TERKINI :

Monday, May 9, 2016

PRN Sarawak, mengajar seribu satu pelajaran

Keputusan undi popular PRN Sarawak
Pilihan raya Negeri Sarawak mengajar seribu satu pelajaran kepada petugas dan aktivis parti yang telah mencurah segala kudrat, masa dan wang ringgit di sana.

Bagi saya, segala faktor luaran yang membawa kepada kemenangan besar Barisan Nasional di Sarawak adalah minimal baik daripada faktor #TeamAdenan hinggalah kepada pertindihan kerusi pembangkang.

Faktor yang kritikal dalam mengekalkan hegemoni Barisan Nasional di Sarawak sebenarnya ialah kemiskinan dan kemelaratan rakyat.

Apabila rakyat Sarawak memilih Barisan Nasional, ia bukanlah disebabkan keberjayaan mereka dalam polisi dan dasarnya, bukan juga kerana faktor Adenan Satem tetapi adalah kerana kebergantungan kepada wang poket yang mereka akan perolehi sewaktu mengundi nanti.

Adakah ini salah rakyat Sarawak?

Tidak!

Mentaliti seperti ini bukan mentaliti khusus rakyat Sarawak tetapi ini ialah mentaliti yang dimiliki oleh mana-mana masyarakat pun yang hidup dalam kemalaratan dan kemiskinan.

Teruja bekerja dengan Datuk Husam


Alhamdulillah semalam saya sempat menziarahi sahabat saya Datuk Husam Musa di kediamannya.

Ramai rakan-rakan zaman mahasiswa hadir sama. Tetamu bertali arus menziarahi.

Saya tiba jam 12.15 tengahari dan menemani beliau sehingga waktu asar.

Saya akan sentiasa terkenang keseronokan bekerja di bawah almarhum Tuan Guru Nik Aziz dan Datuk Husam pada 2004-2007 ketika kedudukan kerajaan kelantan 23-22.

Memerintah dengan kelebihan satu kerusi ekoran kekalahan Pas di Pengkalan Pasir dalam pilihanraya kecil.

Kami teliti corak sokongan rakyat. Saluran 1 kalah teruk.

Pengundi warga tua cenderong sokong Umno BN. Datuk Husam ilhamkan program takaful warga emas Kifalah.

PRK KUALA KANGSAR & SG. BESAR - Masanya untuk BN, PAS & PH membuktikan dimana sokongan rakyat pada mereka..!

Zulkifli Yahaya

Secara peribadi saya suka kiranya PAS, BN dan PH bertanding dalam PRK Sungai Besar dan Kuala Kangsar. Sebab apa pun keputusan dalam PRK tersebut tidak akan mengubah status quo kerajaan yang memerintah - sebaliknya kita melihat beberapa petunjuk yang selama ini belum jelas dan menjadi tandatanya:

1) Sejauhmana BN hilang sokongan rakyat, akibat Najib yang dianggap jadi liability kepada BN?

2) Kemana beralihnya sokongan bekas penyokong BN itu; PAS, PH atau selainnya?

3) Ke mana arah aliran pengundi bukan Melayu? PAS, BN atau PH?

4) Setakat manakah kekuatan dan sokongan rakyat terhadap PH tanpa PAS?

5) Bagaimana pula kekuatan dan sokongan rakyat terhadap PAS tanpa DAP, PKR dan parti serpihan PAS?

Semua petunjuk itu boleh diguna oleh semua parti sebagai asas mengatur strategi baru untuk PRU 14.

(Gatai tangan.. lama tak pos isu politik)

Siapa patut bertanding di KUALA KANGSAR & SG. BESAR???

Shahbudin Husin,


Pas nampaknya awal-awal lagi sudah menyatakan hasrat akan bertanding dalam pilihanraya kecil Parlimen Kuala Kangsar dan Sungai Besar yang bakal diadakan tidak lama lagi berikutan kematian wakilnya Wan Khairil Wan Ahmad dan Noriah Kasnon dalam tragedi helikopter terhempas di Sarawak, baru-baru ini.

Berdasarkan pilihanraya 2013, memang Pas yang bertanding di kedua-dua kawasan itu. Di Kuala Kangsar, Pas tewas dengan 1,082 undi manakala di Sungai Besar hanya dengan 399 undi.
Itu keputusan 2013 di mana DAP dan PKR masih bersama mereka serta pengundi bukan Melayu juga memberikan undi kepada calon-calon Pas tersebut.

Tetapi sekarang Pas sudah berpisah daripada Pakatan Rakyat dan Amanah pula sudah lahir sebagai parti parti baru dalam Pakatan Harapan?

Pengundi bukan Melayu tentunya tidak lagi memberi undi kepada Pas sebagaimana pilihanraya 2013 dahulu.
 

PAS ajak PKR sertai blok politik ketiga

Mohd Zuhdi Marzuki
PETALING JAYA: Pusat Penyelidikan PAS (PPP) mengajak PKR menyertai blok politik ketiga bersama parti Islam itu dan Parti Ikatan Bangsa Malaysia (IKATAN), selepas Timbalan Presiden PKR, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali menyarankan PAS kembali bersama DAP dan parti itu.

Pengarah Operasi PPP, Dr Mohd Zuhdi Marzuki berkata tanpa DAP, pihaknya melihat gabungan PAS, PKR dan parti-parti lain seperti IKATAN mampu membawa kesan besar termasuk menukar kerajaan pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) akan datang.

“Keputusan PKR untuk bersama PAS dan blok barunya atau Pakatan Harapan (PH) tidak boleh ditangguh-tangguhkan lagi dengan pengertian lain ‘strategi melambat-lambatkan permainan’ akan menjadi tidak relevan dalam tempoh sebulan dua mulai sekarang,” katanya kepada FMT hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Azmin yang menyarankan PAS kembali bersama DAP dan PKR sebagai sebuah pasukan untuk menghadapi PRU14.

Azmin berkata, parti pembangkang perlu bermuhasabah diri atas kekalahan teruk pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak ke-11 yang jelas menunjukkan rakyat Sarawak menolak parti pembangkang disebabkan perbalahan sesama sendiri.

Jamal Yunos tak minat tanding, tapi terpulanglah...

Pemimpin akar umbi kontroversi Umno Datuk Jamal Md Yunos berkata beliau tidak berminat bertanding dalam pilihan raya kecil (PRK) Sungai Besar bagi menggantikan penyandangnya yang meninggal dunia.

“Saya daripada awal lagi telah menyatakan bahawa saya tak berminat dan daripada tujuh calon tersebut, saya tidak meletakkan diri saya dalam senarai tersebut,” kata ketua Umno Sungai Besar itu.

Beliau mendedahkan pihaknya mempunyai senarai tujuh calon berpotensi yang telah disediakan lebih awal bagi berdepan pilihan raya umum akan datang.

Bagaimanapun, ketika ditanya apakah beliau bersedia sekiranya dicalonkan bertanding, beliau berkata terpulanglah kepada pucuk pimpinan parti Melayu itu.

“Itu terpulang kepada pucuk pimpinan parti,” katanya kepada Malaysiakini.

Perkhidmatan KTMB kembali beroperasi seperti biasa

KUALA LUMPUR - Perkhidmatan Keretapi Tanah Melayu Berhad‎ (KTMB) kembali beroperasi seperti biasa sejak 10 malam tadi selepas insiden kemalangan membabitkan dua buah tren bergesel di Km322 di Kuala Kubu Baharu semalam.

Jurucakap KTMB berkata perkhidmatan KTM Komuter di laluan Rawang-Tanjung Malim dan perkhidmatan Perkhidmatan Tren Elektrik (ETS) yang mengalami gangguan akibat insiden itu, kembali beroperasi seperti biasa.

"Orang awam boleh menaiki tren di semua laluan," katanya kepada Bernama di sini, hari ini.

Semalam, dua tren KTMB terbabit kemalangan selepas bergesel di Km322 di Kuala Kubu Baharu namun tiada sebarang kemalangan jiwa dilaporkan.

Kejadian pada pukul 1.48 tengah hari itu melibatkan tren Ekspres Rakyat (Butterworth-Johor Baharu) yang membawa 170 penumpang dan perkhidmatan ETS (Kuala Lumpur-Ipoh) dengan 340 penumpang menyebabkan beberapa perkhidmatan KTMB mengalami gangguan. Hanya tiga penumpang cedera ringan dalam kejadian itu.

Gerabak tren yang rosak akibat kemalangan itu (di lokasi kejadian) sedang dalam proses pengalihan dan baik pulih, kata jurucakap itu. - Bernama

Alor Setar - E-Idaman beri Ganjaran jika asing sampah

ALOR SETAR – Syarikat Pengurusan Sisa Pepejal, Environmen Idaman Sdn Bhd menawarkan ‘ganjaran’ kepada setiap rumah yang mengasingkan sampah mengikut kategori sisa pepejal.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Mhd Saiful Anuar Zainal berkata, kaedah itu adalah bagi menggalakkan masyarakat supaya mengamalkan kitar semula.

“Kita menuju ke arah negara maju 2020. Apabila berlaku kemajuan ekonomi dan pertambahan penduduk, ia akan menyebabkan pembinaan sampah yang semakin banyak. Kalau ikutkan perjalanan sampah kita sudah mencapai 30,000 tan sehari.

“Apa yang berlaku sekarang hanya 10.5 peratus sahaja dikitar semula. Jadi kerajaan melihat ini sebagai masalah yang perlu kita tangani segera sebab berlaku pengurangan sumber asli dan isu persekitaran,” katanya, semalam.

Menurutnya, kaedah pemberian ganjaran itu adalah sebagai usaha untuk menyahut saranan kerajaan sebelum menguatkuasakan peraturan pengasingan sisa pepejal mulai 1 Jun nanti.

“Apa yang berlaku adalah untuk pengasingan sampah-sampah daripada kita buang terus. Dari segi komposisi sampah itu sendiri sebenarnya lebih kurang 30 peratus kita kitar semula, 45 peratus adalah bahan-bahan organik yang juga boleh dikitar semula.

“Kita dilihat sebagai sebuah negara Islam tapi kita tidak mengamalkan apa yang diajarkan oleh Islam berbanding apa yang dilakukan oleh kebanyakan negara maju dan negara-negara Eropah,” katanya.

Mhd Saiful berkata, pihaknya bersetuju untuk membayar semula kepada mereka yang mengasingkan sisa pepejal dalam bentuk smart kad.

“Ini adalah program E-Idaman dengan kerjasama Yayasan My Kasih. Setiap barang yang dikitar semula akan ditimbang, dinilai ikut harga pasaran dan dikreditkan ke dalam kat tersebut. Nilai dalam kad itu boleh digunakan di pasar raya terpilih.

“Ini merupakan salah satu kaedah yang kita laksanakan termasuk program komuniti bersama masjid-masjid dalam mengumpul sampah kitar semula di kariah masing-masing,” katanya.

Sebagai permulaan, tawaran itu mula dilaksanakan di beberapa taman sekitar Kulim melibatkan sebanyak 2,000 unit rumah sebelum diperluaskan ke seluruh daerah di negeri ini.

“Sekarang ini penjanaan sampah di Kedah adalah sebanyak 1,800 tan sehari. Mungkin kaedah ini yang terbaik untuk kita laksanakan dalam mengurangkan jumlah sampah,” katanya.

Selain itu, mereka yang mengumpul barang kitar semula dengan jumlah sebanyak RM1.50 juga layak mendapat perlindungan insurans sebanyak RM200 bagi jangkitan denggi.

Tambahnya, penerangan mengenai kaedah ganjaran tersebut akan dibuat menerusi satu karnival yang berlangsung pada hari ini dan esok di Mini Stadium Keladi, Kulim.

“Orang ramai dijemput hadir memeriahkan program ini dan membawa barangan kitar semula kerana setiap barang kitar semula boleh ditukar untuk mendapatkan token,” katanya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...