TERKINI :

Sunday, May 29, 2016

AMANAH sokong usaha memartabatkan kedudukan Mahkamah Syariah

Kenyataan Media

USAHA UNTUK MEMARTABAT KEDUDUKAN MAHKAMAH SYARIAH HARUS DISOKONG

www.amanah.org.my

1. Biro Undang-Undang (KANUN) Parti Amanah Negara (AMANAH) menyambut baik pembentangan usul persendirian Rang Undang-Undang Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) Pindaan) 2016 oleh Ahli Parlimen Marang,  Yang Berhormat Dato Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang pada 26 Mei 2016 yang lalu.

2. KANUN melihat usul persendirian tersebut merupakan usul yang baik dalam usaha untuk mengangkat dan menambahbaik martabat serta kedudukan Mahkamah Syariah di Malaysia terutama sekali daripada sudut bidangkuasa hukuman.

3. Usul pindaan yang difahami untuk dicadangkan adalah untuk meningkatkan tahap hukuman bagi kesalahan jenayah daripada sekadar penjara tidak lebih 3 tahun,  denda tidak melebihi RM5 ribu dan sebatan tidak lebih daripada 6 kali.

4. Walaubagaimanapun,  KANUN mendapati bahawa langkah membentangkan usul persendirian tersebut bukan sahaja telah mengundang pelbagai reaksi pelbagai pihak malah juga telah mencetuskan polemik baik di kalangan pemimpin politik mahupun pengamal undang-undang.

5. KANUN menyedari bahawa reaksi dan polemik yang timbul tersebut  juga mempunyai asas yang perlu diteliti dan diperhalusi. Terdapat ahli parlimen pembangkang yang mempersoalkan kewajaran usul persendirian tersebut didahulukan berbanding usul-usul kerajaan yang lain serta tanpa perbahasan.

Ada pemimpin-pemimpin politik yang merasakan bahawa usul tersebut akan membuka laluan awal kepada pengenalan undang-undang Hudud PAS yang telah lama dipertikaikan. Seorang pengamal undang-undang kanan pula mempersoalkan matan deraf Rang Undang-Undang tersebut yang memungkinkan berlaku kekeliruan dan kecelaruan di masa hadapan.

Malah wujud juga persepsi di kalangan pemerhati politik yang mengatakan bahawa ianya merupakan "move" politik PAS dan UMNO-BN untuk menghadapi pilihanraya kecil Sungai Besar dan Kuala Kangsar yang akan berlangsung tidak lama lagi.

6. KANUN sendiri difahamkan bahawa cadangan usul tersebut juga tidak dibawa konsultasi dengan pemegang-pemegang taruh yang berkepentingan termasuk Majlis Raja-Raja sebelum dibentangkan sepertimana proses konsultasi ke bawah dan menyeluruh dilakukan bagi menambahbaik Akta Syarikat 1965 dan juga hak asasi manusia di Malaysia.

7. KANUN sekali lagi berpendirian bahawa dalam perihal usul persendirian terhadap penambahbaikan Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 ('Akta 355') tersebut umumnya harus disokong, walaubagaimanapun, langkah tersebut juga harus dilaksanakan dalam cara, masa dan keadaan yang munasabah bagi mengelakkan tanggapan negatif yang tidak perlu terhadap Islam dan mengundang perpecahan di kalangan rakyat.
    
"Harapan Baru"

WAN ANWAR BIN WAN IBRAHIM
Timbalan Pengerusi
Biro Undang-Undang (KANUN)
Parti Amanah Negara

28 Mei 2016

MP jelaskan kekeliruan usul dibaca Hadi

Khamis lepas menyaksikan ahli parlimen pembangkang berang selepas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Azalina Othman Said membawa cadangan untuk mengemukakan usul dibawa Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Kekeliruan timbul selepas Hadi bangun dan membaca rang undang-undang persendirian untuk meminda Akta 355 seolah-olah ia adalah bacaan pertama rang undang-undang.

Bagaimanapun Ahli Parlimen PKR N Surendran menjelaskan bahawa ia bukan rang undang-undang, sebaliknya usul bagi mendapatkan kebenaran agar sebuah rang undang-undang persendirian dibawa ke hadapan.

"Semua media melaporkan bahawa rang undang-undang itu keluar - rang undang-undang itu tidak pernah keluar. Ia adalah satu usul, bukan rang undang-undang," kata Surendran kepada Malaysiakini.

Memetik Peraturan Mesyuarat 49, Surendran berkata rang undang-undang persendirian hanya boleh dibawa jika seorang ahli parlimen mendapat kebenaran dewan.

Hadi, katanya, telah memfailkan usul untuk mendapat kebenaran dewan bagi membawa rang undang-undang ahli persendirian itu.

Satu lagi kekeliruan mengenai perkara itu mungkin disebabkan perbezaan prosedur antara rang undang-undang kerajaan dan rang undang-undang persendirian di mana ia tidak perlu meminta izin sebelum dibawa ke bacaan kali pertama.

Dalam kejadian Khamis lalu, Yang Dipertua Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia meminta Hadi menjelaskan rang undang-undang itu dan Hadi kemudian meminta usul itu ditangguhkan.

Oleh itu, usul Hadi untuk mendapatkan kebenaran dewan bagi membawa rang undang-undang persendirian itu belum diputuskan kerana usul itu masih belum diluluskan.

"Ini bermakna pada sesi parlimen akan datang, apa yang perlu diputuskan pertama adalah usul untuk membawa rang undang-undang persendirian.

"Tiada rang undang-undang persendirian sehingga usul itu ditentukan. Jadi Hadi perlu membentangkan usul yang sama sekali lagi pada sesi akan datang.

"Tidak ada bacaan pertama atau kedua kerana usul bagi kebenaran belum diluluskan lagi," kata Surendran.

Saya sudah serik kerjasama dengan PKR - Hadi


Hubungan Azmin dengan Abdul Hadi baik namun kini bermasalah menjelang PRK Sungai Besar Kuala Kangsar. Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang mengakui parti itu sudah serik untuk bekerjasama dengan parti pembangkang terutamanya PKR. Ini kerana kata beliau, PAS berkerja sepanjang masa sedangkan parti pembangkang lain hanya hadir ketika musim pilihan raya sahaja. 

“Terang-terang saya sebut, banyak pilihan raya kita beri kepada rakan kita ini (PKR). Masa pilihan raya, dia datang, lepas pilihan raya, dia tak datang, jadi orang PAS yang bekerja. “Sudah berapa kali pilihan raya, orang PAS yang bekerja kuat kerana PAS bekerja sepanjang masa. (Tetapi) apabila tiba pilihan raya, dia datang, nak kawasan (bertanding). “Ini bukan sahaja di Sungai Besar dan Kuala Selangor sahaja, kawasan lain pun begitu juga,”katanya kepada pemberita di pejabat Kesatuan Ulama Islam Sedunia pada Jumaat lalu sebagaimana dilaporkan sebuah laman yang pro Pas, Tranungkite.net. 

Ia juga turut dilaporkan oleh Buletin Utama TV3. Kenyataan Abdul Hadi dipercayai kerana kesal dengan sikap PKR yang cuba merebut kawasan pilihan raya Sungai Besar untuk bertanding juga. Timbalan Presiden PKR, Datuk Seri Mohamed Azmi Ali mengaku beliau sedia terus berunding dengan Pas walaupun sudah beberapa kali gagal mencapai kata sepakat. 

Pemilihan Mastura sebagai calon BN bakal tingkatkan undi simpati

Analisis Berita

SHAH ALAM - Penganalisis politik dari Universiti Sains Malaysia (USM), Prof Madya Dr Sivamurugan Pandian berkata, pemilihan balu Datuk Wan Mohammad Khair-il Anuar Wan Ahmad sebagai calon Pilihan Raya Kecil (PRK) Kuala Kangsar bakal meningkatkan undi simpati buat BN.

Menurut beliau, sebagai seorang individu yang rapat dengan Allahyarham, Datin Mastura Mohd Yazid‎ dilihat dapat memahami lokaliti kawasan Kuala Kangsar serta penduduk setempat di sana.

“Itu beri kelebihan kepada beliau sebagai seorang yang rapat dengan Allahyarham dan pernah turut membantu aktiviti suaminya sebelum ini,” katanya kepada Sinar Online.

Dalam pada itu, menyentuh mengenai tempoh edah Mastura, Sivamurugan berkata bagi peringkat ini, jentera parti harus memainkan peranan dengan menunjukkan bahawa kemampuan serta kewibawaan calon yang dipilih perlu diberi keutamaan untuk menggantikan Allahyarham.

[VIDEO] UMNO Cadang, PAS Bentang, Yang Jahatnya DAP & AMANAH (?)

 https://2.bp.blogspot.com/-rF7lhod29eM/V0q03Y_-Y7I/AAAAAAAB85E/oz6Q74oJJEg1QGYqNWz9FZZcEysgBZV-gCLcB/s1600/az.jpg
"UMNO yang cadang, UMNO yang sokong, PAS yang bentang, PAS yang tangguh, yang jahatnya AMANAH dan DAP," demikian disuarakan oleh Pengerusi Parti AMANAH Negara Negeri Melaka, Sdra Hj Adly Zahari merujuk kepada pembentangan usul rang undang-undang persendirian di Dewan Rakyat selepas mendapat ruang melalui cadangan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Azalina Othman Said.

Usul itu kemudian disokong Timbalan Menteri Kerja Raya Datuk Rosnah Rashid Shirlin tetapi kemudiannya dimohon penangguhan oleh Presiden PAS tanpa sebarang alasan.

Adly menyatakan bahawa kini ramai tokoh-tokoh agama yang turut mempersoalkan langkah PAS itu, yang mana sepatutnya langkah itu (pindaan RUU EKJS) baik, ia menyatukan, mendamaikan dan memperkukuhkan Islam itu sendiri.

Adly juga menyatakan kita kena beri sumbangan ke PRK Sungai Besar dan Kuala Kangsar supaya kita dapat meraih sokongan daripada rakyat dan seterusnya dapat merealisasikan keinginan untuk melihat perubahan (perintahan dan kehidupan) di dalam negara ini.

Beliau bercakap demikian di Majlis Pelancaran Pilihanraya AMANAH Melaka ke PRK Sungai Besar di Sungai Rambai malam tadi yang turut disertai oleh Pengerusi Biro Tanah dan Luarbandar Parti Amanah Negara, Tn Hj Mazlan Aliman dan Pengerusi AMANAH Negeri Sarawak, Sdra Hud Andre Zulkarnaen.

AMANAH Melaka diputuskan akan membantu berkempen untuk calon AMANAH di PRK Sungai Besar.

JPJ panggil 91 pemilik kenderaan guna lorong kecemasan

KUALA LUMPUR - JPJ telah mengeluarkan 91 notis temu siasat kepada pemilik kenderaan yang didapati menggunakan lorong kecemasan di KM228 Lebuhraya Plus, di Melaka, Ahad lepas sehingga menghalang laluan ambulans.

Timbalan Ketua Pengarah (Perancang dan Operasi) JPJ, Datuk Yusoff Ayob berkata, notis itu dikeluarkan JPJ Melaka pada minggu lepas setelah selesai siasatan terhadap rakaman video orang awam mengenai kejadian berkenaan.

"Semua pemilik kenderaan yang terlibat diberi tempoh 14 hari untuk tampil ke pejabat JPJ dan disiasat mengikut Seksyen 114 Akta Pengangkutan Jalan 1987 bagi mengenal pasti pemandunya," katanya.

Beliau berkata demikian kepada Bernama selepas menyampaikan sijil penyertaan kepada peserta Kursus Asas Keselamatan Jalan Raya (Marshall) di sini hari ini.

Yusoff berkata, pemilik kenderaan terbabit perlu tampil bagi proses mengenal pasti siapa yang memandu kenderaan berkenaan ketika kejadian, untuk tindakan selanjutnya.

Mesyuarat MIC kecoh, penyokong merusuh

SUBANG JAYA: Sekumpulan penyokong MIC dipercayai daripada ‘geng’ bekas presiden Datuk Seri G Palanivel datang ke mesyuarat agung luar biasa (EGM) parti India itu di sini hari ini.

Mereka cuba masuk ke Grand Boulevard di One City di mana EGM itu berlangsung, dengan tujuan menghentikan mesyuarat berkenaan yang turut dihadiri Presiden MIC Datuk Seri Dr S Subramaniam.

Sesetengah penyokong bertindak melampau dengan membaling botol ke arah polis yang berkawal di luar lokasi mesyuarat.

Namun, mesyuarat tetap berlangsung di dalam dewan, sementara ada ahli daripada kumpulan yang membuat kecoh di luar melaung mendesak Subramaniam meletak jawatan sebagai presiden MIC.

Halangan tegak syiar Islam disebabkan Umno - Mohd Amar

Halangan utama PAS untuk menegakkan syiar Islam bukan kerana kumpulan 'Anwarinas' atau 'Erdogan' tapi disebabkan oleh Umno sendiri, kata Naib Presiden PAS Datuk Mohd Amar Nik Abdullah.

“Sebenarnya halangan utama kita di Malaysia ini ialah Umno. Itu halangan yang besar manakala orang lain tidak menjadi halangan yang besar.

“Apa yang berlaku dalam PAS ini cuma perbezaan pendapat dan pandangan bukan pertembungan dari segi dasar. Ada orang berpandangan macam ini, ada yang berpandangan macam itu dan apabila orang tidak boleh bertoleransi dengan perbezaan pandangan maka dia tinggalkan PAS.

“Musuh kita yang sebenar tetap BN sebab dia yang pegang kuasa sekarang. Ini yang perlu kita lakukan selesaikan dahulu dalam usaha menegakkan Islam di Malaysia,” katanya seperti dilapor Mingguan Malaysia.

Amar berkata demikian ketika ditanya mengenai langkah yang dilakukan oleh PAS selepas kumpulan Erdogan dalam parti Islam itu dibersihkan.

Turut bersama dalam wawancara itu Ketua Pemuda PAS Mohamad Abduh Nik Aziz dan Dewan Ketua Ulama Datuk Dr Mahfodz Mohamed.

Sementara itu Amar menjangkakan parti serpihan PAS iaitu Parti Amanah Negara (AMANAH) tidak tahan lama dan jangka hayat mereka sehingga Pilihan Raya Umum ke 14 (PRU14) sahaja.

Racun tidak dikesan dalam Quaker Oat pasaran tempatanPUTRAJAYA - Kementerian Kesihatan mengesahkan produk makanan bijirin oat jenama Quaker Oats yang dijual di pasaran tempatan tidak mengandungi glyphosate iaitu sejenis racun rumpai.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata mengikut sub peraturan 41(3), Peraturan-Peraturan Makanan 1985, kadar maksimum residu glyphosate yang dibenarkan dalam makanan bijirin termasuk oat adalah 30miligram/kilogram (mg/kg).

"Kementerian Kesihatan mengambil maklum isu residu racun perosak glyphosate dalam produk makanan bijirin jenama Quaker Oats yang disiarkan melalui laman web Fox News dan New York Post serta tersebar luas di media sosial kebelakangan ini," katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Katanya laman web itu melaporkan seorang pengguna di Brooklyn, Amerika Syarikat mengemukakan saman ke atas syarikat pengeluar makanan bijirin jenama Quaker Oats kerana syarikat itu didakwa menyembur glyphosate ke atas oat sebagai agen pengering sejurus sebelum oat dituai.

Ahli Parlimen kena sokong usul pinda akta Mahkamah Syariah: Asyraf Wajdi

KUALA LUMPUR, Sabtu – “Alhamdulillah tercatat dalam sejarah akhirnya Rang Undang-Undang Persendirian untuk meminda Akta 355 Bidang Kuasa Mahkamah Syariah berjaya dibentangkan di Parlimen.”

Demikian ulasan awal Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Asyraf Wajdi Dasuki, ketika mengulas pembentangan usul Rang Undang-Undang Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) (Pindaan) 2016 oleh Ahli Parlimen Marang yang juga Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, kelmarin.

Rang undang-undang itu adalah bagi membolehkan kuasa Mahkamah Syariah diperluaskan dalam menjatuhkan hukuman berkaitan kes zina, qazaf, minum arak dan murtad.

Asyrah berkata, hukuman itu melebihi kuasa Mahkamah Syariah sedia ada yang hanya terhad mengenakan denda RM5,000 atau penjara tiga tahun dan enam sebatan.

“Dengan pindaan Akta 355 ini, diharap hukuman kepada jenayah tertentu dapat dinaikkan ke tahap sebagaimana yangditetapkan syariah dan tidak sesekali melangkaui bidang kuasa Persekutuan sebagaimana termaktub dalam Perlembagaan Negara,” katanya, semalam.

Selain itu, beliau mengingatkan bahawa pindaan berkenaan tidak langsung menyentuh orang bukan Islam kerana ia hanya membabitkan peluasan kuasa Mahkamah Syariah di bawah negeri.

Sehubungan itu, beliau berharap semua Ahli Parlimen menerima dan menyokong usul itu serta menerimanya tanpa mencetuskan andaian tidak benar.

Bagaimanapun, usul itu dibantah bukan saja oleh parti DAP, malah komponen Barisan Nasional (BN) iaitu MCA, MIC, Gerakan dan SUPP, turut menyatakan tentangan mereka.

Bukan itu sahaja, seorang Ahli Exco Kedah yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Gurun daripada MCA, Datuk Dr Leong Yong Kong, turut mengisytiharkan keluar parti kerana membantah pembentangan usul itu yang akan dibahaskan pada sidang Dewan Rakyat, akan datang.

WSJ pertahan laporannya mengenai M'sia dan isu 1MDB

Wall Street Journal (WSJ) tetap mempertahankan laporannya mengenai Malaysia dan isu 1MDB, walaupun Gabenor Bank Negara Datuk Muhammad Ibrahim telah membuat laporan polis akhbar Amerika itu.

Jurucakap penerbit WSJ,Dow Jones memberitahu Malaysiakini hari ini bahawa pihaknya mempertahan liputan WSJ yang menurutnya dilaporkan secara bertanggungjawab dan demi kepentingan awam.

Jurucakap itu menegaskan demikian dalam respons kepada permintaan untuk mendapatkan komen mengenai pendedahan surat, di mana Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak semalam berkata Muhammad telah membuat laporan polis terhadap WSJ.

Surat itu dikatakan daripada Bank Negara kepada Pengerusi Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC), Datuk Hasan Ariffin, yang dilindungi di bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA).

WSJ, yang telah dituduh sebagai sebahagian daripada kempen yang didakwa untuk menyingkirkan Najib, telah mentweet salinan surat itu, dan ini kemudiannya ditweet semula oleh ketua editornya bagi rantau Asia, Tom Wright pagi semalam.

Surat itu dikatakan telah mengesahkan bahawa Good Star Limited dimiliki jutawan Low Taek Jho, yang lebih dikenali sebagai Jho Low.

Ini bercanggah dengan dakwaan kerajaan bahawa Good Star milik bekas rakan kongsi usahasama 1MDB - PetroSaudi International.

Dr M: Saya lebih bimbang Najib musnahkan negara

Tun Dr Mahathir Mohamad sering dituduh musuh politiknya sebagai sengaja menentang Datuk Seri Najib Razak bagi membuka laluan kepada masa depan politik anaknya, Datuk Seri Mukhriz.

Mahathir bagaimanapun hari ini sekali lagi menafikan perkara itu dan menegaskan segala langkah diambilnya demi kebaikan negara.

“Saya tak bimbang masa depan politik Mukhriz. Saya lebih bimbang untuk menahan Najib daripada memusnahkan negara ini,” katanya dalam tulisan di blog.

Mahathir mendakwa “konco-konco” perdana menteri sering mengulangi dakwaan itu bagi mengalihkan perhatian terhadap dakwaan salah laku ketua mereka.

Beliau juga mendakwa kegagalan mendapatkan sokongan Mukhriz menyebabkan langkah diambil untuk menurunkanya sebagai menteri besar Kedah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...