam skim tersebut, dakwaan pindahan RM20.27 juta itu ketara.

“Penerimanya bukan sahaja seorang peguam dan pengantara 1MDB dengan Goldman Sachs tapi juga satu-satunya orang dalam 1MDB yang DoJ sebut menerima bayaran,” lapor Bloomberg.

Bagaimanapun, Jabatan Kehakiman (DoJ) AS dilaporkan tidak menuduh wanita ini atau mana-mana individu melakukan jenayah dalam saman yang dikemukakan.

Sebelum ini, DoJ mengemukakan saman sivil untuk menyita aset bernilai lebih RM4 bilion yang dipercayai diperoleh melalui konspirasi pengubahan wang haram daripada 1MDB.

[ARTIKEL BERKAITAN: Isu 1MDB: Jabatan Kehakiman AS mahu rampas 17 aset]

DOJ turut menamakan individu yang didakwa terlibat dalam konspirasi tersebut iaitu, anak tiri Perdana Menteri, Riza Aziz; ahli perniagaan, Jho Low serta dua individu lagi, Khadem Abdulla Al-Qubaisi dan Mohammed Ahmed Badawy Al-Husseiny.

Ke mana hilangnya ukhuwah Pakatan Harapan?

Pimpinan DAP dan PKR patut berasa malu dengan cara mereka menangani perbezaan pendapat dalam isu pilihan raya negeri Pulau Pinang.

Kegagalan mereka untuk menangani isu ini dengan baik menyebabkan tercetusnya perbalahan di kalangan pimpinan dan akar umbi masing-masing.

Saya masih ingat apabila Pakatan Rakyat ditubuhkan pada tahun 2008, rakyat Malaysia seumpama diberi peluang menekan butang “reset” untuk negara ini.

Butang ini penting untuk menghapuskan masalah rasuah, salah guna kuasa, ekonomi yang tidak menentu dan ketegangan agama dan kaum.

Anak-anak muda teruja dengan masa depan negara ini walaupun hanya belajar di sekolah menengah pada waktu itu.

Selepas menjejaki kaki ke menara gading, saya pula berkecimpung dalam aktivisme mahasiswa dan bekerjasama dengan parti-parti, politik khususnya DAP dan PKR.

Oleh sebab aktiviti kami yang sering melibatkan demonstrasi jalan raya maka tidak hairanlah untuk kami bermalam di lokap.

Peguam-peguam yang datang tolong kami juga daripada DAP atau PKR.

Kami ditahan pada 1 Ogos 2015 di pasar raya Sogo kerana menganjurkan demonstrasi #TangkapNajib sempena skandal 1MDB yang baru meletup.

Turut ditahan bersama saya adalah aktivis-aktivis daripada kumpulan anak muda Demi Malaysia yang dipimpin oleh Adam Adli.

Kami disiasat bawah Seksyen 124B Kanun Keseksaan yang mengatakan bahawa kami melakukan aktiviti yang memudaratkan demokrasi berparlimen.

Saya berasa hairan kerana sejak bila melaksanakan hak untuk berhimpun yang dijamin bawah Artikel 10 (1)(c) Perlembagaan Persekutuan boleh dikatakan sebagai melakukan aktiviti yang memudaratkan demokrasi berparlimen.

Saya masih ingat peguam-peguam kita yang datang untuk membantu kita semasa prosiding reman.

Ada di kalangan mereka pimpinan DAP dan PKR masing-masing. Gobind Singh Deo, Lim Lip Eng dan Thomas Su merupakan anggota parlimen DAP sedangkan Sivamalar Genapathy dan Melissa Sasidaran merupakan pemimpin wanita dan anak muda dalam PKR.

Saya juga tidak melupakan peguam-peguam dari Yayasan Bantuan Guaman Kebangsaan (YBGK) Cyrus Tiu, Rajsurian Pillai, Dinesh Munthal dan John Das.
 

Berlalu sekelip mata

Begitu juga dengan peguam-peguam daripada kumpulan masyarakat sivil seperti Datuk Ambiga Sreenevasan dan Eric Paulsen.

Mereka semua bekerjasama untuk kepentingan yang sama iaitu untuk tegakkan keadilan dan mempertahankan demokrasi.

Saya ceritakan semua ini kerana saya percaya bahawa sebagai manusia kita perlu tahu mengenang budi dan jasa orang yang pernah mwnolong kita.

Dan saya percaya kebersamaan ini pada waktu susah lebih kuat daripada faktor-faktor yang memecahbelahkan kita.

Setahun berlalu, dengan sekelip mata dan saya kini melangkah keluar ke dunia pekerjaan tetapi idealisme dan semangat saya tetap kuat dan ingin melihat perubahan di tanah air yang tercinta ini.

Namun banyak benda telah berubah belakangan ini. Pakatan Rakyat kini berkubur tanpa batu nisan manakala gabungan baru Pakatan Harapan dengan Parti Amanah Negara (AMANAH) masih kurang meyakinkan rakyat jelata bahawa perubahan kerajaan pusat akan berlaku dalam masa yang terdekat.

Soalan yang sering ditanya adalah ke mana hala tuju kita ataupun quo vadis dalam bahasa Latin.

Parti-parti pembangkang sudah mula menunjukkan kelemahan dalam pentadbiran masing-masing dan sering terlibat dalam perebutan kerusi, perbalahan sesama pimpinan parti dan juga serangan peribadi antara pimpinan parti-parti pembangkang.

Keadaan ini tidak dibantu dengan pemenjaraan Datuk Seri Anwar Ibrahim dan kini Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng juga berdepan dengan pendakwaan di mahkamah.

Isu yang paling hangat di Pulau Pinang adalah spekulasi pilihan raya mengejut dengan pembubaran Dewan Undangan Negeri (DUN) di Pulau Pinang.

Isu pilihan raya mengejut ini kini mendapat liputan media dengan komen-komen pimpinan DAP dan PKR dengan kritikan dan tuduhan yang dilemparkan antara satu sama lain.

Isu ini pada pandangan saya, sekiranya DAP bertegas hendak menjalankan pilihan raya mengejut, hendaklah mendapatkan kebenaran rakan-rakan daripada parti PKR dan AMANAH.

Keputusan ini melibatkan semua pihak dan berdasarkan prinsip setiakawan dan solidariti.

Jikalau salah satu parti membantah keputusan tersebut pilihan raya mengejut ini tidak haruslah diteruskan.

Dedak parti 

Sekiranya DAP masih dengan egonya untuk meneruskan hasrat mereka tanpa persetujuan PKR dan AMANAH, maksudnya DAP tidaklah banyak berbeza daripada Umno.

Malang sekali pimpinan DAP dan PKR membawa perbezaan pendapat mereka ke ruang awam dan beraksikan pertunjukan yang tidak senang dilihat oleh orang awam khususnya penyokong masing-masing.

Keadaan bertambah teruk apabila macai-macai parti masing-masing ambil peluang ini untuk membodek pimpinan masing-masing dengan menyokong pendirian parti mereka.

Macai-macai ini kemudian menyerang antara satu sama lain di media sosial.

Tindakan mereka langsung tidak mencerminkan semangat ukhuwah yang ditonjolkan masing-masing pada tahun 2008 dan 2013 semasa pilihan raya umum.

Saya mengakui bahawa kini setiap parti dalam Pakatan Harapan mempunyai kepentingan masing-masing dari segi perebutan kerusi, jawatan kerajaan negeri dan berlumba-lumba mengejar habuan dalam bidang politik.

Setiap kritikan yang pernah dilontarkan oleh mereka terhadap Umno dan BN kini boleh digunakan balik terhadap mereka.

Dan di mulut rakyat jelata dan mula kami mendengar kata-kata bahawa Pakatan Harapan tiada banyak perbezaan dengan BN.

Yang menghairankan saya, ke mana perginya suara anak muda dalam parti-parti pembangkang yang selalunya menjadi suara hati nurani.

Anak muda parti pembangkang dilihat menyokong sebulat-bulatnya keputusan orang tua dalam parti.

Mungkin cara terbaik untuk mendapat dedak daripada parti adalah menjadi pak turut dalam parti.

Tetapi lama kelamaannya kita akan melihat kesan buruk yang bakal datang ke parti tersebut.

Budaya tanggungjawab kolektif dalam politik adalah untuk mewujudkan kebersamaan dalam tindakan dan bukannya budaya pak turut semata-mata.

Sekiranya kita mengikut jejak langkah anggota Umno dan BN yang membuta tuli menyokong pimpinan yang melakukan kesalahan maka kita sememangnya tiada perbezaan dengan mereka yang kita kutuk itu.

Tiba masanya pimpinan DAP dan PKR mengakui bahawa mereka tidak akan menang pilihan raya umum yang ke-14.

Akui kesilapan

Mereka perlu mengakui banyak kesilapan telah dilakukan dalam pentadbiran mereka sepanjang pilihan raya umum yang lepas hingga sekarang.

Dan selepas berani mengakui kesilapan tersebut bolehlah mereka memperbaiki kelemahan masing-masing dan kembali ke pangkal jalan.

Saya menyeru anak muda dalam parti-parti pembangkang melaksanakan peranan tradisi masing-masing sebagai suara imbang kuasa dan bersuara terhadap pimpinan parti masing-masing yang membawa kita ke arah hari ini.

Masa untuk menjadi lena dan leka dah berakhir.

Ketahuilah bahawa selepas pemenjaraan dan pendakwaan terhadap pimpinan masing-masing akan meninggalkan satu vakum atau ruang kosong yang perlu diisi untuk meneruskan perjuangan masing-masing.

Tetapi perjuangan tersebut tidak akan mencapai matlamatnya sekiranya anak muda masih terikut-ikut dengan politik lama dan enggan memeluk idealisme politik baru.
----------------------------------------------------------
VINCE TAN anggota Jawatankuasa DAP cabang Medan Maktab dan bekas aktivis mahasiswa di Universiti Malaya.

Kami digelar 'Anwarinas' kerana pertahan prinsip Pakatan Rakyat

Hampir kesemua bekas pemimpin Pas yang kini menyertai Amanah komited mempertahankan prinsip dan keputusan yang dicapai dalam Pakatan Rakyat sehingga mereka digelar 'Anwarinas' dan tersingkir daripada parti itu.

Mengimbau kembali konflik dalaman Pas sehingga berkuburnya Pakatan Rakyat, Presiden Amanah Mohamad Sabu berkata, komitmen beliau dan rakan-rakannya dalam Pas untuk mempertahankan kerjasama dalam Pakatan Rakyat mengakibatkan mereka dipandang serong sebahagian anggota Pas.

"Ketika di dalam Pas, sekumpulan pemimpin mereka diberi pelbagai gelaran hanya kerana cuba mempertahankan keutuhan Pakatan Rakyat pada setiap kali mesyuarat parti itu.

"Antara gelaran yang diberikan kepada mereka adalah 'Anwarinas'. Gelaran itu diberikan apabila kumpulan ini mempertahankan keputusan Pakatan Rakyat mencalonkan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri jika Pakatan Rakyat memerintah," ujarnya.

Menurut Mohamad, sebahagian pemimpin Pas tidak menyukai keputusan ini lalu gelaran 'Anwarinas' terus berkumandang setiap kali menjelang muktamar Pas.

"Paling parah pada Muktamar Pas 2015, apabila sekumpulan yang mempertahan Pakatan Rakyat dan mempertahan Anwar Ibrahim sebagai calon perdana menteri menjadi mangsa sehingga berlaku rancangan penyingkiran kumpulan ini sekaligus menguburkan muafakat Pakatan Rakyat," ujar beliau.

Kumpulan yang disingkirkan daripada Pas ini, jelas beliau kemudian menubuhkan Amanah untuk terus mendokong kerjasama politik parti-parti pembangkang bagi kebaikan rakyat.

"Kumpulan ini adalah termasuk saya dan pimpinan Amanah yang lain. Maka Pakatan Harapan muncul," ujarnya dalam satu kenyataan media.

Mohamad dipercayai mengeluarkan kenyataan media bagi menjawab dakwaan segelintir pemimpin Keadilan yang mempertikaikan penubuhan Pakatan Harapan kerana masih menaruh kepercayaan terhadap Pas dan yakin Pakatan Rakyat boleh 'diselamatkan'.                                                                                                                                                    "Walaupun kami yang menjadi mangsa kerana mempertahankan konsep Pakatan Rakyat, namun kami tetap bersabar.

"Kami akan terus bekerja untuk menjayakan kerjasama parti-parti politik atas kepentingan bersama menghadapi BN," ujarnya.

Mohamad menambah kata, Amanah berazam mencorak politik baru bagi menyelamatkan negara yang sedang kecundang akibat rasuah dan salah guna kuasa.

"Rekod paling nyata apabila berlaku pilihan raya kecil (PRK) Permatang Pauh akibat keputusan Mahkamah Tinggi terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim.

"Maka kekekosongan itu telah diputuskan oleh PKR dan dipersetujui oleh Pakatan Rakyat pada waktu itu bahawa Datuk Seri Dr Wan Azizah akan bertanding.

"Ketika itu sebahagian pimpinan Pas memboikot PRK tersebut. Malah Pemuda Pas membuat tunjuk perasan menentang pencalonan Wan Azizah dengan diberi perlindungan oleh pemimpin Pas," imbas beliau.

Namun beliau dan akan-rakan yang kini bersama Amanah turun berhempas pulas bagi memastikan Dr Wan Azizah menang dan kemudian dipilih sebagai ketua pembangkang.

"Pengorbanan ini bukan untuk diungkit, tetapi bagi mengorak sejarah bagaimana Amanah akhirnya lahir dan berada di arena politik Malaysia," ujarnya.

Baru-baru ini Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi PKR, Lateefah Koya mempertikaikan penubuhan Pakatan Harapan yang kononnya dibuat secara tergesa-gesa dan mempersoalkan tindakan DAP yang mengumumkan Pakatan Rakyat sudah berkubur

Lelaki india yang menjadi Mangsa tembak merupakan orang kanan Geng Satu Hati

NURAINA HANIS & ABD. HALIM
29 Julai 2016 12:58 AM

KUALA LUMPUR 28 Julai - Pemilik syarikat peminjam wang, V. Kandasamy, 43, yang mati terkena 10 daripada 18 tembakan di persimpangan lampu isyarat di Jalan Taman Ibu Kota, Setapak, di sini semalam dipercayai orang kanan ahli kumpulan kongsi gelap, Geng Satu Hati.

Difahamkan, polis kini menyiasat kemungkinan mangsa ditembak oleh anggota kongsi gelap yang lain kerana perselisihan faham antara kumpulan itu.

Sementara itu, Ke­tua Polis Kuala Lumpur, Datuk Amar Singh Ishar Singh keti­ka ditanya pemberita mengenai peng­libatan mangsa de­ngan Geng Satu Hati mengesahkan perkara tersebut.

Beliau bagaimanapun tidak menjelaskan lebih lanjut mengenainya.

“Ya, kita boleh sahkan perkara itu,” katanya ketika dihubungi melalui aplikasi WhatsApp hari ini.

Sehingga kini polis belum me­lakukan sebarang tangkapan dan motif pembunuhan masih disiasat.

Sementara itu, me­ngulas kes yang sama, Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata, pihaknya percaya keempat-empat suspek yang terlibat da­lam kejadian masih berada dalam negara dan gerakan memburu mereka sedang dijalankan.

“Kita akan buru kesemua penjenayah ini, mereka tidak akan dapat lari ke mana-mana,” katanya.

Semalam, Kandasamy dibunuh selepas terkena 10 daripada 18 das tembakan dari jarak dekat oleh empat suspek di bahagian kepala, badan dan paha.

Dalam kejadian kira-kira pukul 3.35 petang itu, mangsa yang menetap di Wangsa Maju di sini sedang memberhentikan kereta Honda Accord yang dipandu bersendirian di lorong kanan jalan di persimpangan lampu isyarat di Jalan Taman Ibu Kota bersebelahan pusat beli-belah Setapak Sentral, Setapak di sini.

Sementara itu, Bernama mela­porkan, rakan Kandasamy yang ditemui memberitahu yang mang­sa baru dua minggu membeli kereta baharu setelah mendapati ada pihak mengekorinya.

Rakan yang enggan dikenali berkata, mangsa yang menjalankan perniagaan peminjam wang sejak kira-kira 10 tahun lepas, sebelum ini menggunakan Toyota Camry.

Komplot jatuhkan Perdana Menteri, tragedi tiga Tan Sri

oleh Anak Mami di Perantauan

Pemuda Umno sudah buat laporan polis ke atas tiga orang Tan Sri yang pernah duduk dalam satu jawatankuasa untuk menyiasat dakwaan aliran tunai berjumlah sekitar RM2.6 bilion ke dalam akaun peribadi dengan nama Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Tiga orang Tan Sri ini, Zeti Akhtar Aziz, Abdul Gani Patail dan Abu Kasim, telah dituduh oleh gerombolan Pemuda Umno kononnya telah berkomplot untuk menjatuhkan Perdana Menteri serta kerajaan Malaysia.

Pemuda Umno secara ringkasnya telah menyerang bekas-bekas bos Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, Bank Negara Malaysia dan Jabatan Peguam Negara dengan mempersoal taat setia mereka kepada kerajaan.

Mereka didakwa telah memberi dokumen dan maklumat sulit kepada agensi luar negara, termasuk pihak Biro Siasatan Persekutuan Amerika Syarikat, FBI.

Daripada empat orang Tan Sri yang menganggotai pasukan khas menyiasat aliran tunai ke akaun Najib Razak, hanya seorang Tan Sri sahaja yang masih selamat, iaitu Tan Sri Khalid Abu Bakar, Ketua Polis Negara. Tan Sri KPN sekarang berhadapan tanggungjawab sukar untuk menyiasat tiga Tan Sri lain, yang dahulunya bekerjasama dengannya dalam satu pasukan.

Pemuda Umno bukan sahaja telah bertindak menyerang peribadi tiga orang Tan Sri yang telah berundur daripada jawatan masing-masing ini (secara paksa atau rela kita tidak pasti), malah Pemuda Umno telah hampir sahaja pasti mengesahkan bahawa individu yang dirujuk sebagai ‘Malaysian Official 1’ dalam dokumen saman sivil Jabatan Kehakiman Amerika, adalah tidak lain tidak bukan, Perdana Menteri sendiri.

Seelok-eloknya, tiga orang Tan Sri ini mungkin boleh segera memohon suaka politik daripada mana-mana kedutaan terdekat, dan mohon dikeluarkan dari Malaysia secepat mungkin supaya mereka tidak dikekang daripada menyatakan kebenaran oleh tangan-tangan kasar aparat keamanan negara.

Kita mungkin sahaja menyaksikan Gani Patail, Zeti dan Abu Kassim ditangkap, disoal siasat, dan dikurung di bawah undang-undang tahan tanpa bicara, antara lain kerana mengancam proses demokrasi dan merancang untuk menggulingkan kerajaan dengan cara salah. Komplot menggulingkan perdana menteri bukan benda main-main. Pemuda Umno pastinya tahu itu.

Kedua, mungkin kita boleh cadangkan kepada (bekas) staf-staf mereka, terutamanya yang berada di SPRM untuk segera mendedahkan segala bukti dan hasil siasatan terhadap kes-kes melibatkan pemuka-pemuka Umno yang lainnya, terutamanya yang berprofil tinggi.

Kita sangat pasti bahawa fail siasatan terhadap gerombolan Umno ini semua tebal-tebal belaka dan hanya menanti saat dan ketika untuk dibocorkan kepada pengetahuan orang ramai.

Masanya sudah amat sesuai untuk SPRM melancarkan kempen ‘buli balik’ ke atas gerombolan yang selama ini menekan dan mengawal siasatan mereka, malah sesuka hati memindah-mindah pegawai, dan terbaru mendakwa bekas bos mereka sebagai pengkhianat negara.

Baru lah rancak.

Pun begitu, kita melihat ini semua sekadar buah mula kepada siri serangan balas kartel Najib Razak terhadap pihak lawan, berkadar dengan lahirnya nanti Akta Majlis Keselamatan Negara pada 1 Ogos 2016 nanti.

1 Ogos adalah juga hari lahir Akta Keselamatan Dalam Negeri, yang meski telah lama dimansuhkan, masih juga ada anasirnya yang tersisa dan kini lahir dengan wajah baru.

Akta Majlis Keselamatan Negara memberi kuasa kepada Majlis Keselamatan Negara yang dipengerusikan Perdana Menteri untuk mengisytiharkan ‘kawasan keselamatan’ di daerah, negeri, bandar, kawasan Parlimen tertentu mengikut suka hati pihak berkenaan, tanpa memerlukan perkenan Yang di-Pertuan Agong, mahupun mendapat kelulusan Parlimen.

Undang-undang ngeri itu hampir pasti akan digunakan untuk memberi kelebihan kepada kerajaan United Malays National Organisation untuk membungkam sebarang cabaran daripada pihak lawan, tidak kiralah parti-parti pembangkang, mahupun Tun Dr Mahathir beserta gerombolannya.

Apabila kuasa itu mendapat nyawa 1 Ogos nanti, gigih membebel nak buat pilihanraya negeri pun tak guna dah.

UMNO-BN beri projek pada syarikat China tanpa tender terbuka untuk bayar hutang 1MDB

28 Julai 2016

KUALA LUMPUR, 28 JULAI: Rakyat sekali lagi terpaksa menanggung beban hutang 1MDB, kali ini melibatkan tipu muslihat kerajaan UMNO-BN dalam menganugerahkan kontrak Projek Landasan Keretapi Pantai Timur (ECRL) kepada China Communications Construction Company (CCCC).

Laman pendedah maklumat, Sarawak Report dalam laporannya dua hari lalu mendakwa kerajaan UMNO-BN bersubahat dengan kontraktor terbabit untuk menaikkan kos projek berkenaan daripada RM30 bilion kepada RM60 bilion bagi membayar hutang 1MDB.

Kontrak itu juga didakwa diberikan kepada CCCC tanpa melalui proses tender terbuka.

Sehubungan itu, Setiausaha Publisiti DAP Kebangsaan, Tony Pua Kiam Wee dalam satu kenyataan hari ini menggesa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak megesahkan atau menafikan dakwaan serius terbabit.

“Malah, beliau perlu memberikan alasan yang paling munasabah terhadap tindakan kerajaan menganugerahkan tender berkenaan secara langsung kepada CCCC,” katanya.

Menurut dokumen yang didedahkan Sarawak Report mengenai perkara itu, Tony Pua berkata, CCCC perlu mengarahkan sebuah syarikat yang bakal dilantiknya untuk membayar RM3.4 bilion kepada International Petroleum Investment Corporation (IPIC) bagi hutang pendahuluan 1MDB.

Malah, katanya, CCCC juga didakwa perlu mengambil alih hutang anak-anak syarikat 1MDB berjumlah RM19.4 bilion termasuk faedah yang telah dijamin oleh IPIC setelah menandatangani kontrak ECRL bersama kerajaan UMNO-BN yang dijangka berlaku pada Disember tahun ini.

“Lebih menarik lagi, sebahagian daripada jumlah wang dari kos-lebihan akan digunakan untuk membeli saham besar dalam syarikat Low Taek Jho, Putrajaya Perdana Bhd dan Loh & Loh Corporation Bhd yang masing-masing bernilai AS$244 juta dan AS$71 juta.

“Di samping itu, terdapat pembayaran yang dicadangkan oleh CCCC kepada syarikat ‘perundingan/strategik/perkhidmatan perhubungan’ dan satu lagi ‘syarikat yang dilantik’ untuk jumlah AS$65 juta dan AS$200 juta,” katanya sambil mendakwa bahawa pembayaran “misteri” itu dibuat bagi membayar komisyen pihak-pihak tertentu.

Kos tinggi berbanding dua projek sebelumnya

Dalam pada itu, Tony Pua yang juga Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara turut membandingkan kos projek ECRL dengan dua lagi projek pengangkutan awam yang lain pada tahun 2003 dan 2015.

“Sebagai perbandingan, projek trek-berkembar Ipoh-Padang Besar sepanjang 329km telah dianugerahkan kepada konsortium MMC-Gamuda dengan nilai RM14.5 bilion pada 2003.

“Baru-baru ini pada Disember 2015, projek Gemas-Johor Bahru link sepanjang 179 km telah dianugerahkan kepada China Railway Engineering Corporation dengan jumlah RM7.1 bilion.

“Secara purata, kos projek-projek berkenaan masing-masing hanya RM44 juta dan RM39.8 juta bagi setiap kilometer,” ujarnya.

Oleh itu, mengambil kira projek ECRL yang melibatkan 620 km dan memakan kos RM60 bilion, Tony Pua yang juga Pengerusi DAP Selangor berkata ia bermakna kos bagi setiap kilometer adalah RM96.8 bilion iaitu 120 peratus dan 143 peratus lebih tinggi daripada kedua-dua projek berkenaan. – Roketkini.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...