TERKINI :

Friday, April 29, 2016

Anwar berjaya teruskan rayuan qazaf terhadap Saiful

Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim kini boleh meneruskan semua prosiding rayuan qazaf beliau terhadap bekas pembantu peribadinya, Mohd Saiful Bukari Azlan yang tertangguh sejak sekian lama di mahkamah syariah.

Ini berikutan keputusan panel tiga hakim yang diketuai oleh Mahkamah Rayuan Syariah Kuala Lumpur, Datuk Seri Md Yusup Che Teh yang menolak rayuan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom dan dua yang lain untuk membatalkan semua semakan dan notis rayuan Anwar.

Dalam keputusan sebulat suara, mahkamah memerintahkan kekhilafan Anwar selaku responden dalam rayuannya menamakan bekas Ketua Pendakwa Syarie Wilayah Persekutuan, Shamsuddin Hussain dan bekas Pengarah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI), Datuk Che Mat Che Ali boleh diperbetulkan.

Alasan yang diberikan dalam permohonan yang difailkan pada Mei tahun lalu adalah bahawa Che Mat telah bersara daripada JAWI manakala Shamsuddin telah dipindahkan ke Jabatan Peguam Negara.

Korum hari ini juga dianggotai Hakim Datuk Yusof Musa dan Hakim Mohd Amran Mat Zain.

Mahkamah Rayuan Syariah turut memutuskan, keputusan mahkamah persekutuan pada 10 Februari 2015 yang mengekalkan hukuman bersalah Anwar atas tuduhan meliwat Saiful tidak mengikat mahkhamah syariah kerana kedua-dua mahkamah adalah berbeza.

Qazaf adalah membuat tuduhan terhadap seseorang yang melakukan zina tanpa membawa empat saksi lelaki.

Jamil Khir, Shamsudin dan Che Mat mengemukakan permohonan bagi membatalkan semua notis rayuan yang difailkan Anwar atas alasan mereka tidak lagi memegang jawatan seperti yang dinamakan dalam rayuan.

Mereka juga mengemukakan alasan, bahawa mahkamah persekutuan pernah mensabitkan Anwar bersalah meliwat Saiful.

Kedah dapat bekas pemain Barcelona?

Persatuan Bola Sepak Kedah (KFA) dikhabarkan berjaya melamar bekas pemain Barcelona dari Portugal dengan yuran perpindahan bernilai RM1.9 juta.

Menurut sumber, pemain penyerang bernama Ricardo Quaresma itu akan menyertai skuad Helang Merah pada musim perpindahan Jun nanti.

"Kemasukan Quaresma bagi menggantikan Calos Kahe yang dilihat kurang memberi impak kepada pasukan Kedah.

"Setakat ini difahamkan keputusan untuk mengikat Quaresma sudah berjaya, cuma kontrak rasmi belum ditandatangani," katanya yang enggan dikenali.

Quaresma, 32, pernah menyertai Barcelona pada 2003 hingga 2004 dan kini beraksi bersama kelab Turki, Besiktas.

Menurut sumber yang dekat dengan KFA itu, Kedah juga bakal membeli dua pemain tempatan iaitu Shahrul Idlan Talaha dan Asaruddin Putra Omar.

"Kedua-dua pemain itu dikatakan berminat untuk menyertai Kedah dan turut akan didaftarkan pada Jun nanti.

"Shahrul dan Asaruddin sudah datang ke bertemu dengan pengurusan KFA, mereka menyatakan cukup berminat untuk bermain dengan Kedah," katanya.

Pada masa sekarang, Shahrul kini berkhidmat dengan pasukan Terengganu, manakala Asaruddin merupakan pemain JDT.

Skuad Kedah kini dilihat sedang meningkat sejak musim lepas selepas kembali ke Liga Super, malah mereka juga muncul naib juara Piala Malaysia 2016.

Dibimbing ketua jurulatih, Tan Cheng Hoe, kini Kedah menunjukkan kehebatan mereka apabil berjaya merebut slot separuh akhir Piala FA dan berada di posisi tujuh liga.

Sementara itu, Malaysiakini sedang cuba mendapatkan penjelasan lanjut KFA berhubung gosip kemasukan pemain baru pasukan itu.

Seluruh dunia akhirnya tahu 1MDB memang bermasalah...

Shahbudin Husin,

 
Tahniah Bank Negara dan tahniah juga kepada Zeti Akhtar Aziz yang akan bersara hujung bulan ini atas kegigihan dan kecekalan mempertahankan kebenaran sehingga ke hujung kerjaya.

Atas kesalahan di bawah Akta Perkhidmatan Kewangan 2013 kerana melanggar beberapa peraturan dan kaedah, 1MDB akhirnya dikenakan denda oleh bank pusat itu.

Walaupun hanya denda yang tidak disebut jumlahnya, sekurang-kurangnya seluruh dunia tahu bahawa 1MDB memang bermasalah dan gagal mematuhi arahan Bank Negara yang mahu ia membawa pulang yang dikirimkan ke luar negara berjumlah AS$1.83 bilion atau RM7,760 juta.

1MDB diarahkan membawa pulang wang tersebut berikutan pembatalan tiga kelulusan yang diberikan oleh Bank Negara pada tahun 2009, 2010 dan 2011 kepada syarikat pelaburan itu.

Denda itu dikeluarkan bukan saja kerana kegagalan 1MDB membawa pulang wang tersebut sebagaimana yang diarahkan, tetapi juga gagal mengemukakan bukti dan dokumen bagi mewajarkan ketidakupayaan mematuhi arahan tersebut.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...