TERKINI :

Friday, May 6, 2016

Akhirnya wang rakyat bayar hutang 1MDB?

1MDB

SHAH ALAM - Segala hutang dan tanggungjawab Bandar Malaysia Sdn Bhd akan berpindah kepada Menteri Kewangan Diperbadankan (MKD) sekiranya pindah milik dilakukan seperti cadangan Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC).

Menurut Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli, beliau telah memberi amaran tentang perkara ini sebelumnya di mana pada akhirnya, wang rakyat juga yang akan digunakan untuk membayar hutang-hutang 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan anak syarikatnya.

“Ini bermakna tanggungan hutang daripada terbitan sukuk RM2.4 bilion itu kini akan dipindahkan kepada kerajaan seperti juga tanggungjawab melibatkan kerja-kerja memindahkan dan naik taraf pangkalan-pangkalan udara.

“Sebelum ini, kaedah yang sama telah digunakan untuk memindahkan hutang RM4 bilion yang diambil anak syarikat 1MDB iaitu SRC International kepada MKD,” katanya dalam satu kenyataan.

Sebelum ini, PAC melalui laporannya terhadap 1MDB mencadangkan agar anak-anak syarikat dan aset milik kumpulan 1MDB seperti Tun Razak Exchange, Bandar Malaysia, tanah Air Itam dan tanah Pulau Indah seharusnya diserahkan kepada MKD supaya dapat dikawal selia dan diuruskan dengan lebih rapi dan teliti.

Pemimpin Ulama Pas pula dilarang masuk Sarawak

Pemimpin Ulama Pas pula dilarang masuk Sarawak

SHAH ALAM - Ketua Penerangan Dewan Ulama Pas, Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali mengesahkan beliau terpaksa pulang ke Semenanjung melalui penerbangan 7.10 malam ini selepas tidak dibenarkan memasuki Sarawak, petang tadi.

Namun beliau akur dengan hak autonomi imigresen yang diberikan oleh Perlembagaan kepada negeri itu.

“Saya tiba di Kuching dari Kuala Lumpur jam 4 petang tadi untuk tujuan meneruskan tugasan kempen pilihan raya. Ini kali ke-3 saya ke Kuching untuk pilihan raya negeri.

“Saya dimaklumkan oleh pegawai imigresen bertugas bahawa saya tidak dibenarkan masuk ke Sarawak. Saya bertanya, adakah peluang untuk saya merayu sekurang-kurangnya masuk dan pulang esok. Kata pegawai bertugas, ‘kami tak ada kuasa untuk menerima rayuan’,” katanya kepada Sinar Online.

Kulim - Tiada lampu isyarat di Jalan Bukit Awi

Tiada lampu isyarat di Jalan Bukit Awi

KULIM - Kerajaan diminta segera mengambil tindakan proaktif untuk memasang lampu isyarat di Jalan Bukit Awi bagi menjaga keselamatan hampir 1,000 pelajar di situ.

Adun Kulim, Chua Thiong Gee berkata, sudah banyak kali isu itu dibangkitkan pihak Sekolah Kebangsaan (Sk) Convent Kulim, namun tiada perubahan berlaku.

Menurutnya, lampu isyarat di sini perlu dipasang segera bagi memudahkan pengguna jalan raya terutama ibu bapa dan pelajar untuk melintas dan menghantar anak mereka.

“Apabila saya datang ke sini, isu utama dibangkitkan pihak sekolah dan Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) adalah mengenai lampu isyarat. Saya lihat memang perlu ada satu lampu isyarat di kawasan itu.

“Sudah 10 tahun diajukan permintaan itu, lagipun banyak kemalangan berlaku di sini. Baru-baru ini, 10 pelajar cedera kerana van dinaiki mereka dihentam sebuah kenderaan.

Alor Setar - Polis buru dua suspek kes pecah rumah

Polis buru dua suspek kes pecah rumah

ALOR SETAR - Pihak polis kini sedang mengesan dua orang suspek bagi membantu siasatan.

Suspek pertama, Mohd Zakwan Zakaria, 26, yang berasal daripada Pendang dicari berhubung kes pecah rumah.

Manakala suspek kedua, V Kogulan, 32, berasal daripada Sungai Petani pula dicari pihak polis berhubung kes bunuh.

Kedua-dua suspek dinasihatkan tampil menyerah diri, atau jika orang ramai mempunyai maklumat, boleh membuat laporan di balai polis berhampiran.

Jenazah Jenazah Azhar yang meninggal di Vietnam dijangka tiba esok

Keluarga bingung punca kematian

ALOR SETAR - Jenazah Mohd Azhar Abdul Wahab dijangka tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) kira-kira jam 2 petang esok.

Pengurusan jenazah Allahyarham Mohd Azhar, 33, yang ditemui mati di sebuah bilik hotel di Ho Chi Minh, Vietnam, minggu lalu berjalan lancar semalam dengan kerjasama pegawai Kedutaan Malaysia di sana.

Mengikut catatan laman Facebook saudara terdekatnya hari ini, menyebut semua urusan berjalan dengan baik.

"Alhamdulillah jenazah dapat diuruskan dengan baik melalui kerjasama yang sangat baik dari konsulat kita.

"Baru selesai taklimat ringkas dan mesyuarat pengurusan jenazah. Kami akan pulang ke hotel untuk check-in dan berehat sebentar untuk bersiap ke hospital," katanya.

Menurutnya, kira-kira jam 3 petang mereka akan ke hospital untuk mengetahui prosuder yang ditetapkan sebelum memulakan proses memandikan jenazah, mengkafan dan sembahyang.

Beliau berkata, jenazah akan dibawa pulang dengan pesawat kargo Malaysia Airlines Berhad MH751 kira-kira jam 12 tengah hari dan tiba di 'Terminal M' KLIA pada jam 2 petang.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...