TERKINI :

Friday, July 1, 2016

“BN hanya mahu penjarakan saya, tiada kena mengena dengan Taman Manggis”

1 Julai 2016 oleh Lim Guan Eng

Apabila Barisan Nasional (BN) dan Menterinya melancarkan “pendedahan” secara besar- besaran terhadap apa yang kononnya skandal rasuah saya kerana membeli rumah banglo dengan harga yang murah, mereka mengaitkannya dengan penjualan tanah kerajaan di Taman Manggis seluas 1 ekar untuk projek hospital.

Mereka mendakwa bahawa tanah tersebut adalah untuk golongan miskin. Walaupun Kerajaan Negeri Pulau Pinang telah banyak kali mengulang bahawa Kerajaan Negeri Barisan Nasional (BN) sebelum ini yang ingin membangunkan tanah Taman Manggis secara komersial.

Ia sebenarnya tiada kaitan dengan pembelian rumah banglo saya kerana tanah Taman Manggis telah dijual kepada pembida tertinggi melalui tender terbuka yang kompetitif, BN masih meneruskan konspirasi dan serangan politik mereka.

Kedua-dua tuduhan rasuah terhadap saya akhirnya mendedahkan bahawa konspirasi politik Barisan Nasional (BN) dan pemimpinnya, terutama Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Datuk Abdul Rahman Dahlan yang bukan sahaja pengecut dan pembohong, tetapi juga munafik.

Tiada sebarang tuduhan rasuah ke atas saya berhubung dengan Taman Manggis. Walaupun cuba untuk memperbesarkan dan mengugut supaya berdebat secara terbuka oleh Abdul Rahman yang akhirnya pengecut untuk melakukannya, tiada langsung hasil siasatan tanah Taman Manggis yang sekaligus membuktikan pembohongan BN.

Sebaliknya, saya didakwa untuk kesalahan rasuah yang tidak wujud dan sama sekali tidak melibatkan penjualan tanah Taman Maggis kepada KLIDC.

Saya berdepan dengan seluruh jentera Kerajaan Persekutuan BN yang mahu memenjarakan saya selama 20 tahun untuk kesalahan rasuah yang tidak wujud kerana meluluskan pengezonan semula sebidang tanah di Balik Pulau daripada tanah pertanian kepada tanah perumahan yang mana ia masih kekal sebagai tanah pertanian kerana Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) telah menolak pengezonan semula kepada tanah perumahan dan tanah tersebut masih kekal dizonkan sebagai tanah pertanian.

Apakah rasuah atau faedah kepada pemilik tanah, Magnificent Emblem Sdn Bhd (MESB) apabila tiada sebarang faedah kerana tanah tersebut masih kekal dizonkan sebagai tanah pertanian?

Apabila MBPP menolak kebenaran merancang pada 1 Disember 2015, MESB tidak dibenarkan membayar yuran pengezonan semula untuk ia dizonkan kepada perumahan. Jawatankuasa Perancang Negeri (SPC) yang diketuai oleh saya tidak campur tangan untuk mengarahkan MBPP supaya mengezonkan tanah tersebut kepada tanah perumahan.

Di manakah faedah yang menyalahi undang-undang atau kesalahan rasuah? Namun demikian saya berdepan hukuman penjara 20 tahun sedangkan tiada kelebihan diterima MESB!

Berbeza dengan hutang RM50 bilion dari skandal 1MDB atau RM4 bilion skandal derma yang mana bukan sahaja jelas merupakan manfaat atau faeah yang menyalahi undang-undang tetapi dana awam telah digunakan, namun tiada seorang pun telah dihukum atau ditahan kerana rasuah!

Hanya rakyat Pulau Pinang tahu

Pembelian rumah banglo saya adalah melalui pinjaman bank dan elaun saya sendiri sebagai Ketua Menteri. Tidak seperti kes rasuah yang melibatkan Bekas Menteri Besar Selangor Mohd Khir Toyo yang mana penjual telah mengalami kerugian sebanyak RM5 juta, penjual saya mendapat keuntungan kecil sebanyak RM300,000.

Dalam kes Khir Toyo, penjual merupakan pemaju perumahan yang mempunyai hubungan perniagaan yang aktif dengan Kerajaan Negeri Selangor, manakala penjual rumah saya bukan merupakan pemaju perumahan dan tidak mempunyai hubungan perniagaan yang aktif dengan Kerajaan Negeri Pulau Pinang.

Tidak seperti kes Khir Toyo, tidak ada paksaan atau pilih kasih yang diberikan kepada penjual rumah banglo saya. Malah Khir Toyo tidak ditahan semalaman, tetapi saya ditahan selama 1 malam di Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Tidak ada sebab untuk saya tidak hadir ke mahkamah dan membuktikan saya tidak bersalah kerana BN pastinya akan mengatakan saya akan melepaskan dan melarikan diri.

Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada parti saya dan rakan-rakan Pakatan atas sokongan mereka kepada saya dan keluarga saya dalam tempoh yang mencabar ini.

Saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada orang awam yang datang sendiri untuk menunjukkan sokongan dan saya terharu apabila ramai orang berbangsa Melayu dan India yang menangis dan berpelukan. Orang Melayu, Cina dan India ini tahu apa yang ingin dipertaruhkan oleh BN apabila memfailkan tuduhan rasuah kepada saya.

Rakyat Pulau Pinang telah mendapat manfaat daripada sumbangan wang di bawah Program i-Sejahtera Kerajaan Negeri Pulau Pinang di mana RM100 diberikan setiap tahun kepada warga emas, ibu tunggal, orang kurang upaya dan suri rumah. Kerajaan Negeri Pulau Pinang juga memberikan bantuan pukat kepada nelayan sebanyak dua kali setahun.

Di bawah program yang sama, Kerajan Negeri memberikan RM600 kepada pemandu teksi, RM100 kepada penarik beca yang berdaftar, RM100 kepada Pelajar Sekolah Rendah Tahun 1 dan 4 dan Sekolah Menengah Tingkatan 1 dan 4, RM1000 one-off kepada pelajar tahun pertama universiti awam, RM1000 one-off untuk khairat kematian dan juga RM200 one-off kepada bayi yang baru dilahirkan di negeri ini.

Lebih daripada RM400 juta telah diberikan sejak tahun 2008 atau 12% daripada belanjawan tahunan. Sumbangan RM400 juta yang memberikan manfaat kepada mereka ini merupakan lebihan tahunan yang direkodkan kerana kita mentadbir kerajaan yang bersih.

Rakyat Pulau Pinang tidak pernah mendapat apa -apa sumbangan daripada Kerajaan Negeri BN sebelum ini. Tanpa kerajaan yang bersih, hampir 200,000 rakyat Pulau Pinang tidak akan menerima manfaat ini.

Rakyat Pulau Pinang marah apabila pemimpin kerajaan yang bersih kini didakwa kerana rasuah dan sumbangan RM400 juta untuk program i-sejahtera terancam. Saya ingin memberi jaminan kepada rakyat Pulau Pinang bahawa Kerajaan Pakatan dan pemimpinnya adalah bersih.

Tuduhan ini adalah pembohongan jahat dan merupakan konspirasi politik untuk memusnahkan saya. Kami akan berdiri bersama-sama dan tidak akan berputus asa untuk meneruskan impian kami untuk menjadi model pentadbiran Malaysia (tanpa GST dan tol yang tidak adil) yang bersih, mesra rakyat berdasarkan tender terbuka dan bukan kroni. – Roketkini.com

*Lim Guan Eng ialah Ketua Menteri Pulau Pinang dan juga Setiausaha Agung DAP

ABIM bidas kerajaan BN naik minyak musim umat Islam nak RAYA

ABIM BIDAS MINYAK NAIK MUSIM RAYA

KUALA LUMPUR: Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) mempersoalkan ke mana perginya subsidi melindungi kepentingan rakyat, selepas kerajaan semalam mengumumkan kenaikan 5 sen bagi semua kategori minyak.

“Mengapakah subsidi bagi kemaslahatan rakyat terbanyak ini tidak lagi mampu ditampung oleh kerajaan, walhal pada masa yang sama billion ringgit dari khazanah negara dibazirkan atas kelemahan urus tadbir kerajaan?” soal Presiden ABIM, Mohamad Raimi Abdul Rahim.

Katanya, kenaikan terbaru itu tidak kena pada masanya dan membebankan rakyat terutama mereka yang akan menyambut Aidilfitri tidak lama lagi.

“Selain tambahan perbelanjaan untuk pengangkutan jutaan rakyat yang pulang ke kampung halaman menemui keluarga tercinta, kenaikan harga barangan keperluan dan persiapan perayaan adalah sesuatu yang dijangkakan,” katanya.

Harga minyak dikaji setiap akhir bulan, berikutan keputusan Putrajaya memansuhkan subsidi petrol dan diesel, dan melaksanakan “apungan terurus” dalam menentukan harga bahan api runcit berasaskan harga minyak mentah dunia.

Semalam, kenaikan 5 sen menjadikan RON 95 kini pada harga RM1.75 seliter, RON97 RM2.10, diesel RM1.60 dan diesel Euro 5 RM1.70.

ABIM menggesa mekanisme apungan harga minyak ini dikaji semula perlaksanaannya terutama sekali ketika musim perayaan dan cuti.

“Sekiranya dasar ini ingin diteruskan, satu mekanisme kawalan perlu ditetapkan untuk melindungi kepentingan rakyat keseluruhannya daripada terus terbeban.

“Namun soalan dasar yang ingin ABIM pertanyakan ialah, ‘ke manakah perginya subsidi-subsidi (yang dahulunya) diwujudkan melindungi kepentingan rakyat?’

http://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/2016/07/01/abim-bidas-minyak-naik-musim-raya/

Najib ‘ludah ke langit’ tuduh Dr M gagal pengangkutan awam

FMT Reporters

PETALING JAYA: Dakwaan Datuk Seri Najib Razak semalam yang bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad gagal membangunkan pengangkutan awam umpama “meludah ke langit”, kata seorang bekas pengarang kanan New Straits Times.

Mustapha Kamil, yang baru-baru ini meletak jawatan sebagai pengarang kumpulan akhbar milik Umno itu, berkata beliau sendiri terlalu malas memikirkan kenyataan dibuat Najib itu.

“Tetapi bukankah ia semacam pepatah Melayu, ‘meludah ke langit’?

“Maksud saya, bukankah dia (Najib) juga dalam kabinet (Dr Mahathir) selama ini?” tulis beliau dalam Facebook pagi tadi.

Semalam, ketika melancarkan Projek Penyambungan Jajaran Sistem Transit Aliran Ringan (LRT) Laluan Kelana Jaya dan Ampang/Sri Petaling di Putra Heights, Najib berkata Dr Mahathir gagal menyediakan pengangkutan awam yang mapan walaupun 22 tahun menjadi perdana menteri.

“Bila saya ambil alih tampuk kepimpinan negara pada 2009, kita lihat bahawa salah satu cabaran kita pada masa itu… salah satu kelompongan yang berlaku dalam negara kita ialah masalah pengangkutan awam.

“Ini adalah kerana pemerintah sebelum ini yang memerintah selama 22 tahun tidak mengambil banyak perhatian dalam pembangunan pengangkutan awam dan menyebab berlakunya kelompongan, berlakunya kurang pelaburan, berlakunya sistem yang tidak bersepadu dan dimiliki oleh terlalu ramai pihak,” katanya.

Dr Mahathir merupakan perdana menteri dari 1981 sehingga 2003.

Di bawah Dr Mahathir, Najib pernah memegang jawatan menteri belia dan sukan (1986-1990), menteri pertahanan (1991-1995) dan menteri pendidikan (1995-2000).


Ahmad Husni Hanadzlah Dedah Punca Peletakan Jawatannya? 

Pertemuan antara Umno Tambun bersama bekas pemimpinnya, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah telah diadakan pada Rabu malam, ekoran peletakan jawatan mengejutnya dalam parti dan kabinet.

Timbalan Ketua Umno Tambun Datuk Aminuddin Md Hanafiah mengesahkan perkara tersebut tetapi enggan menyatakan sama ada Husni menjelaskan perkara itu.

"Saya sudah bertemu dengan Datuk Seri Husni dan beliau mengesahkan peletakan jawatan parti beliau sepertimana yang telah diuar-uarkan sebelum ini.

"Dalam konteks Tambun, sudah pasti Umno/BN Tambun terasa kehilangan beliau tetapi selaku anggota parlimen Tambun,beliau akan terus memberi khidmat bakti dalam kapasiti tersebut," katanya kepada Malaysiakini semalam.

Aminuddin sebelum ini berharap Husni dapat tampil memberi penjelasan mengenai perkara itu supaya semua pihak tidak membuat sebarang spekulasi.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak ketika mengumumkan rombakan kabinet hanya berkata Husni tidak mahu lagi menjadi menteri kewangan kedua atas sebab peribadi.

Masa perubahan

Husni juga dilapor meletakkan jawatan sebagai bendahari Umno dan BN, timbalan pengerusi Umno dan BN Perak serta ketua Umno dan BN Tambun.

Selain itu, Aminuddin juga menganggap sudah tiba masanya bagi Umno bahagian melakukan pertukaran bagi menghadapi persediaan pilihan raya umum akan datang.

"Bagi Tambun, beliau (Husni) merasakan sudah tiba masanya untuk lakukan proses pertukaran seperti yang beliau rancang untuk menghadapi pilihan raya umum akan datang," katanya.

Aminuddin enggan menghuraikan lebih lanjut dan hanya menegaskan Husni seorang pemimpin yang praktikal dan berwawasan.

Pembangkang sebelum ini mengaitkan pengunduran Husni sebagai protes terhadap isu sekitar Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dalam isu 1MDB dan kontroversi kemasukan wang berbilion ringgit ke dalam akaun peribadinya.

Husni setakat ini belum menjelaskan lanjut perkara itu. Usaha Malaysiakini mendapatkan reaksi Husni setakat ini masih belum berhasil.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...