TERKINI :

Thursday, April 28, 2016

Juanda ustaz moden, bukan ustaz “haram haram” – Adenan

adenan-juanda
KUCHING: Calon BN bagi kerusi DUN Jemoreng, Dr Juanda Jaya merupakan agamawan yang luar biasa dan mempunyai ciri-ciri yang Sarawak mahukan, kata Ketua Menteri, Tan Sri Adenan Satem.

Beliau berkata demikian ketika ditanya bagaimana bekas Mufti Perlis itu boleh menyumbang kepada wawasan progresif Adenan untuk Sarawak — negeri yang terkenal tegas berpendirian sekular.

“Beliau (Juanda) seorang ustaz moden. Beliau bukan seorang yang berfikiran sempit, tidak berlagak alim, berpandangan luas dan sangat liberal. Ciri-ciri ustaz yang kita mahukan.

“Beliau ustaz yang kata kamu boleh buat apa yang kamu mahu, teruskan, dan menyarankan cara untuk melakukannya. Beliau bukan jenis yang semuanya haram, haram, haram.

“Lagipun, sudah menjadi tradisi PBB salah seorang ahlinya sepatutnya seorang yang warak,” kata Adenan dalam sidang media malam tadi.

WSJ pertahan berita, dakwa Putrajaya buat pusingan U

Akhbar The Wall Street Journal (WSJ) mempertahankan laporannya sebelum ini yang menamakan Ketua Setiausaha Perbendaharaan Kementerian Kewangan, Tan Sri Gabenor Irwan Siregar Abdullah sebagai gabenor Bank Negara yang baru.

Dalam satu kenyataan ringkas kepada Malaysiakini, WSJ menerusi penerbitnya, Dow Jones berkata mereka berpegang teguh dengan laporan sebelum ini bahawa pengganti yang sepatutnya menggantikan Tan Sri Zeti Akhtar Aziz adalah sekutu Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

"Kami berpegang teguh dengan laporan yang adil dan tepat berhubung cerita yang berkembang ini dan komited untuk berterusan menyediakan liputan peristiwa di Malaysia," kata WSJ.

Akhbar kewangan Amerika Syarikat itu berkata demikian berhubung kenyataan setiausaha akhbar Najib, Datuk Seri Tengku Sharifuddin Tengku Ahmad, yang berkata bahawa pengumuman Datuk Muhammad Ibrahim sebagai gabenor Bank Negara membuktikan sekali lagi "pembohongan tanpa mengambil kira fakta" oleh WSJ dalam laporan mengenai Malaysia.

"WSJ melaporkannya sebagai fakta beberapa kali, termasuk oleh Ken Brown pada 20 April dan Tom Wright pada 11 Mac, bahawa Perdana Menteri melantik Irwan Serigar Abdullah menjadi gabenor baru dan bahawa beliau mempunyai kaitan dengan 1MDB.

Putrajaya Sekat Semua Peruntukan Kepada Rakyat Miskin Kawasan DUN Mukhriz ?


Dato' Seri Hj Mukhriz Tun Mahathir memaklumkan dalam sidang media beliau (video) bahawa Dun Ayer Hitam telah dikecualikan dari mendapat peruntukan bawah Unit Penyelarasan Pelaksanaan Jabatan Perdana Menteri (ICU) yang disalurkan kepada setiap Dun di Kedah bagi menampung sebarang permintaan penduduk setempat.

Dari makluman yang diterima oleh Dato' Seri bahawa arahan mengecualikan Dun Ayer Hitam dari menerima peruntukan datangnya dari Putrajaya.

Apakah disebabkan hendak marah kepada Dato' Seri Hj Mukhriz Tun Mahathir, rakyat di Dun Ayer Hitam dihukum dari menerima peruntukan tersebut ?


sumber

Duhai Presiden dan Pengarah Eksekutif 1MDB.... Kalau Nak Kelentong Pun Biar Masuk Akal...!!!!

A Kadir Jasin


KALAU nak kelentong atau nak bohong pun biarlah kena cara. Nak putar-belit pun macan itu juga. Kena ada tatacara operasi standard (SOP).

Bila ada SOP, yang bohong tak nampak berbohong dan yang kena bohong tak tahu dia dibohongi. Baru la hula lala hula hoop!

Saya tak mahu kata Presiden dan Pengarah Eksekutif 1MDB, Arul “Azrul” Kanda Kandasamy, bohong tapi dia pandai tipu-helah, putar-belit dan guna bahasa.

Contohnya, baru-baru ini dia kata, memandangkan penafian International Petroleum Investment Company (IPIC) dan pengumuman Pejabat Peguam Negara Switzerland yang bayangkan kemungkinan 1MDB dah jadi mangsa tipu, ia kena teroka semua jalan yang ada.

Arul Kanda tak kata 1MDB kena tipu. Dia rujuk kepada kenyataan IPIC yang dakwa syarikat bernama Aabar Investments PJS Limited (Aabar BVI) tu bukan anak syarikatnya atau anak syarikat kepada anak syarikatnya, Aabar Investment PJS Limited.

Dalam bahasa yang mudah, IPIC kata Aabar BVI ini adalah syarikat klon yang curi nama syarikat asal iaitu Aabar Investment PJS Limited.

"ORANG INI" yang sepatutnya jadi PRESIDEN PAS

Shahbudin Husin,

Berikut ialah kenyataan media Timbalan Presiden Pas, Tuan Ibrahim Tuan Man berhubung kemelut 1MDB yang semakin hari semakin menampakkan memang wujud "kong kali kong" dalam syarikat pelaburan tersebut.

Pastinya Pas akan lebih dihormati dan disanjung tinggi jika "orang ini" yang menjadi Presiden parti Islam itu.

1MDB diisytiharkan ingkar selepas gagal membayar faedah AS$50.3 juta untuk bon berbilion-bilion dolar ang dijamin oleh International Petroleum Investment Corporation (IPIC) – tiada sebarang komen daripada Menteri Kewangan Malaysia yang juga Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Najib Razak.

Sebuah akhbar Singapura menyatakan bahawa Presiden and Ketua Eksekutif 1MDB Arul Kanda telah memaklumkan kepada PM bahawa kerajaan terdedah kepada hutang lebih AS$6.481 bilion" kepada Abu Dhabi – Menteri Kewangan Malaysia tetap membisu.

Apakah impak keingkaran ini kepada negara, hutang-hutang negara yang lain dan juga nilai Ringgit dalam jangka panjang dan pendek? – Sunyi sepi daripada Menteri Kewangan.

Arul sebelum ini berkata perjanjian penyelesaian hutang 1MDB dengan International Petroleum Investment Co (IPIC) akan melihat pengurangan hutang syarikat sehingga RM16 bilion. Apakah persengketaan antara 1MDB dan IPIC telah menggagalkan pelan rasionalisi yang dipelopori Arul?

Jadi berapakah hutang 1MDB setelah IPIC tidak mahu meneruskan perjanjian itu? Siapakah dan apakah harta 1MDB (apakah Bandar Malaysia dan Tun Razak Exchange) tanah emas milik negara akan dicairkan untuk membayar hutang 1MDB? Siapa yang akan bertanggungjawab? – Menteri Kewangan tidak mengendah.

Kenapa AKU bersama DEKLARASI Selamatkan Malaysia..!!!

AKU BERSAMA DEKLARASI SELAMATKAN MALAYSIA

http://www.freemalaysiatoday.com/wp-content/uploads/2016/03/selamatkan-malaysia1.jpg
Hidayah dan petunjuk bukan secara paksa. Ianya datang dengan kehendak Allah. Sehebat mana hujahan kita, pendedahan kita, penerangan kita tentang kebaikan, tentang kemungkaran, tentang keadilan tidak menjamin khalayak menerima tetapi kita wajib berusaha dan berdoa kepadaNYA supaya usaha kita diperkenankan.

Dulu ada antara kita yang lawan Umno, dedah kemungkaran Umno, kejahatan Umno, kezaliman Umno dengan hajat menjatuhkan Umno tetapi tidak berjaya walau pun apa yang diterang, didedah itu adalah kebenaran. Kita tidak berjaya mengajak kawan dan keluarga keluar Umno untuk menjatuhkan Umno sebaliknya ada kawan menyertai Umno atas alasan tertentu.

Dulu awal 80-an orang berduyun2 sokong Umno bila Anwar masuk Umno. Lepas Anwar dipecat, ditendang dari Umno serta dihina oleh Umno, ramai yang simpati dan sedar Umno itu jahat. Anwar ke sana ke sini ceritakan Umno begitu dan Umno begini, baru orang percaya apa yang kita cakap tentang Umno dulu benar. Yang tak ambil peduli dengan politik pun terjerumus dengan politik dek kerana kejahatan Umno terhadap Anwar. Orang berterima kasih pula pada Anwar kerana Anwar menyedarkan bahawa Umno itu jahat.

Misteri 1MDB terus hantui gabenor baru

Bukan sedikit 'peninggalan' Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz yang secara rasminya meninggalkan Bank Negara setelah 16 tahun menduduki kerusi gabenor pada hujung bulan ini.

Beliau yang mengambil alih jawatan tertinggi bank pusat itu daripada arwah Tan Sri Ali Abul Hassan Sulaiman pada tahun 2000 mencatat sejarah wanita pertama terpilih menduduki kerusi itu.

Zeti malah menempa nama di peringkat antarabangsa dengan meraih pelbagai anugerah berprestij.

Anak profesor diraja Ungku Abdul Aziz Ungku Abdul Hamid kelahiran Johor Bahru itu mendapat pengiktirafan global apabila dinobatkan sebagai penerima Anugerah Pencapaian Sepanjang Hayat oleh Jurnal Bank Pusat, sebuah penerbitan kewangan berpusat di London dan pingat Dekan Wharton University Pennsylvania.

Selain itu, Zeti juga dianugerahkan Ketua Bank Pusat Terbaik Dunia pada tahun 2010 oleh majalah Global Finance selain Tokoh Maal Hijrah tahun sama.

Di sebalik kerja keras dan kejayaan demi kejayaan, persaraan Zeti pada usia 69 tahun sedikit sebanyak tercalar dengan skandal firma pembangunan strategik dimiliki sepenuhnya oleh kerajaan Malaysia, 1MDB.

Sehingga hari ini, setelah kerajaan mengumumkan Datuk Muhammad Ibrahim sebagai pengganti Zeti, Bank Negara belum dapat merungkai misteri yang melanda syarikat yang dikaitkan dengan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...