TERKINI :

Wednesday, May 25, 2016

Husam mahu Suruhanjaya Di Raja siasat kepupusan balak di Kelantan

DATO'HUSAM MAHU SURUHANJAYA DIRAJA SIASAT KEPUPUSAN HUTAN DI KELANTAN.

 
Adun Salor, Datuk Husam Musa mencadangkan suruhanjaya bebas diraja dibentuk bagi mengatasi masalah besar yang sedang dihadapi rakyat Kelantan iaitu kepupusan hutan, bukan lagi pembalakan haram atau kecurian kayu balak.

"Pembalakan haram atau kecurian kayu balak hanya akan mengurangkan hasil negeri dan menyebabkan pengurusan kerajaan lemah, tetapi proses kepupusan hutan akan menyebabkan berlaku perubahan ekosistem dan cuaca yang menjurus pelbagai bencana," katanya dalam sesi dialog bersama pemimpin masyarakat di Bachok malam tadi.

Beliau mendedahkan kelulusan membalak di kawasan hutan simpan dan kebenaran membersih hutan miskin untuk aktiviti pertanian komersil boleh membawa kepupusan hutan jika 'trend' pentadbiran sekarang berterusan.

"Saya ada maklumat lengkap berkaitan kelulusan demi kelulusan untuk pembalakan hutan simpan yang semakin berleluasa selepas kerajaan pasca Tok Guru mengambilalih kuasa," katanya.

Apa yang mengejutkan adalah kelulusan-kelulusan ini diberi kepada beberapa pemain sama dalam kerja-kerja membalak berkenaan.

PERKASA persoalkan PAS adakah mereka mampu dapatkan undi Cina di Sg. Besar?

Sg Besar: Bolehkah PAS dapat undi Cina, tanya PERKASA

Presiden PERKASA, Datuk Ibrahim Ali menjangkakan pertemuan antara PKR dan BN di pilihan raya kecil (PRK) Sungai Besar dilihat lebih sengit dan menarik jika dibandingkan dengan parti politik pembangkang yang lain.

Kata beliau, sekiranya kerusi itu ditandingi PAS, beliau khuatir sekiranya undi masyarakat Cina di Sekinchan tidak memihak kepada parti Islam itu.

“Ia pertandingan yang bagus kalau PKR lawan BN. Masa pilihan raya umum ke-13 (PRU13), PAS masih bersama Pakatan Rakyat, PAS meletakkan calon PAS waktu itu dan pengundi-pengundi Cina yang tinggal di Sekinchan mengundi PAS.

"Tapi dalam pilihan raya kecil sekarang, adakah pengundi-pengunci Cina akan undi PAS.

“Saya percaya kalau PAS bertanding, PAS tak dapat undi Cina. PAS juga tak dapat sokongan ahli PAS yang sokong AMANAH.

“Ada ahli PAS yang tolak pimpinan ulama, PAS akan hilang dua punca undi. Jadi bukan sahaja penting untuk satu lawan satu tetapi mesti parti yang betul,” kata bekas ahli parlimen Pasir Mas itu.

Beliau berkata demikian kepada pemberita di Ibu Pejabat PERKASA di Kuala Lumpur, petang ini.

PRK medan perang rakyat lawan Najib - Mahfuz

PETALING JAYA: Penolakan calon Barisan Nasional (BN) dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Sungai Besar dan Kuala Kangsar sangat penting bagi memberi isyarat bahawa rakyat sudah tidak mempercayai kepimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar berkata demikian dengan menyifatkan PRK yang diadakan kali ini sangat bererti untuk menunjukkan kuasa rakyat yang mampu membentuk satu lanskap baharu dalam arena politik negara di sebalik hakikat bahawa ia bukanlah pilihan raya yang boleh menukar langsung kerajaan yang memerintah negara.

“Negara dan rakyat meletakan pengharapan besar kepada pengundi Parlimen Kuala Kangsar dan Sungai Besar atas nama demi Malaysia untuk menolak calon Najib dari UMNO/BN yang akan bertanding dalam PRK pada 18 Jun ini.

“Bagaimana dan siapa perlu dipilih itu adalah kebijaksanaan pengundi yang memilih. PRK di Sungai Besar dan Kuala Kangsar adalah ibarat satu medan peperangan antara rakyat dan Najib,” katanya dalam satu kenyataan.

Mahfuz turut berkata rakyat perlu menolak BN kerana calon daripada parti itu tentunya akan mempertahankan dasar kerajaan dan skandal 1MDB yang membebankan rakyat.

“Siapa pun calon UMNO/ BN dia adalah pecacai dan penjilat Najib yang akan menentang kuasa rakyat. Calon Najib akan terus pertahan dan lindungi Najib bukannya lindungi rakyat dan pertahankan negara.

“Calon Najib akan tetap pertahan Najib, Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST), Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES), tol , rasuah, penyelewengan , salah guna kuasa dan sebagainya. Calon Najib akan pertahankan RM2.6 bilion dan RM42 juta dalam akaun peribadi Najib itu tak salah.

“Calon Najib akan pertahankan Najib dan 1MDB bukan sindiket penipuan walaupun negara dan rakyat atas nama 1MDB kehilangan wang berpuluh bilion ringgit Malaysia,” katanya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...