TERKINI :

Tuesday, July 26, 2016

Pemuda Umno buat laporan ke atas Zeti, Gani, Abu Kasim

26 Jul 2016, petang 3:55 (Dikemaskini 26 Jul 2016, petang 4:16)

Pemuda Umno hari ini membuat laporan polis terhadap bekas Gabenor Bank Negara, Tan Sri Zeti Akthar Aziz, Ketua Pesuruhjaya Suruhanjya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Tan Sri Abu Kasim Mohamed dan bekas Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail.

Menurut Naib Ketua Umno Khairul Azwan Harun, ketiga-tiga individu berpengaruh di negara ini dipercayai terbabit dalam satu konspirasi menjatuhkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan kerajaan Malaysia yang sah.

Khairul membuat laporan itu di Ibu Pejabat Polis Dang Wangi.

Dalam laporannya yang juga diperolehi olehMalaysiakini, Khairul Azwan berkata, ketiga-tiga mereka disyaki memberi dokumen dan maklumat sulit kepada agensi luar negara, termasuk kepada Biro Siasatan Persekutuan (FBI).

Katanya, mereka dipercayai memberikan maklumat sulit berkenaan kepada pihak asing tanpa kelulusan sah oleh pihak berkuasa Malaysia, termasuk Jabatan Peguam Negara.

Beliau juga mendakwa sebahagian besar maklumat dokumen yang dikemukakan adalah palsu, diputar-belit dan direka untuk mencapai agenda jahat mereka.

Khairul menggesa pihak polis mempercepatkan siasatan mengenai perkara ini.

Ditanya mengenai dokumen yang dibekalkan oleh tiga individu berkenaan, beliau berkata, akan hanya berkongsi maklumat tersebut dengan menteri yang bertanggungjawab.

"Terpulang kepada pihak polis," katanya apabila disoal bila maklumat berkenaan akan dikongsi.

Menjawab soalan sama ada beliau juga akan berkongsi maklumat dengan SPRM, Khairul Azwan mengulangi bahawa ia juga terpulang kepada pihak polis.

#1MDB: Adakah Ianya Campurtangan Amerika atau Kebodohon Penyangak? Mari Kita Fikirkan

Nota: Kongsikanlah apa yang ditulis dengan rakan-rakan. Janganlah mudah menerima hujah bahawa ianya campurtangan asing tanpa memahami konteks tindakan Amerika tersebut.

1. Secara peribadi, saya amat tidak bersetuju dengan dasar campurtangan Amerika Syarikat di negara-negara lain didunia ini. Ianya sekadar menyerlahkan sikap mereka yang cuba menjadi Sherif dunia.

2. Apatah lagi sebarang campurtangan di tanahair tercinta, Malaysia.

3. Selepas Jabatan Keadilan Amerika mengeluarkan tuntutan terhadap aset-aset yang dibeli menggunakan wang 1MDB, jentera propaganda BN memainkan sentiment  bahawa tindakan tersebut adalah satu campurtangan Amerika dalam urusan Malaysia.

4. Saya tersentak melihat kedangkalan jentera propaganda ini.

5. Tindakan Jabatan Keadilan Amerika tersebut bukanlah satu campurtangan dalam urusan Malaysia. Sebaliknya ianya adalah usaha untuk mempertahankan tadbir urus sistem kewangan mereka.

6. Dari tuntutan Jabatan Keadilan Amerika tersebut jelas bahawa wang yang disalur keluar dari 1MDB telah melalui sistem kewangan Amerika Syarikat. Wang ini digunakan untuk membeli pelbagai jenis aset termasuklah hartanah dan kapal terbang peribadi.

7. Perlu diingat, wang tersebut bukannya dibawa menggunakan kapal, lori atau kapal selam. Sebaliknya ia telah disalurkan melalui sistem perbankan dan kewangan Amerika.

8. Transaksi melalui sistem perbankan adalah transaksi yang paling mudah dikesan. Ianya akan meninggalkan jejak audit yang boleh diikuti dari mula wang tersebut melalui sistem perbankan sehingga ianya digunakan.

9. Dalam kes aset-aset yang disebut oleh Jabatan Keadilan Amerika, tentunya pembelian aset-aset ini tidak dibuat dengan menggunakan wang tunai yang dibawa dengan lori atau kapal. Sebaliknya ianya menggunakan pelbagai instrumen kewangan seperti cek atau kad kredit.

10. Ianya memudahkan penyiasatan oleh pelbagai pihak, termasuklah agensi-agensi kerajaan Amerika. Mereka tidak perlu merujuk kepada 1MDB untuk mengetahui pergerakan wang didalam sistem kewangan Amerika. Ini kerana, apabila wang tersebut disalur keluar dari akaun 1MDB kepada pihak lain (yang bukan entiti 1MDB), pergerakan maka wang tersebut boleh dijejaki dengan mudah walaupun tanpa bantuan 1MDB.

11. Sejarah telah membuktikan bahawa Amerika Syarikat sentiasa berusaha keras untuk mempertahankan ketelusan dan tadbir urus sistem kewangan dan korporat mereka.

12. Didalam salah satu kes penyelewengan korporat terbesar di Amerika iaitu skandal Enron yang terdedah pada tahun 2001, CEOnya Jeffry Skilling telah didapati bersalah dan dipenjarakan selama 24 tahun (sebelum dikurangkan kepada 14 tahun).

13. Selepas skandal Enron, kerajaan Amerika Syarikat telah melakukan perubahan besar-besaran kepada sistem kewangan dan korporat mereka.

14. Satu undang-undang baru, Sarbanes-Oxley Act diperkenalkan pada tahun 2002. Akta ini adalah antara perubahan terbesar yang pernah dibuat kepada sistem tadbir urus korporat dan kewangan Amerika Syarikat.

15.  Pada tahun 2008 pula, bekas Pengerusi Bukan Eksekutif NASDAQ yang juga pengasas Madoff Investment Securities telah ditangkap kerana didapati bersalah menganjurkan skim cepat kaya terbesar di Amerika. Beliau telah dihukum penjara untuk 150 tahun! Perlu diketahui bahawa Madoff juga seorang Yahudi.

16. Selepas krisis kewangan Amerika yang bermula pada tahun 2008, kerajaan Amerika memperkenalkan Dodd Frank Act pada 2010. Ianya merupakan perubahan paling besar kepada undang-undang dalam sistem kewangan Amerika sejak Great Depression.

17. Contoh-contoh diatas menunjukkan bahawa kerajaan Amerika Syarikat amat mengambil berat akan ketelusan dan tadbir urus sistem keewangan mereka.

18. Jadi, apabila wang milik 1MDB di salurkan melalui sistem kewangan mereka dan digunakan untuk membeli pelbagai aset peribadi pihak tertentu, maka tentunya pihak berkuasa Amerika akan mengambil tindakan terhadap “kleptocracy” ini.

19. Oleh itu, hujah bahawa tidakan Amerika berkaitan dengan 1MDB adalah satu campurtangan asing dalam ehwal dalaman Malaysia adalah satu hujah yang dangkal.

20. Samalah juga tindakan kita mengambil tindakan terhadap rakyat asing yang terlibat dengan jenayah di Malaysia. Ianya tidak bermakna kita campurtangan dalam urusan dalaman negara asal penjenayah tersebut. Kita bertindak kerana mempertahankan keamanan dan kententeraman negara.

21. Jadi, fikirkanlah. Apakah tindakan Amerika tersebut adalah satu campurtangan asing atau satu tindakan yang diambil kerana kebodohan penyagak yang menggunakan sistem kewangan Amerika dengan harapan tiada pihak yang akan dapat mengesannya!

Radzi Jidin
23 Julai 2016, 8:40 malam
Hobart
Australia

Poca: Sanjeevan diarah bebas serta merta

Sri Sanjeevan
KUALA LUMPUR - Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur sebentar tadi mengarahkan Pengerusi Pasukan Petugas Pemantau Jenayah Malaysia (MyWatch), Datuk R Sri Sanjeevan dilepas dan dibebaskan daripada perintah tahanan reman selama 21 hari yang dikenakan terhadapnya mengikut Akta Pencegahan Jenayah 2013 (Poca).

Pesuruhjaya Kehakiman, Datuk Mohd Shariff Abu Samah memerintahkan demikian selepas membenarkan permohonan habeas corpus yang dikemukakan Sanjeevan bagi mencabar penahanannya.

Ketika membuat keputusan itu Mohd Shariff berkata, tempat penahanan pemohon (Sanjeevan) memberikan pelbagai tafsiran yang mewujudkan pelbagai kekeliruan mengenai penahanannya.

"Dengan menggunakan kausa semakan sebagaimana dalam bab 31 Kanun Prosedur Jenayah, dalam memastikan aspek penahanan Poca wajib di patuhi,"katanya.

Sehubungan itu, katanya mahkamah membenarkan pemohonan pemohon secara serta merta.

Pada 11 Julai lalu, Mahkamah Majistret Kuala Lumpur membenarkan permohonan polis untuk menahan reman Sanjeevan, bagi membantu siasatan.

Perintah reman itu akan berakhir pada 31 Julai ini.

Media sebelum ini melaporkan polis menahan Sanjeevan, 32, bersama pemandunya selepas disyaki meminta wang perlindungan daripada seorang ahli perniagaan.

Tangkapan dibuat susulan laporan polis oleh seorang pengadu mendakwa Sanjeevan mengugut mahu menyiarkan fitnah mengenainya melalui laman sosial Facebook sekiranya tidak membayar wang perlindungan RM25,000.

Siasatan 1MDB: Jangan tekan polis, kata IGP


Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar menggesa orang ramai supaya memberi tekanan kepada pihak polis untuk menyegerakan proses siasatan ke atas 1MDB.

Beliau berkata, polis perlu menjalankan siasatan dengan cara yang betul.

"Seperti yang saya katakan (sebelum ini) , siasatan masih lagi dijalankan. Saya tahu sesetengah pihak cuba untuk memberi tekanan dalam melakukan kerja kami. Tetapi kamu tidak boleh memaksa kami melakukan kerja dengan tergesa-gesa.

"Jangan bandingkan kami dengan organisasi lain. Kamu mahu kami buat kerja dengan baik, jadi kami perlu lakukannya dengan betul," ujar beliau semasa sidang akhbar Persidangan Aseanapol ke-36 di Putrajaya.

Pada masa yang sama, Khalid juga enggan mengulas mengenai sama ada polis mempertimbangkan ahli perniagaan, Jho Low sebagai suspek dan jika ada usaha untuk membawanya pulang ke Malaysia.

"Saya tidak akan kata apa-apa kerana jika saya katakan, kemudian mereka akan pergi bersembunyi. Oleh itu, lebih baik tidak. Kami akan melakukan apa yang perlu," katanya.

Semalam, Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Bukit Aman, Datuk Mortadza Nazarene yang bakal bersara hari ini berkata, hanya Khalid satu-satunya pegawai polis yang boleh mengulas mengenai saman sivil yang difailkan terhadap 1MDB oleh Jabatan Kehakiman (DOJ) Amerika Syarikat.

Beberapa hari yang lalu, Khalid berkata, siasatan 1MDB kini masih dalam fasa pertama dan masih berlangsung.

Katanya, seramai 25 saksi telah direkod percakapannya dan beliau menggesa semua pihak tidak memberikan tekanan semasa proses siasatan dilakukan.

“Kita sebenarnya telah merakam lebih 25 percakapan, semua orang nak kita lakukan yang terbaik jadi kita kena buatnya betul-betul.

“Jadi kita mengambil masa merakam percakapan seorang saksi itu bukan satu dua hari.

"Ada yang seminggu dua minggu untuk kita rakam percakapan, go through document kita perlu masa.

“Tak boleh bagi tekanan, minggu depan nak laporan tak boleh, kerana dalam siasatan, bagi kita masa,” katanya lagi.

Aduhai menteri sekoq nie.. dia yang kalut, dia pula yang seru kita bersabar...

DIA YANG KALUT, DIA PULAK YANG MENYERU BERSABAR...

Entah gerangan apa, tiba-tiba saja Salleh Said Keruak meminta semua pihak agar bersabar, kurangkan bercakap serta tidak membuat pelbagai andaian sehingga proses berkaitan saman sivil Jabatan Kehakiman AS terhadap harta-harta yang dikaitkan dengan 1MDB, benar-benar selesai.

Kata beliau, sementara menunggu proses itu, rakyat hendaklah bersabar dan tidak asyik bercakap atau membuat pelbagai andaian mengenainya.

Peguam AS akan membuat siasatan dan tanggungjawab kita hanyalah perlu menunggu kerana kerajaan tidak akan melindungi sesiapa pun...kalau sesiapa bersalah, mereka harus dihukum, tambahnya.

Ehhh...siapa yang tak sabar, paling banyak bercakap dan tidak henti-henti membuat pelbagai andaian mengenai tindakan Jabatan Kehakiman AS itu?

Tidakkah disedari bahawa beliau adalah satu-satunya pemimpin yang paling kalut sejak dua tiga hari kebelakangan ini?

Tidak cukup bercakap dengan wartawan dan mengeluarkan kenyataan, Salleh juga turut menulis di blognya untuk mengulas berkenaan apa yang berlaku di Amerika sana.

Mari kita lihat cakap-cakap dan andaian Salleh berikutan tindakan Jabatan Kehakiman itu.

Kenyataan 1 - inilah kenyataan berupa andaian dan tanda tidak sabar.

Kenyataan 2 - cepat pula menuduh bermotif politik, sabar dan biarlah AS selesaikan prosesnya dulu.

Kenyataan 3 - sekali lagi, tanda tidak sabar, banyak bercakap dan suka buat andaian.

Kenyataan 4 - sempena hari lahir Najib juga Salleh sempat lagi buat andaian.

Kenapa tiba-tiba minta rakyat bersabar, kurangkan bercakap dan jangan membuat banyak andaian?

Dia yang kalut, dia pula tiba-tiba minta rakyat bersabar dan jangan membuat banyak andaian!!

Mimpi apa malam semalam bahh?

#saveMalaysia
#beranikeranabenar

10 cara untuk singkirkan Najib

P Gunasegaram

ULASAN l Berikut adalah ringkasan artikel berjudul ‘10 ways to get Najib to go’ atau sepuluh cara bagi memastikan Datuk Seri Najib Razak berundur sebagai perdana menteri.

Dapatkan ahli-ahli Umno untuk menunjukkan rasa tidak senang mereka.

Umno mempunyai berjuta-juta ahli. Bukan semua yang merestui rasuah dan penyelewengan berbilion ringgit dari 1MDN. Mereka ini mesti meluahkan perasaan mereka secara terbuka berhubung kehilangan berbilion ringgit agar pemimpin Umno, ketua cawangan dan ketua bahagian menyedari bahawa sokongan terhadap Najib sudah terhakis di kalangan ahli-ahli parti.

Lobi pemimpin Umno mempamerkan kuasa mereka.

Ahli Umno yang berpengaruh harus mengketepikan cita-cita mereka dan berjuang untuk kepentingan negara serta menuntut pemimpin kanan Umno secara terbuka menunjukkan bahawa mereka bukan taksub kepada Najib. Adalah memalukan bahawa Umno sebagai parti yang berbangga menjadi penjaga kepentingan orang Melayu dan negara tergamak membiarkan berbilion-bilion wang negara disamun dan membiarkannya serta secara terbuka dan aktif mempertahankan Najib.

Parti komponen BN perlu membuat suara mereka didengar.

Sudah sampai masa supaya rakan-rakan komponen BN di Semenanjung dan di Sabah dan Sarawak meluahkan rasa jijik kebanyakan penyokong mereka berhubung Umno yang terpalit dengan 1MDB. Ini walaupun bermakna bahawa mereka perlu meninggalkan gabungan itu.

Dapatkan pembangkang bersama-sama dalam isu ini.

Rakyat Malaysia yang mempunyai pengaruh di kalangan pembangkang harus menasihati parti mereka untuk bersama-sama memaksa perubahan dalam kepimpinan, jika tidak sekarang maka dalam pilihan raya. Satu-satunya cara pembangkang boleh menang adalah untuk mempunyai barisan yang bersatu termasuk PAS. Tumpukan hanya kepada agenda bersama dan ketepikan isu-isu yang membawa keretakan.

Sokong perhimpunan awam mendesak Najib berundur.

Terdapat pebagai pergerakan yang menuntut Najib untuk meletak jawatan. Sokong mereka, termasuk Deklarasi Rakyat yang kini mempunyai lebih satu juta tandatangan.

Sertai perhimpunan aman bagi menggesa penyingkiran Najib.

Perlembagaan menjamin hak rakyat untuk berhumpun secara tertib dan aman. Jika BERSIH 5 menganjurkan perhimpunan, sertainya dan turun ke jalanan.

Tolak menerbitkan berita tidak benar mengenai 1MDB.

Bagi mereka yang bekerja di media arus perdana, mungkin mereka tiada pilihan tetapi untuk menyokong kerajaan yang memerintah, tetapi sekurang-kurangnya mereka boleh melakukan sesuatu dengan tidak menerbitkan sesuatu laporan yang tidak benar mengenai 1MDB. Tiada orang yang berhak mengarahkan kamu menerbit atau menulis berita palsu.

Nyatakan rasa tidak puas hati anda.

Kita mempunyai hak untuk menyuarakan pendapat dan kita harus menyatakannya, terutama jika kita boleh menyokong kenyataan-kenyataan itu dengan fakta dan hujah yang bernas.

Beri tekanan kepada SPRM dan polis untuk menyiasat.

Cukuplah untuk semua bukan hanya di Malaysia tetapi di dunia melihat rompakan terbesar yang berlaku di depan mata kita. Kita mesti memberi tekanan kepada mereka yang bertanggungjawab untuk menyiasatnya dan menguatkuasakan keadilan. Kita perlu mengingatkan mereka bahawa sejarah akan menghukum jika mereka tidak melakukan sesuatu.

Jika semua gagal, singkirkan BN pada pilihan raya akan datang.

Pada pilihan raya umum lalu, 51 peratus daripada pengundi memilih pembangkang. Jumlah itu mungkin meningkat dengan isu 1MDB, dengan syarat pembangkang dapat bekerjasama. Jadi jangan memandang rendah kuasa yang ada di tangan anda untuk melakukan perubahaan. Ini adalah kuasa mutlak rakyat.

Di Malaysia jika nak rasuah baik jadi menteri

KALAU NAK RASUAH, BAIK JADI MENTERI.

Kasihan saya membaca berita kes rasuah polis berpangkat rendah ini. Hanya kerana RM150 (2X) maka dia dihukum penjara 8 tahun. Habis pencen.

Kalau nak rasuah, baik jadi menteri. Terlibat dgn rasuah jutaan ringgit, tetapi duduk dalam penjara hanya beberapa bulan.

Ust Ahmad Jailani

------------------------

ALOR SETAR - Seorang gadis mengalirkan air mata selepas Mahkamah Sesyen semalam menjatuhkan hukuman penjara lapan tahun dan denda RM20,000 terhadap bapanya, seorang anggota polis berpangkat koperal atas dua pertuduhan meminta dan menerima rasuah.

Hakim, Azhar Mokhtar membuat keputusan itu terhadap Sazali Hashim, 56,  selepas meneliti kertas siasatan dan mendengar pengakuan saksi.

Bagaimanapun, mahkamah membenarkan permohonan peguam Lim Wei Yong yang mewakili Sazali untuk menangguhkan pelaksanaan hukuman penjara sementara menunggu rayuan Mahkamah Tinggi.

Mahkamah turut memerintahkan jumlah jaminan daripada RM4,000 dinaikkan kepada RM8,000.

Pada pertuduhan pertama, pada 18 Oktober 2012, kira-kira jam 11 pagi hingga 12.00 tengah hari, Sazali yang ketika itu bertugas di Balai Polis Kuah, Ibu Pejabat Polis Daerah Langkawi, didakwa meminta suapan wang tunai bernilai RM150 daripada Mohd Asri Bulat agar tidak mengambil tindakan terhadap Mohd Asri yang memiliki air ketum dan untuk memulangkan semula kad pengenalan semasa sekatan jalan raya di Jalan Batu Asah ,Langkawi.

Manakala pertuduhan kedua, pada hari yang sama kira-kira jam 7 malam, Sazali didakwa memperoleh RM150 secara rasuah daripada Mohd Asri Bulat, bertempat di Restoran Selihah Seafood (Tom Yam) ,Langkawi.

Pendakwaan terhadapnya dibuat mengikut Seksyen 16(a) (B) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 dan Seksyen 17(a) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 (Akta 694) yang memperuntukkan penjara maksimum 20 tahun dan denda tidak kurang RM10,000 atau lima kali nilai suapan.

Di Malaysia.. kalau nak rasuah baik jadi menteri

KALAU NAK RASUAH, BAIK JADI MENTERI.

Kasihan saya membaca berita kes rasuah polis berpangkat rendah ini. Hanya kerana RM150 (2X) maka dia dihukum penjara 8 tahun. Habis pencen.

Kalau nak rasuah, baik jadi menteri. Terlibat dgn rasuah jutaan ringgit, tetapi duduk dalam penjara hanya beberapa bulan.

Ust Ahmad Jailani
============================
ALOR SETAR - Seorang gadis mengalirkan air mata selepas Mahkamah Sesyen semalam menjatuhkan hukuman penjara lapan tahun dan denda RM20,000 terhadap bapanya, seorang anggota polis berpangkat koperal atas dua pertuduhan meminta dan menerima rasuah.

Hakim, Azhar Mokhtar membuat keputusan itu terhadap Sazali Hashim, 56,  selepas meneliti kertas siasatan dan mendengar pengakuan saksi.

Bagaimanapun, mahkamah membenarkan permohonan peguam Lim Wei Yong yang mewakili Sazali untuk menangguhkan pelaksanaan hukuman penjara sementara menunggu rayuan Mahkamah Tinggi.

Mahkamah turut memerintahkan jumlah jaminan daripada RM4,000 dinaikkan kepada RM8,000.

Pada pertuduhan pertama, pada 18 Oktober 2012, kira-kira jam 11 pagi hingga 12.00 tengah hari, Sazali yang ketika itu bertugas di Balai Polis Kuah, Ibu Pejabat Polis Daerah Langkawi, didakwa meminta suapan wang tunai bernilai RM150 daripada Mohd Asri Bulat agar tidak mengambil tindakan terhadap Mohd Asri yang memiliki air ketum dan untuk memulangkan semula kad pengenalan semasa sekatan jalan raya di Jalan Batu Asah ,Langkawi.

Manakala pertuduhan kedua, pada hari yang sama kira-kira jam 7 malam, Sazali didakwa memperoleh RM150 secara rasuah daripada Mohd Asri Bulat, bertempat di Restoran Selihah Seafood (Tom Yam) ,Langkawi.

Pendakwaan terhadapnya dibuat mengikut Seksyen 16(a) (B) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 dan Seksyen 17(a) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 (Akta 694) yang memperuntukkan penjara maksimum 20 tahun dan denda tidak kurang RM10,000 atau lima kali nilai suapan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...